Řekl mi tu nejslavnější Hitlerovu větu, stěžoval si Zverev. Diváka z US Open vyvedli

5. 9. 2023, 12:50
Aktuality 1
Německý tenista Alexander Zverev ve čtvrtfinále US Open přerušil hru kvůli urážce z hlediště. U rozhodčího si postěžoval, že slyšel "tu nejhorší hitlerovskou frázi". Ochranka diváka odvedla a Zverev následně v noční bitvě vyřadil turnajovou šestku Itala Jannika Sinnera.
Profily hráčů
Alexander Zverev (© Profimedia)

"Deutschland, über alles," zakřičel jeden z diváků na Arthur Ashe Stadium ve chvíli, kdy se německý tenista chystal podávat. Zverev okamžitě reagoval a vydal se k umpireovému rozhodčímu.

"Řekl mi tu nejslavnější Hitlerovu větu, která existuje. To je nepřijatelné," postěžoval si Zverev ve čtvrtém setu, který finalista newyorského grandslamu z roku 2020 později prohrál. Rozhodčí diváky požádal o ohleduplnost k hráčům a ochranka muže v modré kšiltovce během výměny stran ze stadionu vyvedla.

"Projevoval se delší dobu. Mám rád, když jsou fanoušci hlasití, plní emocí. Ale jsem Němec a nejsem na tu historii hrdý. Seděl v jedné z předních řad a slyšelo to hodně lidí. Takže kdybych nereagoval, myslím, že by to bylo špatně," dodal.

Zverev hrál v pondělí poprvé na letošním US Open na hlavním kurtu Arthura Ashe s kapacitou 23 tisíc diváků. Zápas skončil až po půl druhé v noci. Německý tenista Sinnera udolal 6:4, 3:6, 6:2, 4:6, 6:3 a čeká ho světová jednička Španěl Carlos Alcaraz.

Slovy 'Deutschland, Deutschland, über alles' začíná první ze tří slok Písně Německa, jež byla v roce 1922 uznána jako hmyna Německé republiky. Nacistický režim Adolfa Hitlera úvodní sloku dezinterpretoval a přivlastnil si ji jako jeden ze symbolů třetí říše. Po druhé světové válce byla ale spojenci společně s dalšími symboly nacismu zakázána. Němci od roku 1952 používají pouze třetí sloku.

Podobného faux paux se před šesti lety dopustila USTA. Při zahajovacím ceremoniálu Fed Cupu Američanek proti Němkám na Haiti přednesl zpěvák při slavnostním zahájení první sloku místo třetí a pořádně tím Němky rozladil.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
paddy
nechápu, proč si hraje na esesáka, když mu v žilách proudí ruská krev smile smile

pozn: rodiči jsou Irina Zvereva and Alexander Mikhailovich Zverev

oceňuji, že se ovládl a toho chlapa nezmlátil smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist