Roddick: Vidět se s Brook bylo přednější

27. 5. 2010, 09:12
Rozhovory 12
Andy Roddick letos vstoupil do French Open bez jediného přípravného zápasu. V úvodním kole se mu to málem vymstilo, postup přes Nieminena si v úterý zajistil až po pětisetové bitvě. Američan místo nejméně oblíbených turnajů na evropské antuce trávil výročí s manželkou Brooklyn a z generálky v Madridu se odhlásil kvůli nemoci. Předností bylo vidět se s Brook, nelituje Roddick ani nyní.
Profily hráčů
Andy Roddick s manželkou Brooklyn

Stejná antuka, ale na kurtě to byl jiný Roddick.
Ano, v dnešním zápase bylo hodně nepříjemností. Ale nakonec jsem se opět dostal do hry. Den začínám vždy s přáním, abych se dostal do dalšího kola a tohle já jsem zvládnul.

Předtím jste s ním ještě nehrál. Překvapili vás jeho ,,falše"? Byl velice rychlý.
Hráli jsme tady spolu před 11 lety, ale to to nešlo tak dobře.

Ano, udělal skvělou práci, zapracoval na svých slabých stránkách. Snad jen jeho druhý servis byl dnes nejslabší částí. Je velice silný, chvílemi jsem byl bezmocný.

Tohle je zřejmě jediný letošní turnaj na antuce. Jak se cítíte, když jste měl dlouhou přestávku bez zápasů a teď najednou hrajete grandslam?
Není to jednoduché. V Madridu jsem strávil tři dny v posteli. Bylo to hrozné. Takovou přípravu jsem si nepředstavoval, ale dělali jsme, co jsme mohli.

Jsou zde kurty poměrně rychlé?
Nedokáži říci, ale určitě jsou dost kluzké.

Když Murray v pondělí dokončil čtyřhodinový zápas, byl úplně vyčerpaný. Jak se cítíte vy po pěti setech?
Teď se cítím lépe než před 45 minutami. Ale bylo to pro mě těžké, cítil jsem, že nemám ten správný rytmus. Zdálo se mi, že bojuji hlavně sám se sebou.

Antuka je pro mě fyzicky náročnější než jakýkoli jiný povrch. Dnes jsem byl v pátém setu unavenější než jindy. Ale nakonec se mi podařilo se zvednout. Během dne odpočinku snad zase získám síly.

Vy jste hráč, který při každém zápase nechá na kurtě vše. Nebyl jste trochu zklamaný, když jste dnes četl komentáře Sama Querreyho? On v podstatě řekl, že nechce být na kurtě a mnohem raději by z turnaje odstoupil, nasedl na letadlo a letěl domu. Nepřekvapilo vás to trochu?
Rád bych tuto věc nekomentoval, neboť je to pro mě novinka. Víte, právě jsem se vrátil z kurtu a chtěl bych to slyšet přímo od Sama, než na tohle skočím.

V příštím kole budete hrát proti Blazu Kavcicovi. Víte o něm něco?
Najdu osobu, která ho zná.

A tím bude kdo?
Kdo? Chlapík, který s ním hrál v Austrálii v kvalifikaci. Nějaké zprávy už jsem o něm obdržel. A až přijdu večer na pokoj, pokusím se získat nahrávku jeho dnešního zápasu. Ale ještě jsem s ním nikdy nehrál, takže ho neznám.

Po Miami jste řekl, že potřebujete nějaký čas odpočinek, nechat tělo chvíli v klidu. Když ale přemýšlím zpátky, byl to dobrý nápad nehrát v Římě nebo to bylo jen proto, že jste nevěděl, že v Madridu budete nemocný?
Ano, nevěděl jsem, že v Madridu budu nemocný. Loni tam probíhala má příprava na French Open.

Také jsem měl i jiné povinnosti. S Brook jsme měli naše první výročí a já jsem ji chtěl vidět. To byla pro mě přednost.

Jaký je rozdíl mezi hráčem, kterým jste byl před dvěmi, třemi lety? Je nějaký zápas, který byste chtěl vzít zpět?
Nevím. Myslím, že se stále držím na vrcholu. Samozřejmě ne všechny zápasy, které jsem vyhrál, byly hezké.

Ale udělal jsem kariéru a myslím, že jsem v lepší formě, než ve které jsem byl před třemi roky. Neřekl bych, že rozdíl je tak velký, jak o něm všichni mluví. Myslím, že je to věc hlavy. Často jsem byl otrávený a dával to slyšitelně najevo. Nyní, i když věci nejdou, tak jak bych si představoval, tak se snažím si zachovat pocit klidu.

V osobním životě máte určité závazky a povinnosti. Chtěl byste každý rok rychle opustit Miami a jít trénovat rovnou na trávu?
Ne, je to určitá část roku, část přípravy. Je to boj proti mému neoblíbenému povrchu, ale zkušenostmi se učím, takže nikam nebudu chtít pospíchat.

Když ale hrajete na trávě nebo tvrdém povrchu, nepochybně očekáváte výhru. Když jezdíte sem, je to způsob, jak se dostat do rytmu, zjistit, jak na tom jste, způsob snadného výdělku? Jaký je na to váš názor?
Nevím o tom, že jsem někdy očekával výhru. Neřekl bych, že jsem šel někdy do zápasu namyšleně, sebevědomě. Dělám vše proto, abych si o svém soupeři zjistil nějaké informace, ačkoliv jsem o něm nikdy předtím neslyšel.

Mé hranice na antuce jsou někdy jinde, to vím, ale způsob uvažování při hře je stejný. Snažím se hrát co nejlépe.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, rolandgarros.com

Komentáře

12
Přidat komentář
Vojtiik
Roddick je mazák :) !
Reagovat
carolyn
A Rafa mazánek :-P:-D
Reagovat
Vojtiik
to taky :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Muzu se jen zeptat, co jste tim chtela naznacit?
Reagovat
smazaný uživatel
Hoci urcite nerad hra na antuke nemoze kaslat na GS lebo tam su povinnosti a postihy pre top hracov, ale keby mohol urcite nehraje na antuke ale neni jediny, dalsi americki hraci urcite tiez by nehrali na antuke keby mohli ale aj iní. Kazdy ma oblubeny povrch a pre niekoho moze byt antuka fakt onicom a nehrali by tam keby nemali potom z toho problemy, alebo sankcie mozu dostat. Ale je pekne ze povedal ze jeho hranice na antuke su inde ako na harde a na trave- lebo tam hranice nema staci ze bude super servovat a porazit moze kazdeho:D
Reagovat
smazaný uživatel
na jednu stranu máš pravdu, na trávě a hardu se určitě cítí mnohem líp a je vidět, že antuku moc nemusí už jen to, že na ní neodehrál před FO jediný zápas... Monte Carlo nebylo povinný, v Římě se vymluvil na výročí a v Madridu byl nemocný... jako by mu to hrálo do karet:-) na druhou stranu ho to může mrzet, uvidíme... ale jak píšeš, že stačí, když na rychlých površích podává a vyhraje, chápu, že to myslíš trošku s nadsázkou, ale já se radši podívám na zápas, kde jsou trošku delší výměny než když je game 40-0 a soupeř se ještě nedotkl míčku:-) ale to nic nemění na tom, že Roddicka obdivuju, hlavně za jeho servírování...
Reagovat
smazaný uživatel
No tak zase u A-Rodda to není až tak o servisu..jako třeba u Karloviče, nebo jiných....mě se líbí i ve výměnách..
Reagovat
smazaný uživatel
Myslel som to samozrejme obrazne ze staci ked dobre serviruje a neprehra-proste cez tie-breaky alebo nahodne breakne supera atd. Roddick neni zdaleka len o servise hrac to je jasne, najlepsie to bolo vidno vo finale Wimbledonu 2009 ked Rogeer mal viacej es a aj servis skor drzal Rogeera ako Andyho:D
Reagovat
smazaný uživatel
Roddick už dávno není hráčem, který býval...moc tedy americké bombarďáky nesleduji, protože se musím klonit k názoru, že mám raději technicky založené hráče, ale rozhodně jeho mezihra šla nahoru a to, že servis je dnes jedna z největších zbraní je prostě dáno.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si zase nemyslím, že se chce antuce vždy vyhnout, ty to přímo ani nepíšeš. Ale i kdyby nemusel na žádný antukový turnaj, myslím, že by stejně někam jel, i třeba jen s tréninkovými úmysly.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja neviem ci by najradsej nehral vobec na antuke alebo proste RG a staci, ale kazdopadne nepatri medzi tych juhoamericanov ktory miluju antuku lebo odmalicka na nej vyrastaju:D Roddick je proste US chlapec ktory vyrastal na betone a antuka je pre neho proste daco ine spinave a neviem co vsetko:D. Som moc zvedavy dneska ako Roddick si bude viest proti tomu Slovincovi
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je na něm vidět vždy, že antuka neni jeho :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist