První finále od léta 2021. Favoritka Plíšková v Kluži neztratila set ani s Britkou Dartovou

10. 2., 18:50
Aktuality 23
WTA KLUŽ - Karolína Plíšková (31) v rumunské Kluži dál proplouvá turnajem WTA 250 se slabším obsazením a pokračuje v získávání herní jistoty. V prvním semifinále po roce a půl si poradila s Britkou Harriet Dartovou (27) a poprvé od srpna 2021 postoupila do finále. O ukončení více než čtyřletého čekání na titul si dvojnásobná grandslamová finalistka zahraje s domácí Anou Bogdanovou (31), jež bude bojovat o premiérový triumf na okruhu WTA.
Karolína Plíšková postoupila poprvé od srpna 2021 do finále (© Profimedia)

Dartová – Plíšková 3:6, 3:6

Karolína Plíšková od loňského dubna na 14 turnajích po sobě nevyhrála více než jeden zápas a zaznamenala pouze pět vítězství. Letos porazila jen Naomi Ósakaovou, další tři duely s Jelenou Ostapenkovou, Kateřinou Siniakovou a Jelenou Rybakinovou prohrála.

A tak se poprvé od května 2022 (semifinále na antuce ve Štrasburku) vydala hledat formu na turnaj nejnižší kategorie na hlavním okruhu WTA 250. Do rumunské Kluže dorazila se sérií tří porážek a byť se nevešla mezi nasazené, patří od úvodu mezi papírové favoritky.

A svou roli jednatřicetiletá rodačka z Loun neustále potvrzuje a v Rumunsku již zastavila několik černých sérií. Po 10 měsících vyhrála dva zápasy po sobě, ukončila stejně dlouhé čekání na čtvrtfinále, poprvé od srpna 2022 si zahrála v semifinále a ukončila i dva a půl roku dlouhé čekání na finále.

Plíšková v Kluži čtyřikrát přehrála žebříčkově hůře postavené soupeřky. Po rakouské kvalifikantce Sinje Krausové (188. v WTA), Kolumbijce Camile Osoriové (101.) a Italce Saře Erraniové (98.) nezaváhala ani s Harriet Dartovou (103.). O čtyři roky mladší Britku, jež hrála své premiérové semifinále na okruhu WTA, porazila 6:3, 6:3 a vzájemnou bilanci upravila na 3:0.

Duel s Dartovou, momentálně 103. hráčkou žebříčku, měla od začátku pod kontrolou. V úvodním setu rychle odskočila do vedení 4:1, a přestože pak sama jednou přišla o podání, náskok nepustila. Podobný průběh měla i druhá sada. Za stavu 4:0 nabídla soupeřce druhý brejkbol a opět o servis přišla, nakonec ale Dartovou i ve třetím vzájemném duelu porazila.

Statistiky zápasu Harriet Dartová – Karolína PlíškováStatistiky zápasu Harriet Dartová – Karolína Plíšková (@ Livesport)

"Dnes jsem moc dobře nepodávala, ale pomohla jsem si několika dobrými returny a jsem ráda, že jsem tu zvládla další těžký zápas," řekla Plíšková v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Bývalá světová jednička Plíšková aktuálně figuruje v žebříčku WTA až na 78. místě, což je její nejhorší žebříčkové umístění po více než 10 letech. Díky dnešnímu vítězství si polepší o deset příček, v případě triumfu by se posunula na 59. příčku.

Finalistka US Open 2016 či Wimbledonu 2021 si v celkově 33. finále a prvním od srpna 2021 (Montreal) zahraje o 17. titul, na který čeká od ledna 2020 (Brisbane).

Bogdanová – Cristianová 6:3, 3:6, 6:4

V neděli Plíšková narazí na domácí Anu Bogdanovou, s níž vyhrála všechny tři vzájemné duely. Porazila ji v Bad Gasteinu 2014, na US Open 2018 i loni v Dauhá, kde ztratila jediný set.

Jednatřicetiletá Rumunka v semifinále zvládla derby s Jaqueline Cristianovou. Necelých 21 hodin poté, co po třech a půl hodinách vyhrála čtvrtfinálovou bitvu s nejvýše nasazenou Nizozemkou Arantxou Rusovou, zdolala svou krajanku po bezmála tříhodinovém boji 6:3, 3:6, 6:4.

65. hráčka světa Bogdanová postupem do finále vyrovnala své maximum z na antuky ve Varšavě 2022. Tehdy v boji o titul nestačila na Francouzku Caroline Garciaovou.

Výsledky turnaje WTA 250 v Kluži


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
aligo
Takže Vondrousová se odhlásila z Doha?
Reagovat
GaelM
Reagovat
tommr
to snad ne - v prvním kole má volnej los ...
Reagovat
com
soutezi s Muchovou v tom, ktera bude dyl na marodce
Reagovat
SydneyOpen
dneska v jednu by měla hrát čtyřhru s Bouzkovou...
Reagovat
Fransoas
Po delší době jsem zaznamenal u Karolíny to,že uhrála 3 zápasy za sebou. V jednom z rozhovorů jsem zjistil ,že se chce věnovat více tenisu,než se zabývat určitou představou na založení rodiny.Tak jsem zvědav jak jí to dlouho vydrží.Zatím gratulace k dalšímu postupu do finále,ikdyž je to v nižší soutěži než by si sama přála.
Reagovat
Teo
Krásnej kurz na Bogdan
Reagovat
Kandinsky1
Ta rozlosování, to už není normální. To tam někdo zahřívá míčky s Češkami nebo co
Reagovat
Sinuhet1
Na KP zitra kurz 1.5, to celkem odpovida
Reagovat
com
Jo zitra je favoritkou, i presto ze je Bogdan nasazena

..v Dauha to bude jina - tam je kurzovou favoritkou letosni ctvrtfinalistka AO Kalinskaya, i kdyz je tam na wc, coz je teda trosku divny
Reagovat
tommr
co je divný? že je Kalinskaya favoritkou nebo že tam je na WC?
Reagovat
com
wc pro Rusku
Reagovat
tommr
Podle nového bodování získala Karolína za postup do finále 163 bodů (dříve to bylo 180). V žebříčku se díky tomu posunula o 10 míst na 68.místo ...
Pokud by turnaj vyhrála získala by 250 bodů (dříve to bylo 280) a posunula by se ještě o dalších 10 míst nahoru ...
Reagovat
tommr
Karolína postoupila do svého 33.finále. Z dosavadních 32 jich vyhrála přesně polovinu ...
Reagovat
Sinuhet1
Pokud vyhraje pujde na v zebricku na 59
Reagovat
Sinuhet1
Bilanci ma 3 0 s Bogdan
Reagovat
Sinuhet1
Celkem ji verim, hrala dobre, snad to nezakriknu
Reagovat
tommr
Další solidní výkon Karolíny a přesvědčivý vítězství ... Jen ty výpadky na servisu by si mohla odpustit. Proti silnějším soupeřkám by za ně draze zaplatila ...
Soupeřka ve finále je taky hratelná i když jí určitě poženou diváci. Karolína je už ale natolik zkušená že by jí to nemělo rozhodit ...
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
com
sice to neni takovej hukot jako kdyby byla ve finale GS.. ale i Kluz se pocita
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
frenkie57
No jéje! Úspěch Kája potřebuje jako pes drbání. Pokud zítra vyhraje, bude to skoro jako nová zkušenost, vzhledem k době trofejní absence(4 roky).
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist