Sakkariová v milované Guadalajaře zvládla i neoblíbené semifinále a zahraje si o druhý titul

23. 9. 2023, 07:42
Aktuality 19
WTA GUADALAJARA - Světová devítka Maria Sakkariová (28) na podniku WTA 1000 v Guadalajaře smetla 6:3, 6:0 Francouzku Caroline Garciaovou (29), svou nelichotivou semifinálovou bilanci upravila na 9:22 a postupem do finále obhájila loňský výsledek. V celkově 9. finále bude řecká tenistka usilovat o teprve druhý a dosud nejcennější titul proti až 111. hráčce světa Caroline Dolehideové (25) z USA, jež ve svém prvním semifinále na okruhu přehrála krajanku Sofii Keninovou (24).
Maria Sakkariová (Profimedia)

Maria Sakkariová je už čtyři roky členkou TOP 30, od září 2021 stabilní hráčkou TOP 10 a několik týdnů ve světovém žebříčku strávila na 3. místě.

Přesto má na kontě jediný titul a to ještě z podniku nejnižší kategorie WTA 250. Osmadvacetiletá Řekyně totiž často nezvládá víkendová vyvrcholení turnajů.

Poslední dvě semifinále ovšem zvládla, což se jí dvakrát po sobě povedlo teprve podruhé v kariéře. Sedm týdnů po Washingtonu uspěla také v oblíbené Guadalajaře, kde si loni odbyla debut na Turnaji mistryň (semifinále) a před rokem došla do finále podniku WTA 1000.

A v druhém největším městě Mexika ležícím na západě země se jí daří i letos a dává zapomenout na nepříliš povedené US Open Series. Se čtyřmi soupeřkami neztratila ještě ani set a v žádném z nich neprohrála víc jak čtyři gamy.

V semifinále světová devítka zametla i díky výrazné podpoře fanoušků 6:3, 6:0 se světovou jedenáctkou Caroline Garciaovou. S Francouzkou vyhrála i druhé letošní střetnutí, poprvé proti uspěla bez ztráty setu a vzájemnou bilanci snížila na 2:3.

"Když jsme spolu hrály naposledy, tak to byl jeden z nejtěžších zápasů kariéry. Dnes jsem se chtěla na kurtu usmívat, bavit se hrou a celé si to užít. Tohle jsou emoce, které jsem dlouho necítila," usmívala se po zápase Sakkariová, jež po nedávném nezdaru na US Open uvažovala o přerušení kariéry. Mexiko jí ale vlilo čerstvou krev do žil.

"Tahle podpora fanoušků nikdy neomrzí. Má to svůj důvod, že tohle město nazývám svým druhým domovem. Cítím, jako bych tady měla svou rodinu. Mám velké štěstí, že jsem obklopena těmito skvělými lidmi," pochvalovala si Sakkariová, jež ani jednou nepřišla o podání a udělala pouze sedm nevynucených chyb, což je nejméně v této sezoně na okruhu WTA.

Sakkariová upravila bilanci v semifinálových duelech na 9:22 a nyní má před sebou další výzvu. Finále, v nichž má bilanci 1:7. Vyhrát ho dokázala pouze v roce 2019 na antukové akci WTA 250 v marockém Rabatu. Naposledy neuspěla začátkem srpna ve Washingtonu proti Coco Gauffové.

Dolehideová –⁠ Keninová 7:5, 6:3

O druhou a nejcennější trofej si dvojnásobná grandslamová semifinalistka Sakkariová zahraje v prvním vzájemném střetnutí s překvapením turnaje Caroline Dolehideovou.

Pětadvacetiletá Američanka měla na začátku týdne na kontě pouze 14 výher na okruhu WTA a dvě čtvrtfinále na podnicích nižší kategorie WTA 250 (Québec 2017 a Monterrey 2023). Ve světovém žebříčku byla nejvýše na 99. místě.

Na 'tisícovce' v Guadalajaře ale poprvé na hlavním okruhu porazila víc jak dvě soupeřky, poprvé si vyšlápla na hráčku TOP 20 (Jekatěrinu Alexandrovovou), zahrála si své největší čtvrtfinále a vyhrát dokázala i své premiérové semifinále.

Dolehideová, která byla v prvním kole proti Peyton Stearnsové čtyřikrát dva míčky od vyřazení a ve čtvrtfinále utekla ze čtyř mečbolů Martině Trevisanové, si v něm poradila s o dva měsíce mladší krajankou Sofií Keninovou. Ve formě hrající vítězku Australian Open 2020, jež vyhrála osm z devíti předchozích duelů, porazila 7:5, 6:3.

111. hráčka světa Dolehideová se stala teprve druhou finalistkou turnaje WTA 1000 (od roku 2009) nefigurující v TOP 100 světového žebříčku. Až dosud se to podařilo jen v Cincinnati 2019 tehdy 153. hráčce světa Světlaně Kuzněcovové.

Američanka si v pořadí WTA zajistila výrazné překonání svého maxima (99. místo). Vyletí minimálně na 42. příčku, případný triumf by ji katapultoval dokonce do TOP 30.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Guadalajaře

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WTA 1000 GUADALAJARA 2 •
Mexiko, tv. povrch, 2.788.468 dolarů
páteční výsledky (22. 09. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Sakkariová (2-Řec.) - Garciaová (3-Fr.) 6:3, 6:0
Dolehideová (USA) - Keninová (USA) 7:5, 6:3

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
Sinuhet1
Podle kurzu by mela sakkari vyhrat - 1.2
Reagovat
Sinuhet1
Ale co sem videl dolehide hrat, rozhodne bych za ten kurz na sakkari nevsadil (tim nerikam ze nevyhraje). Skoda ze to je v tak sileny cassmile
Reagovat
vergus
Tak na Sakkari v téhle fázi turnaje dosud stačilo ukázat náznak odporu a o výsledek se postarala její hlava (ten jeden Rabat získala proti JoKo, která se v tom zápase totálně složila, když byla jeden servírovací game od titulu). Pokud Američance neodejde fyzička, tak to bude hodně o nervech.
Reagovat
paddy
vítězství bylo ještě daleko
6:2 4:2 a pak 1:10 (4:6 1:6) smile
Reagovat
paddy
v pondělí 6. na světě a v případě titulu 9. v race a 308 b. za Jabeur

i když je složení TM téměř jisté už dávno, tak Jabeur by si za ty její neprofesionální kravinky zasloužila vypadnout z osmičky
ať se potopí sama, jak to umí ona nejlíp smile

=======
Máňa má konečně pořádnou šanci na pořádný titul
i když je její bilance špatná a vysmívaná, tak je potřeba objektivně říct, že až na výjimku měla vždy těžký los

od r. 2021, kdy prorazila do širší/užší špičky, prohrála všech 6 finále, ale většinou soupeřky byly úplně top a/nebo hrály v životní formě

Sep 2021 Ostrava WTA 500 Hard (i)  Kontaveit
Feb 2022 St. Petersburg WTA 500 Hard (i)  Kontaveit
Mar 2022 Indian Wells WTA 1000 Hard  Świątek
Sep 2022 Parma WTA 250 Clay  Sherif
Oct 2022 Guadalajara WTA 1000 Hard  Pegula
Aug 2023 Washington WTA 500 Hard  Gauff

Máňo pojď! smile
sejmi je všechny
a naštvi všechny Čechy
smile
Reagovat
com
Jeste bys tu moh napsat jeji prohry v SF.. By ti na to nestacila ani cela stranka smile

Máňo prohraj smile Patrit dlouhodobe do topky a mit jen 1 titul - to nikdo nema smile
Reagovat
misa
Sofia Kenin je další hráčka, která nemá žádný tým, a proto je neustále zraněná... K ovázané noze a oblepenému ramenu se přidalo i oblepené břicho. Turnaje objíždí jen s otcem a na Floridě má kondičního kouče, které sdílí s jinými. Je skoro neuvěřitelné, že s takovým zázemím vyhrála grandslam.

Starý Kenin se asi s nikým nesnese a ona nemá to srdce poslat ho do důchodu. S podobným přístupem bude mít těžké vrátit se do top 10 - 15 nebo něco většího vyhrát. Jen talent s postupujícím věkem a na to navazujícím opotřebením nestačí.

Sakkari má možnost udržet Marušku ještě o chvíli déle v top 30, tak si snad titul nenechá ujít.
Reagovat
misa
Zápas rozhodla absolutní neschopnost Sofie returnovat servis s kickem. To je její velká slabina, která ji provází celou kariéru.
Reagovat
paddy
doléčit, natrénovat a hurá na AO pro titul smile
Reagovat
misa
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak to je zklamání...
Reagovat
paddy
nevěřící tommráš nevěří vlastním očím smile smile smile
Reagovat
Sinuhet1
Kde zjistujete na jake turnaje jsou tenistky prihlasene? Diky
Reagovat
tommr
jedna z možností:
https://live-tennis.eu/en/wta-schedule
Reagovat
dadaft
no konečně zas čas na tenis smile .............. Xiyu Wang je evidentně silovější než Magda a zatím toho naplno využívá, stačí ji jediný kratší úder ve výměně, dostane se do kurtu a má dostatečně dobrý forhend i bekhend, aby zakončovala ............ vypadá to na kanára
Reagovat
dadaft
ve finále Sekyrka potká Caroline Dolehide, jestli by to měla klasicky nezvládnout a prohrát, tak to by ji mohlo už fakt psychicky sejmout ................. v zájmu uchování zdraví ji snad budu fandit smile
Reagovat
bardunek666
No... tak snad padne Sekera ve finále.
Reagovat
com
no to neni mozny smile Sakča zas ve finale smile
Reagovat
tommr
mazaně využila toho že v Guadalajaře nehrála žádná top-hráčka ... smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist