Safinová vyřadila světovou jedničku Šarapovovou

2. 6. 2008, 18:27
Aktuality 3
Dvaadvacetiletá Ruska Dinara Safinová se na French Open postarala o vyřazení světové jedničky Marie Šarapovové. V dnešním osmifinálovém duelu prerušeném deštěm ji porazila ve třech setech a vyrovnala tak v Paříži své maximum z roku 2006. Naopak Šarapovová se už může strachovat o post světové jedničky.
Dinara Safinová (© AP Photo)

Dinara Safinová, vítězka turnaje v Berlíně, kde mj. porazila Serenu Williamsovou nebo Justine Heninovou, do duelu proti Marii Šarapovové vstoupila jako mírný outsider. Nicméně nevýrazná forma světové jedničky dávala tušit, že duel dvou Rusek bude velmi vyrovnaný.

Úvodní sada se dostala až do tie-breaku. V něm si Safinová vytvořila za stavu 6-4 dva setboly, ovšem ani jeden nevyužila. Naopak, Šarapovová čtyřmi vítěznými údery získala první set ve svůj prospěch.

Hned v 1. gamu druhého setu se mladší sestře Marata Safina podařilo prolomit soupeřčino podání. Pak ale dostal hlavní slovo déšť, který utkání na 90 minut přerušil. Pauza více pomohla Šarapovové. Ta dokázala otočit na 5-2 a za stavu 5-3 podávala na postup. Vypracovala si mečbol, ale ten Safinová vítězným bekhendem po čáře odvrátila a zahájila velký obrat.

Turnajová třináctka dovedla druhé dějství znovu do zkrácené hry, v níž byla znovu blízko porážce - Šarapovová vedla 5-2 a měla před sebou dva servisy. I druhou kritickou situaci však starší ze soupeřek zvládla. Safinová získala pět míčků za sebou a vynutila si pokračování zápasu.

Klíčový moment třetí sady přišel v 6. gamu, kdy jednadvacetiletá Šarapovová zkazila dva relativně snadné údery a prohrála vlastní servis. I další dvě hry získala ve svůj prospěch o rok starší Safinová a po setech 6-7 7-6 6-2 postoupila stejně jako v roce 2006 do čtvrtfinále.

Safinovou čeká v boji o semifinále znovu Ruska
Sedmá nasazená Jelena Dementěvová se svou krajankou Věrou Zvonarevovou jediné letošní vzájemné utkání prohrála, ale dnes roli favoritky splnila. Turnajová sedmička vyhrála první set 6-4, ve druhém však získala pouze jeden game a o postupující musel rozhodnout až třetí set. V něm už byla opět lepší finalistka French Open z roku 2004 Dementěvová, která rozhodující dějství vyhrála 6-2.

Šestadvacetiletá Dementěvová bude mít ve čtvrtfinále možnost odvety za letošní finále z Berlína, kde triumfovala Dinara Safinová.

Šarapovová může přijít o post světové jedničky
Nejen že se Maria Šarapovová dnešní prohrou připravila o možnost poprvé získat titul na French Open, ale v základech se otřásá také její pozice světové jedničky.

Rodačka ze Sibiře totiž neobhájí loňské semifinále a v žebříčku ztratí 310 bodů. Při jejím současném náskoku 194 bodů na druhou Anu Ivanovičovou to znamená, že pokud Srbka minimálně obhájí loňské finále, stane se novou světovou jedničkou.

Ve hře o post tenisové královny je dnes ještě Jelena Jankovičová, která by rovněž potřebovala postoupit minimálně do finále, a také Ruska Světlana Kuzněcovová, jež by v Paříži musela získat titul.

FRENCH OPEN - pondělní výsledky žen:

Dvouhra - osmifinále:
Safinová (13-Rus) - Šarapovová (1-Rus) 6-7(6) 7-6(5) 6-2
Dementěvová (7-Rus) - Zvonarevová (11-Rus) 6-4 1-6 6-2

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
"Úvodní sada se dostala až do tie-breaku. V něm si Safinová vytvořila za stavu 6-4 dva mečboly, ovšem ani jeden nevyužila." - to asi těžko...
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, byl to jenom setbol, jinak docela pěknej zápas...pěknej byl i první set Ginepri - Gonzales, ale vůbec se mi nelíbil zápas Monfilis - Ljubicic, tak málo vítěznejch míčů, to byla nuda...
Reagovat
smazaný uživatel
tak to snad bylo jasny ne
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist