Qinwen Zheng v Melbourne využila příznivého losu a je poprvé ve finále grandslamu

25. 1., 13:38
Aktuality 21
AUSTRALIAN OPEN - Světová patnáctka Qinwen Zheng (21) na Australian Open zastavila Ukrajinku Dajanu Jastremskou (23) a postupem do finále podruhé vylepšila své grandslamové maximum. Cestou do něj nečelila soupeřce z TOP 50, až v boji o svůj největší triumf nebude čínská tenistka favoritkou, vyzve loňskou šampionku a světovou dvojku Arynu Sabalenkovou (25).
Qinwen Zheng cestou do finále nečelila soupeřce z TOP 50 (© Profimedia)

Jastremská – Qinwen Zheng 4:6, 4:6

Světová patnáctka Qinwen Zheng ve svém prvním semifinále na turnajích velké čtyřky porazila 6:4, 6:4 ukrajinskou kvalifikantku Dajanu Jastremskou, která v Melbourne překonala vlastní grandslamové maximum dokonce hned dvakrát.

Jednadvacetiletá Číňanka začala duel semifinálových debutantek v Rod Laver Areně nervózně a prohrála první dva gamy. Rychle se však dokázala do zápasu dostat byla mírně lepší hráčkou. Jastremskou, která v prvním kole zastavila Markétu Vondroušovou a ve středečním čtvrtfinále Lindu Noskovou, navíc začaly limitovat problémy s břišním svalem a po sedmém gamu absolvovala medical timeout.

Statistiky zápasu Dajana Jastremská – Qinwen ZhengStatistiky zápasu Dajana Jastremská – Qinwen Zheng (@ Livesport)

Číňanka následně brejk po boji potvrdila a sadu dotáhla do vítězného konce. Ve druhém setu sice nepotvrdila brejk na 2:1, ale od stavu 2:3 získala jedenáct fiftýnů v řadě a definitivně zlomila odpor unavenější soupeřky.

"Ona začala opravdu dobře a pro mě bylo těžké udržet se ve hře. Měla jsem tam pak takový zvláštní pocit, že jsem poprvé ve finále grandslamu. Vždycky to byl můj sen," přiznala Qinwen Zheng nervozitu v rozhovoru s Laurou Robsonovou pro Eurosport.

Qinwen Zheng, která už před zápasem měla jistý posun do TOP 10, v Melbourne ani v jednom ze šesti kol nečelila soupeřce z elitní padesátky. Nenasazené soupeřce cestou do finále Australian Open dosud nečelila pouze Španělka Arantxa Sánchezová Vicariová v roce 1995.

Qinwen Zheng se může stát druhou čínskou vítězkou grandslamu po Na Li, která ovládla Roland Garros 2011 a Australian Open 2014. Ve svém celkově pátém finále vítězka dvou turnajů (Palermo 2023, Zhengzhou 2023) vyzve v sobotu obhájkyni titulu Arynu Sabalenkovou, s níž loni na US Open prohrála své první grandslamové čtvrtfinále. Běloruska v prvním semifinále zdolala v odvetě za finále loňského US Open Coco Gauffovou.

"Sabalenková je úžasná hráčka. Loni tu vyhrála a ve finále bude předvádět svůj nejlepší tenis. Ale pro mě to bude jiné než minule, posledně to pro mě bylo nové. Teď už mám nějaké zkušenosti, na centrálním kurtu jsem nějaké zápasy odehrála. Snad to ve finále bude vidět a dokážu odehrát dobrý zápas," řekla Qinwen Zheng.

Výsledky Australian Open ve dvouhře žen

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
horska.kraslice
Po pravdě, přála jsem si finále Cori vs Qinwen. No, vem to čert, Vřískalenka to zvládla, budiž. Hlavní je, že pak vypadla ta kontaminovaná, tu jsem do finále opravdu nechtěla.

Tak teď přeji pohár Qinwen a uvidíme.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
taky budu asi víc přát jí, i když by to teda byla haluz - titul s jediným vítězstvím nad nasazenou hráčkou. Ale to už je prostě WTA, musí tu "nudnou" ATP vyvažovat.smile
Reagovat
horska.kraslice
No jo, když ony ty nasazené se tentokrát poroučely dost rychle. I když, je to jen můj dojem, nesrovnávala jsem s jinými GS.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
řekl bych, že se poroučely v hojném množství.smile
Reagovat
annah
Snad Vřískalku vyndá Číňanka. Ale pravděpodobnost velmi nízká. Bohužel.
Reagovat
Mantra
třeba https://www.tennisbrain.com/ tohle dávalo Corině 51% takže, ono to bude taky jak která "ai"
Reagovat
Liverpool22
Podle mojí subjekce je hovadina se řídit Al např. při sázení. Pokud bych se řídil Al, tak nikdy nevsadím na Lindu proti Ize nebo na Avanesyan proti Sekyrce. Tam je to kouzlo překvapení a i cca 20% je poměrně velká šance. A hlavně v ženském tenise jsou překvapení velmi častá. A ohledně zápasu Noleho se Sinnerem je to podle mého odhadu cca 60 ku 40 pro Noleho. Pokud se nepletu, tak v zápase na 3 vítězné sety ještě Sinner nikdy nevyhrál, ale zase je tam faktor toho, že Nole stárne - věk nezastavíš - takže cca 60ku40 odpovídá - možná 55ku45 nebo-li víme vlastně houby jelikož ten zápas může dopadnou na obě strany.
Reagovat
australan.tenis
Miluju Čínu (z pochopitelných důvodů) a jsem rád že to dala. Včera jsem ji tlačil proti Anně. A Sabalenka zničila protivnou Gauffheimerovou .... Paráda. Bude třídní boj!

Modleme se za Noleho dnes. Bože.
Reagovat
Liverpool22
Zheng gratulace k postupu do finále. Dnes dokázala Dajanu udržet na uzdě, zvládla lépe BIG míče, pomáhala si servisem a klíčové také bylo, že dostala Dajanu do delších výměn a tato unavovací taktika nakonec vyšla. Tohle se bohužel Lindě nepodařilo - nedokázala si pomoci esem atd.
Z pohledu byznysu je postup Zheng super jelikož Čína je velký trh což je dobrá zpráva pro výrobce raket, sportovního oblečení, ale i tenisové trenéry atd.
Reagovat
Mony
Reagovat
Dobry-den
Gratulace a prosím, vyhraj i ve finále.
Reagovat
Pavol
AI predpokladá že Aryna má 79,01% šance na výhru.
Reagovat
Liverpool22
Prosím Tě co furt máš s tím Al? Nedávno jsem viděl video s Duškem, který si dělal s Al srandu, že se ptal jak dopadne finále W Maky + Žáby a jen obecné fráze. Prostě vše je o tom, že nasypeš do nějaké databáze určitá data např. vzájemné zápasy nebo i numerologická či astrologická data a Al Ti pak vyhodí nějakou pravděpodobnost. Jenže pak jsou tam různé okolní či individuální vlivy např. u ženských menstruace, klimatické podmínky, nějaké nečekané zranění, nevolnost, dnes je např. úplněk.......Takže furt se bavíme o čemsi umělém, o nějakých datech......zatímco tenis je naštěstí psychologická hra, kde je klíčová psychika, emoce, mentální nastavení.....A to, že je ve finále favoritka Aryna to všichni víme. Stejně tak víme, že bude klíčové zda Zheng zvládne své první velké finále na GS v hlavě. Takže ano - šance jsou cca 80 ku 20 pro Arynu, ale na to nepotřebujeme Al
Reagovat
Pavol
Lenže AI predpovedala že Dayna porazí Lindu so 70 % čo bolo proti kurzom. A to bolo na tom zaujímavé že nebola ovplyvnená kurzovými predpokladmi. Takže ako povolený podporný prostriedok je výborná. Možno náhoda ale Ja som na tom zarobil.
Reagovat
Liverpool22
V pohodě. U Dajany s Lindou asi měl Al v databázi, že Dajana už byla tuším no. 21 - někdy ty kurzy jsou nastřelené - to je zase jiné téma. Nicméně jak Al předpovídal např. finále Wimbledonu mezi Žábou a Maky nebo tady na AO zápasy typu: Iga + Linda či Avanesyn + Sakkari....Na tomhle zápasu jsem vydělal zase já - holt každý máme svoje metody či strategie, ale já se spíše řídím instinktem, zákony přírody.... Nicméně je to každého věc.
Reagovat
Tennisfan77
Djokoviče se Sinnerem si zkoušel hodit do AI?
Reagovat
Pavol
Jednoznačne vypľulo Djokoviča.
Reagovat
Mantra
a jakouto ai aplikaci používáš?
Reagovat
Pavol
Napíšem do vyhľadávača analysis siner djokovic stevegtennis
a už oni tam vypľujú štatistiky a percentá

5 x som použil 4 x som trafil
Reagovat
Mantra
takže stejně musíš sám rozhodnout kolik procent je pro tebe v daném zápase hranice pro sázku na jednoho či druhého. Takže houby AI ale statistika a tvoje hlava + štěstí
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. Naštěstí furt si život řídíme MY lidé a nikoliv nějaký robot či umělej mozek
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist