Sabalenková po triumfu v Melbourne pohořela, v Dubaji padla s neoblíbenou Vekičovou

20. 2., 12:27
Aktuality 7
Aryna Sabalenková (25) bez ztráty jediného setu obhájila triumf na lednovém Australian Open, ovšem na tisícovce v Dubaji skončila hned po prvním zápase, ačkoli vedla o set a brejk. Bývalá světová jednička podlehla 7:6, 3:6, 0:6 Donně Vekičové (27) a se svou neoblíbenou soupeřkou si zhoršila vzájemnou bilanci na 2:6. Chorvatka, která dosáhla na svůj první skalp TOP 10 od června, si o své premiérové čtvrtfinále na podnicích WTA 1000 zahraje se Soranou Cirsteaovou (33).
Sabalenková skončila na tisícovce v Dubaji hned po prvním zápase (© Profimedia)

Vekičová – Sabalenková 6:7, 6:3, 6:0

Aryna Sabalenková vstoupila do letošní sezony v Brisbane a ve finále schytala výprask od rivalky Jeleny Rybakinové. Na Australian Open se ovšem prezentovala lepší formou a bez ztráty jediného setu obhájila loňský triumf, dosáhla na svůj první titul od květnového Madridu a získala druhý grandslamový vavřín.

Na kurty se vrátila až po téměř měsíční pauze na probíhající tisícovce v Dubaji. Běloruska se ve Spojených arabských emirátech řadila k největším favoritkám, ovšem na druhém letošním podniku WTA 1000 ztroskotala překvapivě už po prvním zápase, když nestačila na Donnu Vekičovou a zhoršila si vzájemnou bilanci se svou neoblíbenou soupeřkou na 2:6.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

V předchozím souboji loni ve čtvrtfinále Australian Open bývalá světová jednička a aktuálně druhá hráčka pořadí dominovala a dvousetové vítězství mohla slavit i tentokrát. Místo toho ale poprvé od květnového vystoupení v Římě nezvládla vstup do turnaje.

Sabalenková se po vydřeném úvodním dějství, které získala poměrem 7:5 v tie-breaku, dostala do vedení 2:0 a měla brejkbol. Špatný odhad ji však stál game a nakonec i zápas. Favoritka pustila na síti prohoz Vekičové, jenže ten nakonec skončil v kurtu a Chorvatka se poté vybičovala k vynikajícímu výkonu.

Trojnásobná grandslamová finalistka naopak začala o něco více chybovat, ve zbytku utkání uhrála už jen jeden game a s turnajem se rozloučila potupným kanárem. Její výkon by na většinu soupeřek nejspíše stačil, ale proti fantasticky hrající Vekičové nemohla uspět.

Vekičová si připsala svůj první skalp TOP 10 od června a celkově čtrnáctý. Ve 27 letech zaútočí na své vůbec první čtvrtfinále na prestižních tisícovkách. Bývalá světová devatenáctka bude v osmifinále čelit Soraně Cirsteaové, s Rumunkou se střetne po téměř dvou letech a může s ní srovnat vzájemnou bilanci na 3:3.

"Je to velmi cenná výhra. Aryna měla výborný vstup do sezony, je to skvělá hráčka a dnes to byl velmi těžký zápas. Sice jsem ji předtím pětkrát porazila, ale ona vyhrála ten nejdůležitější souboj loni ve čtvrtfinále Australian Open. Ta porážka mě hodně bolela a věděla jsem, že tentokrát musím předvést svůj nejlepší tenis, abych vyhrála," řekla Vekičová na kurtu.

Stephensová – Šwiateková 4:6, 4:6

Iga Šwiateková přišla na nedávném Australian Open o sérii 18 vítězství, ale před týdnem v Dauhá nastartovala další šňůru výher a katarský podnik už třetím rokem po sobě ovládla. Světová jednička ve svém prvním zápase na další tisícovce v Dubaji porazila v souboji šampionek US Open Američanku Sloane Stephensovou ve dvou setech, ale až po více než dvou hodinách hry a upravila vzájemnou bilanci na 3:0.

V prvním setu začala Polka nervózně a i kvůli třem ztraceným servisům prohrávala 3:4. Ve zbytku sady však ztratila už jen dva body, získala čtyři hry v řadě a vývoj zápasu otočila. Ve druhém dějtsví si obě hráčky držely podání až do posledního gamu. V něm si světová jednička vypracovala při servisu Američanky mečbol, který po vítězném forhendu využila a slavila postup mezi nejlepších 16.

Šwiateková, která ve Spojených arabských emirátech minulý rok ve finále nestačila na Barboru Krejčíkovou, vyzve v osmifinále Elinu Svitolinovou, se kterou má vyrovnanou bilanci 1:1. S ukrajinkou prohrála jejich poslední společný zápas loni ve čtvrtfinále Wimbledonu ve třech setech.

Gauffová – Cocciarettová 6:1, 7:5

Coco Gauffová vstoupila do sezony úspěšnou obhajobou v Aucklandu a její série výher se zastavila na čísle 10 až v semifinále Australien Open. Od té doby odehrála aktuální světová trojka jen jeden zápas. Minulý týden na turnaji v Dauhá prohrála s Kateřinou Siniakovou ve dvou setech.

Na další tisícovce v Dubaji svůj úvodní zápas zvládla a po výhře nad Elisabettou Cocciarettovou, která se do hlavní soutěže dostala jako poražená kvalifikantka a v předchozím zápase překvapila výhrou nad Elise Mertensovou, udělala první krok k obhájení loňského semifinále.

Úřadující šampionka US Open v začátku utkání naprosto dominovala, získala 9 z 10 úvodních gamů a vedla 6:1, 3:0. Poté ale lehce zaváhala, když ztratila tři hry v řadě z toho dvě na vlastním podání a dovolila soupeřce srovnat stav druhého setu. Koncovku zápasu si devatenáctiletá Američanka pohlídala a zápas uzavřela po využítí prvního mečbolu.

V dalším zápase vyzve Češku Karolínu Plíškovou, která vyhrála posledních 11 zápasů v řadě.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Dubaji

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
annah
Jsme v dalších kolech ušetřeni vřískotu. Paráda! Vřískalenka a Azarenka out!
Reagovat
makro99
:)
Reagovat
turista
Na ženský tenis se hezky kouká. Bohužel v něm ale neplatí, že 1+1=2.
Reagovat
asgard33
Aryna si na Donnu evidentně nevěřila,a to ani při vlastním servisu. I po tom těžce upachtěném 1.setu v ní pořád hlodalo těch 5 předchozích porážek a Donna toho dokonale využila.Řekl bych,že jí moc neprospěla ani ta herní pauza po AO. To má za tu sabotáž Dauhá.
Reagovat
com
Jo uradujici vitezka AO uz je na tom stejne jako uradujici vitezka Wimbledonu
Reagovat
patriks
Sabalenková se rozpomněla na své mladistvé výpadky...
Reagovat
Krisboy
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist