První triumf po pěti letech! Vondroušová po půlroční pauze vyhrála na ITF ve Shrewsbury dvouhru i čtyřhru

6. 11. 2022, 16:08
Aktuality 11
ITF SHREWSBURY - Přes pět let se Markéta Vondroušová neradovala z turnajového vítězství. Nyní po půlroční pauze zaviněné zraněním získala tři trofeje během dvou týdnů. Dnes na halovém podniku ITF W100 v britském Shrewsbury porazila ve svém prvním singlovém finále od loňské olympiády v Tokiu 7-5 6-2 Němku Evu Lysovou a o dvě a půl hodiny později navíc vyhrála i čtyřhru s krajankou Miriam Kolodziejovou.
Markéta Vondroušová

Markéta Vondroušová od dubna do října kvůli zranění a následné operaci zápěstí půl roku nehrála a během pauzy vypadla z elitní stovky světového žebříčku. A také se vdala za dlouholetého přítele Štěpána Šimka.

Po šesti měsících bez tenisu se však ještě v závěru sezony stíhá vrátit zpátky do formy. Minulý týden ve francouzském Poitiers sice skončila hned v prvním kole na hráčce ze třetí světové stovky Julii Hatoukové, ale v deblu s Miriam Kolodziejovou získaly titul a nyní na další halové akci ITF v britském Shrewsbury už triumfovala v obou soutěžích.

Ve dvouhře si postupně poradila se Švédkou Mirjam Björklundovou, domácí Maiou Lumsdenovou, krajankou Barborou Palicovou, s níž ztratila jediný set, s nejvýše nasazenou Ukrajinkou Anhelinou Kalininovou a v dnešním finále přehrála devět zápasů neporaženou 126. hráčku světa Evu Lysovou z Německa. 

23letá Češka přitom nezačala své první finále po 15 měsících dobře. S o tři roky mladší soupeřkou prohrávala 1-4 a za stavů 3-5 a 4-5 čelila celkem čtyřem setbolům. Dokázala však téměř okopírovat průběh včerejšího semifinále. Všechny setboly zlikvidovala, od té chvíle už nečelila jedinému brejkbolu a po hodině a čtvrt zvítězila 7-5 6-2.



Finalistka French Open 2019 hrála finále poprvé od loňského srpna, kdy v Tokiu podlehla Švýcarce Belindě Bencicové a získala stříbrnou olympijskou medaili. Triumf slaví poprvé od července 2017, kdy zvítězila na podniku ITF v Praze.

Dnes Vondroušová získala celkově 8. titul. Ve finálových duelech na okruhu WTA má bilanci 1-4, jedinou trofej slavila na jaře 2017 v hale ve švýcarském Bielu.

Vondroušová zkompletovala čtvrtý a nejcennější 'double'
Bývalá světová čtrnáctka Vondroušová navíc na podniku se stotisícovou dotací ve Shrewsbury vyhrála i čtyřhru. S krajankou Miriam Kolodziejovou, s níž v roce 2015 ovládla juniorskou čtyřhru na Australian Open a na Roland Garros, ve finále porazily podobně jako před týdnem v Poitiers 7-6 6-2 krajanku Renatu Voráčovou s Francouzkou Jessikou Ponchetovou a svou neporazitelnost protáhly na 7 zápasů a 14 setů.

>Vyhrát dvouhru i čtyřhru na jednom turnaji ITF dokázala Vondroušová už počtvrté v kariéře a poprvé na takto dotované akci. Navázala na Zielonu Goru 2015 (ITF W10), Přerov 2015 (ITF W15) a Stuttgart-Stammheim 2017 (ITF W15).

Vondroušová získala celkově 6. deblovou trofej z turnajů ITF, z toho pátou právě po boku Kolodziejové. Na akcích žen spolu mají bilanci 21 výher a 2 porážky.

>Forma Vondroušové musí dělat radost také kapitánovi českého výběru Petru Pálovi, který sokolovskou rodačku nominoval na finálový turnaj Billie Jean King Cupu. Ten začíná 10. listopadu.

• ITF W100 SHREWSBURY •
Velká Británie, tv. povrch / hala, 100.000 dolarů
nedělní výsledky (06. 11. 2022)
• Dvouhra - finále •
Vondroušová (8-ČR) - Lysová (Ukr.) 7-5 6-2
• Čtyřhra - finále •
Kolodziejová/Vondroušová (4-ČR) - Ponchetová/Voráčová (Fr./ČR) 7-6 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
EllNino
Žolík do Fed Cupu, ostatně má skvostnou bilanci :) snad nastoupi do singla
Reagovat
lvicek
Gratulace Markete - 140 bodu to uz je docela slusne! Jsem zvedava, jestli si zahraje na BJK Cupu.
Reagovat
tommr
splnily roli favoritek. Pro Markétu je to už třetí titul z posledních dvou turnajů ... smile
Jen mě trochu zarazilo že Markéta už má zase zafačovaný stehno. To moc dlouho zdravá nevydržela ... smile
Reagovat
EllNino
Prevence, to nosi kdekdo
Reagovat
Nenela
V singlovem finale to ale jeste nemela smile
Reagovat
lvicek
No tak treba se prave naucila vice brat tu prevenci vazne a vcas :).
Reagovat
Dobry-den
Gratulace. smile

Markéta se vrací do top 100 a bude tam jako devátá Češka. smile

Tak ještě Brenda, ať je to hezky zaokrouhlený. smile
Reagovat
tommr
to desátý místo smile bude určitě brzo obsazený otázka je jen kým a kdy to bude. Brenda by to mohla stihnout ještě letos, další adeptkou je Karolína Muchová a podceňovat by se neměla ani Sára Bejlek ...
Reagovat
tommr
chtěl bych jen upřesnit informaci v článku: Markéta dnes získala celkově devátej titul. Osm jich má z ITF okruhu a jeden z WTA okruhu ...
Další titul může ještě dneska získat i v deblu ...
Reagovat
horska.kraslice
Tak, snad se po zranění a operaci opravdu chytla. Líbila se mi její bojovnost, hodně toho naběhala. smile
Reagovat
Mantra
pěkná vlašťofka, první pořádnej turnaj po tom finále grand slamu smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist