Sabalenkové se po triumfu v Melbourne nedaří. V Indian Wells končí v osmifinále na Navarrové

13. 3., 21:07
Aktuality 11
WTA INDIAN WELLS - Aryna Sabalenková (25) po lednovém obhájení triumfu na Australian Open prohrála dva ze čtyř zápasů a druhý turnaj po sobě opouští nečekaně brzy. Na podniku WTA 1000 v Indian Wells světová dvojka a loňská finalistka nestačila už v osmifinále na domácí Emmu Navarrovou (22), která zvítězila 6:3, 3:6, 6:2, připsala si nejcennější skalp kariéry a postoupila do svého největšího čtvrtfinále. To by ji teoreticky mohlo vystřelit do TOP 20.
Aryna Sabalenková končí na raketě 23. hráčky světa (© Profimedia)

Navarrová – Sabalenková 6:3, 3:6, 6:2

Aryna Sabalenková v lednu bez ztráty setu obhájila triumf na Australian Open, získala druhou trofej z grandslamu a ukončila osm měsíců dlouhé čekání na 14. titul, na dalších turnajích se jí ale nedaří.

V únoru v Dubaji ve svém úvodním vystoupení neudržela vedení proti Donně Vekičové a stejně málem dopadla i na dalším podniku WTA 1000 v Indian Wells. Američance Peyton Stearnsové sice před čtyřmi dny utekla ze čtyř mečbolů a následně si poradila ještě s Emmou Raducanuovou, na třetí soupeřce Emmě Navarrové už ale pohořela.

Sabalenková v prvním vzájemném souboji přestřílela o tři roky mladší Američanku na vítězné údery 38:22, jenže také spáchala o 20 nevynucených chyb více (34:14). Odvrátit dokázala pouze jeden z pěti brejkbolů a po necelých dvou hodinách prohrála 3:6, 6:3, 2:6.

"Letos jsem se na kurtech v Indian Wells necítila dobře. Snažila jsem se přizpůsobit, pracovali jsme na tom. Udělali jsme maximum a chtěla jsem tu bojovat o titul. Nevyšlo to, ale poučíme se," řekla zklamaná Sabalenková.

Statistiky zápasu Emma Navarrová – Aryna SabalenkováStatistiky zápasu Emma Navarrová – Aryna Sabalenková (@ Livesport)

Navarrová čelila hráčce TOP 10 teprve popáté v kariéře a podruhé ji dokázala porazit. Proti světové dvojce si připsala životní skalp, poprvé zdolala loni v San Diegu tehdejší devátou hráčku světa Mariu Sakkariovou (h2h 1:1). A právě Řekyně, s níž prohrála před třemi týdny v Dubaji, bude její příští soupeřkou.

"V posledních letech jsem opravdu tvrdě pracovala, abych byla schopná hrát na této úrovni a konkurovat nejlepším hráčkám na světě. Dnes se to ukázalo, z výhry jsem nadšená," radovala se Navarrová.

Letos dvaadvacetiletá Američanka jako první tenistka zaznamenala 18 vítězství, tento týden ji může překonat už jen Iga Šwiateková (17 výher). Do čtvrtfinále postoupila poosmé v kariéře, z toho počtvrté v roce 2024. Poprvé si v něm zahrála teprve loni v květnu a nyní je mezi osmičkou poprvé na takto velké akci.

"Je pro mě pořád trochu nezvyklé být středem pozornosti, hrát na tak velkém kurtu před spoustou fanoušků a televizními kamerami. Ale už si na to pomalu zvykám a mám pocit, že dokážu být sama sebou, i když mě sleduje hodně lidí," řekla Navarrová.

Většinou neprojevuje emoce, ale po středečním triumfu trochu rozpačitě zaťala pěst. "Myslím, že jsem to udělala asi podruhé nebo potřetí v životě. Bylo to trochu zvláštní," dodala s úsměvem.

Dosud jediné finále si Navarrová zahrála na začátku sezony v Hobartu a na tasmánském ostrově ho hned přetavila v triumf. Zatímco ještě před rokem figurovala ve světovém žebříčku až na 128. místě, v pondělí by se teoreticky mohla prodrat premiérově do TOP 20.

Předloňská finalistka a loňská semifinalistka Sakkariová v Indian Wells hraje na první akci pod novým trenérem Davidem Wittem a okamžitě zaznamenává nejlepší výsledek v sezoně. Zatímco na předchozích čtyřech individuálních akcích nevyhrála dva zápasy po sobě, v Kalifornii vyřadila už tři soupeřky. Naposledy si poradila s Francouzkou Diane Parryovou, kterou zdolala 6:2, 3:6, 6:3.

Mertensová – Gauffová 0:6, 2:6

Novou kapitolu své kariéry otevřela světová trojka a vítězka loňského US Open Coco Gauffová, která poprvé nehrála jako teenagerka. V den 20. narozenin americká tenistka smetla 6:0, 6:2 Belgičanku Elise Mertensovou a zaznamenala celkově již 158. výhru.

Gauffová postoupila do celkově 13. čtvrtfinále na turnajích WTA 1000 (od roku 2009), čímž překonala rekord hráček do 21 let. Dosud se o něj dělila s Dánkou Caroline Wozniackou.

O místo v semifinále se Gauffová utká s rozjetou Yue Yuan (h2h 0:0), která se po premiérovém triumfu v Austinu veze na vítězné vlně i v Indian Wells. V osmifinále pětadvacetiletá Číňanka hrající první turnaj v roli hráčky TOP 50 zdolala 4:6, 6:4, 6:3 Darju Kasatkinovou, připsala si již 9. výhru v řadě a postoupila do svého největšího čtvrtfinále. V průběhu turnaje zaznamenala také první skalp hráčky TOP 10 (krajanky Qinwen Zheng).

První dvě čtvrtfinálové dvojice vytvořily už v úterý světová jednička Šwiateková s bývalou nejlepší hráčkou světa Caroline Wozniackou a Marta Kosťuková s Anastasií Potapovovou.

Z hráček TOP 10 v soutěži zůstaly už jen tři zástupkyně. Ve čtvrtfinále jsou Šwiateková, Gauffová a Sakkariová.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Indian Wells


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
tommr
Od tý doby co má Sabalenka nový zuby nestojí její hra za nic ...
Ale vážně: Navarro se v poslední době ohromně zlepšila a na pomalých kurtech v IW ještě může zabojovat o titul. Já bych jí to rozhodně přál ...
Reagovat
hanz
Navarro je vracečka, trochu taková šedá myš, ničím mi její hra nezaujala, něco obdobného jako Pusholina.
Reagovat
tommr
mě spíš připomíná Pegulu a to v dobrým ...
Reagovat
hanz
Sabýsek takový prohry potřebuje, na AO si nalosovala trapně snadný soupeřky... Emmička sice žádnou atraktivní hrou nedisponuje, ale v tomto případě jí to odpouštím.
Reagovat
zfloyd
Arynka byla dneska bohužel samá chyba , tak se při jejím stylu vyhrávat nedá
Reagovat
Alien
Tak už to tam Emmo vyhrej celý!
Reagovat
frenkie57
Teď ještě aby vyhucela Sekyra a budu spokojenej.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
EllNino
Emma, skvělá, atletická, pohledná, výborná, vyhraj to tam prosím celé :)
Reagovat
Sinuhet1
Navarro super Velka uderova jistota a dokazala Sabalence ty jeji pecky celkem bez problemu vracet
Reagovat
com
Kdyz ne Emmicka Raducanu, tak aspon ji vypraskala Emmicka Navarro
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist