Safinová vypadla s 226. hráčkou světa. Nyní může přijít o trůn

5. 10. 2009, 14:09
Aktuality 12
Panování Dinary Safinové v ženském tenisu se dost možná chýlí ke konci. Třiadvacetiletá Ruska vypadla v Pekingu už v druhém kole a o pozici světové jedničky může přijít už v úterý, kdy Sereně Williamsové stačí porazit Jekatěrinu Makarovovou. Mimo hru už je v Číně také Lucie Šafářová, která nestačila na domácí Li Na.
Dinara Safinová

Pro Dinaru Safinovou byla porážka s domácí hráčkou už třetí v posledních čtyřech zápasech. Po US Open, ze kterého ji vyřadila Petra Kvitová, neuhrála ani kolo v Tokiu a v Pekingu stihla porazit jen Italku Vinciovou.

Dnes se Ruska trápila především na servisu, při kterém udělala 13 dvojchyb a soupeřku pustila k 14 brejkbolům.

Dvacetiletá Shuai Zhang se přitom letos nedostala ani jednou do hlavní soutěže některého z turnajů WTA. Až v Pekingu jí domácí pořadatelé udělili divokou kartu a ona se jim odvděčila již dvěma výhrami nad mnohem zkušenějšími soupeřkami. V úvodním kole ukončila rovněž ve dvou setech účinkování Ivety Benešové.

Šafářová odjíždí s 'kanárem'
Jen dvě kola vydržela na turnaji v Pekingu také česká tenistka Lucie Šafářová. Stejně jako Ivetu Benešovou, i ji vyřadila domácí hráčka. Li Na se v souboji se Šafářovou dostala rychle do vedení, které jí ale dlouho nevydrželo a díky dvěma využitým brejkbolům česká tenistka získala první set v poměru 6-4.

Ve druhé sadě už ale na kurtu vládla Číňanka, která Šafářové dovolila na příjmu uhrát jen dva míče a na výsledkové tabuli zanedlouho svítilo "6-0". Až ve třetím setu byla česká tenistka domácí hráčce zase vyrovnanou soupeřkou a šanci na postup si udržela až do stavu 4-5. Tehdy si nedokázala udržet podání a s turnajem se tak rozloučila.

Venus mě nejspíš chtěla zabít, smála se Pavljučenkovová
Jen dvě kola vydržela na turnaji v Pekingu také Venus Williamsová. Domů ji dnes ve třech setech poslala Ruska Anastasia Pavljučenkovová. Ta se Američance stala osudnou i před týdnem v Tokiu, kde se obě hráčky rovněž potkaly ve druhém kole.

Pavljučenkovová, které bylo v červenci osmnáct let, měla s Venus Williamsovou větší práci než před týdnem, kdy proti ní favorizovaná Američanka neuhrála ani set. Tentokrát Williamsová vyhrála první sadu a zdálo se, že se jí podaří oplatit Rusce porážku z tokijského turnaje.

Devětatřicátá hráčka světového žebříčku ale ve druhém setu darovala své soupeřce jediný game a obrat dokonala ve třetím setu, když po více než dvou hodinách vítězným úderem z forhendu vyřadila Williamsovou podruhé v krátké době.

"Hrála moc dobře. Někdy jsem prostě dělala chyby moc brzy ve výměně," uznala po porážce třetí nasazená Američanka, která za zápas nasbírala 12 dvojchyb. "Hraje dobře proti všem soupeřkám a řekla bych, že já taky," odmítla ale analyzovat, jestli jí hra Pavljučenkovové nevyhovuje.

Zápas v Tokiu nebyl prvním, které spolu obě hráčky odehrály. Poprvé se utkaly v Dubaji, kde Williamsová zvítězila hladce 6-0 6-1. A právě z této porážky se prý Ruska poučila.

"Prostě jsem hrála co nejjednodušeji, chtěla jsem ji rozhýbat. A dneska jsem se pokusila o to samé," řekla spokojená Pavljučenkovová. "Dneska začala mnohem agresivněji, hlavně v prvním setu. Hrála o moc líp, bylo vidět, že se na tenhle zápas víc připravovala... Řekla bych, že mě chtěla zabít," dodala s úsměvem.

Williamsová si posledními neúspěchy komplikuje cestu na Turnaj mistryň, kde má obhajovat loňské prvenství. Přestože je v aktuálním žebříčku na třetím místě, účast v Dauhá mezi elitní osmičkou letošní sezony nemá stále jistou.

Výsledky - Peking - ženy (tvrdý povrch, dotace 4,5 milionu dolarů):

Dvouhra - 1. kolo:
Petrovová (13-Rus.) - Kudrjavcevová (Rus.) 6:1, 5:7, 6:2, Hantuchová (SR) - Suárezová (Šp.) 7:5, 6:2, Kingová (USA) - Voskobojevová (Kaz.) 6:4, 6:3, Schiavoneová (It.) - Lisická (Něm.) 6:0, 1:0 skreč, Klejbanovová (Rus.) - Wickmayerová (Belg.) 5:7, 6:3, 6:3.

2. kolo:
Li Na (Čína) - Šafářová (ČR) 4:6, 6:0, 6:4, Shuai Zhang (Čína) - Safinová (1-Rus.) 7:5, 7:6 (7:5), Pavljučenkovová (Rus.) - V. Williamsová (3-USA) 3:6, 6:1, 6:4, Kuzněcovová (6-Rus.) - Medinaová (Šp.) 6:2, 6:1, A. Bondarenková (Ukr.) - Erraniová (It.) 6:3, 6:3, Wozniaková (Kan.) - Cornetová (Fr.) 7:6 (7:0), 6:4.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

12
Přidat komentář
weak
ja myslim, ze v teto VAPETOVE myslence je receno vse a tim bych cele tema slavnostně uzavřel...

05.10.09 17:15
Od: vapet
jo miniaturní čínanky ale ty čínanky jsou zas hodně rychle a to jde pak hodně ale hodně těško něco uhrát[ Reagovat ]
Reagovat
letityfanousek
Je na čase aby Justine šla hrát
Reagovat
smazaný uživatel
Jak je možné vedle sebe napsat Li Na a Shuai Zhang? Jednou to je v jejich obráceném zápisu a podruhé zase ne? Kdy už ti pisálkové konečně pochopí co je příjmení?
A pokud se použije tvar jméno + příjmení, musí se podle našich jazykovědců přidat Číňankám ová stejně jako všem cizinkám, tedy Shuai Zhangová.
Reagovat
smazaný uživatel
no musím říct na obranu že Safiny že rákosnice hrála opravdu dobře ale Safina musí zlepšit servis pokad ho nezlepší tak nemá šanci na úspěch nechápu na co má toho trenéra když není schopen sní zapracovat na podání asi Žofko Krajan je malý pán aby jí něco mohl říkat , bo jak jsem ho sledoval na turnaji on do Safiny hučí promlouvá jí do duše že nemá dělat ty a ty chyby že se má postavit víc do kurtu na return Jankovičové a ona dělě jak kdyby jí to nezajímalo prvním uchem do ní hučí a druhým jí to vyleze tak zbytečně radit no a šla na kurt a dělala si stejně svojí hru a trénéra stejně neposlechla a pak to rupla díky své neschopnosti , jí už není pomoci na ní by platil leda bič !!
Reagovat
weak
vapete, asi brzo zalozim tvuj fanklub, co prispevek, to namet na referat... :-)

P.S.: vis co to je "rakosnik" resp, co toto oznaceni, ktere vzniklo jeste za totality znamena a koho oznacovalo? i v tomhle jsi uplne mimo, ale to uz se stalo tradici...
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby se trápila jenom na servisu, pořád mohla vyhrát. Jenže její výkon byl zoufalý i na returnu a to je další ostudný fakt. Proti miniaturním asiatkám by měla uhrávat gemy aspoň tady.
Její výsledky počínaje Torontem je grandiózní fiasko. A ještě se té labile podařilo překonat Ivanovič, která loni jako jednička prohrála s Coin, tehdy 188 na žebříčku. A to tady skott nedávno tvrdil, že z prvního místa určitě před Doha nespadne.
Reagovat
smazaný uživatel
jo miniaturní čínanky ale ty čínanky jsou zas hodně rychle a to jde pak hodně ale hodně těško něco uhrát
Reagovat
smazaný uživatel
na víc když hrají doma!!!!!
Reagovat
skott
Spis naopak, kdyby Dina mela moznost odehrat cely zapas jenom na returnu, mozna by mela sanci dneska i vyhrat:-) Servis cinanky ji zas tak velky problem nedelal.
V obou setech byla break nahore (ve druhem si vytvorila i setbol), ale jakmile mohla uskocit na rozdil tri her, tak pri svym podani zmatkovala a nechala Zhang zase dotahnout.A v tom je asi ten nejvetsi problem.Ona uz nema absolutne zadne sebevedomi.V klicovych chvilich to vubec nezvlada a je schopna ted prohrat uplne s kazdym, kdo udrzi micek ve hre.Obcas sice souperku silou pretlaci, ale vetsinou v delsich vymenach udela chybu ona.Navic se nemuze spolehnout na zadny uder, chyby dela jak z forehnadu tak backhandu stejne a cim vic jich je, tim min si toho samozrejme dovoli.Ke konci pak bylo videt, jak z toho ma slzy na krajicku.
Reagovat
skott
a jen tak mimochodem, Shuai Zhang neni miniaturni asiatka, bud spatne vidis nebo si vubec utkani nevidel...
Reagovat
smazaný uživatel
No dobře, ale viděl jsem. Servis nebo return, ono to pak při hře vyšlo nastejno, jedna chyba za druhou. Kdyby jí "nedělal problém" servis, tak ty gemy (včetně toho se setbolem, který pak šel stejně do kytek) i utkání vyhrála. V každém případě jsem velmi zklamaný. Loni nebo na jaře taky několikrát zbytečně prohrála, ale tohle je už moc.
Teď jsem si přečetl, že Navrátilová měla v letech 1982-84 bilanci výher a proher 90-3, 86-1 a 78-2. Porovnejme to se současnými jedničkami. To je k pláči.
Reagovat
smazaný uživatel
doufám že se z toho zpamatuješ, protože to co předvádíš je děsivý.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist