Recept Kvitové na úspěch v New Yorku: Méně tréninku, více odpočinku

9. 9. 2015, 10:47
Aktuality 30
Uvolněná a dobře naladěná je Petra Kvitová na letošním US Open. To se ukazuje jako základ úspěchu dvojnásobné wimbledonská vítězky, která poprvé prošla v rušném New Yorku do čtvrtfinále. Pomohla k tomu tak trochu i vynucená novinka kvůli zdraví - mezi zápasy nejezdí do areálu pilovat údery, ale má volno a jen lehký trénink ve fitness centru na hotelu.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© instagram)

Pětadvacetiletá Kvitová musela zredukovat tréninkové dávky po Wimbledonu, když se dozvěděla, že prodělala mononukleózu. Na US Open navíc hraje se zavázaným pravým stehenním svalem, proto trenér David Kotyza změnil zvyky. 

"Je to poprvé na grandslamu, kdy netrénujeme mezi zápasy. Ale na hlavu je to perfektní," řekl Kotyza. Trochu to připomíná Ivana Lendla, který to takto ve své éře praktikoval a turnaj vyhrál třikrát v řadě. "On si ale u sebe doma vytvořil identický podmínky a dělal i tenisovou práci. Peťa je v jiný zdravotní situaci. Priorita tohohle přístupu je spíš ji držet psychicky nahoře s chutí do zápasů." 

US Open má za sebou osm dnů, ale Kvitová byla v areálu jen pětkrát. První den po příjezdu hrála na tréninkové dvorci a pak přijela vždy až na zápas. "Asi to pomáhá," řekla světová čtyřka se smíchem. "Naštěstí nejsem hráčka, co musí trénovat každý den a hodně. Někdy mi stačí nechat hlavu od tenisu odpočinout a jít s chutí na zápas." 

Petra KvitováS nadsázkou se dá říci, že v případě Kvitové se musí forma vyležet. "V tom jsme první o parník. Petra odpočívá a my makáme za ni," vtipkoval kondiční trenér David Vydra, který v minulosti připravoval Tomáše Berdycha. "Hrozně důležité je, jak má teď Petra čistou hlavu. Cokoliv v posilovně přijímá, to dělá kvalitně." 

V New Yorku, který Kvitovou vždy svým hlukem vysával, našel tým nově zázemí v hotelu u Central Parku, kde hráčka ve volných dnech zůstává. Má prakticky celý den klid a absolvuje jen jeden trénink ve fitness centru. "Z fyzické stránky si dávám kolo, záda, břicho a udržovačky tonusu svalů. To se držet musí," řekla Kvitová.

Údery trénuje před zrcadlem
Sice nechodí hrát přes síť na kurt, ale raketu do ruky bere. S Kotyzou pracují imitačně. "I stínování před zrcadlem, kde se sama vidím, mi pomáhá. Nahradí to i ten trénink na dvorci," řekla Kvitová. Kouč do detailů nový trénink rozebírat nechtěl. "To je naše know-how," usmál se tajemně a dodal: "Nemusí díky tomu do areálu, má čistou hlavu a zkusí se zmáčknout v den zápasu. Zatím nám to vychází." 

Zdravotní stav je jen jedním z důvodů, proč je ve volných dnech Kvitová bez tenisu. Tím druhým je často zmiňovaný americký ruch. "Někoho tenhle turnaj nabíjí, druhého naopak. Peťa je klidnější typ, proto jí sedí Wimbledon s vesnickou atmosférou," uvedl Kotyza. "Tady na kurtech nemáš tunel, ve kterém si jdeš. Tady by sice taky trénovala, ale hlava by byla zahlcená. Jde o kvalitu, ne o kvantitu," dodal Vydra. 

Třetím faktorem zatím vydařeného US Open je fakt, že Kvitová, ač světová čtyřka a letos vítězka tří turnajů, od sebe nic nečeká. Opět k tomu výrazně přispěla mononukleóza. "Moje vítězství bylo už jenom to, že jsem byla na kurtu, hrála jsem a nemusela doma odpočívat a čekat, až se vyléčím. Z toho pohledu to je super. A člověk si uvědomí, že zdraví je nejdůležitější a tenis je prostě paráda," řekla. 

Podobně mluvil Kotyza a před US Open Kvitové říkal, že bude důležité, aby byla připravená na příští rok. "A co uhraje tady v Americe, bude jen bonus. Ať se o to popere a zatím se pere statečně. Jsme v bonusový zóně," těšilo kouče stejně jako to, že poprvé letos vidí svoji svěřenkyni přirozeně uvolněnou a veselou.

Štětstí v osmifinále přinesli i mladí hokejisté Mozík a Zacha
Petře Kvitové při pondělním osmifinále na US Open fandili z jejího diváckého boxu i hokejisté Pavel Zacha s Vojtěchem Mozíkem. Mladíci, kteří budou bojovat o místo v sestavě celku NHL New Jersey Devils, české jedničce přinesli štěstí v podobě premiérového postupu do čtvrtfinále US Open. 

"Kdysi jsem v Prostějově trénoval na kurtu vedle Kvitové nebo Berdycha. A teď jsem ji viděl naživo na US Open. To je super zážitek. Naštěstí Petra vyhrála, takže je to úplně bezva," řekl Zacha na slavném stadionu Arthura Ashe. "Na tak velkou akci jsem se dostal poprvé. Byla to paráda. Moc jsem si to užil," byl nadšený Mozík. 

Osmnáctiletý Zacha dříve s tenisovou raketou docela válel. "Byl jsem v reprezentaci Česka do deseti let," vzpomínal. Mohl by tak hodnotit výkon české hráčky. "Hrála suprově. Hlavní je, že vyhrála. Jsem rád, že jsme jí přinesli štěstí," řekl. S Mozíkem seděli v lóži nad koučem Kvitové Davidem Kotyzou a po zápase se chvilku bavili. "Říkal, že jsme jí přinesli štěstí a máme přijít i ve středu," řekl Mozík. 

Zacha dal později přednost hokeji a při pohledu na současný tenis z blízka dospěl k závěru, že udělal dobře. "Když vidím, jak jsou dobří, tak na ně bych nikdy neměl," uvedl Zacha. V době své tenisové éry prý hrál silově a doma měl vylepené plakáty Američana Andyho Roddicka. "Modeloval jsem si hru podle něj. Byl to můj vzor. Měl jsem tvrdé podání a spíš silové než technické údery," vyprávěl Zacha. 

Po Kvitové měli oba hokejisté ještě možnost na centrkurtu sledovat také zápas Švýcara Rogera Federera s domácím Johnem Isnerem. "Vidět Rogera na vlastní oči je paráda," liboval si Zacha. "To se jen tak někomu nepoštěstí," dodal Mozík. 

Oba už trénují s Devils a ve čtvrtek jim začne boj o sestavu. Zatím se seznamují s děním v klubu a se spoluhráči. "Těšil jsem se na Cammalleriho, toho jsem sledoval už minulý rok. Byl jsem rád, že jsme si popovídali v kabině. A úplně nejvíc se těším na Eliáše, až ho poznám. Byl to můj sen se s ním pobavit," řekl Zacha. 

"Trénuju celé léto a nemůžu se dočkat, až se spustí sezona. V kabině vídám hráče, které znám jenom z televize. Pozoruju, co dělají na ledě. To psychicky pomůže," těšil se Zacha na odjezd na kemp do Buffala, kde ho čeká turnaj nováčků. 

Centra Zachu si New Jersey vybralo letos jako šestku draftu, obránce Mozík podepsal s týmem dvouletou nováčkovskou smlouvu jako nedraftovaný hráč. "Zatím nervozita není, ta přijde, až začnou přípravné zápasy," řekl Mozík.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

30
Přidat komentář
FulnekUltras
Chybělo opravdu málo...možná odskočení ve druhém setu na 4:1, možná o den rychleji postupující studená fronta...
Reagovat
Fandina
Možná ano, 4:1 by bývalo bylo o něčem jiném nebo ta studená fronta, možná mohla přijít i o pár hodin dřív a přerušit Petře zápas. Člověk nikdy neví.
Reagovat
FulnekUltras
Tak teď zase až v Asii bez vlivu počasí...
Reagovat
EllNino
Je to zkrátka zajímavá postavička ta Petra, nehrábne na raketu a dokáže v pohodě postupovat pavoukem a postoupit poprvý v kariéře do čtvrtfinále na neoblíbeném GS Opět zabrala v nejneočkávetelnější moment, kdy si všichni mysleli, že tak to 2. kolo možná dá a v třetím už zase skončí:) ...ono opravdu to klišé "míň je víc" je dost pravdivé, vemte si například Berdycha, ten dře jako kůň v přípravě a ve 4. kole mu hlava opět selže a nedokáže to prodat ...
Reagovat
LukasH
Petra je opravdu hodně specifická hráčka. A je to i vysvětlení, proč hrála tak neskutečně dobře v roce 2011. Nikdo od ní nic nečekal. Talent má monstrózní, protože každá jiná by při takový absenci tréninku po nemoci neuhrála nic. Příkladem je třeba Vika, která se sice vrací, ale hodně pomalu. Naopak Petra by v její situaci vyhrála určitě turnaj hned. Samozřejmě nevíme, jak to dopadne dneska s Penettou. Tak či tak, ustála v NH a NY velmi těžký situace. Když si vzpomenu na letošní W, jak si neporadila s odevzdanou Jankovič, tak je to až neuvěřitelný....jenže no...tenkrát světová dvojka a obhájkyně titulu...
Reagovat
lars
s odevzdanou Jankovič - aut :)
Reagovat
tommr
a viděl si ten zápas? Jankovicová byla ve druhým setu za stavu 3-1 pro Petru zralá na ručník - Petra měla dva brejkboly a vypadalo to, že je po zápase. Ještě za stavu 6-3 a 4-2 se zdálo, že to Petra dotáhne. Až pak přišel nepochopitelnej kolaps Petry a Jankovicová se postupně zvedla ...
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdy, NIKDY nepoužívej slovíčko "nepochopitelnej". Vždycky ho použiješ blbě. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslím, že to má skoro správně, akorát místo "nepochopitelnej kolaps Petry" tam má být "nepochopitelnej kolaps rozhodčích".
Reagovat
slacker
mate to oba spatne - spravne je nepochopitelne predvidatelny tommr a jeho dalsi zbytecny koment
Reagovat
tommr
zbytečný jsou hlavně tvoje komentáře ty demente ...
Reagovat
slacker
UZ se konecne objednej na kliniku do Svycar
Reagovat
lars
vypadani ( zdani) casto klame. Janek je dost zkusena hracka, ktera podobnych obratu v zapase udelala pomerne dost. Treba jen cekala na svou sanci, kterou bohuzel vyuzila.
Lucka taky prohravala 4:1 se Sere v 2. setu a zvladla ten set vyhrat.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně. Jeca je ten typ hráčky, která v jeden moment vypadá, že je zralá na ručník, ale jak ucejtí, že soupeřka slábne a nabízí jí šanci, najednou se zvedne a rve se o ni.
Reagovat
LukasH
Jasně, ale tenkrát jí Petra fakt vrátil do zápasu. Kdyby hrála takhle i teď, tak už vypadla s Madison v NH. Nechtěl jsem, aby to pro Petru vyznělo špatně...stává se to. Jen porovnávám její psychiku ve W a teď. Tam první dvě hráčka přímo smetla a když se objevila první komplikace v podobě Jeleny, tak to neustála. Od NH zase naopak v těhle situacích exceluje...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
No vrátila.. víš sám, že vedení o brejk není zvlášť v ženském tenise až tak zásadní. Ztratila ho, a druhý set nakonec projela, to se stane i v lepších rodinách.

Závěrečný set už byl hodně vyrovnaný a fakticky ho rozhodl špatně zvolený jestřáb. Kdyby to bylo Petře vyšlo a do dalšího kola postoupila, tak byste zase mluvili jinak. Podle mě se prostě víc upínáte na konečný výsledek než na samotný průběh.
Reagovat
smazaný uživatel
Vikinu sice nemusím, ale v tomhle se jí zastanu - ona na rozdíl od Petry absentovala poněkud déle, což mělo mj. za následek i propad žebříčkem. A co se jejího návratu týká, pokud by to tady celé vyhrála, tak se vrátí do top 10 a v race by dokonce poskočila na čtvrtou pozici před Petru..
Reagovat
LukasH
Tak jasně. Nevíme, jak by Petra po takový pauze hrála. Jen jsem chtěl poukázat ne ten rozdíl mezi nima. Vika potřebuje neustále trénovat a hrát zápasy. To jí zvedá nahoru. Zase oproti Petře zvládá tlak mnohem líp. Když je rozjetá, tak jí máloco skolí. Naopak Petra může trénovat až do aleluja, ale pak asi ten tlak cítí víc s pocitem - teď jsem tvrdě trénovala, tak bych měla dobře hrát...(viz prohra s Kumkhum...)
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, s tím souhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
http://sport.idnes.cz/treneri-kvitove-na-us-open-pred-ctvrtfinale-fz4-/tenis.aspx?c=A150908_221616_tenis_par
Reagovat
EugeneGoostman
Jak to vidíte dneska s Flavií?
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně nepodcenit. Ve ČF není plánovaná Caro, ale ani tak to nebude nic lehkého ... Samozřejmě bude nutnost držet servis, druhé podání Flávie je zranitelné, takže útočit. Hlavně se nevyhazovat při velkých bodech. Bude sice 11:00, ale už jednou to Petra zvládla ... Myslím, že vyhraje ve dvou, vždy minimálně s jedním breakem ... Snad už toho taky Flávia bude mít dost :D A chci vidět SF Petra-Vika ... :D
Reagovat
EugeneGoostman
Aha, já chtěl dát právě na Flavii (@3,85)...
Reagovat
smazaný uživatel
Já dávám proti Petře od začátku turnaje. A nelituju toho :D Každý musí přispět trochou štěstí :D

Ale tak dej na Flávii, Petra je schopná to i prohrát, pokud jí něco nesedne :D
Reagovat
EugeneGoostman
Dám Andersona u a Petry e ještě rozmyslím. :-)
Reagovat
slacker
V diskuzi na idnesu avizuji ze dneska budou vyjimecne horsi podminky (vyysi teplota nez jine dny a vlhkost k 85%). To nam do karet moc nehraje
Reagovat
janek_da
Si asi popletli Fahrenheita s procenty. Vlhkost má být 68%, teplota okolo 30 °C tedy 86°F.
Reagovat
FulnekUltras
i tak pro Petru humus...
Reagovat
smazaný uživatel
No já od Petry nikdy nic moc nečekám, ale dneska mi něco říká, že to v pohodě dá
Reagovat
smazaný uživatel
Petra má opravdu neuvěřitelně velký dar, to je prostě něco neuvěřitelného :)

Ale jinak, jestli tohle přináší ovoce, tak by možná bylo nejlepší přestat trénovat úplně a kdo ví, příští rok může Petra útočit na kalendářní GS :D :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist