Šestá letošní změna. Supertalent Rune opět zkusí kouče z dětství, má mu pomoct splnit ambice

15. 10., 16:00
Aktuality 5
Holger Rune (21) si už loni dělal zálusk na grandslamový triumf, místo toho je ale v krizi a od začátku předchozí sezony triumfoval pouze na malé akci v Mnichově. Dánský supertalent zkouší další změnu, už šestou v tomto roce, a znovu angažoval kouče ze svého dětství Larse Christensena.
Profily hráčů
Holger Rune udělal další změnu v trenérském týmu (© LINTAO ZHANG / GETTY IMAGES ASIAPAC / Getty Images via AFP)

Rune ovládl na konci sezony 2022 po senzačním vítězství nad Novakem Djokovičem prestižní akci Masters v Paříži a logicky do další sezony vstupoval s nejvyššími ambicemi. A sice získat první grandslamový titul.

Jenže k takovému úspěchu se vůbec nepřiblížil. Na podnicích velké čtyřky stále nepřekročil čtvrtfinále a po zmíněném triumfu ve francouzské metropoli upachtil titul jen v Mnichově, a to po odvrácených mečbolech proti outsiderovi Boticovi van de Zandschulpovi.

V posledním roce a půl se dánský supertalent neustále snaží najít cestu k větším úspěchům. To zahrnuje neustálé změny v realizačním týmu, hlavně na postu trenéra. Další pokus probíhá v posledních týdnech. Bývalý čtvrtý a nyní 14. hráč světa se rozhodl pro návrat ke svému trenérovi z dětství Larsovi Christensenovi, který letos vedl také další mladou dánskou naději Claru Tausonovou. A rozhodně s ním nespolupracuje poprvé. Christensen má pomáhat dalšímu kouči Kennethovi Carlsenovi, jenž už nějakou dobu v trenérském týmu Runeho působí.

"S Larsem se známe mnoho let a vyvinuli jsme si vlastní tenisovou řeč. Za poslední měsíc jsem s ním v Dánsku párkrát trénoval a mimo jiné mi to pomohlo velmi zlepšit podání," uvedl Rune v rozhovoru pro dánská média.

Ke spolupráci se vyjádřil už i Christensen: "Holgera znám od doby, kdy byl malý kluk s velkými sny. Nyní se těším, až s ním budu znovu spolupracovat a tvrdě pracovat na dosažení ambiciózních cílů, které pro něj máme. Každý zná Holgerův obrovský potenciál a jeho oddanost a vášeň je něco naprosto jedinečného, ​​s čím je privilegium pracovat jako trenér."

Rune se v tomto týdnu zúčastní exhibiční akce Six Kings Slam v Saúdské Arábii, kde budou účinkovat také Novak Djokovič, Rafael Nadal, Jannik Sinner, Carlos Alcaraz a Daniil Medveděv. Christensen na něj bude dohlížet i v závěru sezony na evropských halových podnicích.

 

Vývoj trenérského týmu Runeho

2022
- Na konci léta je do trenérského týmu zařazen Patrick Mouratoglou a přichází okamžité zlepšení. Rune uzavřel sezonu čtyřmi finále v řadě, z nichž dvě vyhrál, včetně toho na Masters v Paříži.


2023
- V průběhu sezony se na postu hlavního trenéra střídají Christensen a Mouratoglou. Christensen vede Runeho ve Wimbledonu, Mouratoglou zase na US Open.

- Na konci srpna Rune senzačně končí v prvním kole US Open a propouští Mouratogloua. Jako důvod uvedl, že se francouzský trenér dostatečně nevěnuje své práci.

- V září Rune sděluje, že Christensen bude opět jeho jediným trenérem.

- V říjnu do svého týmu angažuje hvězdného Borise Beckera, jenž v minulosti vedl Novaka Djokoviče.

- V listopadu opouští tým Christensen.

- V prosinci přidává k hvězdnému Beckerovi Severina Lüthiho, bývalého kouče Rogera Federera.


2024
- Lüthi v lednu po Australian Open a po pouhém měsíci spolupráci ukončil.

- O týden později, 6. února, končí v týmu i Becker.

- 21. února je Mouratoglou zpět na hlavním trenérském postu. Součástí týmu je i Kenneth Carlsen.

- Na jaře se Mouratoglou zúčastní několika turnajů, ale během léta je v boxu Runeho k vidění nejčastěji Carlsen.

- 29. července Mouratoglou po vzájemné dohodě tým opouští. Je oznámeno, že trenérem bude pouze Carlsen.

- 20. září se na sezonu asijských betonů připojuje k týmu bývalý íransko-německý tenista Benjamin Ebrahimzadeh.

- 14. října Rune oznamuje, že bude znovu spolupracovat s Christensenem. Součástí týmu je i Carlsen.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
QacO
Spratek ostane spratkom.....
Môže meniť co chce....
Reagovat
muster
superspratek
Reagovat
Marduch
Za ty prachy by se kucí mohli pořádně hecnout
https://www.idnes.cz/sport/tenis/six-kings-slam-exhibice-arabie-rekordni-dotace-kritika.A241014_221400_tenis_ikuc
Reagovat
frenkie57
Teda kam se na něj hrabě Karolína P.
Reagovat
Mantra
Slušně ho Murato vytěžuje
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist