Sampras: Roger může vyhrát 18 nebo 19 grandslamů

31. 1. 2009, 14:52
Aktuality 5
Roger Federer je jedno jediné vítězství od vyrovnání Samprasova rekordu v počtu vyhraných grandslamů. Po uplynulé sezoně sedmadvacetiletého Švýcara mnozí odepisovali, ovšem sám Federer vrací úder výkony na Australian Open, kde postoupil už do finále. Roger se vyrovnáním mého rekordu nezastaví, myslí si Sampras.
Profily hráčů

Když Pete Sampras po čtrnácti vyhraných grandslamech s tenisem končil, byl si jistý, že rekord v počtu vyhraných grandslamů bude držet hodně dlouho.

Jenže přišel Roger Federer.

"Opravdu jsem si myslel, že čtrnáct grandslamů bude velmi těžké překonat, ale přišel Roger a tenis ovládnul takovým způsobem, který jsem nikdy neviděl," řekl v pátek Sampras v telefonickém rozhovoru agentuře AP.

Sampras si myslí, že Federer by jich mohl vyhrát i 18 nebo 19.

Nyní jich vlastní třináct a pokud v nedělním finále Australian Open porazí Rafaela Nadala, tak může vyrovnat Samprasův rekord. Sampras nepatrně věří Federerovi - 60:40 pro Rogera. "Ale Nadal je zvíře, nebude chtít prohrát," dodal Pete.

V minulosti Sampras řekl, že pokud by ho někdo mohl překonat, tak jedině Federer, kterého považuje za kamaráda.

Nicméně, Sampras neplánuje dívat se na celé finále v televizi.

Nyní je doma v Los Angeles se svou rodinou a dvěmi dětmi (3 a 6 let). Dívat se nebude, protože kvůli časovému pásmu se zápas bude odehrávat kolem jedné hodiny v noci amerického času. Příliš pozdě pro tátu, aby zůstal vzhůru a sledoval, kdo vyhraje.

"Je to složité. Možná se budu dívat na první set. Ale vstávat takhle brzy se dvěmi dětmi, nevím, potřebuji také trochu odpočinku."

Po vyhraném semifinále poslal Federerovi zprávu a pokud švýcarská hvězda získá čtrnáctý grandslam, hodlá mu zavolat a poblahopřát.

Jediný zápas mezi nimi byl v roce 2001 ve Wimbledonu, kdy Federer porazil Samprase na centrálním kurtu. Sampras si přál, aby se jejich kariéry více prolínaly. "Mohli jsme spolu svádět vyrovnané bitvy."

V 27 letech - tedy o 4,5 roku dříve než Sampras, který zkompletoval v roce 2002 na US Open svou sbírku grandslamových titulů - by Federer mohl získat ještě více titulů. Zatímco rekord Roya Emersona, který získal 12 titulů, trval 32 let a Sampras ho překonal v roce 1999, tak nyní Sampras očekává, že jeho rekord nevydrží ani deset let.

Sampras počítá s tím, že Federer by rekord mohl držet déle, možná navždy. Ze dvou hlavních důvodů: Federer je schopen vyhrát ještě spoustu titulů a jeho obětavost a důslednost je mimořádná.

Tenis je jeho prioritou číslo 1 a pravděpodobně dýchá jen díky tenisu - tak jako já, když jsem byl na vrcholu. Myslím, že spousta hráčů není ochotných obětovat pro vítězství všechno. Roger je někdo, kdo je ochotný upřednostnit svou rodinu tomu, aby byl nejlepším hráčem na světě a vyhrál 15, 17, 19 titulů. Je to neuvěřitelné. A takových kolem nás moc není.

Určil čtyři nejlepší muže, bez konkrétního pořadí: Rod Laver, Bjorn Borg, Federer a Sampras.

"To jsou čtyři chlapíci, kteří své generaci vládli více, než kdokoliv jiný", řekl sedmatřicetiletý Sampras, který bude hrát příští měsíc na turné veteránů v Bostonu a v březnu v Mexiku.

"Jestli bych chtěl, aby mi rekord zůstal? Rozhodně. Ale dnes už proto nic udělat nemůžu. Nezbývá než abych zasedl a díval se, jak to Federer zahraje. A nebo půjdu v rozumnou hodinu spát a ráno až vstanu se podívám na reprízu v televizi."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
weak
Pete Sampras je pro mě osobně nejlepším hráčem všech dob, z jeho tenisu v top formě mi běhal mráz po zádech... když jsem byl v praze na jeho exibici, prakticky jsem z něj nesudnal oči, bylo to pro mě jako setkání s bohem... :-)

nicméně nejsem si úplně jistý, zda je správné obětovat a podřidit tenisu úplně všechno - zní to stejně jako "jít přes mrtvoly" a myslím, že všechno má své meze... záleží to na každém hráči, každý je jiný, ale určitě si nebudu hráče, který bude žít jen tenisem, vážit automaticky více než toho, který bude svůj život žít i pro jiné věci...

jinak s Petem nesouhlasím ani s tím, že Federer získá 18/19 titulů, momentálně je v takovém stavu, že bude rád, pokud vyrovná/překoná alespoň právě Peta... Federer už teď má s Nadala komplex a pokud bude Rafael zdravý, Federer se na každý další velký turnaj pekelně nadře...
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkný článek, doufám že bude mít Pete pravdu. Go Roger!!!
Reagovat
D.A.N
Kéž by měl Great Pete pravdu:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Sampras si myslí, že Federer by jich mohl vyhrát i 18 nebo 19./// No ešte to by chýbalo... :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Amíky nemusim,ale tenhle chlap je fakt frajer s velikánskym F.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist