Sabalenková se vzdala startu na olympiádě, Běloruska si chce v nabitém programu odpočinout

17. 6., 17:11
Aktuality 25
Světová trojka Aryna Sabalenková se rozhodla nezúčastnit olympijského turnaje. Běloruska se vzdala možnosti bojovat o medaili s ohledem na své zdraví a nabitý program. Turnaj pod pěti kruhy se bude konat na přelomu července a srpna v Paříži na antukovém Roland Garros jen krátce po travnatém Wimbledonu a pár týdnů před US Open na tvrdém povrchu.
Profily hráčů
Aryna Sabalenková (© Profimedia)

"V posledních měsících jsem bojovala s různými problémy a cítím, že musím více pečovat o své zdraví. Program je teď docela nabitý a já se rozhodla dát přednost péči o zdraví," oznámila Sabalenková na tiskové konferenci v Berlíně, kde tento týden odstartuje přípravu na Wimbledon.

Olympijský turnaj se letos poprvé od Barcelony 1992 koná na antuce a tenistům to v nabitém kalendáři přidělává vrásky na čele. V těchto dnech se po French Open přeorientovávají z antuky na trávu, na které za dva týdny odstartuje Wimbledon. Po jeho skončení pak budou mít necelé dva týdny připravit své tělo na antuku, aby se po olympiádě vydali na betonové US Open Series.

"Raději si odpočinu, abych se ujistila, že jsem na betonové kurty připravená fyzicky i zdravotně. Dám přednost dobré přípravě na tvrdém povrchu, je to bezpečnější pro mé tělo," dodala šestadvacetiletá Běloruska.

Bývalá světová jednička Sabalenková si dosud jediný olympijský turnaj užila před třemi lety v km Tokiu, kde vypadla už ve druhém kole s Chorvatkou Donnou Vekičovou.

Letošní sezonu zahájila aktuálně třetí hráčka světa Sabalenková obhájením titulu na Australian Open, na další trofej ale čeká. Na antukových tisícovkách v Madridu i v Římě prohrála finále se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou, na Roland Garros pak i vinou žaludečních potíží vypadla ve čtvrtfinále se sedmnáctiletou Mirrou Andrejevovou.

"Byla to jedna z nejhorších zkušeností, které jsem na kurtu zažila. Hrála jsem nemocná nebo zraněná, ale když máte nafouklé břicho a nemáte energii a jste ve čtvrtfinále grandslamu, je to opravdu hrozná zkušenost," vrátila se k pařížskému grandslamu.

Tento týden se Sabalenková představí na podniku WTA 500 v Berlíně, kde ji na úvod čeká z úvodního kola rozehraná světová čtrnáctka Darja Kasatkinová. Turnaj na trávě zatím nevyhrála.

"Na trávě moc dlouho nehrajeme, takže na to není příliš příležitostí. Není to tak, že bych se na ní cítila špatně. Už jsem na trávě udělala pár dobrých výsledků a cítím se na ní dobře. Mé hře vlastně vyhovuje. Takže nejde o povrch, ale o čas, který na trávě strávíme," řekla dvojnásobná wimbledonská finalistka.

Sportovci z Ruska a Běloruska budou moci startovat na OH pouze jako jednotlivci s neutrálním statusem, pokud splní podmínky Mezinárodního olympijského výboru. Nesmějí být spojeni s armádními a bezpečnostními složkami, nesmí podporovat ruskou agresi proti Ukrajině a musejí splňovat podmínky Světové antidopingové agentury. Jejich způsobilost posuzuje tříčlenná komise. Zatím MOV schválil první skupinu 14 ruských a 11 běloruských sportovců.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
Levinest
To mě vůbec nemrzí. To její řvaní je strašné.
Reagovat
misa
Doufal jsem, že díky olympiádě by se mohla Marie dostat přímo na pětistovku ve Washingtonu... Ale vypadá to, že řada tenistek do Paříže jet nechce
Reagovat
paddy
Jabeur také vynechá OH smile

Opět zdravotní důvody, rychlá změna povrchů ohrožuje koleno

Tráva - antuka - beton smile
Reagovat
Krisboy

Výborně. Její účast by byla v přímém rozporu s olympijskými myšlenkami. (ne, že by na tom nějak záleželo)
Reagovat
Levinest
Reagovat
australan.tenis
To jenom ukazuje, jak NEprestižní SHIT je v rámci tenisu turnaj na OH. :))
Reagovat
hanz
Tovíšžejo)))
Reagovat
lvicek
Tak co by taky ona mohla reprezentovat, ze?
Reagovat
Stybnat
OH Dovolená u moře
Reagovat
GaelM
Jedině dobře, čím míň Rusů a Bělorusů na OH, tím bude větší klid a méně kontroverzí.
Reagovat
lars
A min revu
Reagovat
Patik
A tým pádom menej konkurencie pre športovcov .a teda menej atraktívny a zaujímavý turnaj.
Reagovat
australan.tenis
To bude podobný shit jako MS v hokeji v tomto roce. Jenom tři hráči z TOP 20 nejlepších hráčů planety ..... NHL stále za pochodu, žádní Rusáci.... Bezcenné zlato. Max tím můžeme tak pohrdat. A ještě se to koná každý rok.... Lol. Jediný sport, ve kterém se koná MS každý rok. Patetické.
Reagovat
hanka.ulrychova@seznam.cz
To je zajímavý, nějak jsem si nevšimla, že by Finové nebo Kanaďané pohrdali zlatem z let 2022 a 2023. Ale máme svobodu slova, tak se může plácat každý co chce, i když se to míjí s realitou.
Reagovat
australan.tenis
Babko, Kanaďani ani nevěděli, že se v tom roce nějaké MS koná. NHL nabízí v tom období zápasy nejlepších s nejlepšími. A ne nějaké provinční poloamatérský MS v hokeji.

To je jako GS bez Djokovice, Federera, Nadala, Alcaraze, Sinnera, Medvedeva, Murrayho či Wawrinky a DelPotra s Ferrerem. Turnaj pro chudší tělem i duchem. Vítězství nemá hodnotu.
Reagovat
Mantra
No ale v tom tweetu sama říká, že kvůli pravidlům wta atd. Ta únava je tam jen jako mašle na pomlázce.
Tenhle článek to úplně obrací a vsichni tady :"héj, politika, uřvaná..." Tak dejte jí pokoj.
Reagovat
paddy
na systém povinných turnajů jsou stížnosti delší dobu a důvodem je únava, jde o spojené nádoby smile
Sab v červenci nehrává, přece se kvůli OH neokrade o dovolenou u moře smile
a turnaj na antuce nedává smysl mezi trávou a betony
Reagovat
hanka.ulrychova@seznam.cz
Vzdala sama? Ona už neplatí ta kvalifikační podmínka, že hráč, který chce na OH, musí být alespoň 2x v družstvu pro Fed cup (u chlapů DC), z toho minimálně jednou v posledních dvou letech? A Rusáci a Bělorusáci byli vyloučení v r. 2022 ještě před zahájením obou soutěží. Takže jestli ona to není taková z nouze ctnost.
Reagovat
Petr_Fisk
To je ale náhodička, že zdraví nebude šetřit ve W nebo na USO.
Jestli spíš nejde o Lukašenka a peníze.
Reagovat
hanz
Asi tak, myslím, že v tom hraje roli hlavně politika... ale což, škoda jí nebude, beztak by tam akorát řvala jak pominutá
Reagovat
Petr_Fisk
Aryna je chytrá horákyně.
Reagovat
com
Ma rict zrovna, ze jim na nakou olympiadu kasle

Kdyby chtela neco pro svy zdravi, tak vynecha i Wimbledon a US Open
Reagovat
tommr
jenže za Wimbledon a USO jsou na rozdíl od OH body a peníze ...
Reagovat
com
no vsak prave proto Ale to vona nerekne, tak si musi vymyslet zas takovy kecy
Reagovat
hanz
Houbeles, tatíček Lukašenkojc nařídil...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist