Serena za nadávky zaplatí rekordní pokutu, hrozí jí i distanc

14. 9. 2009, 08:35
Aktuality 5
Američanka Serena Williamsová dostala za výbuch zlosti a nadávání rozhodčí v semifinále US Open rekordní pokutu 10.500 dolarů (asi 184.000 korun) a hrozí jí další trest. Tenisoví funkcionáři zahájili vyšetřování skandálního závěru jejího sobotního zápasu s Belgičankou Kim Clijstersovou, v němž obhájkyně titulu údajně na lajnovou rozhodčí křičela, že ji zabije.
Profily hráčů
Serena se dohaduje s rozhodčími

Serena Williamsová slova o zabití popírá. Podle agentury Reuters by držitelka jedenácti grandslamových titulů ve dvouhře mohla na své chování doplatit i zákazem startu na okruhu WTA.

Dále čtěte:
VIDEO: Serena vyhrožuje rozhodčí, za trest na US Open končí

"Pravidla umožňují zavést vyšetřování, aby bylo zjištěno, zda by si jednání slečny Williamsové nezasluhovalo dodatečné sankce. Vyšetřování právě začalo," oznámil v neděli hlavní rozhodčí turnaje Brian Earley krátce před finále, v němž Clijstersová zdolala Dánku Carolině Wozniackou.

Cestu k druhému titulu na US Open jí o něco usnadnila Williamsová. V sobotním utkání podávala Američanka za stavu 5-6 a 15-30 ve druhé sadě a podle lajnového arbitra udělala chybu nohou při druhém servisu, čímž získala soupeřka mečbol. Loňská vítězka turnaje neudržela nervy na uzdě a začala křičet na drobnou lajnovou rozhodčí.

Sudí šla za hlavní rozhodčí, která povolala i šéfrozhodčího Earleyho. Williamsová pak dostala za nesportovní chování druhé varování, za což jí byl automaticky odebrán fiftýn. Clijstersová tak bez boje proměnila mečbol a zápas vyhrála. "Neřekla jsem, že bych ji zabila. To snad nemyslíte vážně? To snad nemyslíte vážně? Neřekla jsem to," volala během debaty rozhodčích u sítě Williamsová. První varování dostala poté, co po prohrané úvodní sadě zlomila vzteky raketu.

Za zničení rakety dostala sedmadvacetiletá tenistka podle Earleyho pokutu 500 dolarů a dalších 10.000 zaplatí za výstup s rozhodčí. "Za nesportovní chování na kurtu dostala nejvyšší možnou pokutu v rámci turnaje," uvedl turnajový sudí. Podle mezinárodní federace ITF jde o nejvyšší finanční postih v historii, záznamy se vedou od roku 1990.

Verdikt není definitivní
Přesto se může zdát trest příliš mírný, neboť za postup do semifinále si Williamsová vydělala 350.000 dolarů a letos už na turnajových odměnách inkasovala 4,5 milionu. "Normální člověk si může říct: 'Deset tisíc za to, co udělala? Chlapci, zbláznili jste se'. A odpověď zní: Ještě to není uzavřené," řekl agentuře AP ředitel newyorského turnaje Jim Curley. "Bylo to nepřijatelné chování za jakýchkoli okolností. Na záznamu je zřetelné, že šlo o vyhrožování," dodal.

Podle Curleyho vedení turnaje uvažovalo o tom, že zakáže Williamsové a její sestře Venus start v dnešním finále čtyřhry, ale nakonec k tomu nesáhlo. Zatímco Venus v neděli trénovala, Serena se objevila na předávání hudebních cen MTV. K incidentu s rozhodčí se vyjádřila pouze v prohlášení, ale za své chování se neomluvila.

K incidentu s rozhodčí se znovu vyjádřila krátce před finále čtyřhry a poprvé se v jejím prohlášení objevila omluvná slova. "Všichni mohli vidět, jaké mám zaujetí pro svou práci. Teď s odstupem času vidím, že mě ovládly emoce, když jsem nesouhlasila s nespravedlivým výrokem rozhodčí. Tu situaci jsem nezvládla. Chtěla chyb se za nepřiměřený výstup upřímně omluvit rozhodčí, své soupeřce, tenisové asociaci i všem fanouškům," uvedla Američanka s tím, že děkuje za podporu fanouškům a hodlá se z této zkušenosti poučit.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
skott
Pardon, ale to snad nemyslite vazne panove...pokuta v radech milionu dolaru???A nemela by jit rovnou sedet?
Vyse pokuty je zrejme nastavena z nejakeho duvodu.A tim duvodem je to, ze na turnaji nehraji pouze multimilonari a multimilionarky, jak se asi mylne domnivate.Tresty plati stejne pro hracku, ktera je na druhem miste, tak jako pro tu, ktera je na stem.Nelze delat rozdily jen podle jmena, ze se nekdo jmneuje Serena Williams.
Nechci nijak omlouvat jeji chovani, ale prijde mi to cele jako zbytecna hysterie, jen proto, ze to byla TA AROGANTNI Serena.Vzdyt koneckoncu nikoho nezabila.Docela rad bych videl nejaky dukaz toho vyhrozovani o kterem mluvi reditel turnaje, protoze z videi je to prukazne asi tak, jako jestli to byl ¨foot fault¨.Opravdu silne pochybuju, ze by se stejne divadlo delalo kolem podobneho incidentu, kdyby se ho dopustila napriklad nejaka ¨no name¨ tenistka nekde ve druhem kole na 15.kurtu.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně, že Flavia může rovnou umpirovou "fakovat" a vzejde z toho daleko menší trest, než pro chudáka Serenu. Bych chtěl vidět, jestli by se jiní hríči zachovali nějak odlišně. Sice to trochu přehnala, ale trest je naprosto neumírněný.
Reagovat
smazaný uživatel
prý rekordní pokutu no já se musím pěkně zasmát tak to si muže nadávat pořád když dostane ta tu stupidní pokutu, to je jako kdyby dostla někdo pokutu z průměrným platem 200kaček , ona hrabe za turnaje stovky tisíc dolarů a ti šašci jí dají pokutu takovou co ona utratí za kabelku , ad se probudí ti šašci z takou pokutou to vůbec neměli zveřejnovat akorát se jím každý vysměje do ksichtu
Reagovat
weak
je legracni bavit se v tomto pripade o "REKORDNI POKUTĚ" - deset tisic dolarů je pro někoho jako je serena williams naprosto smesna castka, o ktere nema cenu se ani bavit... pro takove pripady (prokaze-li se, ze to serena skutecne rekla), bych daval bezprecedentni pokuty v radech milionu dolaru, to by si serena asi priste davala sakra pozor...
Reagovat
dabelsobul
Vybuch zlosti se da pochopit, ale vseho s mirou. Pokud skutecne rvala neco o zabiti, a jako ze to na to vypada, mela by dostat - jak pises - mnohonasobne vyssi pokutu. Verim, ze to jen tak pod stul nesmetou a namyslena Serena dostane konecne co proto. Jeji vyroky jsou mnohdy skutecne perly, ucta k souperkam u ni nikdy nevykvetla...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist