Schiavoneová přepsala dějiny, stala se první italskou vítězkou French Open

5. 6. 2010, 17:19
Aktuality 16
Francesca Schiavoneová vyhrála French Open a jako vůbec první Italka v historii uspěla na grandslamovém turnaji. V dnešním finále porazila Australanku Samanthu Stosurovou 6-4 a 7-6. Obě soupeřky hrály o titul z turnaje "velké čtyřky" poprvé v kariéře.
Francesca Schiavoneová (© FFT)

Devětadvacetiletá Francesca Schiavoneová zaskočila favorizovanou Samanthu Stosurovou lepším podáním i útočnější hrou, kterou dosud slavila v Paříži úspěch spíše Stosurová. Za stavu 4-4 Schiavoneová jako první dokázala získat servis soupeřky. Temperamentní Italka potvrdila brejk, do druhé sady ale vstoupila lépe Stosurová.

Francesca Schiavoneová:
Datum a místo narození: 23. června 1980, Milán
Výška a váha: 166 cm, 64 kg
Aktuální postavení na žebříčku ATP: 17. místo (nejlépe 11. v lednu 2006)
Největší úspěchy: vítězka French Open 2010; vítězka čtyř turnajů na okruhu WTA ve dvouhře (Bad Gastein 2007, Moskva 2009, Barcelona a French Open 2010) a sedmi ve čtyřhře; vítězka Fed Cupu 2006
Rodina: svobodná

Ostatní: tenis začala hrát až v deseti letech, profesionálkou od roku 1998; do první stovky žebříčku se probojovala v roce 2000; z premiérového vítězství na okruhu WTA ve dvouhře se radovala v roce 2007 v Bad Gasteinu; jejím grandslamovým maximem bylo až dosud čtvrtfinále (French Open 2001, US Open 2003 a Wimbledon 2009); v pondělí se poprvé probojuje do elitní desítky v žebříčku WTA a stane se nejvýše postavenou italskou tenistkou v historii; na odměnách si dosud vydělala téměř pět milionů dolarů; momentálně nemá trenéra; jako své koníčky uvádí tanec, psaní a rychlá auta.

Vedení 3-1 jí však klid na raketu nepřineslo a bojovně naladěná Schiavoneová rychle vyrovnala. Druhou sadu tak musel rozhodnout až tie-break, ve kterém několika skvělými údery přiváděla sedmnáctá nasazená Italka soupeřku k zoufalství. Stosurová za stavu 2-6 poslala úder rámem rakety mezi diváky a Schiavoneová mohla slavit životní úspěch. Úlevou padla na antuku, kterou stejně jako po předchozích pařížských výhrách políbila.

Královna Paříže míří do světové desítky
Rodačka z Milána si díky životnímu úspěchu polepší o 1,12 milionu eur (29 milionů korun), posune se na šesté místo světového žebříčku a vůbec poprvé pronikne do elitní desítky.

"Cítím se neuvěřitelně. Mami, tati, miluju vás. Teď se cítím jako šampionka. Věřím, že přišel můj čas," zářila Schiavoneová ještě na kurtu. Grandslamový turnaj nevynechala dvojnásobná vítězka Fed Cupu za posledních deset let ani jednou, premiérového triumfu se dočkala až na 31. pokus. Při prvním triumfu byla starší jen v roce 1969 Britka Ann Jonesová, která vyhrála Wimbledon ve třiceti letech a osmi měsících.

Vítězství Schiavoneové se stalo v italských médiích nejdůležitější zprávou dne. Deník La Stampa ji překřtil na královnu Paříže. "Triumf trikolóry na Roland Garros. Francesca Schiavoneová vstoupila do historie," napsal na svých internetových stránkách list Corriere della Serra. Vyzdvihuje, že italská hráčka neztratila koncentraci, udržela kontrolu nad situací a v závěrečné zkráceného hře jasně dominovala. "Schiavoneová, to bylo tažení," hlásá deník Corriere dello Sport. "Báječná Schiavoneová, Paříž je tvoje," přizvukuje Gazetta dello Sport.

Šestadvacetiletá Stosurová i přes prohru znovu prokázala, že se na antuce v Roland Garros cítí nejlépe. Loni si zde zahrála poprvé semifinále grandslamu, letos se ještě o kolo zlepšila. "Sehrála jsem tu skvělý turnaj. Hlavně bych ale chtěla pogratulovat tobě, Franc, hrála si dnes skvěle. Hodně štěstí do zbytku sezony," nedala na sobě znát zklamání chladně vystupující Australanka.

Stejně jako Schiavoneová měla dosud lepší výsledky ve čtyřhře. Tentokrát ji však několikrát právě pro čtyřhru typická hra na síti zradila. Na její finále se přijela podívat celá rodina přes půl zeměkoule, Austrálie se však první grandslamové vítězky od triumfu Evonne Goolagongové ve Wimbledonu 1980 nedočkala.

Výsledky - French Open - ženy:
Dvouhra - finále:
Schiavoneová (17-It.) - Stosurová (7-Austr.) 6:4, 7:6 (7:2).

Esa: 6:3
Dvojchyby: 1:1
Vítězné míče: 26:25
Využité brejkboly: 2/7 - 1/2
Nevynucené chyby: 19:28
Celkem získané míče: 72:64
Čas: 1:38 hod.
pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nádhera, brilantní tajbrejk. Štouzr se položila stejně jako loni v LA ve finále proti Penetce, kdy byla taky v utkání favoritkou. Koťák se s odhadem jasné prohry 3-6 2-6 šeredně spletl.
A ta jeho dnešní "těžká rána spravedlnosti" je taky dost přehnaný výrok. V tomto turnaji Štosurka vyřadila největší esa, ale jinak její singlové výsledky jsou zatím velmi slabé. Schiavone po tolika letech kariéry si velký úspěch zasloužila o mnoho víc.
Reagovat
Martinac
Nevím sice, kdo je Koťák, ale jestli řekl, že to byla těžká rána spravedlnosti, tak je bláázen.
Reagovat
smazaný uživatel
Čtenář skott a napsal to po SF, pokud finále dopadne jak to dnes dopadlo. S tou ránou má trochu pravdu, pokud se podíváme na postup jednotlivých hráček tímto turnajem. Ale jinak nějak nechápu, co na té Štosurce vidí. Výborná deblistka (na Williamsky stejně jako ty dlouhodobé "jedničky" Huber/Black nemá ani náhodou), singlová kariéra se jí ale teprve začíná rozjíždět. Uvidíme, ale i podle jeho slov má největší šance vlastně jen na antuce - důvod toho skott dobře u jednoho článku popsal.
Reagovat
QPR_Draxter14
můžeš poslat odkaz na to rozebraní proč na antuce? nemůžu to najít ;-)
Reagovat
QPR_Draxter14
už jse mto našel :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jak,až tak ženský tenis nemusím. Toto finále jsem si fakt užila. Zvlášť,když jsem Francesce věřila a měla jsem na ni vsazeno, Věřila jsem jejímu srdíčku při hře a Sam, že to psychicky nezvládne a ono to vyšlo, I ta závěrečná řeč byla super přirozená a emotivní. Prostě se finále vyvedlo se vším všudy. Tak doufám, že zítra to bude také zážitek na pět setů a vyhraje Robin.
Reagovat
smazaný uživatel
Včera jsme se bavili o tom, že vypukla Gulbimánie, ale začínám nabývat dojmu, že se jedná spíš o SODERMÁNII ... :DDD
Jsem jenom zvědav, ať už dopadne finále jakkoliv, jak dlouho po turnaji, mu mnozí rychlofandové (vím, že je tu spousta pisatelů, kteří mu fandili už dřív, o těch nemluvím) zachovají přízeň, to bude zajímavé ;) ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já nejsem žádný extra Robiův fanoušek, je mi sympatický a tak, ale přát mu budu. I když chci, aby byl první radši Rafa než Roger. Ale nemusím ani jednoho z nich. Je normální, že lidé v nějakém zpase přejí více jednom,u či druhému a nemusí být zrovna fanoušci toho hráče.
Reagovat
smazaný uživatel
Patřim mezi ty Gulbimánovce a nestydim se za to :D Ale Soderling manii podporovat nebudu, ono to neni moc o fandění Robinovi, ale hlavně, že Rogerovi a teda i jiní (nechci to všechno přisuzovat jim, Roger mi nijak nevadí) nechtějí vidět s pohárem nad hlavou Rafu;)
Reagovat
smazaný uživatel
JJ, hrála výtečně a dalo se na to i pěkně koukat. Na druhou stranu, škodu že nebyla zdravá Dementka, ta by totiž jinak ve čtvrtečním SF Schiavone nejspíš bývala porazila.

U Stosur se rovněž ukazuje, že nemá dostatečně dobrej bekhend a má špatnou práci nohou. Chce-li hrát forhend prakticky po celým dvorci, musí se na tom kurtě pohybovat o poznání lépe.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulujem hrala vyborne. Vybehla na Sam a vedela co chce hrat a hlavne tuzila strasne vyhrat bolo to vidno pri tych jej reakciach po dolezitych fifteenoch a v tie-breaku. Sam neodohrala dobry zapas, vie hrat lepsie hlavne podavat vie lepsie a z forehandu zopar UE spravila co som fakt nechapal a tiez na sieti na to ze 2GS sampionka v 4hre tak pokazila par lahsich veci, stratila tymto zbytocne fifteeny, ktore rozhodli. A hlavne bola nervoznejsia nekoncetrovanejsia z toho pramenili tie chyby. Nezvladla psychicky prve singlove finale naopak Schiavione prekvapila svojim odhodlanim a bojovnostou- teda ne ze by predtym nebojovala ale proste prisla do zapasu s tym ze ide si po titul, kym Sam prisla do zapasu s tym ze dako to skonci..
Reagovat
smazaný uživatel
rovněž gratuluju Schiavone ke vítězství! v dnešním zápase byla o chlup lepší a zaslouženě vyhrála... musím říct, že mě taky zaskočilo, že to Sam na síti moc nešlo, naopak Francesca tam válela, snad jediný míček na síti skazila... celkově prakticky bezchybný výkon.... no a ta radost na konci a one-man-show po udělení poháru, prostě Italka no:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Blahozelam. Konecne pekny zensky tenis a ni bum-bum od ruskych tenistiek. Ten zapas by si mali pozriet vsetky mlade tenisty, aky je krasne tenis ked sa hra celoplosny tenis a nnioet len udery od zakladnej ciary a k tomu to strasne knucanie. Vdaka dnesnym finalsitakm, ze ukazali v com je pekny tenis. Myslim, ze ten zapas by si malo pozriet aj par muzskych tenistov, lebo len buchat lopticky od zakladnej ciary, to nie je tenis.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasim. Ženskej tenis mě moc nebavi, ale u tohohle finále jsem vážně vydržela a opravdu se na to dalo dívat!
Reagovat
smazaný uživatel
Nejhezčí ženské finále RG za posledních .... já nevím, minimálně pět let?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak v porovnání s tím loňským zcela určitě, Dinára se po hodně vyrovnaném 1. setu v průběhu druhého úplně sesypala a závěr bylo jen trápení, kdy už otočit vývoj viditelně nemohla.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist