Sabalenková přežila v bitvě s domácí outsiderkou čtyři mečboly, blízko vyřazení byla i Gauffová

10. 3., 08:52
Aktuality 0
Aryna Sabalenková (25) málem nezvládla ani svůj druhý zápas po triumfu na lednovém Australian Open. Světová dvojka začala v Indian Wells téměř tříhodinovou bitvou s Peyton Stearnsovou (22) a proti domácí outsiderce dvakrát returnovala na setrvání v utkání a také likvidovala celkem čtyři mečboly na příjmu. Loňská finalistka udolala Američanku 6:7, 6:2, 7:6. Blízko vyřazení byla i Coco Gauffová (19), která prohrávala 0:4 a 2:5 v rozhodující sadě s Clarou Burelovou (22).
Sabalenková odvrátila v tříhodinové bitvě s domácí Stearnsovou čtyři mečboly (© AFP)

Stearnsová – Sabalenková 7:6, 2:6, 6:7

Aryna Sabalenková v lednu došla do finále v Brisbane a na Australian Open bez ztráty jediného setu zopakovala loňský triumf. Po zasloužené měsíční přestávce však nehraje v nejlepší formě. V Dubaji ztroskotala hned na Donně Vekičové a úvodní zápas málem nezvládla ani na další letošní tisícovce v Indian Wells.

V úvodním dějství dvakrát zlikvidovala manko brejku, nicméně o něj i tak přišla, když v tie-breaku uhrála jen dva body. Ve druhé sadě se výrazně zlepšila, ani jednou nezaváhala na servisu a po 36 minutách stav utkání srovnala. Po skončení druhého setu to vypadalo na jasnou záležitost. Domácí outsiderka Peyton Stearnsová ovšem zabrala a rozhodující dějství nabídlo parádní a dramatickou podívanou.

Jako první ztratila servis běloruská favoritka, ovšem Američanka ji nedokázala na vlastním podání dorazit, přestože měla čtyři mečboly, tři v řadě. Stearnsové se to nepovedlo ani na druhý pokus za stavu 6:5 a došlo tak na další zkrácenou hru. V té už měla navrch Sabalenková, ačkoli zahodila sérii tří mečbolů. Tie-break nakonec ovládla až poměrem 8:6.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Sabalenková naposledy nezvládla úvodní zápas na dvou turnajích v řadě předloni právě na březnových tisícovkách v Indian Wells a Miami. Po bitvě s domácí Stearnsovou se ovšem tomuto scénáři vyhnula a v kalifornské poušti úspěšně vykročila za obhajobou loňského finále. Na BNP Paribas Open startuje celkově popáté a může si potřetí zahrát osmifinále.

"Byl to šílený zápas, na výhru jsem se opravdu hodně nadřela. Indian Wells je rozhodně magické místo, protože tenhle obrat byl jako kouzlo. Nevím, co říct, nemám slov. Hodně jsem chtěla tenhle zápas vyhrát, abych si místní atmosféru užila alespoň ještě jednou," řekla Sabalenková v rozhovoru na kurtu.

Další soupeřkou bývalé světové jedničky a aktuálně druhé ženy pořadí bude Emma Raducanuová. Bývalá šampionka US Open se naopak ve druhém kole v Indian Wells vůbec nenadřela. Nad Dajanou Jastremskou vedla 4:0 ve chvíli, kdy jí ukrajinská tenistka kvůli zdravotním problémům vzdala. Britka, kterou celou kariéru sužují neustálá zranění, bude čelit Sabalenkové poprvé.

 

Burelová – Gauffová 6:2, 3:6, 6:7

Hned po úvodním zápase se mohla s prestižním podnikem WTA 1000 v Indian Wells rozloučit i Coco Gauffová. Světová trojka prohrávala s Clarou Burelovou o set a brejk a pořádné manko musela favorizovaná domácí jednička řešit také v rozhodující sadě.

Američanka v závěrečném dějství ztrácela už 0:4 a také 2:5. Nepříznivé skóre ovšem i s pomocí nervózní soupeřky zlikvidovala a v rozhodujícím tie-breaku ukázala větší psychickou odolnost i zkušenosti, ačkoli je o tři roky mladší než Francouzka. Zkrácenou hru získala 7:4.

Gauffová byla ještě na lednovém Australian Open v životní formě. Po překvapivém nezdaru v prvním kole loňského Wimbledonu poprvé triumfovala na pětistovkách (Washington), tisícovkách (Cincinnati) i grandslamech (US Open) a do aktuální sezony vstoupila úspěšnou obhajobou titulu v Aucklandu a semifinálovou účastí na Australian Open.

Na posledních dvou turnajích se jí však nedařilo, v Dauhá vypadla hned s Kateřinou Siniakovou a v Dubaji skončila už ve čtvrtfinále na raketě Anny Kalinské. Další zklamání mohla zaregistrovat na domácí půdě v Indian Wells, kde je jejím maximem loňské čtvrtfinále.

Jako první teenagerka v historii dosáhla na metu 50 vítězství na turnajích kategorie WTA 1000. Ve třetím kole se utká s Luciou Bronzettiovou, která nepovolila set Magdaleně Frechové ani Anhelině Kalininové.

 

Vypadlo už šest hráček TOP 10

V Indian Wells je venku už šest zástupkyň TOP 10 žebříčku. A kdyby Sabalenková, Gauffová a Maria Sakkariová, která otočila souboj s Dianou Šnajderovou, včas nezabraly, mohla pokračovat v turnaji pouze světová jednička Iga Šwiateková.

Ještě před úvodním zápasem odstoupila kvůli žaludečním potížím loňská šampionka Jelena Rybakinová a před utkáním třetího kola poslala pořadatelům omluvenku další wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová, která v Indian Wells podle agentury Reuters skončila z osobních důvodů.

Vstup do turnaje nezvládly v sobotu Jessica Pegulaová ani Qinwen Zheng a už v pátek ztroskotaly na úvodní soupeřce Ons Jabeurová a Jelena Ostapenková. Pegulaová nestačila ve třech setech na Annu Blinkovovou, finalistka lednového Australian Open Zheng jasně prohrála derby s Yue Yuan.


Výsledky turnaje WTA 1000 v Indian Wells

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist