Psychicky jsem dozrála, říká Azarenková před premiérovým finále

26. 1. 2012, 09:57
Aktuality 10
Běloruská tenistka Viktoria Azarenková slaví premiérový postup do grandslamového finále. Světová trojka si účast v boji o titul z Australian Open a zároveň i o post světové jedničky zajistila výhrou v semifinále nad obhájkyni triumfu Kim Clijstersovou z Belgie.
Profily hráčů
Viktoria Azarenková

Azarenková si v závěru uvědomovala, k čemu se blíží. V třetím setu měla za stavu 5-3 při svém podání tři mečboly, ale o první přišla dvojchybou. Proměnila až druhý díky chybě soupeřky a za potlesku obecenstva oslavně poklekla. 

"Měla jsem dojem, že moje ruka váží dvě stě kilo, tělo tisíc a všechno se třese," popisovala Azarenková své pocity na kurtu dojatým hlasem. "Když jsem konečně vyhrála, uvolnila jsem se. Nemůžu tomu uvěřit, chce se mi brečet," řekla.

O hodinu později si Azarenková postup do grandslamového finále užívala ještě více. "Jsem nadšená a moc šťastná, protože tohle jsem moc chtěla," prohlásila.

Běloruska dlouho nemohla na grandslamech prorazit. Dosud hrála nejlépe semifinále loni ve Wimbledonu, jinak převážně končila před čtvrtfinále. "Bylo to, jak si všichni myslí, psychikou. Byla jsem mladá a emocionální," řekla. "Jsem na sebe opravdu pyšná, jak jsem dokázala bojovat a snažit se mít každý míč."

"Poslední slovo jsem snad neřekla"
Už loni dvaadvacetiletá Azarenková hrála skvěla a začátek letošního roku má perfektní. Vyhrála v Sydney a v sobotu ji čeká ve finále Ruska Maria Šarapovová, která zastavila českou hvězdu Petru Kvitovou. "Doufám, že jsem tady neřekla poslední slovo, ještě mě čeká jeden zápas. Musím být pokorná a soustředěná," řekla Azarenková.

Výhra nad čtyřnásobnou grandslamovou vítězkou Clijstersovou je pro Bělorusku jednou z nejlepších v kariéře. "Určitě. Bylo to speciální utkání, protože se hrálo v závěru grandslamu a Kim zvláště v druhém setu hrála skvěle," řekla.

Azarenková připisuje skvělou formu především kondici. Loni se po prohraném finále Turnaje mistryň v Istanbulu s Kvitovou vrhla do tréninku. "Teď vím, že vydržím hrát dlouho, jak je potřeba, a jsem pořád silná. To je vzpruha pro psychiku," řekla.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
věřím azarenkové :)
Reagovat
smazaný uživatel
úplně mě dojala při tom rozhovoru na kurtu :)
Reagovat
Heather_Fedex
je hezci a sympatictejsi nez vika a po tech zraneni by si urcite zaslouzila, aby se vratila medzi elitu grandslamovym triumfem
Reagovat
smazaný uživatel
Vika je skvělá hráčka, moje gratulace k výbornému výkonu, i když se jí nedaří,nikdy nic nevzdá. A hlavně soustavně nehází raketou o zem, jak to dnes předváděla Petra. A těm, co vadí, že vyje,doporučuji,at' sedí doma na prdeli a do hlediště nechodí. Stejně tak těm,co se na finále nechtějí dívat, že obě finalistky jsou hlučné,doporučuji, at' se nedívají. Já se rád podívám a věřím, že i mnoho jiných lidí to bude sledovat v televizi a že i hlediště bude plné.
Reagovat
smazaný uživatel
A já ještě věřím, že ti fanoušci v hledišti nebudou opět přizvukovat mezi přestávkami a napodobovat jejich zvuky.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak. Já si ale myslím,že to dělá jen pár primitivů a ti at' raději sedí doma na prdeli. Hlediště se i tak naplní.
Reagovat
smazaný uživatel
Well done Vika!
Reagovat
smazaný uživatel
Je to pravda. Vika je neskutečně koncentrovaná. Je to na ní vidět v celém zápase. Pokazí jeden míček, ale hned se povzbudí a věří si na další. Chtěl bych poděkovat její babičce, která jí v tomhle hodně pomohla. :)

Rozhovor s Vikou po čtvrtfinále, cituji:

"My grandmother is incredible person," Azarenka said in the press conference after her quarterfinal win over Agnieszka Radwanska. "She worked all her life until she was 71. We had to make her sign a paper that she's going to give up her job... because she would get up at five in the morning and still go to work.

"It's just amazing to see how much people work, and we are here playing tennis and sometimes complaining about little things. I lost a tennis match. So what? I mean, life goes on and you keep going. It's just a tennis match. You have to look in a bigger picture."
Reagovat
smazaný uživatel
Tak snad dozraje i Petra...
Reagovat
smazaný uživatel
spíš bych řekl, že psychicky na tom byly všechny 4 stejně
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist