Rychlovka. A Clijstersová na US Open slaví třetí titul v řadě

12. 9. 2010, 08:01
Aktuality 15
US OPEN ženy - Kim Clijstersová na US Open neprohrála už 21 zápasů v řadě. Sedmadvacetiletá Belgičanka v letošním finále smetla 6-1 6-2 Veru Zvonarevovou a získala již třetí titul ze závěrečného grandslamu roku. Naopak Ruska i své druhé finále prohrála.
Profily hráčů
Kim Clijstersová

Kim Clijstersová obhájila titul na grandslamovém US Open, když v sobotním večerním finále porazila Rusku Veru Zvonarevovou hladce ve dvou setech 6-2 6-1.

"Když přijdu na tenhle kurt, tak se tady cítím jako doma," smála se Clijstersová při slavnostním vyhlášení na stadionu Arthura Ashe. "Bylo ctí hrát v den vzpomínky na oběti 11. září a doufám, že jsem New Yorku nabídla trochu rozptýlení," řekla tenistka.

Za výhru získala Clijstersová 1,7 milionu dolarů a k tomu navíc půl milionu jako bonus za druhé místo v letní americké sérii.

Finále mělo jednoznačný průběh. Druhá nasazená Clijstersová sice letos se Zvonarevovou dvakrát prohrála, mimo jiné i ve Wimbledonu, ale tentokrát dominovala od začátku do konce. Belgičanka dobře podávala, honila Rusku z rohu do rohu a výměny kontrolovala. Nejtěžší pro Clijstersovou asi bylo, aby po mečbolu využitém za 56 minut hry vyšplhala do hlediště za manželem Brianem Lynchem a dcerou Jadou.

Tak jednoznačné finále žen se na US Open hrálo před 34 lety, kdy Chris Evertová "zničila" Evonne Goolagingovou 6-3 6-0.

Frustrovaná Zvonarevová dokonce po jednom zkaženém úderu rozbila raketu o kurt a dostala varování. "Kim hrála báječně a vyhrála zaslouženě. Přestože jsem teď hodně zklamaná, tak New York pořád miluji," řekla Zvonarevová, která letos prohrála druhé grandslamové finále. Ve Wimbledonu nestačila na Serenu Williamsovou z USA.

"Snad ještě dostanu další šanci na jiném grandslamu. Snad budu mít příště více zkušeností," dodala Ruska. "Jsi skvělá tenistka. Vytrvej a povede se to. Mně to trvalo šest nebo sedm finálových zápasů," povzbuzovala ji do další kariéry její sobotní soupeřka před vyprodaným hledištěm.

Sedmadvacetiletá Clijstersová vyhrála ve Flushing Meadows v New Yorku již potřetí v kariéře a prodloužila svoji neporazitelnost na 21 zápasů. Poprvé v New Yorku vyhrála v roce 2005. O rok později nehrála kvůli zranění a další dvě sezony vynechala kvůli svatbě a narození dcery Jady. Loni triumfovala krátce po návratu na kurty. 

"Loni byli diváci překvapení, jak hraju. Nyní už znali mou historii tady, a tak jsem byla možná jednou z adeptek na prvenství. Nehrála jsem ze začátku turnaje úplně nejlépe, ale zlepšila jsem se v posledních dvou zápasech, když jsem to potřebovala. Z toho mám asi největší radost," dodala belgická tenistka.

Titul na US Open naposledy obhájila Američanka Venus Williamsová, kterou Clijstersová vyřadila v semifinále, v letech 2000 a 2001.

- US OPEN ženy (USA - New York, tv. povrch) -
páteční výsledky (10. 09. 2010)

Dvouhra - finále:
Clijstersová (2-Belg.) - Zvonarevová (7-Rus.) 6-2 6-1

Esa: 1:1. Dvojchyby: 1:4. Nevynucené chyby: 13:23. Vítězné údery: 16:6. Využité brejkboly: 4 z 5 - 0 ze 2. Celkem získané míče: 53:28. Čas: 56 minut.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
skott
A zminil bych jeste trochu vysledky juniorky, kde se do finale dostaly moje oblibenkyne Daria Gavrilova a Yulia Putintseva - dve velke kamaradky a nesmirne talentovane mladicke hracky.Po delsi dobe tak vyhraje opet ruska nadeje.Naposledy se to totiz poadrilo na US Open Naste Pavyluchenkove v roce 2006 (a od te doby navíc na GS uz jen Ksenii Pervak v Melbourne 2009).
Dasha musí zazivat obdobi snu:) Pred par tydny ovladla premierovou Olympiadu mladych sportovcu v Singapuru, ktera ji navic pomohla, aby se stala poprve v kariere take nejlepsi juniorkou sveta, ted ji ceka jeji druhe finale grandslamu.Pro Yulii to bude první finale, presto take patri uz druhym rokem k naproste elite.Vysledek si netroufam odhadovat, nejenze jsou obe kamaradky, ale take trenuji ve stejne akademii a velice casto spolu hraji ctyrhry, takze se po herni strance znaji dokonale.Presto h2h 1-0 pro Yulii loni na antuce a co jsem videl souperky, tak mela Yulia preci jen tezsi cestu pres Babos, Puig nebo Jabeur.Naproti tomu Dasha vyradila asi nejvetsi favoritku na titul Sloane Stephens v semi po tristeove bitve a tesnem tie-breaku + velka forma poslední doby...
Bohuzel mam neprijemny pocit, ze uz tradicne na US Open v posledních letech zapas k videni nikde nebude, coz je ohromna skoda.Darii hravy styl se spoustou kratasu, lobu a originalnich reseni situaci proti Yulii precizni defenzive, slajsum a smrticimu backhandu slibuje super zapas.Nehlede na jejich prozivani utkani a hecovani se po kazdem micku.O napjatou atmosferu tak bude v jejich pripade urcite postarano...

staci se podivat na ofic.strankach us open do sekce ¨juniors¨ na na Darii viteznou rekaci proti Stephens...:))

jinak tady je alepson krasna fotka obou finalistek v priprave na Wimbledon letos;)
http://www.wta96.com/wiki/lvisfoto.php?foto=Daria_GAVRILOVA_%28l%29_Y_PUTINSEVA_%28r%29_1551.JPG&nnr=27

good luck obema, at vyhraje lepsi...
Reagovat
skott
tak nakonec pokracuje Darii pohadka poslednich tydnu;-)
Daria/Yulia 6-3 6-2
Reagovat
skott
Je to znova velke zklamani videt Verku tesne pod vrcholem.Moc jsem ji to pral, cele dva tydny hrala velice dobre.Videl jsem kazdy jeji zapas od 1.kola a tentokrat jsem opravdu veril, ze prisel jeji cas.Po takticke strance sehrala pravdepodobne nejlepsi turnaj kariery, skvele zvladla hlavne vetrne loterie s Kaiou a Alex Dulgheru, ktera byla mozna i chvilemi lepsi a zaslouzila si ten treti set, ale Verka byla neskutecne koncentrovana v krizovych situacich, kdyz byla druhy set v tezke defenzive nebo dotahovala z 0-3 double brejk.Wozniacki v semi uz prejela naprosto sebevedome, az jsem byl prekvapeny, jak lehce to slo.Mozna o to vic me mrzi takovy smutny konec:(
Proste je to tak, jak rikala Kim, zkouset to dal a nevzdavat se.Sama Clijsters byla dlouhe roky ¨loserka¨ a nikdo neprohral tolik GS finale nez se dockala jako ona, takze jiste vi, o cem mluvi.Verka nastesti neni z tech, co by se polozili a proto vim, ze muze byt jen silnejsi.Urcite prijde jeste dalsí sance, grandslam by ji moc slusel.Finalovou ucasti Wimbledonu si konecne vydobila respekt, jaky si zalsouzi.Bylo to znat vlastne po cele US Open od nasazovani na kurty, pozornosti a vsim kolem.Nakonec i divaci ji prekvapive dost prali proti tradicnimu milackovi jakou je (a nejen v Americe) Kim Clijsters.Navic od zitrka se stane Verka svetovou ctyrkou, tak vysoko nikdy predtim nebyla a jiste to bude pro ni velkym povzbuzenim.
Reagovat
smazaný uživatel
Smutný konec, ano. Zdálo se mi, že šlo hlavně o perfektní hru Kim, než že by to Vera nedala psychicky. Jasně, když se ta série prohraných gemů prodlužovala, tak už to trošku nezvládala, však taky při ceremoniálu řekla, že jí pak nic nešlo atd... Já jsem bohužel neviděl finále Wimbledonu 2009, takže nevím, o co šlo tam. Nemyslím si ale, že by Věra zažila takovou neveselou šňůru prohraných finále, jako kdysi Kim. Možná to zní divně (když mluvím o Veře, která měla ještě nedávno při špatné hře skoro pernamentně slzy na krajíčku), ale připadá mi psychicky ve finále (množné číslo) vyrovnanější, než tehdá byla Kim.
Reagovat
smazaný uživatel
Clijsters prohrala zminena finale ve veku od 18 do 21 let, tudiz Zvonareva ve svych 26 letech by mela byt zakonite vyrovnanejsi. I kdyz nemusi to byt pravidlem. Jakmile ma hracka status sampionky, psychicky odolne hracky... neresi vek. Spise byl problem v kvalite tehdejsiho tenisu a kvalite soucasneho tenisu!! Clijsters prohrala finale s hrackami jako Henin, Capriatti ci Venus. Tezke bylo prosadit se v tehdejsim tenisu!! Presto Kim vyhrala pres tricet titulu, grandslam a dalsi tituly v deblu!! Vera nastupuje velkymi uspechy az letos!! Je to dobra hracka presto se prosazuje pozdeji-handicap tenistu z vychodu.
Reagovat
skott
Vidim to podobne.Kim odehrala temer dokonaly zapas a bylo jasne patrne, ze se citi mnohem pohodlneji na kurtu nez Verka.Ze zacatku jsem mel sice dobry pocit i z Very hry, ale po tom prvnim brejku az zhruba do poloviny druheho setu jako by na kurtu vubec nebyla.Trosku ji vyhecovalo az to prasteni raketou a nasledne divaci k par peknym vymenam, ale bylo to uz prilis pozde bohuzel.
Jinak musim rict, ze je to k vzteku, protoze jsem Kim cele leto vazne nevidel odehrat zadne utkani prakticky bez chyby jako ted ve finale.Treba s Cincinnati se to absolutne neda srovnat, prestoze tam take vyhrala a ani behem celeho US Open mi neprisla ve vyjimecne forme.Vazne jsem cekal, ze by Vera mohla vyhrat.
V kazdem pripade uspech je to i tak, akorat trochu horky:/ Preci jen tolik casu jako Kim Verka uz nema.
Reagovat
skott
Kleberson: ano, castecne mas pravdu.Jedno vyhrane finale muze ovlivnit sebevedomi strasne moc, tak jako je to ted videt na Kim.Jen bych ale dodal par veci.Vera se prosadila take jako mladicka.Uz v 19 letech byla Top 10 hracka, byla to ona, ktera ukoncila totalni dominanci Venus a Sereny nad grandslamy mezi French Open 2002 az 2003, hrala Turnaj Mistryn a jen tezka zraneni, ktera ji zkratila karieru o vic nez dva roky ji zbaranila v tom, aby ty sance na grandslam prisli drive.V zadnem pripade se nezacla prosazovat az tuto sezonu.Jeste pred tim prokletym lonskym Charelstonem byla Vera nejlepsi hracka na okruhu a mela vic nez realne sance utocit na pozici svetove jednicky po Wimbledonu...
A opravil bych souperky Clijsters v jejich prvnich GS finale.Neda se to uplne srovanavat se situaci Verky.Kim byla v podstatne snazsi pozici, hrala s tehdy stejne nezkusenou Henin (3krat) a Jenny Capriati na antuce.Venus ve finale nikdy nepotkala, to nevim, kde jsi na to prisel.Naproti tomu Vera mela prakticky ty nejtezsi souperky, ktere v soucasnoti jsou.Jak na Wimbledonu Serenu, tak na USO dnes vyzrala Kim, nic horsiho si predstavit ve finale nelze;) Nekdy to zkratka zalezi i na stesti, proto se Schiavone muze smat, proto ma grandslam Nasta Myskina.Ani jednu bych si netroufl ozancit za lepsi tenistku nez je Vera.
Reagovat
smazaný uživatel
Schiavone je nejvetsi omyl v dejinach novodobeho tenisu! Vera je vyborna tenistka, nebyt jejich silnych emocnich projevu, slabsi psychiky (nerikam, ze ji hodne limituje ve vysledcich), pak je mozna vubec nejoblibnejsi hrackou WTA okruhu. :-) Jen zkratka pred temi deviti, osmi lety byl zensky tenis konkurenceschopnejsi. Pokud by nenarazila Kim na Henin (ktera ji tehda zkratka nemohla sedet, nerada proti ni hrala), pak se nasla jina vyborna hracka. Vera zaziva skvelou treti sezonu v rade na betonu, letos obohacena o velky triumf na trave, takze urcite vybornou tenistkou je. :-) S Venus sehrala Kim semifinale Wimbledonu, bral jsem tento duel take jako klicovy, nevim proc jsem jemu priradil status finalovy. Vedel jsem, ze krome prohraneho finale s Henin, Capriati zazila jeste jedno (take s Henin a zamenil jsem se semifinale s Venusi). Henin v te dobe byla jiz na vrcholu. Pokud se nemylim, tak pred sedmi lety ovladaly zebricek prave Belgicanky (1.Henin, 2. Kim). Venus tehdejsi a asi jedina opravdova kralovna travy-od dob Navratilove. Suma sumarum tolerovatelne prohry, i kdyz rok 2003 byl pro Kim mozna vubec nejuspesnejsi, tudiz mela na to, aby vyhrala jak French Open, tak Wimbledon. Kim oplatila Henin davne prohry letos. :-)
Reagovat
skott
Tak Schiavone s jejim parizskym triumfem bych nejradeji vymazal z dejin zenskeho tenisu, to ano:) Stejne tak souhlasim, ze Very prvni nakouknuti do Top 10 pred temi zhruba sesti lety ma vicemene podobnou vahu jako to, ze ted bude mezi nejlepsimi peti.Opravdu staci porovnat jmena tenkrat v desitce a dnes...
To s nezkusenou Henin samozrejme mysleno v ramci debaty o finale GS.Obe belgiacnky vyhravaly tituly jako na bezicim pase, ale celkem zajimave by bylo vedet, jak by se vyvijely jejich kariery, kdyby ¨to prvni¨ dulezite vitezstvi tehdy mela Clijsters.Pres vsechna vitezstvi na ostatnich turnajich mela nalepku vecne loserky ona, podobne jako Amelie.Ne kazdemu se holt povede to co Del Potrovi.
Jinak konkurenece je vetsi mezi holkama dnes, drive mela WTA sirsi spicku.Alespon tak to vidim ja;)
Reagovat
smazaný uživatel
Na můj vkus moc rychlé finále... ale zase to byla taková náplast sledovat projednou perfektní výkon Kim po porážce Fedexe v semi (i když Novak je ok)... Jada vypadá jako zmenšená kopie své mamči:)
Reagovat
carolyn
Jo noo, úplně stejná :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Od kdy hrají zlobři tenis?
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes od 22:30 hod.!!
Reagovat
smazaný uživatel
Finále nuda viz. můj komentář k vyřazení Woznacki
Reagovat
majjkaa
Uzasne! Gratulujem KIM !! :)) aspon ty si nesklamala.....:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist