Rubljov urval osmifinálovou řežbu s Bublikem, v koncovce se blýskl parádním úderem

9. 7. 2023, 23:58
Aktuality 4
Andrej Rubljov (25) si pořádně zkomplikoval postup do svého prvního čtvrtfinále ve Wimbledonu, kterým zkompletoval účasti mezi nejlepší osmičkou na všech grandslamech. Sedmý hráč světa byl už ve třetí sadě dva míčky od vítězství a ve čtvrtém setu nevyužil dva mečboly a nedotáhl vedení v tie-breaku. Osm zápasů neporaženého Alexandera Bublika (26) nakonec i díky parádnímu defenzivnímu úderu zdolal 7:5, 6:3, 6:7, 6:7, 6:4. Ve čtvrtfinále ho čeká Novak Djokovič, nebo Hubert Hurkacz, kteří budou dohrávat v pondělí.
Andrej Rubljov (© Profimedia)

Andrej Rubljov si postup do svého prvního čtvrtfinále ve Wimbledonu pořádně zkomplikoval. Sedmý hráč světa byl už ve třetí sadě dva míčky od vítězství a ve čtvrtém setu nevyužil dva mečboly a nedotáhl vedení v tie-breaku. Osm zápasů neporaženého Alexandera Bublika, jemuž oplatil prohru z finále generálky v Halle, nakonec zdolal až v rozhodujícím dějství.

"V každém setu jsem měl šance. Na jeden mečbol ale vytáhl dělový servis (druhé podání rychlostí 215 kilometrů za hodinu) a také na druhý dobře zaservíroval. Abych nevybuchl, říkal jsem si, že musím hrát dál a budu mít ještě aspoň jednu možnost." V utkání trefil 20 es, soupeř 39, a předvedl neskutečný úder z obrany. "Tolik štěstí asi nikdo nikdy neměl. Nemyslím si, že to někdy zopakuju," vtipkoval.

Rubljov prožívá další povedenou sezonu, dokonce na Masters v Monte Carlu vybojoval svůj první triumf na akcích vyšších než ATP 500. V neděli se stal teprve 10. aktivním hráčem, který dosáhl na čtvrtfinálovou účast na všech čtyřech grandslamech.

Čtvrtfinále na podnicích velké čtyřky si zahraje už poosmé v kariéře a dosud v něm ani jednou neuspěl. V této fázi ztroskotal třikrát na US Open a dvakrát na French Open i Australian Open. Naposledy letos v Melbourne na Novakovi Djokovičovi.

Právě Srb může být jeho dalším soupeřem. Sedminásobný šampion a vítěz posledních čtyř ročníků přežil v osmifinálové bitvě oba tie-breaky s Hubertem Hurkaczem, přičemž v tom prvním odvrátil tři setboly v řadě, a vede 2:0 na sety. Souboj o čtvrtfinále bude dohrávat v pondělí.

Jannik Sinner si ve Wimbledonu stejně jako loni zahraje čtvrtfinále, ve kterém před rokem nedotáhl vedení 2:0 na sety proti pozdějšímu šampionovi Novakovi Djokovičovi. Osmý nasazený si poradil s Danielem Galánem, který absolvoval své vůbec první osmifinále na grandslamech.

S antukovým specialistou a 85. hráčem světa měl nečekané potíže. V úvodní sadě čelil třem brejkbolům, sám ani jednu z pěti příležitostí neproměnil a set získal až v tie-breaku. Následující dějství odstartoval prohraným servisem a povedlo se mu v něm využít až celkově 10. brejkbol, od stavu 2:4 získal čtyři hry v řadě. Jako favorit si počínal až v závěrečném setu a stále ve Wimbledonu usiluje o první větší triumf.

Jednadvacetiletý talent je prvním Italem v open éře, který dosáhl na více než jedno wimbledonské čtvrtfinále. Mezi nejlepší osmičku na grandslamech postoupil popáté v kariéře a znovu má na dosah první semifinále na podnicích velké čtyřky.

O první semifinále na majorech bude usilovat proti Romanovi Safiullinovi. Pětadvacetiletý Rus pokračuje letos ve Wimbledonu, kde poprvé přešel přes druhé kolo grandslamů, v životním turnaji. Už potřetí v řadě se vzepřel papírovým předpokladům, tentokrát přehrál bývalého semifinalistu Denise Shapovalova a poprvé v sezoně postoupil do čtvrtfinále na nejvyšším okruhu.

Favorizovanému Kanaďanovi nabídl pouhé tři brejkboly, pětkrát mu sebral servis, využil 11 dvojchyb z rakety soupeře a také jeho problémů s kolenem a od začátku druhého dějství na kurtu dominoval. Kariérní bilanci s hráči TOP 30 vylepšil na 5:9.

Aktuálně 92. hráč světa si nedělním vítězstvím zajistil premiérový posun do nejlepší padesátky žebříčku a je 12. tenistou v open éře, jenž přetavil debut v hlavní fázi Wimbledonu v postup až do čtvrtfinále.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 44.700.000 liber
nedělní výsledky (9. 7. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Djokovič (2-Srb.) - Hurkacz (17-Pol.) 7:6 (8:6), 7:6 (8:6) / odloženo
Rubljov (7-) - Bublik (23-Kaz.) 7:5, 6:3, 6:7 (6:8), 6:7 (5:7), 6:4
Sinner (8-It.) - Galán (Kol.) 7:6 (7:4), 6:4, 6:3
Safiullin (-) - Shapovalov (26-Kan.) 3:6, 6:3, 6:1, 6:3
• Dvouhra - 3. kolo •
Dimitrov (21-Bulh.) - Tiafoe (10-USA) 6:2, 6:3, 6:2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
Krisboy
Bublik čumí ještě teď a snaží se pochopit, co se stalo. Dobře mu tak, nikdy nepřestávej hrát, dokud výměna opravdu neskončila.
Andrej smile
Reagovat
paddy
Djokovič dnes nedokázal Hurkacze porazit smile
Reagovat
Pe3k
Hurkac podával neskutečně, takové hřebíky sem viděl podávat jen Kyrgiose, ale nestačilo to ani na set smile
Reagovat
Krisboy
Hlavně aby slavili dnes.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist