Serena otočila utkání s Azarenkovou a vybojovala postup do čtvrtého kola

30. 5. 2015, 20:59
Aktuality 32
Světová jednička Serena Williamsová ve třetím kole otočila utkání s Viktorií Azarenkovou. Američanka prohrála úvodní sadu, v dalších dvou dějstvích se ale zlepšila a Bělorusku nakonec porazila 3-6 6-4 6-2 a postoupila tak už do čtvrtého kola French Open. V něm ji vyzve krajanka Sloane Stephensová.
Serena Williamsová

Světová jednička a majitelka 19 grandslamových titulů Serena Williamsová se dnes na postup do čtvrtého kola Roland Garros pořádně nadřela. Její soupeřkou byla bývalá světová jednička, aktuálně však až 27. tenistka světa, Viktoria Azarenková.

Běloruska, jež před dnešním zápasem prohrávala ve vzájemné bilanci se Serenou 3-15, vstoupila do utkání aktivně a v prvním setu světovou jedničku přehrávala agresivní hrou. Poté, co Azarenková získala na svou stranu úvodní sadu, vstoupila dobře i do druhého dějství, ve kterém si poměrně rychle vypracovala vedení 3-1. Manko jednoho brejku však dokázala Američanka smazat a díky lepšímu výkonu pak na konci druhého setu Azarenkovou přehrála a stav setů srovnala na 1-1.

I do rozhodující dějství vstoupila lépe Běloruska, jež se ujala vedení 2-0. Poté se ale Serena znovu zvedla, zpřesnila svou hru a vyhrála šest her v řadě, čímž si zajistila výhru 3-6 6-4 6-2 a postup do osmifinále French Open. V něm vítězku turnaje z let 2002 a 2013 vyzve krajanka Sloane Stephensová, která dnes smetla Bulharku Pironkovovou.

Serena si díky dnešní výhře připsala další cenné prvenství - stala se vůbec první hráčkou otevřené éry, která dokázala na každém grandslamovém turnaji vyhrát více jak 50 zápasů.

Zlomové okamžiky své kariéry prožívá na letošním Roland Garros Cristina Mituová. Třiadvacetiletá Rumunka si ve třetím kole vyšlápla po skalpu světové dvanáctky Karolíny Plíškové i na šampionku z roku 2010 Francescu Schiavoneovou, kterou porazila 7-5 6-4 a znovu tak vylepšila svůj nejlepší výsledek na grandslam. Tím byla před Paříží účast v prvním kole Wimbledonu v minulé roce.

Do dalšího kola postoupila i Italka Sara Erraniová, která přehrála desátou nasazenou Němku Andreu Petkovicovou dvakrát 6-3 a vrátila jí tak porážku z loňského čtvrtfinále. Finalistka turnaje z roku 2012 změří v osmifinále síly s další Němkou Julií Goergesovou, jež zvládla utkání s Američankou Falconiovou.

 

Výsledky - French Open - ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (4-ČR) - Beguová (30-Rum.) 6-3 6-2
Erraniová (17-It.) - Petkovicová (10-Něm.) 6-3 6-3
Mituová (Rum.) - Schiavoneová (It.) 7-5 6-4
Bacsinszká (23-Švýc.) - Keysová (16-USA) 6-4 6-2
Van Uytvancková (Belg.) - Mladenovicová (Fr.) 6-4 6-1
Görgesová (Něm.) - Falconiová (USA) 6-4 6-1
S. Williamsová (1-USA) - Azarenková (27-Běl.) 3-6 6-4 6-2
Stephensová (USA) - Pironkovová (Bulh.) 6-4 6-1
Čtyřhra - 2. kolo:
Matteková-Sandsová, Šafářová (7-USA/ČR) - Lepchenková, Čeng Saj-saj (USA/Čína) 6-3 6-2
Krajiceková, Strýcová (13-Niz./ČR) - Dateová-Krummová, Schiavoneová (Jap./It.) 7:6 (7:5), 6:1

Komentáře

32
Přidat komentář
MartinPa
Zápas jsem viděl až od půlky druhého setu, ve kterém při podání Azarenky došlo k nesmyslnému opakování míče (Serena odehrála míč a pak si teprve stěžovala) a to podle mě rozhodlo zápas. Azarenka odešla z kurtu se přebalit a bohužel to zřejmě přehnala s vytažením trenkogatěk, jelikož došlo k nebezpečnému zaříznutí v přední části - povšiml jsem si vyšší fistule při odehrávání míčů a jejich uspěchávání, takže Serena měla následně snadnou práci.
Reagovat
Paseka
Proč jen mi je tak odporná !! :-(
Reagovat
FulnekUltras
taky mi tam něco falíruje...minimálně při porovnání s Venus...
Reagovat
Krisboy
Venus mi byla taky vždycky sympatičtější. To ale nic nemění na tom, že je nejlepší z nejlepších.
Reagovat
blixa
Můžeš být konkrétní s tím "něco mi tam falíruje ?"
Reagovat
FulnekUltras
Už jsem to tady psal víckrát. Jednak záměrně podle charakteru a vývoje zápasu časované a mnohdy - nevím, zda více z důvodů komerčních nebo "korektně" pokryteckých - rozhodčími i okolím pro mě zcela nepochopitelně mlčky přehlížené unfair projevy na kurtu, jednak zejména v posledních několika letech, kdy už se připravuje výhradně individuálně bez těsnější spolupráce s Venus, značně diskutabilní asymetrický nárůst svalové hmoty, spojený s občasnými zdravotními "indispozicemi", které lze při frekvenci jejich opakování už jen stěží vysvětlit způsobem nevyvolávajícím pochybnosti o konzumaci látek, s nimiž si sportovní medicína zrovna dvakrát netyká. Např. růstový hormon, zlepšující mj. krátkodobou svalovou dynamiku, způsobuje také poměrně značné výkyvy hladiny cukru v krvi, což pak zvláště při velké nebo nerovnoměrné fyzické zátěži může snadno vyvolávat poruchy rovnováhy či mdloby...
Nehodlám dále spekulovat; Sereně neberu obrovskou ctižádost, přirozené fyzické předpoklady i talent, uznávám její dlouholetým drilem vytrénovanou úderovou jistotu, herní intuici i psychickou odolnost, nicméně určité věci, viditelné hlavně po jejím návratu do špičky od druhé poloviny roku 2011, ve mě prostě vyvolávají otazníky.
Reagovat
blixa
Aha, takže jen spousta ničím nepodložené špíny. Opravdu nejsem Serenin fanoušek ale takové kecy jsou odporné (blijící smajlík)
Reagovat
FulnekUltras
SW pro mě patří do absolutní špičky světových tenistek bez jakýchkoliv pochyb. Jen prostě cítím, že pro udržení určitých rozdílových "detailů" je ochotna udělat - možná i zbytečně (?) - víc než většina ostatních za jakoukoliv cenu.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby Serena systematicky užívala zakázané látky, tak už se to provalilo.
Reagovat
smazaný uživatel
Neprovalilo. Legendám se doping promíjí, v každém sportu.
Reagovat
smazaný uživatel
Kecy.
Reagovat
FulnekUltras
No...jisté je, že komerční potenciál např. nedávno "odhalené" Kozlovové je podstatně nižší... ;-)
Reagovat
Paseka
Jistě, že neprovalilo. Vezměme si příklad z atletiky- Marion Jones !!!!
Reagovat
janek_da
Po jakém závodě ji chytili?
Reagovat
Paseka
Právě, že ji nechytili nikdy. Přiznala se sama a ukončila kariéru. :-(
Reagovat
LukasH
My dva máme úplně společnej pohled na Petru, ale zcela odlišnej na Serenu. Nevím, jaký projevy myslíš. Já jí tedy sleduju hodně a neprojevuje se tedy vůbec nijak. Právě od jejího vzestupu od roku 2012 se neuvěřitelně uklidnila. Ano, předtím měla spoustu excesů, stačí se podívat na youtube, ale to je minulost. Teď neřve, nehádá se, nezdržuje, prostě nedělá nic, co by rušilo. Ve finále AO si zařvala come on dřív než míč dopadl a dostala za to trestnej fiftýn. Bylo to docela v kritický chvíli, protože Máša tím pádem měla brejk. Serena se vůbec nehádala, přešla to naprosto mlčky, což bylo v dřívějších dobách něco nemyslitelnýho. Ostatně nestalo se jí to poprvý, akorát ta reakce byla poněkud jiná.
Dál se mi nezdá, že by přibrala svalovou hmotu. Mohutná byla vždycky, teď má možná svaly vyrýsovanější, čehož může lehce dosáhnout cvičením při jejím typu postavy. Pokud by brala hormony, určitě by se jí změnila i postava, která je navzdory těm svalám, naprosto ženský rysy.
To, že teď hraje tak vyrovnaně a dobře přičítám tomu, že se uklidnila, jinak se chová, má asi i jiný hodnoty. Hrát uměla vždycky. Vystřihla grandslam, kdy si vzpoměla, ale tenkrát se ségrou dost flákaly ostatní turnaje, měly aféry apod. Teď jakoby fakt dospěla a výsledek je tohle.
Reagovat
LukasH
chtěl jsem napsat, že její postava má navzdory svalům ženský rysy...
Reagovat
FulnekUltras
S tou vysokou psychickou odolností ve srovnání s většinou ostatních hráček samozřejmě souhlas - a považuju to v poslední době za rozhodující faktor Sereniných úspěchů, víceméně bez ohledu na všechno ostatní. Pokud jde o fyzickou stránku, i při uvážení určitých přirozených a dědičných vlivů (jak je uvádí MartinPa níže), zůstanu zatím u svého - jistěže z větší míry subjektivního - názoru.
Reagovat
MartinPa
Já bych k Sereně nebyl tak přísný, sice tvojí domněnce nahrávají jisté indicie - časté nevolnosti, svalová zranění, únava a prodělaná plicní embolie, která postihuje sportovce praktikujících doping krevní autotransfuzí, ale všechno to může být způsobeno vysokou zátěží při profisportu a bohužel Serena začala od svých cca 23 maminkovatět a to je při sportování hodně znát - tím bych si vysvětlil ten nárust "svalové" hmoty v oblasti hýždí a nohou, zatímco Venus je tatínkova gazela.
Reagovat
FulnekUltras
Serena je opravdu mnohem víc po mamince ;-), u Venus navíc nutno vzít v potaz i její vleklé autoimunitní problémy. Každopádně z mého pohledu Venus pořád stárne tak nějak přirozeněji a s grácií, i pokud jde o vystupování na kurtu.
Reagovat
LukasH
Nevím. V dnešním světě je možný všechno, takže s jistotou se nedá říct nic. Píšu jen jak to vidím já. Kdyby ve svých letech běhala hodiny běhala po kurtu, vracela by a nebyla by unavená, bylo by to divný. Tím mám na mysli, kdyby byla jako hráčky - běhavky a hrála dlouhý zápasy. Jenže ona umí energii šetřit. Sledoval jsem jí celej AO a hrála úsporně. Neběhala když nemusela i za cenu chyb, což vždycky vykompenzovala podáním a pak zatlačila, když bylo potřeba. I teď s Vikou se na začátku moc nehejbala. Až když viděla, že to bude potřeba, zapnula. Dál si všímám, jak perfektně čte hru, což jí taky ušetří síly. Dobrej timing, krokování atd. Prostě ona má neuvěřitelný množství taktik na soupeřky a proto to tak zvládá. Neřekl bych, že zrovna k tomuhle je třeba nějakých podpůrných prostředků.
Ano, Venus působí sympatičtěji - pořád se usmívá. Jenže ona už hraje pro radost, už jí o nic nejde, kdežto Serena je světová jednička, pořád chce bejt nejlepší a vyhrávat grandslamy. Jasně, že to bere vážně. Ale pořád nevím, jak špatně se na tom kurtu projevuje. To mi někdo vysvětlete. Naopak - na soupeřky se vždycky usmívá, často je obejme kolem ramen - která to dělá? Jasně, vyhrává, tak má důvod k radosti. Ale byla milá i na Petru po porážce....
Reagovat
FulnekUltras
Jak píšu výš - intuice, čtení hry, timing, to všechno Serena v sobě má nezávisle na čemkoliv ostatním, čistě jen jako výsledek dlouholeté herní praxe a zkušeností, což také nijak nezpochybňuju. Pokud jde o případné použití nějakých nelegálních látek, mohou třeba jen urychlovat krátkodobé regenerační schopnosti organismu nebo udržovat napětí svalů při švihu, tady bych skutečně nechtěl spekulovat.
Co je ovšem viditelné víc než jasně - pokud se SW během zápasu dostane opravdu do problémů ve skóre, neváhá často vyrukovat se šarapovovsky časovaným řvaním do výměn (naposledy marný pokus o zvrat druhého setu při sf v Madridu - když to na Petru nezabralo, hned příští gem s tím SW přestala) i přehnanými winnerovými gesty a řevem směrem k soupeřce (naposledy sf TM s Caro), nemluvě už ani o psychologickém mávání raketou při losování u sítě před zahájením zápasu. Tyhle evidentně nesportovní, rozhodčími však často přehlížené praktiky, zastírané později podstatně harmoničtější profesionální pózou (zvlášť pokud nakonec zápas pro SW dobře dopadne), myslím právě hráčka tohoto formátu nemá zapotřebí.
Reagovat
slacker
Co to je snusku hledani hnid? Prave tohle ukazuje velikost a proc je Serena sampionka. Velka touha a velka snaha byt prvni a dominovat. Tedy neco co Petre tak trosku chybi. Ta nema tak velkou chut a proto nenaplnila zdaleka svuj potencial.
Reagovat
FulnekUltras
Jo, naroubovat ten správný kus SW do Petry - to by bylo...asi až moc ideální... ;-)
Reagovat
Paseka
Naprosto souhlasím !!!!
Reagovat
horska.kraslice
Sereno promiň, tentokrát jsem Ti nevěřila. Jsem nadšená!
Reagovat
Roger_Federer
Je mentalni titan.Hraji legenda.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tak, jediná hrající legenda v současném ženském tenise.
Reagovat
janek_da
Velká Legenda :D
Reagovat
Cico93
Reagovat
blixa
To já říkám taky vždycky když mi Garbine rupne :D
Reagovat
Fandina
ach ta láska nebeská, achch ta láska nebeskáááááááááááááááááá
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist