Sabalenková na úvod Turnaje mistryň dominovala, Pegulaová slaví premiérovou výhru

30. 10. 2023, 06:43
Aktuality 10
TURNAJ MISTRYŇ - V mexickém Cancúnu odstartoval Turnaj mistryň. Suverénním výkonem vykročila za obhajobou loňského finále světová jednička Aryna Sabalenková (25), jež deklasovala 6:0, 6:1 Řekyni Marii Sakkariovou (29). Premiérovou výhru v soutěži si na čtvrtý pokus připsala Američanka Jessica Pegulaová (29) proti Kazašce Jeleně Rybakinové (24).
Aryna Sabalenková (© AFP)

Sabalenková – Sakkariová 6:0, 6:1

Aryna Sabalenková se letos dostala minimálně do semifinále všech čtyř majorů a na Australian Open slavila premiérový grandslamový titul. Ve světovém žebříčku se vyšplhala na vrchol a má velkou šanci na prvním místě sezonu zakončit. První krok k tomu udělala rázným způsobem.

Do svého třetího Turnaje mistryň vstoupila drtivou výhrou 6:0, 6:1 nad Mariou Sakkariovou, s níž na předchozích dvou ročnících ve skupině prohrála.

Letos pětadvacetiletá Běloruska nedala o tři roky starší Řekyni šanci. Game ztratila až za stavu 6:0 a 5:0 po nevyužití tří mečbolů, vzápětí duel ukončila čistou hrou při svém podání.

"Skóre vypadá jednoznačně, ale nebyl to snadný zápas. Maria je bojovnice," řekla po 76 minut dlouhém utkání Sabalenková, jež ani ve třetím letošním souboji neztratila set a vedení ve vzájemné bilanci zvýšila na 7:3.

"Proti Marii se může stát cokoliv, kdykoliv se dokáže vrátit. Stačí jí dát malou šanci a ona ji využije a bojuje dál. Snažím se jen soustředit, zůstávat v přítomnosti a hrát nejlépe, jak umím. A hlavně jí nedarovat body, které by jí daly pocit návratu do zápasu," komentovala rodačka z Minsku.

Sabalenková startuje na Turnaji mistryň třetí rok po sobě a v Cancúnu obhajuje finále z texaského Forth Worth. Pokud by si o titul zahrála i letos, na závěrečném podniku sezony by to dokázala jako první od Američanky Sereny Williamsové v letech 2013 a 2014.

Také osmadvacetiletá Sakkariová hraje na Turnaji mistryň potřetí v kariéře, letos až jako náhradnice místo zraněné Karolíny Muchové. Loni i předloni ze skupiny postoupila a vypadla v semifinále.

Rybakinová – Pegulaová 5:7, 2:6

Úspěšně vstoupila do Turnaje mistryň Jessica Pegulaová, která při loňské premiéře prohrála všechny tři zápasy ve dvouhře i ve čtyřhře. V úvodním singlovém utkání letošního ročníku americká tenistka porazila 7:5, 6:2 Kazašku Jelenu Rybakinovou a oplatila jí březnovou porážku z Miami.

Devětadvacetiletá Američanka v prvním setu přišla jako první o podání a prohrávala 3:5. Pak ale získala šest gamů v řadě a vypracovala si rozhodující náskok. Ve druhé sadě odskočila do vedení o dva brejky a vítězku loňského Wimbledonu zpátky do zápasu nepustila.

"Z dnešního vítězství jsem opravdu nadšená. Už teď jsem tu zahrála lépe než loni, takže mi spadl kámen ze srdce. (Rybakinová) je těžká soupeřka a hraje opravdu skvělý tenis. Byl to vyrovnaný zápas, ale ona udělala o pár chyb více. Dokázala jsem toho využít a zužitkovala momentum zápasu," pochvalovala si Pegulaová premiérovou výhru na Turnaji mistryň.

Nejstarší účastnice letošního Turnaje mistryň ve dvouhře Pegulaová zvýšila vedení ve vzájemné bilanci na 3:1 a po nedávném triumfu v Soulu, kde získala druhý letošní a celkově čtvrtý titul, prodloužila svou neporazitelnost na šest utkání.

V úterý dojde ve skupině Bacalar na souboj Sabalenkové s Pegulaovou a vítězka si teoreticky může zajistit místo v semifinále. Poražené z úvodního kola Sakkariová s Rybakinovou budou usilovat o zvýšení šance na postup.

V pondělí čeká premiéra na Turnaji mistryň wimbledonskou šampionku Markétu Vondroušovou, jež v 23:00 SEČ vyzve Polku Igu Šwiatekovou. V druhém utkání skupiny Chetumal se pak střetnou Američanka Coco Gauffová s Tunisankou Ons Jabeurovou.

Výsledky Turnaje mistryň v Cancúnu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Mantra
Aryk je zabiják
Reagovat
bardunek666
Jessina potěšila a Sekera ještě víc :D

Nakonec ten kurt je docela pěkný a výměny jsou svižné
Reagovat
frenkie57
Také jsem koukal, že tam nakonec vystřihly zcela standartní centerkurt v pěkných barvách.

Sekyra bulela už na kurtu, takovou smršť určitě nečekala...smile
Reagovat
tommr
https://i.makeagif.com/media/10-30-2023/846Ysj.gif
Reagovat
frenkie57
Jjj, přesně tento moment jsem měl na mysli.smile
Reagovat
misa
Rybakina je počínaje French Open jedno velké zklamání. Ale šaty má na TM pěkné
Reagovat
frenkie57
Té by slušel i pytel od brambor.smile Má skvělou figuru.
Reagovat
Liverpool22
smile smile Rybka je tam jasně nejhezčí smile
Reagovat
NovacekTP
Byla to smršťsmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist