První turnajová výhra v roli světové jedničky. Alcaraz v Basileji vydřel obrat proti Draperovi

24. 10. 2022, 22:18
Aktuality 11
ATP BASILEJ - Carlos Alcaraz na druhý pokus slaví vítězný zápas na individuálním turnaji v roli světové jedničky. Na úvod halového podniku ATP 500 v Basileji se však 19letý Španěl na postup přes o rok staršího Jacka Drapera nadřel, talentovaného Brita v oboustranně kvalitním představení zdolal až po obratu a vyrovnaném třetím setu 3-6 6-2 7-5.
Carlos Alcaraz (© AFP)

Carlos Alcaraz v září vyhrál US Open, získal první grandslamový titul a v 19 letech se stal nejmladší světovou jedničkou v historii. 

Od posunu do čela žebříčku ale zatím nezáří, v roli nejlepšího hráče světa má zápasovou bilanci 2-2. V Davis Cupu prohrál s Félixem Augerem-Aliassimem a porazil korejského outsidera Soon-Woo Kwona, na začátku října v Astaně nečekaně nestačil na Belgičana Davida Goffina. 

První vítězný zápas na individuálním turnaji zaznamenal až dnes v hale v Basileji proti talentovanému Jacku Draperovi. Silně vzdorujícího 20letého Brita, který v posledních týdnech získal skalpy Stefanose Tsitsipase, Dominica Thiema či Augera-Aliassimea, v žebříčku se vyšplhal na 45. místo a má jistý start na Turnaji mistrů pro hráče do 21 let, zdolal po dvou a čtvrt hodinách boje 3-6 6-2 7-5.

Statistiky zápasu
Alcaraz - Draper
1 esa 9
2 dvojchyby 4
77 %
1. podání 'in' 67 %
67 %
úsp. 1. podání 68 %
43 %
úsp. 2. podání 48 %
40 winnery 25
22 nevyn. chyby 10
20/28 hra na síti 5/13
4/9 brejkboly 3/7
89 celkem bodů 87
čas: 2:16

Alcaraz hned ve třech gamech úvodního setu odvracel brejkboly, dvakrát neuspěl a nečekaně se dostal do pozice dotahujícího hráče. Druhý set získal snadno po půl hodině hry a když se v rozhodujícím dějství dostal do vedení 4-2, zdálo se být hotovo.

Draper se však nevzdal. Získal tři gamy po sobě a Alcaraz za stavu 4-5 podával na udržení v zápasu. Španělský favorit těžkou situaci ustál a vzápětí přidal klíčový brejk. Brit sice dál vzdoroval a po dvou parádně odvrácených mečbolech měl dva brejkboly, ale tie-break si už nevynutil. Alcaraz zápas ukončil 40. vítězným úderem.

"Na začátku zápasu to bylo těžké, udělal jsem spoustu chyb. Chtěl jsem hrát agresivně, ale kurt je pro mou hru pomalejší, než na jiných turnajích. Ale musel jsem se s tím vypořádat, zapracovat na svých problémech a od druhého setu trochu změnit taktiku," komentoval Alcaraz.

"Věděl jsem, že Jack hraje skvěle. Je to nebezpečný hráč a já se musel soustředit a nevzdávat," dodal Alcaraz, jenž si o čtvrtfinále zahraje s Francouzem Adrianem Mannarinem, nebo Nizozemcem Boticem Van de Zandschulpem.



Jediný brejk stačil Brandonu Nakashimovi k úspěšnému obratu proti Davidu Goffinovi, v zahajovacím utkání turnaje zdolal bývalého belgického finalistu 2-6 7-6 6-4. O čtvrtfinále se americký tenista utká s druhým nasazeným Norem Casperem Ruudem, nebo domácím veteránem Stanem Wawrinkou.

Už v prvním kole turnaj skončil pro světovou šestnáctku Marina Čiliče. 34letý chorvatský šampion z roku 2016 nevyužil dva mečboly proti francouzskému kvalifikantovi Arthuru Rinderknechovi a prohrál 4-6 6-3 6-7.

Halový turnaj ATP 500 v Basileji se hraje po dvou vynechaných ročnících kvůli koronavirovým omezením. Dosud posledním vítězem byl v roce 2019 místní rodák Roger Federer, jenž před měsícem na Laver Cupu v Londýně ukončil kariéru.

• ATP 500 BASILEJ •
Švýcarsko, tv. povrch / hala, 2.276.105 eur
pondělní výsledky (24. 10. 2022)
• Dvouhra - 1. kolo •
Alcaraz (1-Šp.) - Draper (Brit.) 3-6 6-2 7-5
Rinderknech (Fr.) - Čilič (4-Chorv.) 6-4 3-6 7-6(5)
Nakashima (USA) - Goffin (Belg.) 2-6 7-6(4) 6-4
Bublik (Kaz.) - Karacev (Rus.) 6-3 7-6(2)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
paddy
skvělý plánovač smile

v Basileji hrál jen v r. 2005, když Federer vynechal
pak tušil, že nemá smysl tam jezdit, Federer totiž nikdy neskončil dříve než ve finále

letos, kdy se hraje bez Federera, už přijel smile smile
Reagovat
Pe3k
Co se stal světovou jedničkou jeho výkony jsou bídné. Draper je sice těžký soupeř do prvního kola, ale světová jednička by měla hrát jako "světová jednička" a to se zatím neděje. Při případném zápase s Djokovicem či Medvedevem by Karlito dostal pěkně naloženo...Letošní žebříček skutečně neodpovídá o pořadí nejlepších hráčů světa jenž jsou stále Djokovic, Nadal, Medvedev. Karlose bych řadil spíše mezi Zvereva a Tsitsipase.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mezi Zvíře a Cypa, to znamená, že se Alcatraz ocitl na chodbě mezi nemocniční postelí a toaletousmile
Reagovat
Tennisfan77
Tak bídné, dalo se to čekat, ostatně jsme několikrát hovořili o tom, že bez B3 bude tenis v prdeli, tohle je jenom výsledek našich debat, potvrdily se.
Reagovat
Marduch
Nemůžeš od teenage no.1 čekat, že se s tím tlakem hned srovná. Vystřelit do uplnyho topu a držet se tam jsou dva různý světy.
Reagovat
Blondie
Přesně tak... nechápu, co tady lidi chtějí od mladýho kluka, když v jeho věku možná tak chodili do hospody a nervovali se přes maturitou.
Reagovat
Patik
zatiaľ je to len pár porážok nič dlhodobé..uvidíme čo ďalšiu sezónu..pozerať sa na rebríček nemá význam túto sezónu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
A211
Potřebuji ujasnit co znamenají ty dva žebříčky(normální a Race) který se počítá a k čemu to je.Diky
Reagovat
George_Renel
Jeden je za průběžný rok (12 měsíců), druhý za kalendářní rok. V prosinci každého roku se setkají.smile
Reagovat
Tennisfan77
https://www.atptour.com/en/rankings/rankings-faq
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist