Serena v Melbourne prolétla do druhého kola

13. 1. 2014, 15:18
Aktuality 10
Zatímco turnajová šestka Petra Kvitová se s Australian Open rozloučila hned v úvodním kole, ještě výše nasazené tenistky prošly bez problémů do dalších bojů. Na kurtu se příliš nezdržela Serena Williamsová ani Číňanka Na-Li, které nechaly své mladé soupeřky uhrát dohromady je pět gamů.
Serena Williamsová (© Australian Open)

Serenu Williamsovou čekala na úvod Australian Open teprve sedmnáctiletá Ashleigh Bartyová, která neměla světové jedničce činit vážnější problémy. A předpoklady se na kurtu potvrdily: zatímco na příjmu někdejší vítězka wimbledonské juniorky favoritku neohrozila, sama přišla hned pětkrát o podání a s turnajem se ke rozloučila porážkou 2-6 1-6.

"Je milá. Mám ji moc ráda, je tak mladá," řekla Williamsová na adresu soupeřky, které nepomohlo ani povzbuzování domácího publika. "Ráda bych viděla, že se jí daří. Hru na to má," dodala Američanka, kterou ve druhém kole čeká Srbka Vesna Doloncová.

I s ní se světová jednička zřejmě utká ve velkém vedru, které poznamenalo první den v Melbourne. "To je v pořádku. Musím na to být připravená. Jsem ráda, že jsem ve druhém kole, takže si teď nebudu stěžovat na počasí," uvedla Američanka.

Její sestra Venus Williamsová měla také našlápnuto k postupu, proti Rusce Jekatěrině Makarovové ale dvakrát neudržela slibný náskok. Nejprve po vyhraném prvním setu ztratila ten druhý a v rozhodující sadě od stavu 3-0 získala už jen jeden game.

Bývalou světovou jedničku, která si dnes připsala 56 nevynucených chyb, i přes rychlé vyřazení těší její forma na začátku sezony. "Posledních dvanáct měsíců jsem musela překonávat problémy. Letos se těším na to, že se mi začne dařit a že se budu cítit dobře," uvedla Venus Williamsová.

Podobně hladce jako nejvýše nasazená Serena Williamsová postoupila do dalšího kola také čtyřka Číňanka Na Li. Ta narazila dokonce na ještě mladší soupeřku - aktuální světovou juniorskou dvojku Anu Konjuhovou, které je teprve šestnáct let. Vítězka loňských juniorek na Australian Open a US Open držela s favorizovanou Číňankou krok jen v úvodních čtyřech hrách; od stavu 2-2 zápas naprosto ovládla Na Li, která zvítězila jednoznačně 6-2 6-0.

Souboj dvou generací byl k vidění také v úvodním zápase na kurtu číslo 6, kde proti sobě nastoupily Kimiko Dateová-Krummová a Belinda Benčičová. Japonská veteránka je o 27 let starší než talentovaná Švýcarka, ovšem na dvorci její zkušenosti nezvítězily. Dateová-Krummová sice po prohraném prvním setu dokázala srovnat, ale poslední sada patřila dobře hrající Benčičová, která si po výhře 6-4 4-6 a 6-3 vybojovala právo nastoupit proti Na Li.

Výsledky - Australian Open - ženy (dotace 33 milionů australských dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
S. Williamsová (1-USA) - Bartyová (Austr.) 6:2, 6:1, Na Li (4-Čína) - Konjuhová (Chorv.) 6:2, 6:0, Görgesová (Něm.) - Erraniová (7-It.) 6:3, 6:2, Kerberová (9-Něm.) - Gajdošová (Austr.) 6:3, 0:6, 6:2, Zheng (Čína) - Vinciová (12-It.) 6:4, 6:3, Ivanovičová (14-Srb.) - Bertensová (Niz.) 6:4, 6:4, Lisická (15-Něm.) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 6:2, 6:1, Flipkensová (18-Belg.) - Robsonová (Brit.) 6:3, 6:0, Makarovová (22-Rus.) - V. Williamsová (USA) 2:6, 6:4, 6:4, Riskeová (USA) - Vesninová (23-Rus.) 6:2, 6:2, Pennettaová (28-It.) - Cadantuová (Rum.) 6:0, 6:2, Bouchardová (30-Kan.) - Tchang (Čína) 7:5, 6:1, Hantuchová (31-SR) - Watsonová (Brit.) 7:5, 3:6, 6:3, Becková (Něm.) - Martičová (Chorv.) 6:0, 6:0, Razzanová (Fr.) - Van Uytvancková (Belg.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:3), Kudrjavcevová (Rus.) - Garciaová (Fr.) 6:2, 7:6 (9:7), Puigová (Portor.) - Tatišviliová (Gruz.) 6:2, 6:4, Falconiová (USA) - Medinaová (Šp.) 6:3, 6:1, Bencicová (Švýc.) - Dateová-Krummová (Jap.) 6:4, 4:6, 6:3, Dellacquaová (Austr.) - Zvonarevová (Rus.) 6:2, 6:2, Keysová (USA) - Mayrová-Achleitnerová (Rak.) 6:2, 6:7 (8:10), 9:7, Barthelová (Něm.) - Zhang (Čína) 7:6 (7:4), 6:3, Doloncová (Srb.) - Arruabarrenaová (Šp.) 2:6, 6:2, 6:4, Niculescuová (Rum.) - Peerová (Izr.) 6:4, 6:1, Pironkovová (Bul.) - Solerová (Šp.) 6:3, 6:2, Davisová - Vickeryová (obě USA) 6:3, 6:3, Wickmayerová (Belg.) - Pfizenmaierová (Něm.) 7:6 (7:5), 6:3.

Komentáře

10
Přidat komentář
LukasH
Tak Sereno, teď i za Petru.
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska jsem vstal na pátou v naději, že uvidím celý zápas Aničky. Zapnu Eurosport 2, tam ještě běží zápas Tomáše Berdycha. Kouknu na teletext, Anička vede v 1. setu 5:4. Přepnu na Eurosport 1, kde Basa hlásá průběžné výsledky z ostatních kurtů: "Vypadá to velmi dobře, Lucka Hradecká vede nad Donnou Vekičovou 6:3 a 4:1." Pro sebe si říkám: "Jak pro koho to vypadá dobře, Libore, jak pro koho!" :D Takže nakonec mi zase zbylo dokoukat zápas Aničky na streamu... Celé to bylo způsobeno asi tím, že Golubjev proti Wawrinkovi skrečoval ve 2. setu a Na Li se s tím proti Aně Konjuh moc nepárala. Kvůli tomu přišla Anička na řadu dřív, než jsem předpokládal...
Reagovat
smazaný uživatel
Ana - Bertens: Takže teď už k zápasu. Viděl jsem to od stavu 6:4, 0:1 (s brejkem) z pohledu Aničky. Zapnul jsem to zrovna ve chvíli, kdy si Bertens asi vzala MTO, protože ji tam nějak ošetřovali... Za chvilku se už ale šlo hrát a hned ve druhém fiftýnu, co jsem viděl, se stala kuriózní věc, že podávající Bertens vypadl její druhý míček z kapsy a výměna se musela opakovat. :D Ana ztrácela brejk, ale celkem rychle si ho vzala zpátky a srovnala na 1:1. Jenže ve třetím gemu Ana po celkem zbytečných chybách ztratila vedení 40-15 a přišla o podání znovu. Ani Bertens však nebyla při svém podání zrovna efektivní a následoval další rebrejk na 2:2. Pak přišly dva gemy, kdy si obě holky podržely servis. Jenže v sedmém gemu Anička zase nevyužila dva gemboly a znovu přišla o podání - 3:4. Nic ale nebylo ztraceno a brejkovaná pokračovala, když vzápětí Ana zase srovnala na 4:4. Pak si Anička podruhé v setu podržela podání a tlak byl na straně Bertens, která musela podávat na setrvání v zápase. Sice si vypracovala gembol, jenže ten zahodila dvojchybou a po další nevynucené chybě musela čelit mečbolu, který Anička nakonec proměnila... Nutno dodat, že i v prvním setu bylo dost brejků, což se ostatně dá vyčíst z průběhu.
Průběh zápasu zde: http://www.livesport.cz/zapas/hKUGchxd/#prubeh-zapasu;1

Výkon Aničky dneska nebyl ideální, ale nakonec to zvládla ve dvou setech. Ana byla dneska v podobné pozici jako Petra, protože proti Bertens ještě nikdy nehrála a taky je to podobně postavená hráčka jako Kumkhum... Ale jsem rád, že to Ana zvládla, i když hlavně na podání by to příště chtělo určitě lepší výkon (snad si Ana vzpomene na Auckland). Je fakt, že Bertens hrála lépe, než jsem čekal a taky uměla přitlačit. Podle statistik ale na obou stranách spíš převažovaly chyby (Ana 14 W/22 UE, Bertens 23 W/35 UE)... Anu čeká ve 2. kole Annika Beck, která dneska dala Petře Martic dva kanáry! Takže určitě pozor na ni, je to talentovaná hráčka. Ale snad se Anička ještě zlepší a postoupí dál. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zápasy Monicy a Donny nejspíš nebyly k vidění (nebo aspoň já je neviděl), takže to vezmu krátce...

Monica - Tatishvilli: Jsem rád, že Monča získala první vítězství v této sezoně a vzhledem k tomu, že v Melbourne nic neobhajovala, tak si vydělala nějaké bodíky. :) Průběh 1. setu vypadá bez problému, Monča dokonce nenabídla Anně ani jeden brejkbol. Ve druhé sadě už byly šance na obou stranách, ale víc jich využila Monča a postoupila tak do 2. kola... Monča psala na Twitteru, že je za svůj výkon šťastná. :)
Průběh zápasu zde: http://www.livesport.cz/zapas/UyCisomn/#prubeh-zapasu;1

Soupeřkou ve 2. kole bude Flavia Pennetta, takže Monča určitě nebude favoritkou, ale podle mě ani bez šance. Tak uvidíme... Jisté je jenom to, že vítězka tohoto zápasu nebude hrát ve 3. kole proti Petře, což jsem původně očekával.

Donna - Lucka H.: Ani tenhle zápas nemůžu moc hodnotit, každopádně ten výsledek vypadá dost jasně... Možná ale měla Donna šanci spíš ve 2. setu, i když to podle skóre tak nevypadá. Jenže v první sadě neměla Donna žádný brejkbol, zatímco ve druhé jich měla dohromady pět (bohužel žádný nevyužila)...
Průběh zápasu zde: http://www.livesport.cz/zapas/GvJvONnO/#prubeh-zapasu;1

Trochu mě mrzí, že Donna neobhájila loňské 2. kolo a ve svém druhém letošním zápase prohrála podruhé s Češkou. Taky proto si ve 2. kole AO zahrajou dvě Lucky proti sobě... Mně nezbývá než doufat, že se Donna zvedne a na dalších turnajích toho uhraje víc.
Reagovat
smazaný uživatel
Z dalších zápasů jsem viděl (kromě Petry proti Kumkhum) Klárku proti Sam. Klárka měla v obou setech šance, ale ani v jednom je nevyužila... V prvním ji za stavu 3:3 odešlo podání a ve druhém vedla 4:1, ale nedokázala to dotáhnout.

Pak jsem viděl ještě Julii Goerges proti Saře a vítězství Julie mě ani moc nepřekvapilo. Julia potvrdila dobrý výkon ze Sydney proti Caro a zaslouženě vyhrála. Ve 2. kole proti Lauren Davis ale odhaduju těžší zápas... Sara nějak ztratila jiskru, ale uvidíme, jestli ožije na antuce. Tam se pro ni bude lámat chleba a rozhodovat sezona. Teď se aspoň s Robertou (jejíž vyřazení mě taky nepřekvapilo) může věnovat deblu.
Reagovat
smazaný uživatel
nemám tě ve stáji, ale doufám, že prolétneš AO až k vítězství :)
Reagovat
smazaný uživatel
A ja doufam, v skrytu duse, ze to bude Lucka:) a jestli ne Lucy, tak Kvetuska, a jestli ne Kveta, tak Sloane, a jestli ne Sloane, tak Na Li, a jestli ne Na Li, tak potom treba klidne i ta Serena:))) ale jeste si to rozmyslim:)
Reagovat
smazaný uživatel
Já taky doufám, že to by to mohla být Samička nebo Káťa a kdyžtak Simča - pak otevřu oči, podívám se na fotku nahoře a je po snění :D
Reagovat
smazaný uživatel
Káťa jo, ale Siniaková! :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nevkládej mi něco jiného :) tý přeju taky, ale ta má ještě čas. Už od loňska je mi sympatická Makarová, hlavně po včerejším výkonu, tak ji budu tlačit i ze sobeckých důvodů :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist