Serena v Paříži končí, Stosurová si zahraje o první grandslamové finále

2. 6. 2010, 17:53
Aktuality 19
Sen o dalším titulu na French Open se Sereně Williamsové rozplynul. Světová jednička a vítězka Roland Garros z roku 2002 dnes v Paříži dohrála, když podlehla Sam Stosurové 2-6 7-6 6-8. Australanka se o první grandslamové finále popere s Jelenou Jankovičovou.
Serena Williamsová (© FFT)

V dramatickém duelu výborně podávajících hráček byla překvapivě dlouho ve vedení sedmá nasazená Samantha Stosurová, která si už před rokem zahrála v Paříži semifinále. Australanka tradičně dobře podávala a zatímco Serena Williamsová nedokázala na její servis najít recept, ona sama sebrala v úvodním setu světové jedničce podání dvakrát.

Obraz hry se nezměnila ani ve druhé sadě, kdy rozladěná Williamsová neměla daleko k slzám. Šampionka French Open z roku 2002 ale využila prvního slabšího momentu Stosurové, která za stavu 6-2 5-3 podávala na vítězství. Američanka, která ve druhém setu do té doby uhrála na příjmu pouhé tři body, Stosurové i díky její první dvojchybě konečně prorazila servis a v následném tie-breaku už slavila úspěch agresivita americké tenistky.

Utkání tak musel rozhodnout až třetí set, v němž Stosurová dokonce odvracela mečbol. Kritickou situaci za stavu 4-5 ale ustála a za stavu 6-6 pak fantastickými údery od základní čáry získala klíčový brejk a další podání už si vzít nenechala.

"Samozřejmě jsem byla trochu nervózní, když jsem poprvé podávala na vítězství," přiznala Stosurová krátce po svém vítězství. "Je to něco neuvěřitelného, ale moje pouť ještě neskončila," varovala budoucí soupeřky.

Švedovovou zastavila až Jankovičová
Výhra Stosurové znamená, že letošní vítězka French Open se bude z grandslamového triumfu radovat poprvé v kariéře. Po vyřazení dvanáctinásobné grandslamové šampionky Williamsové totiž už žádná ze zbývajících hráček titul na turnaji velké čtyřky dosud nezískala.

Marně zatím čeká také Jelena Jankovičová, která si v dnešním druhém čtvrtfinále porazila s Jaroslavou Švedovovou a bude další soupeřkou Stosurové.

Ruská rodačka s kazašským pasem Švedovová byla jedním z nejpříjemnějších překvapení letošního Roland Garros. Její agresivní hra stačila ve druhém kole na osmou hráčku světa Agnieszku Radwaňskou i na ostatní soupeřky, v utkání s bývalou světovou jedničkou Jankovičovou už ale jediná nenasazená hráčka ve čtvrtfinále narazila.

Utkání přitom odstartovala lépe a Srbce ihned sebrala podání. Vedení jí ale dlouho nevydrželo, Jankovičová svou dobrou obranou nutila Švedovovou k chybám. Obě hráčky si držely servisy až do dvanáctého gamu, kdy další brejk přinesl Jankovičové výhru 7-5 v první sadě.

Tradičně útočnou hrou zahájila reprezentantka Kazachstánu druhý set dalším brejkem, i na ten ale Jankovičová dokázala odpovědět a srovnat se jí podařilo i o chvíli později. Třetí šanci si Švedovová vypracovala za stavu 3-3, ale počtvrté v utkání vzápětí ztratila servis a bylo srovnáno. Rozhodující moment celého zápasu přišel za stavu 5-4 pro Jankovičovou, kdy si Srbka po hodině a půl vypracovala mečbol, který snadno proměnila díky dvojchybě své soupeřky.

"Prohrála jsem s ní na US Open, ale poslední zápas s ní jsem vyhrála. Hraje hodně tvrdě, ale soustředila jsem se na určité věci a jsem ráda, že jsem zvítězila," řekla po utkání Jankovičová, která je v semifinále French Open už potřetí v kariéře.

Také svoji příští soupeřku Srbka dobře zná. Se Samanthou Stosurovou se utkala už čtyřikrát; třikrát ji porazila, ale z jejich posledního utkání vyšla vítězně Australanka.

"Sam hraje moc dobře. Porazila dvě opravdu dobré soupeřky, Justine a Serenu. Ukazuje to, že je v top formě. Letos jsme spolu hrály, ale to bylo na tvrdém povrchu. Tohle bude jiný zápas a já do něj dám maximum," uvedla Jankovičová.

Peschkeová je blízko životnímu úspěchu
Úspěch dnes v Paříži slavily i české barvy. Květa Peschkeová si po boku Slovinky Katariny Srebotnikové zahraje ve finále čtyřhry. V dnešním semifinále porazila tato dvojice druhý nejvýše nasazený pár Nurii Llagosteraovou-Vivesovou a Marii Martinezovou-Sanchezovou ze Španělska 3-6 6-4 a 6-4. Peschkeová si zahraje grandslamové finále poprvé v kariéře.

"Konečně se mi to podařilo a je to velký úspěch. Už tak dlouho hrát nebudu, takže to byl pravý čas," řekla Radiožurnálu tenistka, která v létě oslaví pětatřicáté narozeniny. Na svém kontě sice má 15 turnajových titulů, grandslamový úspěch ale nepřicházel. "Dvakrát už jsem byla blízko," připomněla, že hrála semifinále US Open 2006 a 2007. Předloni neúspěšně bojovala ve finále Turnaje mistryň.

Životní výsledek přišel až ve spolupráci se Srebotnikovou, která započala letos v únoru. O pět let mladší Slovinka už hrála finále čtyřhry na Roland Garros, ve Wimbledonu i na US Open. Ze všech tří turnajů má navíc trofeje v mixu.

Výsledky - French Open - ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Stosurová (7-Aus.) - S. Williamsová (1-USA) 6:2, 6:7 (2:7), 8:6, Jankovičová (4-Srb.) - Švedovová (Kaz.) 7:5, 6:4.

Semifinálové dvojice: Dementěvová (5-Rus.) - Schiavoneová (17-It.), Stosurová - Jankovičová.
    
Čtyřhra - semifinále:
Peschkeová/Srebotniková (12-ČR/Slov.) - Llagosteraová/Martinezová (2-Šp.) 3:6, 6:4, 6:4.

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zápas Stosur vs. Williams se ale po hříchu nakonec stal především festivalem nevynucených chyb Williamsové -- to, jak hrála v prvním a větší části druhé setu, mi dost připomínalo její tristní výkon v někdejším wimbledonském finále se Šarapovovou.

Ve třetím setu pak Williamsová byla více než velkorysá, když z nějakého důvodu nebyla štonc využít toho, že Stosur hrála (až na dva poslední gamy) na své poměry velmi špatně. Taky měla Stosur náramné štěstí, protože prohoz Williamsové v době, kdy Serena měla mečbol, skončil v outu jen o pár centimetrů.

Podotýkám, že jsem celou dobu fandil Sammy.
Reagovat
Vojtaakk
Neviděl jsem třetí set, ale první dva nebyly podle mého festivalem UE. Stosurová měla řadu winerů zejména z forhendu, myslim že jen za první set jich bylo asi 15. To je za 8 gamů docela slušný...
Reagovat
smazaný uživatel
Williams za celý zápas 46 nevynucenných chyb, Stosur za celý zápas 30 winnerů včetně podání (6 es) ...
Reagovat
smazaný uživatel
Sorry, ale musím... rakušák jeden po****ný!!! ale sympatický je to hošán :DD ale včil by som ho zahrabala pod černú zem!! skazil mi šecky plány..!!......... Bože dva sety má k dobru a von to ešte prohraje.. Ježiši kriste..
Reagovat
smazaný uživatel
nicy, to je nas klasickej nole :-/
Reagovat
skott
Zajimave se vyvijeli dnesni ctvrtfinale.Nejdriv jsem se bal, ze na Chatrier Sammy zatoci se Serenou tak rychle, ze neuvidim ani kousek a nakonec koncily o hodinu pozdeji nez Jarka s Jankovic, ktere puvodne svuj zapas naopak smerovaly do trisetaku.A asi by se tak stalo, jenze Jarka nedavala dulezite mice predevsim psychikou a zaplatila tak dan za nezkusenosti s podobnymi chvilemi.V obou setech byla dohromady celekm trikrat brejk vpredu a i kdyz servis byva normalne jeji silna zbran, pod tlakem o nej tentokrat vzdy rychle prisla.Zamrzeli hlavne koncovky setu, ktere vyslovene zbytecne odevzdala a take ta smec na 4-4 ve druhem, ktera ji odrazem od pasky malem trefila zpatky do hlavy a i Jankovic se nevericne smala.Neco podobneho je schopna zazdit opravdu asi jen ruska hracka (viz. Chaky v New Haven, Sveta v Rime) anebo legendarni Berda na AO s Fedexem...:-)) Nicmene i presto vsechno Jarka ukazala, ze ve ctvrtfinale byla pravem a jiste ne naposledy.Samotny postup takhle daleko je pro ni velky uspech.
Jen si ted prat, aby Sammy dotahla svoji jizdu az do konce.Proti Serene toho mela v poslednim setu viditelne dost a na postup se ze vsech semifinalistek musela nadrit zdaleka nejvic.Nic lehkeho ji neceka, kdyz holky hraji semifinale jiz zitra.
Reagovat
smazaný uživatel
jsem rád, že Sam postoupila, věřil jsem jí a přál jí to, jsem rád, že mě nezklamala... ona toho možná měla v posledním setu dost, ale konec měl nastat už před hodinou, kdy podávala na vítězství ve druhém setu, ale bohužel to projela... bylo na ní vidět hodně velký odhodlání, když jsi šla pro první míčky na podání a věděla moc dobře o co jde, a to jí možná podlomilo kolena... nicméně ve třetím sedu jakoby se poučila, zůstala klidná jako by se hrálo o normální game... semifinále budou zajímavá....
Reagovat
skott
Ja chytil az posledni set, predtim jsem zustal na druhem ctvrtfinale, takze nevim, jestli byla tolik nervozni nebo Serena naopak hrala v krizovkach dokonale mice jako obyvkle.Ale proti Henin mohla dopodavat na vitezstvi taky o par her driv, kdyby neztratila svuj naskok brejku.Pozitivni je, ze to dokaze dotahnout i tak k vitezstvi, to dela velke hracky.Dvakrat vic pokud je to proti Serene;-)
A semifinale...osobne jsem troskuu rozpolcenej zda to prat vic Sammy nebo Lene, ale idealni by samozrejme bylo, kdyby postoupily obe, pak bych si v sobotu uzil finale bez nervu jako minuly rok:)
Reagovat
smazaný uživatel
já zas vůbec neviděl druhé čtvrfinále... Shvedová letos udělala pokrok, moc jí neznám, vím, že snad byla nějak zraněná, a to jí trošku zbrzdilo v kariéře, to jsem se doslechl, ale jinak o ní moc nevím, potenciál ale určitě má...
já osobně bych ve finále rád viděl Sammy a je mi jedno s kým... možná duel se Schiavone by mohl být zajímavý... každopádně je jasný, že letos to vyhraje možná trošku překvapivá hráčka...
Reagovat
skott
Kdyz mas rad Mariu Kirilenko, urcite by se ti mela libit i Jarka;-) Hraje podobne agresivni tenis, rychle mice z forehandu tesne nad siti to je nejvetsi zbran, backhand o nic horsi, ale hlavne stejne jako Kiri se neboji stopbalu nebo zahrat klidne servis/volej, technicky podobne sikovna.Nejvetsi devizou je ale jeji postava, nema na tele snad ani gram tuku, k tomu idealnich 1.80, takze zaroven rychla i silna...v budoucnosti by nemela mit sebemensi problem byt na kazdem grandslamu nasazena a kdyz z toho dokaze tezit, muze jit hodne vysoko.
Prekvapiva hracka vyhraje, aspon pro me rozhodne ano, protoze i Stosur jsem veril maximalne na semifinale a ostatni na vitezsvi vubec netipoval.
Reagovat
smazaný uživatel
no já právě viděl v Barceloně letos zápas Maria vs Jarka a bylo to něco šílenýho:-) myslím, že Maria první set vyhrála a pak je projela... Jarka hrála fakt pěkně, Mariu docela drtila, navíc Makiri udělala tolik dvojchyb, to jsem čuměl jak blázen, bylo fakt vidět, že psychicky je dost rozhozená, 12 nebo 13 dvojchyb, to byla síla... Shvedová v tom zápase ukázala svojí sílu a došla snad so semifinále...
jinak by mě docela zajímalo, proč reprezentuje Kazachstán... co za tím je, nechce se mi věřit, že by jí tam nabídli lepší tréninkový podmínky...
jinak já si vcelku věřil, že Williamsky nedají finále, antuka prostě není jejich povrch... ale jsem docela rád, jak se to semifinále vyvinulo, mohlo to být mnohem horší, bude to zajímavé... škoda že Maria nedala Schiavone, ale zas by narazila na Wozniacki a kdo ví, jak by to dopadlo:-)
Reagovat
skott
Videl jsem jejich zapas v Barcelone, tam bylo osklivy pocasi, zima, dest a Jarka se s tim vyrovnala o dost lip.Popravde jsem zas tak jeji vysledky na antuce necekal, ona je daleko lepsi hardarka, jeji hra je tam mnohem ucinejsi, z toho pohledu prijemny prekvapeni.
Proc Jarka ¨prestoupila¨ a reprezentuje Kazachstan je jednoduche.Jsou to prave podminky, ani ne tak treninkove (ona stale bydli v Moskve a jedine, co od ni ocekavaji je, ze se bude ucastnit na konci roku jejich narodniho mistrovstvi) jako financni a to, ze si ji (i dalsi Galinu, Kukushkina, Koroleva atd.) tamni lidi ze svazu povazujou.Jak rikal nedavno prave Korolev, ktery zmenil barvy letos na zacatku sezony, kdyz neco potrebuje, staci vzit telefon a oni vsechno zaridi.Plus i sami se neustale staraji zda je vsechno ¨OK¨.V Rusku naopak tenis zadnou podporu od statu, narozdil od Kazachstanu, nema a zatimco vsude jinde je normalni, ze domacimu hvezdy maji napr. treninkove podminky zdarma, protze kluby to berou jako cest, v Moskve musi vsechno platit a ceny jsou udajne extremne vysoke.Ale neni to jen ciste financni hledisko, je tam samozrejme i lakaadlo olympiady, muzou hrat DC a FC, zatimco v Rusku je konkurence obrovska, predevsim u holek, v Kazachstanu maji sve misto jiste.
Reagovat
smazaný uživatel
S těma podmínkama máš nejspíš pravdu. Ten stát opravdu hráčům moc nepomáhá. Jak jsi mluvil o tom, že si hráči musí všechno platit a vůbec Moskva je takovýto hlavní tenisový centrum Ruska. Nedávno jsem četl už starší rozhovor právě s Makiri a tam se jí právě ptali, proč si myslí, že mladí hráči a hráčky trénují mimo Moskvu, mimo Rusko. A ona právě říkala, že je to kvůli podmínkám. Že ruské tenisový týmy jsou dobré, ale hodně lidí hraje tenis, ale že např. ona musela jezdit přes celou Moskvu na tréninky hodinu tam, další nazpátek, každý den hledat volný park či kurt, kde by mohla trénovat. Prostě jim to nikdo neulehčil. Proto taky trénovala na Ukrajině, v Chorvatsku a nevím, kde ještě jinde. Asi to všechno vyšlo v součtu mnohem laciněji než pronajímaní kurtů v Moskvě a cestování za tréninkem.
Reagovat
smazaný uživatel
Rusko ten tenis moc nepodporuje a přitom tam má obrovský zastoupení skvělých hráčů. Ukazuje se, že tam stále jsou v lecčems pozadu.
Reagovat
skott
Je videt, ze mas o MaKiri velky prehled:-) Je to tak.Da se rict, ze nikdo ani poradne nedokaze vysvetlit, proc a kde se najednou v Rusku vzala tak neskutecne silna generace tenistek v rozsahu nejakych ctyr let, kolem Dementieve, Myskiny, Kuzentsove, Safiny, Petrove a pocitat se k nim da i vlastne Anna Kournikova...Podpora tenisu tam nikdy nebyvala, coz je i trochu logicke z komunisticke minulosti a vsechno defacto zalezi na lidech jako je napriklad Shamil Tarpishev a lidi kolem nej, ktery jsou/byli spojovani s mafii apod.Dokonce i drtiva vetsina soucasnych mladych talentu - Gavrilova nebo Putintseva odchazi trenovat jinam jiz v mladickem veku, protoze by jinak v Rusku stagnovaly.
Reagovat
smazaný uživatel
do ruského tenisu moc nevidím, takže zas budu trošku tlumočit názory MaKiri, co jsem se dočetl:-) jak mluvíš o tý silný generaci tenistek, když nebudu počítat Jelenu Dementěvovou nebo Nadiu Petrovovou, tak možná ta motivace těch mladých holek přišla právě od Anny Kurnikovový, která v byla v 17-18 letech v Top 20... v tý době teprve Jelena začínal hrát profi, co jsem si teď zjistil, a to jsou s Annou vlastně stejně staré... navíc ta ruská nátura něco dokázat, jít za tím, ta jejich houževnatost, to je žene dopředu si myslím, to co třeba nám schází... tohle může být i ten startovní faktor, že rodiče po vzoru Anny dávají mladé holky na tenis... může to být jedna z odpovědí, proč se momentálně ruskému ženskému tenisu tak daří a nakonec i bez Aničky:-)
Reagovat
skott
Myslim, ze ovlivnene Anny uspechem byly spise az hracky kolem Marii Kirilenko a mladsi.Z Eleny Dementieve chtela mit jeji mamka vzdycky tenistku a prestoze o Anne se vedelo i driv nez vstoupila na okruh (napr. s IMG podepisovala kontrakt jako 11 leta a Bolletieri o ni basnil uz v te dobe), tak ty ktere jsem jmenoval by k profi kariere smerovaly stejne.Mezi nima a Annou je ten vekovy rozdil minimalni.
Reagovat
smazaný uživatel
Verim ze to dotiahne do uspesneho konca a vyhraje RG. Stosur by mohla vyhrat zensky a Soderling muzsky RG a bude to ok:D
Zaujimave je ze vsetky 4 semifinalistky este nevyhrali GS cize pojde o premierovu sampionkku GS turnaja. Finale ocakavam Stosur-Schiavionne a tam by mala Stosur to zvladnut:d Minuly rok Kuznetsova po bitke vyradila Serenu a vyhrala tohto roku by to iste mohlo platiti pri Stosur, ze kto vyradi Serenu vyhra RG:D
Reagovat
Vojtaakk
Ja to vidim na Stosur-Dementiva, což jsou obě moje favoritky, takže pak už mi to bude celkem jedno...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist