Serena Williamsová se vrací na vrchol

31. 1. 2009, 13:18
Aktuality 15
Zatímco v sudých letech došla americká tenistka Serena Williamsová na Australian Open nejdál do čtvrtfinále, v lichých nemá na úvodním grandslamovém podniku sezony konkurenci. Letos v Melbourne triumfovala už počtvrté a celkem si připsala již desátý triumf na turnaji velké čtyřky v kariéře. Vedle čtyř titulů z Austrálie má mladší ze sester Williamsových na kontě i tři vítězství na US Open, dvě ve Wimbledonu a jedno na French Open.
Profily hráčů
Serena Williamsová

V cestě za svým čtvrtým primátem z Melbourne ztratila sedmadvacetiletá Williamsová jediný set, který proti ní ve čtvrtfinále uhrála Ruska Světlana Kuzněcovová. Svou desátou účast na Australian Open vyšperkovala vítězka 33 turnajů na okruhu WTA triumfem ve čtyřhře, v níž se radovala spolu se svou sestrou Venus. Jejich společná deblová bilance nyní čítá 14 titulů včetně dvou zlatých olympijských medailí.

Za úspěchy sester Williamsových stojí jejich otec Richard, jenž si usmyslel, že dvě z jeho pěti dcer budou špičkovými tenistkami. Zpočátku sklízel výsměch, neboť jeho dcery poutaly pozornost spíše exotickou vizáží než hrou, avšak dlouholetý tvrdý dril nakonec přinesl ovoce.

Do světa velkého tenisu Serena poprvé nakoukla v roce 1997 na turnaji v Moskvě. Za osm měsíců od své premiéry mezi profesionálkami se vyšplhala z páté stovky až do první třicítky světového žebříčku. Mezi absolutní ženskou elitou se definitivně usadila v roce 1999, kdy vyhrála pět turnajů včetně grandslamového US Open. "Jsem připravena na závratnou cestu vzhůru," prohlásila tehdy sebejistě.

V dalších třech letech se velká bojovnice také vinou zranění dočkala "jen" menších úspěchů v podobě výher ve Fed Cupu, na Turnaji mistryň či na olympiádě v Sydney ve čtyřhře se sestrou Venus. Od července 2002 se ale pevně usadila v čele světového žebříčku, které opustila až po 57 týdnech, navíc pouze kvůli dalšímu zranění. Od French Open 2002 dominovala všem čtyřem grandslamům po sobě a asociace WTA jí za tento "Serena Slam" udělila zvláštní ocenění.

Po triumfu ve Wimbledonu v roce 2003 se však do té doby skvěle fungující stroj zadrhl. Kvůli různým fyzickým i psychickým problémům si Serena na další grandslamový titul musela počkat téměř dva roky, totéž se opakovalo i po jejích vítězstvích na Australian Open v letech 2005 a 2007. Teď se ale zdá, že mladší Williamsová znovu našla ten správný rytmus.

Vedle návratu na post světové jedničky se rodačka ze Saginaw v Michiganu může pochlubit i největším výdělkem v historii ženského sportu. Tenistka, která si pro turnaje sama navrhuje často extravagantní oblečení, si totiž na odměnách přišla na 23,5 milionu dolarů. Přesto nyní místo utrácení za módu začala stahovat hudbu, filmy a seriály z internetu. "Jsem postrach hudebního a filmového průmyslu," přiznala nedávno Williamsová.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Neztratila ještě jeden set s Azarenkovou?
Reagovat
smazaný uživatel
Letošní women AO se nepovedl, do finále doklopýtaly tenistky, které v průběhu turnaje měly s ohledem na nevalné výkony dávno vypadnout.
Posledním větám nerozumím, pokud za to stahování platí, tak co kecá o postrachu. A pokud neplatí, tak "místo utrácení za módu" nějak utrácí za hudbu a seriály?
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem poukazoval jen na ten úvod: "V cestě za svým čtvrtým primátem z Melbourne ztratila sedmadvacetiletá Williamsová jediný set, který proti ní ve čtvrtfinále uhrála Ruska Světlana Kuzněcovová.".. Ztratila ještě set s Azarenkou, ne? Možná jsem blbý já, pak se všem relevantním osobám hluboce omlouvám, ale přijde mi, že těch chyb se zde vyskytuje poněkud.. nemálo:)
Reagovat
smazaný uživatel
Máš naprostou pravdu,Serena ztratila dva sety maj tam chybu.
Reagovat
smazaný uživatel
Broz: A koho bys na letošním AO raději viděl ve finále? Ženy..
Reagovat
smazaný uživatel
Chyba tam je, ale bývá i hůř. Už jenom ty nejednotné přepisy cizích jmen, každý pisálek si to píše po svém.
Ani jednu z nich. Ať se to skottovi líbí nebo ne, od prvního bodu do posledního jsem fandil Dokičce, protože tento pokus o návrat měl pokračovat ještě o kolo dál. Safina málem trapně propadla už ve 2. kole, druhý set uhrála s velkým štěstím, v gemech šlo vždy o 1-2 míče, žádná jasná převaha. Neuvěřitelné chyby proti Cornet byly naprosto hanebné, zvlášť po jasném 1. setu. A ostudné finále se raději ani hrát nemuselo, lepší vypadnout dřív, ty prohry nejsou tak vidět jako finálové výsledky.
Reagovat
smazaný uživatel
Jen aby nedošlo k mýlce: To byla jednoduchá otázka na názor Broze, koho by raději místo dnešních účastnic raději viděl ve finále... já jenom, že když si to tak po sobě čtu, budí ten příspěvek dojem, že to poslední slovíčko "ženy" je sarkastická odpověď na vlastní otázku. Jakože je fuk, kdo by byl ve finále, jsou to prostě "ženy".. no a tak jsem to nemyslel:) Šlo jen o upřesnění, o kterémže to finále mluvím.
Reagovat
smazaný uživatel
Otázku pochopil, ale stejně neodpověděl :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, Dokič(ové) jsem taky fandil.. byla by to bomba, kdyby přes Dinaru přešla a ještě větší, kdyby nějakým polozázrakem celé AO vyhrála.. Ale má na to jít ve svém výkonu dál, první fáze comebacku se vydařila na 110% (I když v koutku dušičky jistě po porážce Kleybanové doufala, že by to mohlo ještě pokračovat:). No budu ji sledovat, další z těch ženských, na které se rád dívám kvůli tenisu.. a to je povzbudivé.
Reagovat
smazaný uživatel
Až euforie opadne a bude hrát před vlažným cizím publikem, nemusí to skončit zrovna dobře. Za pár měsíců může snadno prohrávat s nulama stejně jako loni.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud mě nechce ......, tak ať raději hraje dobře i nadále:)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratujuju Serene ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Roger Federer se také vrací na vrchol...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
absolutní souhlas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
NEMŮŽU NIC NEŽ JEN SOUHLASIT!!! FEDEX GO GO !!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist