První brazilští šampioni grandslamové čtyřhry. Stefaniová s Matosem ovládli mix na Australian Open

27. 1. 2023, 04:02
Aktuality 1
AUSTRALIAN OPEN - Luisa Stefaniová a Rafael Matos jako první ryze brazilský pár vyhráli čtyřhru na grandslamovém turnaji. Ve finále mixu na Australian Open porazili 7-6 6-2 zkušené Indy Saniu Mirzaovou s Rohanem Bopannou a získali do svých sbírek premiérovou trofej z grandslamu. Bývalá světová jednička Mirzaová v 36 letech odehrála poslední grandslam kariéry.
Luisa Stefaniová a Rafael Matos (© AFP)

Debloví specialisté Luisa Stefaniová (34. v žebříčku WTA ve čtyřhře) a Rafael Matos (29. v ATP) si spolu zahráli poprvé na začátku roku v United Cupu a dvěma výhrami si zvedli sebevědomí před Australian Open. A na něm dokráčeli k životnímu úspěchu. 

Brazilský pár v Melbourne zvládl několik těžkých zápasů i vypjatých momentů. Ve druhém kole vyřadil bývalé nejlepší deblisty světa a grandslamové šampiony Bethanii Mattekovou-Sandsovou s Matem Pavičem, v osmifinále přežil mečbol proti domácí dvojici Olivia Gadecká a Marc Polmans a v dnešním finále, které bylo pro oba premiérovým na grandslamu, si poradili se zkušenými Indy Saniou Mirzaovou a Rohanem Bopannou.

Stefaniová s Matosem v prvním setu neudrželi vedení 2-0 a prohrávali 3-5. Dokázali však vyrovnat, za stavu 5-6 odvrátili setbol druhým servisem Stefaniové a následně ovládli tie-break. Získané sebevědomí pak přenesli do druhé sady a po necelé hodině a půl zvítězili 7-6 6-2.


Až dosud nedokázal vyhrát grandslam žádný čistě brazilský pár v mixu, čtyřhře mužů ani čtyřhře žen. Dodnes byla jedinou brazilskou vítězkou grandslamu Maria Buenová, která v letech 1958 až 1968 ovládla jedenáctkrát debl žen a jednou mix.

"Jak pro Brazílii tak pro Indii jsou podobné výkony a výsledky velkou inspirací," radovala se Stefaniová, jež má letos bilanci 4-0 v deblu žen a 7-0 v mixu (před sezonou měla 2-4). Ve čtyřhře žen v Melbourne nestartovala.

Stefaniová s Matosem se jako šampioni smíšené čtyřhry na grandslamu zařadili mezi Buenovou, Thomaze Kocha a Bruna Soarese.

Skvělý comeback Stefaniové po zranění
Stefaniová předloni prožívala ve čtyřhře žen životní sezonu. Na olympiádě v Tokiu získala s krajankou Laurou Pigossiovou bronzovou medaili a především díky úspěchům po boku Kanaďanky Gabriely Dabrowské se vyšplhala na post 9. deblistky světa. 

Jenže v semifinále US Open 2021 si vážné poranila koleno a s přetrženým předním zkříženým vazem musela na operaci. Na kurty se vrátila loni v září po roční pauze a od té doby vyhrála 25 z 28 zápasů a slavila triumf na pěti turnajích. Včetně dnešního prvního na grandslamu.

"Rafa se mě loni ve Wimbledonu zeptal, jestli si spolu zahrajeme. Já se tehdy pomalu vracela po zdravotních problémech. A teď je tu tenhle krásný den na nádherném kurtu před skvělým publikem. Je to splněný sen," usmívala se spokojená 25letá rodačka ze Sao Paula.

"Zahrát si tu s krajankou bylo výjimečné. Jsem z tohoto momentu nesmírně nadšený a šťastný. Je to splněný sen, snil jsem o téhle chvíli, že si zahraju grandslamové finále a získám titul," řekl Matos po svém největším úspěchu kariéry. 

27letý rodák z Porto Alegre hrál smíšenou čtyřhru teprve počtvrté v kariéře. Loni startoval s Ukrajinkou Ljudmilou Kičenokovou a společně vyhráli jediný ze čtyř zápasů. Ve čtyřhře mužů vyhrál pět turnajů ATP, na grandslamu byl maximálně ve čtvrtfinále (French Open 2022).

Mirzaová odehrála poslední grandslam kariéry
36letá Mirzaová dnes odehrála svůj poslední zápas na grandslamovém turnaji, ale triumfovat poprvé na grandslamu po mateřské pauze a rozšířit svou sbírku 6 grandslamových trofejí před zraky čtyřletého syna Izhaana nedokázala.

Nejlepší tenistka v historii Indie třikrát zvítězila se Švýcarkou Martinou Hingisovou ve čtyřhře žen a třikrát v mixu - dvakrát s krajanem Mahešem Bhupáthím a jednou s Brazilcem Brunem Soaresem. Finále smíšené čtyřhry na Australian Open prohrál už potřetí (2008, 2014 a 2023).

"Pokud bych začala plakat, tak jsou to slzy štěstí. Ještě budu hrát pár turnajů, ale v Melbourne...," neudržela Mirzaová slzy. "V roce 2005 tu začala moje kariéra, je to neuvěřitelných 18 let zpátky. Rod Laver Arena má v mém životě speciální místo a neznám lepší místo, kde zakončit grandslamovou kariéru," loučila se bývalá světové jednička ve čtyřhře.


"Hrát finále se Saniou pro mě bylo speciální. Poprvé jsme spolu hráli, když jí bylo 14 let a hned jsme získali titulu. Dnes to nevyšlo, ale moc jí gratuluju k úžasné kariéře a k tomu, co dokázala i mimo kurt. Máš tady rodiče, syna. Přijela moje manželka. Díky všem, že jste dorazili," řekl Bopanna.

42letý Ind prohrál finále mixu na Australian Open i podruhé, před pěti lety neuspěl po boku Maďarky Tímey Babosové. Jedinou grandslamovou trofej slavil na French Open 2017 s Kanaďankou Dabrowskou. Jediné finále ve čtyřhře mužů si zahrál na US Open 2010 po boku Pákistánce Ajsáma Kúrešího.

• AUSTRALIAN OPEN 2023 •
Melbourne (Austrálie), tv. povrch, 76.500.000 australských dolarů
páteční výsledky (27. 01. 2023)
• Smíšená čtyřhra - finále •
Stefaniová/Matos (Braz.) - Mirzaová/Bopanna (Ind.) 7-6 6-2
• Čtyřhra žen - semifinále •
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Kosťuková/Ruseová (Ukr./Rum.) 6-2 6-2
Aojamaová/Šibaharová (10-Jap.) - Gauffová/Pegualová (2-USA) 6-2 7-6(7)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Luisa Stefani píše od olympiády v Tokiu zajímavý příběh.
Přál bych jí, aby si na grandslamu zahrála i finále debla.smile
Vyhlášení bylo emotivní. Od brazilské dvojice byla cítit pokora k loučící se Sanie.smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist