Rychle klíčící tráva pomůže po Wimbledonu připravit kurty na OH

28. 6. 2012, 13:52
Aktuality 1
Jen dvacet dnů dělí od sebe Wimbledon a tenisový turnaj na olympijských hrách, který se rovněž uskuteční v All England Clubu. Otázka, která všechny enormně zajímá, zní: Vzpamatuje se tráva na tamních kurtech? Organizátoři jsou na obnovu povrchu připraveni a jediné, čeho se obávají, jsou případné rozmary počasí.

Neil Stubley, správce travnatých dvorců ve Wimbledonu, který letos definitivně převezme roli po svém šéfovi Eddiem Seawardovi, má k dispozici tým celkem 35 lidí. Jejich letošní motto pro údržbu trávy má tři slova: "Rychlejší, vyšší a silnější."

"Připravit trávu za tak krátkou dobu je výzva, protože co musí být hotovo za dvacet dnů, připravujeme dva roky. Ale mám kolem sebe skvělé lidi," řekl Stubley na začátku letošního Wimbledonu. "Proto si s tím nelámeme hlavu, jsme připraveni. Je to něco, co prostě musíme udělat, a my to uděláme," byl si jistý Stubley.

Péče o trávu? Nikdy nekončící boj

Doma na zahradě mu tráva vyrostla nad kotníky, ale v All England Clubu pečlivě dbá, aby byla stébla na dvorcích střižena podle předpisů: v zimě na 15 milimetrů, v březnu na 12, začátkem dubna na devět a pro hru na osm milimetrů.

Tenisté krátký pažit během čtrnácti dnů hry ve Wimbledonu na exponovaných místech vyšlapou a zelenou nahradí hnědá. Do olympiády se ovšem musí znovu zazelenat. K tomu jsou připravena speciální, rychleji klíčící semena. Pro olympijský turnaj má být připraveno dvanáct z devatenácti travnatých kurtů.

"Samozřejmě, olympiáda je komplikace a musím přiznat, že to pro trávu není dobře, ale naším úkolem je se s tím vypořádat, což jsme udělali," řekl Seaward, který po svém nástupu v 90. letech minulého století šokoval vedení klubu, když oznámil, že používají špatnou trávu, což také dokázal, a získal finance na výzkum.

I díky šlechtění trávy v oblasti 300 kilometrů severně od Londýna se ničeho nebojí. Jakmile se na dvorcích přestane hrát Wimbledon, bude implantována do země nová tráva. Hodně pak bude záležet na počasí. Ideální by bylo teplo okolo 23 stupňů s lehkými přeháňkami. "Při příliš velkém horku ztratíme více trávy a asi jen nejstudenější léto za sto let by nás donutilo říct 'Proboha, co budeme dělat'," řekl Stubley.

Třiačtyřicetiletý Stubley, fotbalový fanoušek Arsenalu, bere jedno po druhém. "Teď je Wimbledon, pak olympiáda a 36 hodin po ní už tady můžou hrát členové klubu," řekl správce nejslavnějších trávníků světa. "Pro nás je to nikdy nekončící boj."

Seaward, který se staral o trávu od 22 let, i jeho nástupce Stubley ujišťují, že Wimbledon změní na olympiádu háv, oblékne se do olympijských symbolů, hráči budou místo bílé mít barevné dresy, ale tráva, tráva zůstane stejná.

pva, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
Padme
Kdyžtak zavolají do Bradavic a bude to;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist