Rybakinová ovládla jednoznačné finále v Brisbane. Sabalenkovou si 'nakousla' kanárem

7. 1., 07:37
Aktuality 18
WTA BRISBANE - Měl to být první z vrcholů úvodu nové sezony. Repríza loňského finále Australian Open, souboj hráček TOP 4 a grandslamových šampionek. Finále turnaje WTA 500 v Brisbane se však proměnilo v nečekaně jednoznačnou záležitost. Kazaška Jelena Rybakinová (24) po skvělém výkonu smetla 6:0, 6:3 světovou dvojku Arynu Sabalenkovou (25) a se ztrátou pouhých 15 gamů ukončila osm měsíců trvající čekání na šestý titul.
Profily hráčů
Jelena Rybakinová v Brisbane ztratila cestou za titulem jen 15 gamů (© Profimedia)

Sabalenková – Rybakinová 0:6, 3:6

Jelena Rybakinová loni v přípravě na Australian Open vyhrála jediný ze tří zápasů, letos u 'protinožců' hned na svém prvním nenašla přemožitelku. Suverénní jízdu zakončila demolicí Aryny Sabalenkové, která cestou do finále rovněž neztratila ani set a v Austrálii předtím neprohrála 15 zápasů v řadě.

Čtyřiadvacetiletá Kazaška očekávanou bitvu elitních tenistek proměnila v jednoznačnou záležitost. V prvním setu o rok starší soupeřce povolila pouze jedenáct míčků a poprvé ve vzájemných duelech 'zazpíval' kanár.

Statistika zápasu Aryna Sabalenková – Jelena RybakinováStatistika zápasu Aryna Sabalenková – Jelena Rybakinová (@ Livesport)

Bezradná Sabalenková uhrála první game až za stavu 0:6 a 0:2. Následně absolvovala medical timeout a nechala si promasírovat levý stehenní sval. Po návratu na kurt ale popáté v řadě neudržela podání a naturalizovaná Kazaška narozená v Moskvě už žádné další komplikace nepřipustila.

Rybakinová i v osmém vzájemném duelu se Sabalenkovou získala minimálně jeden set, přesto v celkové bilanci stále prohrává 3:5. Zatímco všechny výhry slavila ve dvou setech, všech pět jejích porážek přišlo po třísetovém boji.

Finále si Rybakinová zahrála poprvé od loňského května a bilanci v nich upravila na 6:9. Celkově šestý triumf je jejím nejjednoznačnějším, v pěti kolech prohrála dohromady jen 15 gamů. Nejvíce (5) jich ztratila v úvodním kole s domácí Olivií Gadeckou a v semifinále s Lindou Noskovou.

Podnik WTA 500 Rybakinová vyhrála poprvé. Ke zkompletování trofejí z akcí všech kategorií jí chybí už 'jen' triumf na Turnaji mistryň.

"Chci poděkovat svému týmu za veškerou práci a hlavně tvrdou přípravu na sezonu. Loňský rok byl úžasný a doufám, že letos v něm budeme pokračovat," radovala se kazašská introvertka.

"Tahle část naší práce mi není úplně příjemná. Dříve se mi nedostávalo tolik pozornosti jako jiným hráčkám. Tyhle věco mimo kurt jsou povinné a snažím se na nich pracovat stejně, jako to dělám při hře na kurtu," přiznala Rybakinová.

Finalistka loňského US Open Sabalenková ve svém 25. finále neukončila čekání na 14. titul, naposledy slavila loni na začátku května na antuce v Madridu.

"Nevím, kde začít... Jeleno, wow. Díky alespoň za ty tři gamy, aspoň to teď vypadá, že to byl boj. Gratuluju k úžasnému týdnu, dobrá práce," snažila se Sabalenková při závěrečném ceremoniálu odlehčit svůj nečekaný debakl.

Výsledky turnaje WTA 500 v Brisbane


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
hanz
Arý, jen víc takových proher.
Reagovat
zfloyd
chudák Arynka m je mi jí láto
Reagovat
zfloyd
líto
Reagovat
Liverpool22
Aryna nemá plán B - jen buší do míčku - proto jí přezdívám Kladivářka Já jsem fanoušek útočného bum bum tenisu, ale její styl to už je moc žádná kreativita a jen hrubá síla. U Rybky, Penko, Kvítí.....je to vše elegantní, přirozené a oku lahodící
Reagovat
Fandina
Teď opakují na CANAL+ Sport 2 finále Brisbane a prvně slyším komentovat Kristýnu Plíškovou. Komentuje spolu s Klárkou Koukalovou a komentuje pěkně.
Reagovat
Otmar
První týden nové sezóny je za námi a myslím, že dobrý. Rybakina nehratelná, Cori vcelku bez potíží, pro mě překvapivě dobrá Svitolina. Znamenité SF Sabalenka vs. Azarenka...ty dvě by přeřvaly i letiště. Kdo sledoval Igu tak viděl, co chtěl, má to v rukách. Naše ženské některé dobře až narazily na své limity v podobě Eliny a Jeleny, tam to nešlo. Těším se, co bude dál, bude se na co dívat!
Reagovat
Liverpool22
Jo, jo AO by mohlo být hodně zajímavé. Některým holkám se v Austrálii daří viz. Viki, Rybka, Aryna, naše Linda......Hodně bude záležet na losu - hlavně Lindě bych přál v 1. kole hratelnou soupeřku
Reagovat
NovacekTP
Velká gratulace!!! Hrála moc pěkně. smile
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Liverpool22
Takže další trofej do sbírky. Nicméně letos by to chtělo vyhrát zase nějaký GS
https://www.instagram.com/p/C1yixw0Mxgh/?img_index=3
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat
baba
Rybka :už proti Lindě jsem si říkala, že je opravdu v laufu a bude těžko k poražení ...
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Liverpool22
Rybka dnes opět výkon z jiné tenisové galaxie vše fungovalo - snad forma vydrží i na AO. U Aryny je problém že nemá plán B - vše je to jen o hrubé síle. Ve 2. setu tam měla šance, ale jasné míče např. na síti, které stačí doťuknout do kurtu se snaží zabít k lajně a vyhodí se. To Rybka hraje více hlavou, umí ubrat plyn, vše je více přirozené
Reagovat
tommr
je to malá útěcha pro Lindu Noskovou která proti Rybakině uhrála o dvě hry víc než Sabalenka ...
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. Zrovna jsem na to taky koukal a Linda uhrála s Rybkou 5 her - takže kam se hrabe Aryna
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist