Rekordman Djokovič zahájil 400. týden jako světová jednička. V čele žebříčku zakončuje osmou sezonu

20. 11. 2023, 11:28
Aktuality 27
Je to oficiální. Novak Djokovič zakulatil počet týdnů v roli světové jedničky na 400 týdnů. Šestatřicetiletý srbský rekordman je zároveň v čele žebříčku na konci již osmé sezony.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© Profimedia)

Novak Djokovič se na post světové jedničky vyhoupl naposledy a celkově již podesáté v kariéře v září po triumfu na US Open. Víckrát to dokázal jen John McEnroe (14krát).

Nyní na 1. místě světového žebříčku zahajuje celkem jubilejní 400. týden a dál natahuje tento rekordní zápis. Historicky druhý Roger Federer vládl celkově 310 týdnů, z toho rekordních 237 vkuse.

Djokovič zakončuje v čele pořadí ATP už osmou sezonu (2011, 2012, 2014, 2015, 2018, 2020, 2021, 2023), čímž vylepšil vlastní rekord. Druhý Pete Sampras to dokázal šestkrát.

Šestatřicetiletý Srb je na vrcholu poosmé za posledních 13 let a počtvrté za poslední pět sezon. Už potřetí posouvá hranici nejstaršího lídra pořadí na konci roku.

Minulý týden v Turíně získal jistotu setrvání v čele po úvodní výhře nad Holgerem Runem. "Věděl jsem, že když vyhraju, zakončím rok na prvním místě. Z toho důvodu jsem byl pod větším tlakem. Bylo tam hodně emocí a já toužil to dotáhnout do vítězného konce. Splnil jsem další velký cíl a všechno další už bude bonus," prohlásil rodák z Bělehradu, který nakonec Turnaj mistrů vyhrál a získal rekordní 7. trofej pro šampiona ATP Finals.

Djokovič posouvá historické milníky, přestože mu bylo kvůli odmítnutí nechat se naočkovat proti Covidu-19 znemožněno startovat na Australian Open 2022, US Open 2022 a celkem šesti akcích Masters 1000 v Severní Americe. Navíc kvůli zákazu startu ruských a běloruských tenistů nezískal 2000 bodů za loňský triumf ve Wimbledonu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

27
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Krisboy
Ale je docela dobrej, to se musí nechat.
Reagovat
manager1
Byl by oblibenejsi, pokud by vedel kdy uz staci a je cas odejit.
Nikdy nema dost. Chce porad vic a vic a to moc nevoni...
Ale libi se mi jeho postoje ke covidu a hromadne vakcinaci.
To jak se rozhodl a radikalne to odmitl, to melo odezvu a zanechalo stopu u soucasne svetovlady...
Reagovat
dorsch2
blbejsi koment som za tu viac ako dekadu este necital a konkurencia tu je, ja sam som tu poslal par kuskov:), bo Federer s Nadalom vedeli kedy odist, ak by svajciarovi neodpalilo kolena tak tu strasi doteraz, Rafa tak isto aj ked on sa ide este o nieco pokusat + mnoho exotov ktorí to hrali az do matu,Simon, Llodra, F.Lopez, Lacko, momentalne Gasquet, Fognini..., svojim spôsobom aj Murray ci Wawrinka, Sampras s Agassim to tiez zabalili ked uz na to nemali aj ked Pete odisiel stylovo a mnoho dalsich
Reagovat
michalenko
Klidek, toje zase len koment rozrevaneho dieťaťa z fedexovych fans, ktorému kedysi vzali hračku a ono sa snaží teraz hračku o niečo ešte dokonalejsiu a vyspelejsiu v rukách druhých detí ,pospinit a znehodnotit, aby tým utíšil vlastnú bolesť. Je to prirodzené a ľudské. Niektorý zostávajú v tomto stave dieťaťa žiaľ po celý život.
Reagovat
Nola
LOL, nehral 5 tisicoviek, t.j 5.000 bodov daroval konkurencii, ktora ho mala predstihnúť v rankingu, najmenej 2 hráči mohli, neverim, že niekto veril, keď vynechal Činu, že môže rok úkoncit ako NO1, ale keď to nedali, tak by bol blbý keby to nechal ležať a niečo daroval, jemu v kariére skôr hádzali polená ako dostával darčeky.... Tak aspoň nejaká satisfakcia, ale on si ju musel vybojovať, nikto mu nič nedaroval a tak to má byť, je to proste famózny tenista, a tie kecy o nulovej polohy konkurencii sú viac než trápne
Reagovat
Yonaash
Že ho to furt baví. Už by mohl přenechat slávu mlaďákům.
Reagovat
Random33
Proc by to delal? Musi si uzivat to, ze nema konkurenci kdyz ji po vetsinu kariery mel a snazil se ze zacatku marne vmestnat mezi ty 2
Reagovat
Ondra979
nj, on ale nema ted moc duvod..mladi jsou stale nestabilni a psychicky dostatecne neodolni jak se ukazuje stale a znovu. kdo ho muze pristi rok porazit na GS - bud Alcaraz, ale urcite ne vic nez 2x, spis jen jednou a to se k nemu jeste musi probojovat coz neni u nej samozrejmost, a pak mozna Sinner nebo Medved na hardu ale to musi mit zaroven oni den a Djokovic spis ne...takze Djok pristi sezonu muze zase vzit 3 slamy, na 2 to vypada temer jiste pokud se nezrani nebo neztrati formu, coz se sice stat muze i jemu v jeho veku, ale neni to moc pravdepodobne..aspon zatim
Reagovat
turista
Není důvod.
Reagovat
Stippy
V těsné souvislosti, přesto o něčem jiném: Nole vyhrál, moje, jak to jinak říct, konzervativní smýšlení neutrpělo žádnou úhonu. Svět je v pořádku, pokud vyhrával Feďa, Nadal, prodlouženě Djoki "Kosovo je Serbia", jsem pořád v klidu. Dlouho už to nepotrvá; přijde někdo, pokud možno bílý heterosexuální muž, kdo všem zase dlouhodobě nakope zadek? Tímto vypisuji anketu a mám za to, že Sinner a Alcaraz.
Reagovat
A-Za-z0-9._.
Je pěkné, že v článku bylo zmíněno, že navíc kvůli zákazu startu ruských a běloruských tenistů nezískal 2000 bodů za loňský triumf ve Wimbledonu, čímž tehdy přišel o post světové jedničky, kterou by tehdy díky nedostižnému náskoku do konce roku zcela jistě uhájil. Nebýt tohoto podrazu na jeho osobu, a všichni víme, že to byl nevyslovený trest za jeho odvahu vzepřít se očkování, tak by tento rok nekončil poosmé jako světová jednička, ale již podeváté...
Reagovat
Mistic
Týmto temným obdobím stratil veľa. Ale kto vie, možno ho to ešte viac posilnilo. A získal si na svoju stranu milióny ľudí, ktorí ho dovtedy nemuseli. A to je tiež dôležité víťazstvo!
Reagovat
a.magerova
Gratuluji Nolemu ke splnění dalšího velkého cíle i bonusům okolo
Reagovat
Kozoroh
Reagovat
Kozoroh
Přiznám se, že mi včera uniklo, že No1e vlastně vyrovnal RF i v počtu hardových titulů z ATP Tour, oba jich mají 71. Takže další (sdílený) rekord!
Reagovat
makro99
By mě docela zajímalo, jestli dotáhne i těch Connorsových 109 titulů...
Reagovat
srnecek
Dosť často sa tu v poslednom čase omieľa tento rekord, ale nemyslím si, že je v hľadáčiku (hlavných terčov) aj samotných tenistov. Myslím tých goat tenistov. Áno, Novak to spomenul, že sa o to pokúsi, viac-menej dotlačený k tomuto vyjadreniu logickými očakávaniami (verejnosťou aj médiami, pretože tých rekordov, ktoré by mal prekonať, už veľa nezostáva. Sám tých rekordov nastavil väčšinu), ale myslím, že ho to mrzieť nebude, ak to nesplní (nikde som v tejto súvislosti - s týmto rekordom - nezaznamenal v goat debatách meno Connors). O tú stovku sa ale bude snažiť, to je predsa len zaujímavé číslo.
Ja som hlavne zvedavý, dokedy mu vydrží tento komplexný level tenisu a dokedy bude patriť medzi top favoritov veľkých turnajov. Dúfam, že čo najdlhšie. To, čo dokazuje svojou životosprávou a pevnou vôľou, je neskutočné....
Reagovat
makro99
díky; v souvislosti s GOAtem tu o Connorsovi někdo psal...myslím že turista;
Reagovat
srnecek
ano, to viem. Myslím to však tak, že asi nikto Connorsa za goata nepovažuje, napriek tomu jeho rekordu. Keď sa načrie do minulosti, skôr sú to (laureáti goat) mená ako Laver, Borg, podobne ako u žien Evert, Navrátilová, Graf....Ale do tenisovej siene slávy nesporne patrí, o tom potom....
Reagovat
turista
Myslím, že těch Connorsových 109 kousků dotáhne. Nedotáhne ale Lavera s 200 kousky a Rosewalla se 133 kousky.
Reagovat
Pe3k
Ty ses trasnformoval do Fulneka. Neustále furt dokola meleš to samé
Reagovat
michalenko
Tak to už si pýta zaokruhlit na tych 500 ,pane djoko.Za 2 roky o takomto čase zrejme realita ,pokiaľ zdravie vydrží.
Reagovat
praky
Tak teď už se ví, že přes 410 či 420 se dostane n? Ikdyby nevyhrál Australian open a vůbec nic (má velký náskok), tak do konce února by měl být stále jednička.. nevíte kolik přesně?
Reagovat
arvncr
Úplnou jistotu nemá, záleží, jestli bude Alcaraz před AO někde hrát (tipnul bych, že jo), protože Alc. obhajuje do AO (včetně) 0 bodů, Djoković 2250. Ale pokud na AO vyloženě nevybouchne, tak má pak slušnou šanci si #1 držet dál, Alcaraz obhajuje body z Jižní Ameriky (Buenos Aires 250, Rio 300) a hlavně IW + Miami (1000 + 360), Djoković má v tom období jen Dubai (180), do USA už ho snad pustí (i když nikdy nejde vyloučit, že američtí politici začnou v zimě zase magořit) a jeho motivace na IW a Miami bude obrovská, bývaly to jeho top turnaje, ale od roku 2016 tam nevyhrál a od 2019 vůbec nehrál.
Reagovat
turista
No Sunshine Double snad konečně bude mít možnost odehrát.
Reagovat
Kandinsky1
Rovnou na 1000
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist