Radwaňská 11 zápasů v řadě neprohrála a titul má i z Pekingu

10. 10. 2011, 07:30
Aktuality 15
WTA PEKING - Agnieszka Radwaňská má životní formu. Polská tenistka ve finále turnaje v Pekingu porazila Němku Petkovicovou a po 11 vyhraných zápasech v řadě si z Asie odváží dva cenné tituly. A navíc má dobrou výchozí pozici pro start na Turnaji mistryň.
Agnieszka Radwaňská

To, co se loni povedlo současné světové jedničce Caroline Wozniacké - tedy vyhrát turnaje v Tokiu a Pekingu - letos dokázala Agnieszka Radwaňská. Polská tenistka po triumfu v Japonsku vyhrála i prestižní turnaj Premier Mandatory v Číně. V dramatickém finále porazila 7-5 0-6 6-4 Němku Andreu Petkovicovou.

Souboj trval 2 hodiny a 34 minut, více než polovinu ale ukrojilo hned úvodní dějství, které pro sebe získala Radwaňská až po 84 minutách boje. Polka totiž neudržela vedení 4-1 s dvěma brejky v kapse a dějství nedopodávala ani za stavu 5-4. Druhý pokus ve 12. hře už ale proměnila a ujala se vedení.

Ve druhém setu však na kurtu byla jediná hráčka - Petkovicová. Agresivním forhendem nedávala Radwaňské šanci a za 25 minut vyrovnala. V rozhodujícím dějství už ale měla znovu mírně navrch Radwaňská, jež sice na vítězné výměny prohrála 100-101, nejcennější titul v kariéře si už ale vzít nenechala a vyhrála tak i pátý vzájemný souboj.

"Jsem moc šťastná, Andrea a já jsme odehrály parádní zápas. Obě jsme hrály neuvěřitelně," komentovala dvaadvacetiletá Radwaňská, jež vyhrála už 11 zápasů v řadě. "První set byl velmi vyrovnaný. Ve druhém mě 'zabila', ale měla jsem tam šance - několikrát jsem vedla 30-0, ale šlo to strašně rychle. Bylo těžké se pak vrátit, ale dokázala jsem to a nakonec rozhodlo jen pár bodů. Myslím, že to bylo mé nejlepší finále," zhodnotila šampionka, která ve svém devátém finále získala už 7. titul.

Celkově vyhrála potřetí podnik kategorie Premier, poprvé však nejprestižnější Mandatory s dotací 4,5 milionu dolarů. "Je to největší vítězství mé kariéry. Moc to pro mě znamená."

"Kdyby mi někdo před 14 dny řekl, že tyhle dva turnaje (Tokio a Peking) vyhraju, řekla bych, že se zbláznil. Hrály tu skoro všechny nejlepší hráčky. Ale každým zápasem jsem se lepšila, obzvlášť v Tokiu. Už v Japonsku to pro mě bylo velké vítězství, takže tady jsem hrála bez tlaku, neměla jsem co ztratit, na nic jsem nemyslela a jen bojovala o každý bod," dodala Radwaňská, jež se v žebříčku posune z 12. na 8. místo a zahájí 90. týden v Top 10.

Také Petkovicová, která bude poprvé světovou devítkou, hrála ve svém největším finále, všechny čtyři předchozí byla na menších podnicích International a získala z nich dva tituly.

"Já a Agnieszka hrajeme pokaždé dlouhé zápasy. I když je to třeba na dva sety, hrajeme dlouhé výměny a skvělé zápasy. Po dvou třech dnech, až trochu opadne zklamání, se na dnešní finále budu dívat jako na skvělý zápas a zábavu pro lidi. Agnieszka mě už pětkrát prorazila, snad přijde den, kdy jednou porazím já ji," řekla rodačka z Bosny a Hercegoviny, jež reprezentuje Německo a příští rok tak povede svou zemi v 1. kole Fed Cupu proti Češkám.

Právě Radwaňská a Petkovicová a ještě Francouzka Bartoliová svedou v příštích dvou týdnech souboj o poslední volné místo na Turnaji mistryň. V nejlepší pozici je Polka. Do Istanbulu nicméně pojede celá tato trojice, přičemž dvě hráčky budou náhradnicemi. Radwaňská bude hrát příští týden na turnaji Premier v Moskvě, Bartoliová před odletem do Ruska odehraje ještě menší turnaj v Ósace. Petkovicová se tento týden odhlásila kvůli problémům s kolenem z Lince, příští týden by měla startovat ještě v Lucemburku.

Podívejte se na závěrečný ceremoniál, na kterém tenistky společně předvedly 'Petko dance' (čas 6:00):

- WTA PREMIER MANDATORY PEKING -
(Čína, tv. povrch, 4.500.000 dolarů)
nedělní výsledky (09. 10. 2011)

Dvouhra - finále:
A. Radwaňská (11-Pol.) - Petkovicová (9-Něm.) 7-5 0-6 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Finále jsem viděl celé a píši toto:Po dlouhé době jsem byl s úrovní ženského tenisu velice spokojen!Obě hráčky předvedly skvělý výkon-velice dobrá a přesná hra od zákl.čáry a co více-proti ženským zvyklostem nebývale častá hra na síti!Sice nezvítězila má oblíbenkyně,ale přesto blahopřeji k výkonu oběma hráčkám!Myslím,že Andrea by měla na to hrát ještě více útočně,fyzické dispozice na to má,snad jde o to více si věřit.S finále tohoto turnaje jsem byl opravdu velice spokojen a moc rád jsem jej sledoval-více takových utkání!A abych nezapomněl-Andreu miluji :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Velmi dobře napsáno! :) Snad jen dodám, že já jsem s úrovni ženského tenisu spokojen pořád. V poslední době bylo hodně zápasů, které se mi líbily. Třeba finále v Cincinnati mezi Mashou a Jelenou bylo taky výborné. Je ale naprostá pravda, že Petko s Agou sehrály úžasný zápas. Hlavně v tom prvním setu to byl možná nejlepší tenis v celém letošním roce. Opravdu se mi to moc líbilo... Jinak doufám, že bude Petko v pořádku a to koleno už ji nebude zlobit. V první chvíli to muselo asi hodně bolet, docela mě to vylekalo. Určitě nemiluju Petko jako ty, ale moc mě baví její tanečky a má podle mě dost velké charisma. Prostě bez ní by to bylo nudnější. :)
Reagovat
smazaný uživatel
No,jak to jen napsat...Nelíbí se mi styl např M.Šarapovové,to je prostě pouhé mlácení do míčů vší silou s jediným cílem-soupeřku tzv.umlátit. V její hře není žádný nápad,čímž ale vůbec nezpochybňuji přesnost její hry,fyzickou připravenost apod.Finále v Pekingu ale dokázalo,že super tenis nemusí hrát pouze silové hráčky typu Marie či Sereny,i když na druhou stranu-Agnieszka se umí do forhendu také zatraceně opřít!Pro mě byl tento zápas takovým milým oživením oproti stereotypu v podání dnešních hráček-snad tím nikoho neurážím!Různá "síťová" kouzla v podání Novotné a Navrátilové jsou asi nenávratně pryč a ženský tenis mi dnes připadá velice fádní a stereotypní,čímž ale výkony všech hráček nesnižuji!I mezi tenistkami mám své oblíbenkyně-Samantha,Andrea,dříve Justine,v podstatě se na ženský tenis,v rámci časových možností,dívám rád!
Reagovat
smazaný uživatel
Vamos Aga! Moskva v termínu těsně před Istanbulem je nevhodná a pro jisté účastnice TM nesmyslná. Má cenu ztrácet síly na turnaji, kde o nic nejde?

Je zajímavé, že
1) na článek k turnajům ATP se čekat nemusí
2) vydání článku k WTA obvykle trvá tak zoufale dlouho. Pokud nehrají "naše" tenistky, je očekáván malý zájem diskutujících čtenářů?
Reagovat
smazaný uživatel
tentokrat bych te chtela, Brozi, podporit, hlavne v otazce prodlevy vydani clanku k zapasu holek. Tesila jsem se na zdejsi postrehy. Sportovni uroven toho "souboje" snad nikdo zpochynovat nemuze, videli jsme, jak uz je receno vyse, krasny vymeny, bylo napeti, zvraty...... Nekdo ovsem nemusi Andys ;-)....(urcite bezprostredni tvor, ale moc zensky mi opravdu neprijde,) nekomu zase vadi tatik ci poker face Agy (usmev ji ale slusi, ne? A misto nervu spagaty!).... Tenisove taky kontrastni pojeti, fajn finale proste.
A vsechna cest Andys, v koleni ji jiste dloublo hodne neprijemne, cili jedinecna prilezitost k divadelnimu vystupu a on se nekonal!
Reagovat
smazaný uživatel
S tou prodlevou taky souhlasím. Vydat článek až druhý den je hodně špatné...
Reagovat
VlS
Sakra Sojka, že zrovna ženská volá po tvarech Pamely Anderson po 4. dávce silikonu ---. Mě je Petko sympatická, protože její život není jen tenis, je chytrá, studuje a žije. Na kurt chodí v triku a sukýnce a nedělá ze sebe manekýnu.
Obě holky včera hrály krásnej tenis a myslím si, že taková úroveň by slušela i nejednomu finále GS, prostě bitva jak řemen a hlavně 1. set byl opravdeu pochoutkovej.
Gratulace oběma, raději bych gratuloval Petko, ale Aga si to zasloužila taky, takže i jí.
Reagovat
smazaný uživatel
... at me rozcupuje pes, jestli jsem to ja, kdo sem taha Pamelu Anderson! ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Psí poznámka: peří zásadně necupuju, dráždí mi nos ;-)
Reagovat
VlS
No tobě připadá Andrea málo ženská, ne mě. Pes musí čarovat, ten nebude mít na cupování ptáčků čas
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, pár hodin po utkání emoce vyprchají a druhý den se zmůžu jen na vamos. Jinak mě překvapilo, že se Agnežka po zranění nesnažila víc Andreu rozběhat. Málem o první set ještě přišla.
Hýkalka Petkovic nikdy nemůže patřit k mým oblíbenkyním. Dvoufázové hýkání (míč je už na druhé straně a pořád je slyšet to její hýknutí) je stejně nesportovní jako Marfušino řvaní.
Reagovat
smazaný uživatel
by me ani nechytil :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
..ani chytat nechtěl, pletky s Krakonošem, to by mi tak chybělo! :-)
A vůbec, ti, kteří slaví 4. října musí držet při sobě ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist