Šafářová postoupila, Zahlavová s Cetkovskou končí

19. 1. 2009, 07:21
Aktuality 4
Lucie Šafářová je jedinou českou zástupkyní, která si v úvodním hracím dni Australian Open vybojovala postup do druhého kola. Jednadvacetiletá tenistka se do něj dostala díky vítězství nad Rakušankou Bammerovou. Mimo hru už jsou v Melbourne Barbora Zahlavová-Strýcová a Petra Cetkovská, které neuhrály ani set.
Lucie Šafářová

Lucie Šafářová s osmadvacetiletou Rakušankou Sybille Bammerovou před dnešním duelem prohrála všechny čtyři vzájemné zápasy včetně duelu v osmifinále olympijského turnaje v Pekingu. Dnes na kurtu ale dominovala. Celkem čtyřikrát vzala Bammerové servis, zatímco při svém byla neomylná, a zvítězila hladce 6-3 6-1.

Čtvrtfinalistka Australian Open z roku 2007 se tak dostala do druhého kola, v němž se utká s Novozélanďankou Marinou Erakovicovou. Právě rodačka ze Splitu dnes vyřadila další českou zástupkyni Petru Cetkovskou po setech 6-4 a 7-5. Zápas mohl mít ještě jednoznačnější průběh, Cetkovská totiž po prohrané úvodní sadě okamžitě ztratila své podání, dokázala si ho ale vzít zpět a zápas ztratila až v koncovce druhého setu.

Set v Melbourne nezískala ani Barbora Zahlavová-Strýcová, která se už se soutěží dvouher také rozloučila po prohře s Francouzkou Stephanií Cohenovou-Alorovou.

Favoritkám se dařilo
Světová jednička Jelena Jankovičová odstartovala cestu za premiérovým grandslamovým titulem hladkou výhrou nad Rakušankou Meusburgerovou. Jedna z největších favoritek letošního Australian Open soupeřku porazila hladce 6-1 6-3 a v cestě za premiérovým triumfem na grandslamu jí stojí Belgičanka Flipkensová.

"Určitě jsem ráda, že jsem utkání zvládla rychle a nemusla jsem na kurtu strávit příliš času. Síly se hodí do dalších zápasů," těšilo Jankovičovou po 70 minutách strávených na rozpáleném centrálním dvorci Roda Lavera. "V prvním setu jsem hrála dobře. V druhém jsem na chvíli ztratila koncentraci, ale v pohodě jsem si to pohlídala. S přibýváním odehraných zápasů získám potřebný rytmus," dodala. "Dnes bylo hrozné horko, nohy mi úplně hoří," těšila se třiadvacetiletá Srbka do klimatizovaných šaten.

Vstup do turnaje, na němž obhajuje loňskou finálovou účast, nepokazila ani další favorizovaná Srbka Ana Ivanovičová. Turnajová pětka si po setech 7-5 6-3 poradila s Němkou Julií Goergesovou a ve druhém kole narazí na Italku Briantiovou.

"Neočekávala jsem, že budu hrát perfektní tenis hned po vstupu na kurt," komentovala svůj výkon jednadvacetiletá Srbka, které poslední dva grandslamy zdaleka nevyšly, když ve Wimbledonu vypadla ve třetím kole a na US Open už ve druhém. "Musím na sobě i nadále pracovat," dodává vítězka loňského French Open.

Uspěla také jedenáctá nasazená Carolina Wozniacká z Dánska, jež porazila Shahar Peerovou z Izraele 6-3 6-2. Vítězství se však nerodilo tak snadno, jak by se podle výsledku mohlo zdát. Loňská osmifinalistka sice soupeřce vcelku snadno "kradla" servis, ovšem sama měla velké potíže brejky potvrzovat. Čelila totiž hned 18 brejkbolům, odvrátit ale nedokázala jen dva.

"Šahar je skvělá hráčka, hrajem spolu čtyřhru, takže se dobře známe. Je nepříjemnou soupeřkou, což se dá říct i o dnešním počasí. Jsem tedy ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech. Na úvod turnaje je vždy důležité, když neztratíte zbytečně moc energie. Loni jsem tu postoupila do 4. kola, letos bych to ráda minimálně zopakovala," přeje si osmnáctiletá Dánka, která loni získala už tři tituly.

Dateová se vítězně nevrátila, Dokičová ano
Po třinácti letech se na grandslamu objevila bývalá světová čtyřka Kimiko Dateová-Krummová, ovšem Estonce Kaie Kanepiové podlehla 6-8 v rozhodující sadě a obnovená premiéra se úspěšné kvalifikantce nevyvedla.

"Hráčky hrají víc silově. Teď už je vše rychlejší a já musím reagovat mnohem rychleji," posteskla si osmatřicetiletá Japonka, semifinalistka z roku 1994. Letos byla v soutěži singlistek nejstarší tenistkou.

Naopak další někdejší čtvrtá hráčka světa Jelena Dokičová, jež za poslední čtyři sezony odehrála na grandslamech jediné utkání, vyhrála zápas v Melbourne Parku po deseti letech. Australská tenistka srbského původu, kterou v posledních letech sužovaly zdravotní i osobní problémy, si dnes ve třech setech poradila s Rakušankou Tamirou Paszekovou.

AUSTRALIAN OPEN (15.700.000 dolarů) - pondělní výsledky žen :

Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (ČR) - Bammerová (24-Rak.) 6:3, 6:1, Erakovicová (N. Zél.) - Cetkovská (ČR) 6:4, 7:5, Cohenová-Alorová (Fr.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:3, 6:4, Jankovičová (1-Srb.) - Meusburgerová (Rak.) 6:1, 6:3, Safinová (3-Rus.) - Kudrjavcevová (Rus.) 6:3, 6:4, Ivanovičová (5-Srb.) - Görgesová (Něm.) 7:5, 6:3, Zvonarevová (7-Rus.) - Rybáriková (SR) 7:6 (7:2), 6:0, Cornetová (15-Fr.) - Korytcevová (Ukr.) 6:3, 6:4, Bartoliová (16-Fr.) - Southová (Brit.) 6:2, 6:4, Voskobojevová (Kaz.) - Szavayová (23-Maď.) 6:3, 3:6, 6:4, Kanepiová (25-Est.) - Dateová-Krummová (Jap.) 6:4, 4:6, 8:6, Sugijamaová (26-Jap.) - Duboisová (Kan.) 6:0, 7:6 (7:5), Flipkensová (Belg.) - De Los Riosová (Par.) 6:3, 6:2, Niculescuová (Rum.) - O'Brienová (Brit.) 6:4, 6:4, Briantiová (It.) - Wickmayerová (Belg.) 6:4, 6:2, Mayrová (Rak.) - Schruffová (Něm.) 6:4, 6:1, Petkovicová (Něm.) - Wörleová (Něm.) 5:7, 7:6 (0:7), 4:0 skreč, Pironkovová (Bulh.) - Špremová (Chorv.) 6:0, 6:4, Dechyová (Fr.) - Kutuzovová (Ukr.) 6:3, 6:0, Wozniacká (11-Dán.) - Peerová (Izr.) 6:3, 6:2, Erraniová (It.) - Kirilenková (27-Rus.) 6:0, 6:4, Dokičová (Austr.) - Paszeková (Rak.) 6:2, 3:6, 6:4, Gallovitsová (Rum.) - Camerinová (It.) 6:3, 2:6, 6:3, Ruanová-Pascualová (Šp.) - Duqueová-Marinová (Kol.) 6:3, 6:2, Knappová (It.) - Wejnertová (Austr.) 7:6 (8:6), 6:4, Mirzaová (Indie) - Domachowská (Pol.) 6:1, 6:4, Petrovová (10-Rus.) - Švedovová (Kaz.) 6:3, 7:6 (7:3), Klejbanovová (29-Rus.) - Arvidssonová (Švéd.) 7:5, 7:5, Čakvetadzeová (17-Rus.) - Keothavongová (Brit.) 6:1, 6:7 (4:7), 6:1, Johanssonová (Fr.) - Craybasová (USA) 6:2, 1:6, 7:5.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Doufám že se šáfářová dostane hodně daleko a tuto sezónu se dostane tam kde byla v roce 2007 (klidne může jeste víš:-))
Reagovat
skott
Teda nemuzu si odpustit poznamku na adresu poradatelu...ten kdo nasadil Marata a Dinaru ve stejnou dodu na kurt by si zaslouzil verejny lync!!!Stejne tak vylosovani je jeden velky vtip, Jankovic ma defacto walk over az mezi poslednich 16, zatimco Dinara ma v kazdem kole neprijemnou souperku.Zacinat proti krajance a jeste ke vsemu proti Alle Kudryavtsev, ktera na grandslamech umi neni zadne terno.Nastesti to zvladla, ikdyz byla v kazdem setu brejk pozadu, ale vykon slibny nebyl.Snad to bylo jen tim vedrem, na Danielu by to v zadnem pripade nestacilo.
Reagovat
smazaný uživatel
Safins hráli ve stejnou dobu. Co na tom? Stejně se v prvních kolech do TV dostane jen nepatrná část utkání. Los jsem komentoval už dřív, když se nelosuje z víc košů, pak je to vždy náhoda. Už v 1. kole se můžou potkat kvalitní hráči a v tom samém 1. kole si zahraje tenista ze začátku druhé stovky žebříčku s kvalifikantem.
Reagovat
skott
Tak jejich utkani byli nasazeny na hlavni kurty kvuli nim, spousta lidi ma rada oba dva, takze by nemusel byt takovy problem je dat na jeden kurt po sobe, ne?Trochu me to vzalo:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist