Sabalenková poprvé na tour neztratila game, do osmifinále suverénně prošla i Gauffová

19. 1., 07:28
Aktuality 18
Aryna Sabalenková (25) pokračuje na Australian Open v suverénní obhajobě svého jediného dosavadního grandslamového triumfu. Světová dvojka ve třetím kole zničila 6:0, 6:0 nasazenou osmadvacítku Lesju Curenkovou (34) a poprvé v kariéře zvítězila na nejvyšším okruhu bez ztráty gamu. Do osmifinále prošla suverénně také Coco Gauffová (19), úřadující šampionka US Open deklasovala krajanku Alyciu Parksovou (23).
Sabalenková poprvé v kariéře zvítězila na tour bez ztráty gamu (© AFP)

Curenková – Sabalenková 0:6, 0:6

Aryna Sabalenková vyhrála loni v Austrálii všech 11 utkání a stala se zbrusu novou grandslamovou šampionkou. V Melbourne Parku má tak letos o motivaci postaráno. Kromě úspěšné obhajoby titulu si bude chtít spravit chuť po semifinálových nezdarech na French Open a ve Wimbledonu a také ve finále US Open. Navíc už přes osm měsíců čeká na další triumf, poslední slavila v květnu v Madridu.

Na Australian Open zatím kosí jednu soupeřku za druhou. V úvodním kole povolila jen jeden game Elle Seidelové, ve druhém jasně přehrála další náctiletou kvalifikantku Brendu Fruhvirtovou a v souboji o osmifinále zničila za necelou hodinu dvěma kanáry zkušenou Lesju Curenkovou.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Bývalá světová jednička zvítězila bez ztráty gamu teprve podruhé v kariéře. Poprvé tak učinila v roce 2015 na turnaji ITF s dotací 10 tisíc dolarů v turecké Antalyi. Finalistka generálky v Brisbane měla na kurtu jasnou převahu, jedinou brejkbolovou hrozbu odvrátila a na příjmu získala 27 z 39 bodů.

Zmíněnému brejkbolu čelila Běloruska hned v úvodním gamu a zápas by se možná ubíral alespoň trochu jiným směrem, kdyby Ukrajinka šanci proměnila. Na Australian Open došlo na výsledek 6:0, 6:0 poprvé od ročníku 2021, kdy v prvním kole takto dominovala domácí Ashleigh Bartyová.

"V minulém roce Iga (Šwiateková) vyhrála spoustu setů rozdílem 6:0. Jedním z mých cílů je se k ní přiblížit," řekla s úsměvem na kurtu Sabalenková. "Jsem moc spokojená, na jaké úrovni teď hraji. Doufám, že v tom budu pokračovat a pokusím se ještě trochu zlepšit," doplnila.

Sabalenková, která potřebovala na tři výhry necelé tři hodiny a dohromady ztratila jen šest gamů, postoupila už na šestém grandslamu v řadě do druhého týdne. V obhajobě svého jediného grandslamového titulu bude pokračovat proti Amandě Anisimovové. S Američankou ve vzájemné bilanci prohrává 1:4, nicméně poslední měření sil předloni v Římě vyhrála.

Anisimovová zdolala 7:5, 6:4 bývalou světovou dvojku Paulu Badosaovou vracející se po zranění a potřetí v kariéře prošla do osmifinále Australian Open. Bývalá světová jednadvacítka, jež uzavřela loňskou sezonu kvůli syndromu vyhoření už v dubnu, bude v neděli usilovat o vylepšení svého maxima v Melbourne Parku.

 

Parksová – Gauffová 0:6, 2:6

Coco Gauffová loni v létě poprvé triumfovala na akcích WTA 500 (Washington), na prestižních "tisícovkách" (Cincinnati) i na grandslamech (US Open) a od začátku srpna do konce roku zvládla 24 z 28 duelů. V životní formě pokračuje také na začátku letošní sezony, ve které je stále neporažena.

Devatenáctiletá Američanka před dvěma týdny v Aucklandu poprvé v kariéře obhájila titul a na probíhajícím Australian Open protáhla svou aktuální neporazitelnost na grandslamech na 10 utkání. Takovou vítěznou sérii na podnicích velké čtyřky předvedly v tomto století coby teenagerky už jen Světlana Kuzněcovová, Maria Šarapovová a aktuální světová jednička Iga Šwiateková. Z Američanek se to v open éře jako náctiletým povedlo pouze Chris Evertové, Tracy Austinové a Sereně Williamsové.

Světová čtyřka a jedna z největších favoritek nepovolila set Slovence Anně Karolíně Schmiedlové, Caroline Dolehideové ani další krajance Alycii Parksové. Poslední jmenovanou nechala tvořit hru a tato taktika se ukázala jako správná. Starší z Američanek totiž trefila jen 11 vítězných úderů a spáchala 34 nevynucených chyb včetně osmi dvojchyb.

Gauffová je v osmifinále Australian Open už potřetí v kariéře, v roce 2020 v něm prohrála s pozdější šampionkou Sofií Keninovou a loni s Jelenou Ostapenkovou. Tentokrát bude mít papírově mnohem slabší soupeřku, a sice Magdalenu Frechovou.

Frechová ve druhém kole senzačně vyřadila Caroline Garciaovou a na 33. pokus vybojovala svůj první skalp TOP 50 na tvrdých površích. O dva dny později zdolala po třech hodinách 4:6, 7:5, 6:4 debutantku v hlavních soutěžích grandslamů Anastasii Zacharovovou a poprvé postoupila do osmifinále majorů. V neděli zabojuje o své první čtvrtfinále na betonech na nejvyšší tour.

Marta Kosťuková zlikvidovala ve třetím kole manko setu a brejku a Elinu Avanesjanovou, senzační přemožitelku Marie Sakkariové z předchozího kola, přetlačila 2:6, 6:4, 6:4. Šampionka místní juniorky uspěla v této fázi úvodního majoru sezony až na čtvrtý pokus a vyrovnala své grandslamové maximum. O první čtvrtfinále se popere s Marií Timofejevovou.

Timofejevová pokračuje ve fantastickém debutu v hlavních soutěžích grandslamů. Po Alizé Cornetové a bývalé šampionce Caroline Wozniacké našla 20letá ruská kvalifikantka recept i na Beatriz Haddadovou Maiaovou, nasazenou desítku po parádní otočce v úvodní sadě porazila 7:6, 6:3.


Výsledky ženské dvouhry na Australian Open

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
GaelM
Arogantní Gauff má naprosto volnou cestu do semifinále Oproti tomu co už zvládla a ještě bude muset zvládnout světová jednička je to teda extrémní rozdíl...
Reagovat
Otmar
Tak Hadí Mája vyklidila prostor, taky poněkud neočekávaně. Tu Rusku jsem viděl poprvé. Hodně mi fyziognomií i hrou připomíná Kuzněcovovou, a ta toho blahé paměti uhrála dost, tak uvidíme, kam se vrtne. Teď Barbora...je nepochybně lepší hráčkou než Storm, nicméně bude hrát proti půlce Austrálie. Budu jí držet palce, ať neztratí nervy, to by potom nemuselo dopadnout dobře.
Reagovat
Liverpool22
Na začátku zápasu byla Maria na ručník - nebyla schopná trefit kurt - prohrávala 0:3. Možná byla trošku nervní jelikož zkušeností moc nemá. Mája to asi trošku podcenila a myslela si, že to půjde samo a najednou se Maria rozjela a bylo to 3:3. Pak v TB zase Mája vedla, ale opět to nezvládla. No a 2. set to už bylo na jednu branku.
Jinak Maria mi připomíná co se týče fyzična Cibulkovou - je i dost emocionální.

Ohledně Báry máš pravdu - je lepší hráčka, ale faktor domácího prostředí je ošidný. Snad to Bára ustojí a postoupí
Reagovat
honza.khp
Anisimova - Sabalenka, to by možná nemusela bejt jednostranná záležitost, vypadá to že Amanda docela z vyhoření reinkarnovala
Reagovat
tommr
nechápu jak mohla AA v Aucklandu prohrát s Marií Bouzkovou 0:6 1:6 ...
Reagovat
Liverpool22
To, že dnes Amanda porazí Pavlínu jsem nečekal - nakonec to dala 2:0
Reagovat
Liverpool22
Maria paráda Nakonec měla problém zápas docvaknout, ale pomodlila se k nebesům a dala to. Takže po Cornet a Wozniacki si vyšlápla na Máju - zdá se, že má životní formu
Reagovat
honza.khp
ty mladý Rusky jsou snad naklonovaný ....
Reagovat
Pergolek
Jedou jak pily. Za chvíli budou v top 10 tři.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
bardunek666
Arynko, pojď si ten titul obhájit
Reagovat
zfloyd
Hadí Mája prohrála 1 set , to jsou věci
Reagovat
Liverpool22
Vedla 3:0, pak v TB šla znova do trháku, ale nakonec to projela
Reagovat
fandorin78
Škoda Avanesyanové, přál jsem jí postup. Velice perspektivní tenistka, navíc velmi půvabná. Že vyřadila Sakkari zase není taková senzace; Sakkari je na GS hodně slabá.
Reagovat
Liverpool22
Dneska proti Martě skvěle otočila 1. set z 0:2 na 6:2 a to díky dobrým číslům na servisu. Jenže s postupem času jí začal servis odcházet - ona potřebuje dávat 1. servis jelikož 2. servis nemá tak dobrý - hraje aktivní obranu. Nakonec jí Marta přetlačila.
Jinak souhlas Avanesyan je charismatická holka a líbí se mi jak se přirozeně či ladně pohybuje - taková tenisová atletka
Reagovat
fandorin78
Škoda Avanesyanové, přál jsem jí postup. Velice perspektivní tenistka, navíc velmi půvabná. Že vyřadila Sakkari zase není taková senzace; Sakkari je na GS hodně slabá.
Reagovat
Pavol
Výborne Aryna.
Trhaj.
Reagovat
Liverpool22
dneska trhala - bylo vidět, že chce dát 2x 6:0
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist