Šarapovová: Proti Wozniacké mi pomůžou zkušenosti

5. 9. 2010, 22:53
Rozhovory 1
Na US Open se v pondělí střetnou už v osmifinále dvě favoritky na celkové vítězství. Šampionka z roku 2006 Maria Šarapovová tvrdí, že proti loňské finalistce Caroline Wozniacké bude ve výhodě. O tři roky mladší soupeřka totiž za těžkých povětrnostních podmínek na největším stadionu světa ještě nehrála.
Profily hráčů
Maria Šarapovová

Minulý rok jste tu měla podobný zápas s mladičkou soupeřkou - prohrála jste. Letos jste ale soupeřku deklasovala dvakrát 6-0. V čem byl dnes rozdíl?
Byl to nový den. Co se stalo minulý rok, je už pryč. Nechci chodit do zápasu s myšlenkami na loňský US Open, kdy jsem prohrála a nadělala spoustu nevynucených chyb. Chci se ujistit, že mám stálou formu a chci hrát chytrý tenis.

Mělo na vaši hru nějaký vliv to, že jste hrála s mladičkou domácí nadějí Capraovou?
Neřekla bych. Když jsem na kurtě, tak mým cílem je utkání vyhrát. Nepřemýšlím nad tím, že hraji s mladší hráčkou. Je důležité být stále koncentrovaný.

Co jste jí po zápase řekla?
Řekla jsem jí, že dnešní podmínky byly těžké. A že je škoda, že její první zkušenost se stadionem Arthura Ashe byla za těchto okolností. Myslím, že to není jednoduché pro nikoho.

V pondělí budete hrát s nasazenou jedničkou Caroline Wozniackou.
Ano.

Poslední zápas jste vyhrála 6-0, 6-0. Nebude to pro vás teď spíše nevýhoda, že jste si pořádně neověřila svou formu?
Ne, každý zápas je těžký. Nemůžete myslet na zápas, který jste hrál před dvěma koly. Do zápasu musíte jít s tím, že se pokusíte vyhrát. A když vyhrajete, tak už zase myslíte na následující zápas. Je jedno jestli to byl těžký nebo lehký zápas. Je jedno, kolik bylo skóre.

Jaký je podle vás mezi vámi a Wozniackou největší rozdíl ve stylu hry?
Caroline dokáže celý den běhat a odrážet tuny míčků. Udělala veliký pokrok, co se týče rychlosti. Své soupeřky uvádí do nesnadných pozic. Spoustu věcí dělá dobře a to je důvod, proč je na vrcholu žebříčku.

Byla někdy chvíle, kdy jste pociťovala určitý soucit, milost se soupeřkou na druhé straně kurtu? Jak se chováte v situaci, kdy vidíte, že nad svými mladšími soupeřkami máte naprostou převahu?
Víte, já se snažím už před zápasem nepřemýšlet nad tím, proti komu hraji. Pouze se snažím hrát opatrněji než obvykle. Nepřemýšlím nad skóre, ale o vítězství.

Wozniackou už jste několikrát překonala. Všimla jste si v ní nějakého potenciálu? Je něco, v čem by se mohla zlepšit, pokud bude pokračovat v tvrdé práci?
Myslím, že bude oproti mě v určité nevýhodě. Bude hrát poprvé na stadionu Arthura Ashe za těchto povětrnostních podmínek. Já v těchto podmínkách už hrála a několik zápasů i prohrála. Celkově je těžké ji hodnotit. Snaží se si udržet formu, její servis je skvělý, hra chytrá. Ale myslím si, že ze začátku mám větší palební sílu. Někdy je Caroline pozdě u míčů a ke konci zápasů dělá více chyb.

Myslíte si, že jste lepší než Caroline Wozniacká?
Tak to nevím. Každá máme jiný typ hry. Teď jsem s ní delší dobu nehrála, takže nevím. Nevím, jak bych vám na tuto otázku odpověděla.

Může vám nějak pomoci to, že jste US Open už vyhrála?
Myslím, že Caroline tu byla loni ve finále, takže je na kurt a atmosféru zvyklá. Určitě ví, jak na tomto kurtu hrát dobrý tenis. Bude to zajímavé.

Jste považována za jednu z mentálně nejsilnějších soupeřek. Ovlivnila operace a různá zranění vaše sebevědomí?
Nevím, zda "nejsilnější" je to správné slovo, ale je pravda, že spoustu zápasů mi to pomohlo vyhrát. Na okruhu jsem ale nikdy nebyla nejsilnější. Ačkoli mám tvrdé údery, je tam spousta holek, které jsou ještě silnější. I když třeba v juniorech se moje mentální síla projevila. Byla tam spousta holek, které byly starší než já. Byla jsem v pozici, kdy byl stav 6-6 ve třetím setu a já jsem měla možnost zápas vyhrát. Našla jsem způsob, jak zůstat klidná.

Na který moment ve vaší kariéře jste nejpyšnější, co se týče právě mentální vyspělosti?
Jedna z nejtěžších věcí pro mě byl návrat na kurty, protože jsem měla určitou představu o tom, kdy se k tenisu zase vrátím. Jenže jsem pořád nebyla připravená. Stanovili jsme datum, kdy zase začnu odpalovat míče. Forhendy a bekhendy byly dobré. Pak jsem zkusila servis, ale nešlo to. Pořád mě to bolelo. Dokonce i po operaci a rehabilitaci. Ale pak jsem si řekla, že přece ještě nemůže být konec mé kariéry, vždyť ještě mohu vyhrát grandslam. Vždycky jsem cítila, že mohu být lepší tenistkou. Dokonce i v době, kdy jsem nemohla pořádně servírovat.

Také ráda vzpomínám na Wimbledon, který jsem v 17 letech vyhrála. Byla jsem odvážná. Když jsem se dostala do semifinále a v něm porazila Davenportovou, byla jsem ohromě šťastná. A pak finále jsem hrála se Serenou - s někým tak zkušeným a psychicky silným. Nezajímala jsem se o to, že hraji finále. Pouze jsem hrála svůj tenis.

Říkala jste, že máte jiný styl hry než Wozniacká. Co si myslíte, že bude klíčem k vítězství?
Stále chci hrát svou hru, stále chci hrát agresivně. Samozřejmě servis a return na tomto rychlém kurtu budou důležitý.

Nevím, jak moc sledujete tenis ve svém volném čase, ale sledovala jste v posledních měsících hru Wozniacké?
V posledních měsících?

Nebo posledních pár let.
Myslím, že jsem viděla kousek jejího prvního zápasu zde v New Yorku.

A na jiných turnajích?
Řekla bych, že ne.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, usopen.org

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Carolin mám rád, ale Marušku miluju :-) Do toho Mario! Věřím ve 2:1 pro Tebe.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist