Roddick: Už rok nehraju nejlépe, ale to se změní

26. 6. 2011, 16:51
Rozhovory 4
Trojnásobný finalista Andy Roddick se na letošním Wimbledonu dostal pouze do 3. kola. Vypadl s Felicianem Lópezem, který skvěle servíroval a sám osmadvacetiletý Američan uznal, že měl pramálo šancí uspět. Zároveň dodává, že od loňského dubna nehraje nejlepší tenis, ale věří, že se to brzy změní.
Profily hráčů
Andy Roddick

Jak těžké bylo hrát proti soupeři, který na trávě předvedl tak skvělý výkon?
Ano, hrál dobře. Jeho servis byl výtečný. Sice jsem ho už sedmkrát porazil, ale on dnes hrál vynikající tenis. Svůj servis neustále měnil.

Myslíte si, že Felicianův servis momentálně na okruhu ATP patří do top 3 nebo alespoň top 5?
Myslím, že pro tohle posouzení by musel vynikající servis předvádět delší dobu. S dnešním servisem by tam patřil určitě. Uvidíme, co ukáže příště.

Andy Roddick ve Wimbledonu:
2011 ... 3. kolo (F. López 0-3)
2010 ... 4. kolo (Lu 2-3)
2009 ... finále (Federer (2-3
2008 ... 2. kolo (Tipsarevič 1-3)
2007 ... čtvrtfinále (Gasquet 2-3)
2006 ... 3. kolo (Murray 0-3)
2005 ... finále (Federer 0-3
2004 ... finále (Federer 1-3)
2003 ... semifinále (Federer 0-3)
2002 ... 3. kolo (Rusedski 0-3)
2001 ... 3. kolo (Ivaniševič 1-3)

Když jste spolu hráli naposledy, nastřílel vám 35 es, ale vy jste vyhrál. Dnes tolik es nenastřílel a prohrál jste. Bylo to pouze díky prohozům nebo to bylo důsledností, s jakou dnes hrál?
Nemyslím si, že by se něco dalo dohnat počtem es. To podle mě nebyla ta příčina. Ale jeho druhé podání dnes bylo skvělé. Různě je míchal a byl důsledný. Běžně se stává, že prohráváte 0-15, 0-30. Ale on dnes nemusel dotahovat žádné ztráty, zahrál všechny první míče skvěle.

Jsou vaše emoce s přibývajícím věkem jiné? Pokud třeba ztratíte příležitost nebo váš soupeř zlepší svou hru?
Nevím, řekl bych, že velký rozdíl je v tom, zda hrajete dobře. López hrál dnes lépe než já a porazil mě. Je pro mě jednodušší odejít odsud s tímto pocitem a dívat se dopředu, než třeba v roce 2008, kdy jsem prohrál s Tipsarevičem a cítil jsem se po zápase strašně, nebo minulý rok, kdy jsem měl milion příležitostí a všechny jsem je zahodil (pozn. Roddick prohrál ve 3. kole 1-3 s Luem). To je pak pro mě těžší se s porážkou vyrovnat.

Andy RoddickŘekl jste, že jste hrál dobře, ale přesto jste prohrál. Znamená to, že do budoucna (a především na příštím Wimbledonu) na sobě neplánujete více pracovat?
Pravděpodobně jsem podle vás hrál hrozně a zápasy předtím vyhrál. Musíte pochopit jednu věc – na kurtu neexistuje žádný scénář. Někdy hrajete dobře, ale prohrajete. Jindy zas hrajete úplný houby a přesto vyhrajete.

Samozřejmě, že se sem chci za rok vrátit a hrát lépe. Vypadl jsem ve 3. kole. Je to to, co hledáte? Jsem touto otázkou zmatený.

Řekl jste, že jste před pár lety prohrál a hodil to za hlavu.
Ano, minulý rok.

Dnes jste řekl, že jste hrál dobře a přesto prohrál.
Ano, porazil mě. Je jednodušší to prostě hodit za hlavu. Ale nechápu souvislost s příštím rokem.

Chcete-li postoupit dál, budete muset hrát příští rok ještě lépe.
To je v pořádku. Hrál jsem dobře, byl jsem zde i ve finále. Tak to prostě ve sportu někdy chodí. Kdyby to bylo předvídatelné, bylo by to jako se koukat na DVD.

Když jste odcházel z kurtu, někdo vás požádal o autogram a vy jste po nich hodil raketou.
Ne. Pouze jsem měl raketu ve své ruce. Připadal jsem si jako dveřní zarážka, která jde do odpadu. Připadal jsem si jako sedmiletý kluk, který by byl užitečnější mimo kurty.

Jaké jsou teď vaše plány do budoucna?
Dalším plánem je připravit se na Davis Cup. Některé z těch hráčů za dva týdny zase uvidím.

Jaká byla vaše reakce, když jste se dozvěděl, že zápas Sereny byl naplánován na kurt číslo 2?
Já kurty nevybírám. Nemluvil jsem s ní o tom, ale všichni jsme byli docela překvapení, když jsme se to dozvěděli. Ale nezaslechl jsem, že by to bylo kvůli jejímu “výpadku“. Každopádně, jestli je někdo, kdo si nezaslouží hrát kdekoliv, tak jsou to právě sestry Williamsovy.

Jak byste dosud zhodnotil letošní sezonu?
Průměr. Na to, jak jsem poslední měsíc trénoval a jak jsem se připravoval, bych si přál z toho dostat víc. Před Wimbledonem jsem se cítil dobře. Ale jestliže na grandslamu nehrajete dobře, nemůžete se cítit na vrcholu.

Jak jsem se zmínil dříve, cítím, že hraji hůř, takže v tomto smyslu je to pro mě zklamání. Ale v žádném případě se necítím nijak hrozně před dalšími letními turnaji.

Máte pocit, že Davis Cup v Chile byl pro vás prozatím vrcholem?
Nevím. Mluvíme o šesti měsících celé mé kariéry. Myslím, že vítězství v Memphisu bylo krásné a celkově udržení si herní úrovně je důležité.

Myslíte si, že se stále zlepšujete?
Tento rok ne. Letos jsem nehrál příliš dobrý tenis. Myslím, že od dubna minulého roku jsem zatím ještě nepředvedl svůj nejlepší tenis. Ale to se změní, o tom není pochyb.

Budete mít příležitost se teď na zápasy dívat, když jste tak brzy skončil?
Abych byl upřímný, tak se normálně moc nedívám. Chodím se koukat, když jsem zde. Ale je pro mě těžké to sledovat, když už jsem vypadl.

 

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
a.magerova
vcelku některé ty otázky jsou přinejmenším zvláštní...
Kolikrát obdivuji tenisty, že jsou po porážce schopni odpovídat na cokoli.
Reagovat
smazaný uživatel
Menší poznámka, Roddick vypadl s Luem ve 4. kole, ne ve třetím.

A k tématu. Já nevím, už mu fakt nevěřím, i když bych mu ještě nějaký úspěch hodně přál. Přijde mi, že po loňské antukové sezoně a obzvlášť pak po té nemoci v létě je vyčpělý, prostě za zenitem, jeho forhend již není tak nebezpečný jako kdysi, nevěří si vůbec od základní čáry, toho jsem si všiml i na amerických betonech i na trávě.

Třeba proti Murraymu v Queens Clubu chodil na síť v 70% v šíleně nepřipravené pozici, zběsile se hnal pořád a pořád k síti, i když musel vědět, že tohle na Murrayho platit nebude. Největší šanci urvat ještě grandslam měl před dvěma lety, od té doby šel fakt jenom dolů a pochybuju, že by se mu to ještě někdy povedlo, na to je konkurence moc popředu. Ale přát mu budu i nadále.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak uz je za zenitom to je jasne, za posledne 2 roky mal vyborne turnaje Wimbledon a IW, Miami 2010, potom zas hral priemer a potom mal tu chorobu, oslabeny system a odvtedy sa hlada. Myslim si, ze vplyv ma aj vek a Stefanki. Je pravda, ze ked zacal so Stefankim tak mu to prospelo, ze sa stal kludnejsi ale teraz mu zas chyba ta vybusnost, lepsi forehand a hlavne jeho servis mi uz nepripada taky vyborny, je mozne ze ho ma rovnako lepsi ale v konkurencii Karlovica, isnera, Raonica ale aj Lopeza uz vobec nevycnieva. Proste kedysi mal Roddick 1.servis na okruhu, dnes je mozno v top 5, ale su hraci co maju viac priamych bodov, es ako on a vedia si viac pomoct podanim.
Reagovat
smazaný uživatel
Na ten servis se zaměřím, i když je fakt, že zas tolik přímých bodů nedělá. Stačí si vzpomenout, že ho Murray v Queens 4x brejkl, i když měl Roddick 83% 1. servisu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist