Siniaková je na sebe pyšná, že dokáže hrát a vyhrát s kýmkoli. Macháč zatím životní úspěch zpracovává

3. 8., 10:18
Rozhovory 38
Ve vypjaté koncovce finále smíšené čtyřhry, která zvedala diváky ze sedadel, tenista Tomáš Macháč (23) nebyl nervózní. S Kateřinou Siniakovou (28), jež znovu potvrdila svoji deblovou extratřídu, nakonec urvali olympijské zlato. A Macháč už podruhé na turnaji zarmoutil svého čínského kamaráda a parťáka ze čtyřhry Čang Č'-čena. Na úvod olympiády ho vyřadil ve dvouhře.
Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč se zlatými medailemi (© Profimedia)

V anglické části tiskové konference proto dostal otázku, jestli jejich přátelství stále trvá. "Skončilo," odvětila na to s úsměvem Siniaková. "Je mi ho fakt líto, vím, jak rád reprezentuje svou zemi, jak rád by vyhrál zlato. V tomhle mě to trochu mrzí, zároveň jsem ale šťastný, že jsem vyhrál zlato. Přeju mu jen to nejlepší, těším se na další společné debly, ne singly," komentoval pikantní duel Macháč.

V klíčových okamžicích čeští tenisté zachovali chladnou hlavu. "Mám štěstí, že si ty stavy tolik neuvědomuju. Necítil jsem se vůbec nervózně. Soustředil jsem se jen na to, jak ten míček vyhrát. Na konci jsme hráli úžasně, samé vítězné míče," pochvaloval si.

Siniaková znovu ukázala, že je skvělou partnerkou do čtyřhry pro velké turnaje. Kvůli zranění Storm Hunterové musí na okruhu střídat spoluhráčky. Roland Garros vyhrála s Coco Gauffovou, Wimbledon s jinou Američankou Taylor Townsendovou. A teď dovedla Macháče ke zlaté olympijské medaili.

"Dokázala jsem, že dokážu hrát a vyhrát s kýmkoliv, na což jsem fakt pyšná. Věřím, že umím dobře volej, nebojím se, baví mě to. To je asi recept," poodhalila Siniaková své tajemství. Macháč ji rozhodně považuje za jednu z nejlepších deblistek na světě. "Rozhodně si to myslím, proto jsem si ji vybral. V tomhle jsem fakt lišák," podotkl s úsměvem.

Devítinásobná grandslamová a čerstvě dvojnásobná olympijská šampionka Siniaková by mohla Macháčovi vyprávět, jak hrát velké zápasy. "Nedávám rady, protože Tomáš je úžasný hráč. Nepotřebuje rady, ale v deblu jsme si pomohli navzájem a to je nejdůležitější. V týmu jste dva, takže je vždycky dobře, když si pomáháte, komunikujete. Pak budete hrát dobře, když se takhle podpoříte," řekla.

Trofeje nerada srovnává. "Každá medaile a trofej je úžasná a má jiné emoce, energii. Jsem pyšná, že jsme tohle dokázali a máme zlato. Na začátku bych tomu nevěřila," poznamenala.

I Macháčovi se splnil olympijský sen. Jako malý rád sledoval filmy s olympijskou tematikou, jako jsou Kokosy na sněhu nebo Orel Eddie. "Nenapadlo mě, že bych mohl dosáhnout něčeho takového, hlava mi to zatím nebere. Je to pro mě speciální. Tohle se nedá zopakovat, není to pro mě běžné. Užiju si to a doufám, že s Adamem to ještě dotáhneme a že si bronz taky vybojujeme," uvedl tenista, kterého dnes čeká zápas o bronz ve čtyřhře po boku Adama Pavláska.

Je přesvědčený, že energie bude mít dost. "Už je tři čtvrtě na dvanáct… zase takhle ponocuju. Po fyzické stránce, když se tohle povedlo urvat, nebude žádná únava na kurtu. Těším se strašně moc na ten zápas," řekl.

 

Pála: Tvoří silný pár, který se výborně doplňuje

Olympijští vítězové ve smíšené čtyřhře Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč tvoří silný tenisový pár, který se výborně doplňuje. Myslí si to fedcupový kapitán Petr Pála, jenž je na hrách v Paříži vedoucím české tenisové skupiny, která si zatím vede výborně. Česko mělo zastoupení ve všech semifinále čtyřher.

Zatímco Macháč s Adamem Pavláskem a Karolína Muchová s Lindou Noskovou budou hrát o bronz, Siniaková s Macháčem to v mixu v pátek večer dotáhli až ke zlatu. "Olympijští vítězové jsou, myslím, proto že tvoří silný pár, vyrovnaný. Kačka patří k nejlepším deblistkám na světě, možná je vůbec nejlepší. Vyhrála letos Paříž, Wimbledon, teď olympiádu. Dobře se doplňovali. Tomáš výborně returnuje, Katka se hýbe u sítě. To je velmi kompaktní. Hráli fantasticky. Až na pár momentů se u toho dobře bavili, udržovali dobrou náladu skoro celou dobu," řekl novinářům Pála, který sám býval výborným deblistou.

Vyzdvihl, že čeští tenisté na cestě do finále porazili i dvojice s elitními singlisty - Němcem Alexanderem Zverevem a Kanaďanem Félixem Augerem-Aliassimem. "To klobouk dolů," podotkl Pála.

Ve finále stál proti české dvojici čínský pár Zhizhen Zhang, Xinyu Wang. A Siniaková s Macháčem do zápasu vlétli jak uragán."Začali výborně, byli lepší ve všech směrech a soupeře přehrávali," komentoval Pála úvod duelu, jehož první set vyhráli Češi 6:2.

Jejich čínští soupeři si to ale nenechali líbit. "Začali hrát pestřeji, přebíhali u sítě, hráli více po čárách, což Katka s Tomem přestali hrát. Ke konci se hrálo podle not Číňanů," uznal Pála. Za stavu 7:8 v rozhodující zkrácené hře hrané do deseti bodů byli Siniaková s Macháčem v kritické situaci. "Jejich chlap měl dvakrát podání, což je už hodně blízko vzhledem k tomu, že je to kluk, který umí hodně dobře servírovat. Nakonec to zvládli a je z toho skvělá zlatá radost," uvedl Pála.

Koncovku finále hodně prožíval. "Byly to nervy. To jsou vždycky. Málokdy se stane, že by někdo vyhrál takhle důležitý zápas dvakrát 6:2," dodal.

Ondřej Jirásek, ČTK

Komentáře

38
Přidat komentář
Krisboy
Také jsem na tebe pyšnej, Kačenko. Ale zase prosím trochu pokory - se mnou bys rozhodně nevyhrála!
Reagovat
Maisterstich
Jestli mu ho za to zlato aspoň nepřeblafla, tak by se nad sebou měla zamyslet.
Reagovat
NereknuHele
P*caj spolu zas?
Reagovat
hanz
To nevíme, ale můžeš jim u toho svítit...
Reagovat
Maisterstich
včera dvakrát a dneska jen jednou, má krámy.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Katka si už jen upevňuje 1.pozici v historii deblů
Reagovat
Nola
skoda, preskoda, ze jej to tak nejde v singli, nechapem vobec preco jej to nejde v singli, to trebars Krajcikova bola daleko, daleko za nou, kym nevyhrala FO..... startovacia ciara vobec nic neznamena, to je tak zvlastne..... trebars som si myslela, ze Bencic raz vyhra GS a ona ma iba zlato z OH..... a mozno tak dopadne aj Cinanka, to iste plati o Zverevovi......
Reagovat
Tomas_Smid_fan
OH jsou prostě hrozně ale hrozně specifický turnaj a kromě umu a formy v něm hraje roli spousta vedlejších faktorů.

Katku v singlu brzdí hlava. Když se dostane do laufu, dokáže zavařit skoro kterékoli hráčce.
Reagovat
Nola
tak, tak, trebars Andy Murray ma dvakrat zlato a na GS tolko isto trofeji co Wawrinka, ked sa zide forma, povrch, a aj trosku stasticko, tak moze vyhrat aj Belinda, Zheng, Zverev..... obcas aj favorit, ako Rafa, ale to sa deje iba obcas, ved aj Mecir ma zlato a 2 x prehral finale na GS, Dementieva detto, proste ten turnaj je specificky a obcas to ti naj prekoucuju, ako Iga tento rok a to nehrala ani inu disciplinu.....
Reagovat
lars
Mecir ma zlato asi i tim , ze Lendl nemohl hrat na LOH1988
Teniste hrali GS na 3 vitezne sety, na OH jen na 2 vitezne sety , krome finale.
Reagovat
hanz
Přesně OH je loterie - na jména soupeřů (mnohdy ani nestartují ti sehraní, skládá se to až na OH), na los, na povrch, na zdraví hráčů, na náročnost programu... osobně si ale myslím, že tenis patří mezi nejvíce vysilující sporty a cesta k medaili je oproti mnoha OH sportům hodně dlouhá (když to srovnám např. s atletikou, kde maj za 10 s hotovo; atd.). To by si měli organizátoři uvědomit a dát tam prostě nějaké oddechové časy, protože některé/někteří jsou dobří ve více disciplínách a pak si prostě musí chtě nechtě vybrat, nebo ro risknout ... kvůli nahuštěnému programu, počasí apod. je pak turnaj degradován. Čas by na to byl, když vezmeme v potaz, že OH bývá kolem 14 dní.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
S časem mají tenisté největší problém, to je bez debaty a řešení asi moc není.

Ale teda, asi poprvé jsem na OH zahlíd golf a to je prostě freaky - tenhle sport na OH rozhodně nepatří, to je jak pěst na oko.
Ještě před nějakými lety tam běhali běžci na boso a tady vedle nich si popojíždějí milionáři a miliardáři, aby si klepli na hřišti, co je velký jak Versailles a stojí majlant.
To je prostě nesmyslný úlet.
Reagovat
lvicek
No, kdyby bylo aspon normalni pocasi, ale takto, jak to vyslo letos, tak to byl spis boj o preziti...
Reagovat
mamradrohliky
vůbec nechápu proč nehrála katka s berdychem
Reagovat
Pe3k
Spíše s někým, kdo je dobrý na síti, takže ze Štěpánkem...
Jak znám Radka, tak ten by si s ní rád "pohrál"
Reagovat
lars
protoze by se nekvalifikovali do mixu na OH
Reagovat
Preview.lover
Udržená podáví v STB
Macháč: 1/5 (to poslední)
Zhang: 1/5 (to první)
Wang: 1/4
Siniaková: 2/4
Reagovat
Pe3k
Katka byla prostě nejlepší!
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
GaelM
Reagovat
lvicek
Z toho plyne, ze to posledni je dulezitejsi nez to prvni ;).
Reagovat
Liverpool22
Katka je hodně emocionální a týmová hráčka podobně jako Štěpec což je plus hlavně v deblu či mixu, kdy dokáže vybláznit svého parťáka. Včera to bylo krásně vidět, kdy si Tomáše koučovala, furt mu něco říkala......Zkrátka Katka + v minulosti Štěpec díky týmovému duchu zapadají do skládačky viz. výhra v Davis cupu, kde byl Radek klíčovou postavu a Katka je zase hlavní tahounka na OH - nejde si to tam jen užít, ale chce uspět, bojuje, žije pro tým......a to je tajemství jejího úspěchu
Reagovat
Krisboy
A sluší se i poděkovat Zhangovi za ten dárek
Reagovat
Liverpool22
Zhang je kámoš V STB to bylo 6:8 a pak šel podávat za stavu 7:8 nejdřív na Tomáše - nedal 1. servis a pak na jistotu druhý. Pak šel podávat na Katku a druhý servis nesmyslně riskoval. Ve 2. setu byl nejlepší na kurtu, ale konec zápasu totálně pohnojil. Takže díky Zhangu
Reagovat
tommr
v tom MTB se s Macháčem trumfovali kdo bude hůř podávat. Oba vyhráli jen 1 z 5 servisů který v něm měli. Naše štěstí bylo že Macháčovi se povedlo vyhrát ten poslední na mečbol ...
Reagovat
lars
Pri MB chybovala Cinanka
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A hlavně Tomáš stál v MTB tak blbě, že ho Zhang snad čtyřikrát prohodil po lajně... Nechápu, že ho to po druhém prohozu netrklo.

A jestli si někdo myslí, že k výhře přispěl Zhang, tak ne, byl jsem to já, protože jsem zápas za stavu 6:8 přestal sledovatsmile
Reagovat
lvicek
Diky smile smile
Reagovat
Krisboy
Jste úžasní, oba. Katka už je navždy legendou deblu, Tomovi přece jenom pár úspěchů chybí. Ale je mladší, on to dožene!

Obrovská gratulace nejen jim, ale i fantastickým kordistům!!!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmilesmile
Reagovat
tommr
Katka Siniaková je se dvěma zlatými medailemi nejúspěšnější česká tenistka v historii OH ...
A tu úctyhodnou bilanci může ještě vylepšit. Na příštích OH jí bude 32 let a to je v deblu ideální věk: fyzicky ještě bude stačit a zkušeností bude mít na rozdávání ...
Reagovat
tommr
ten smajlík se mi nepoved Měl tam být samozřejmě ...
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Jan
Zkušenosti na rozdávání má už teď. Stejně jako Krejčíková. Obě jsou už teď hrající legendy.
Reagovat
dappe
Nejúspěšnější české tenisty na OH bych stejně hledal mezi výsledky ve dvouhře. Čtyřhry jsou dosti na okraji zájmu.
Reagovat
lars
Zvlast mix je na okraji.
Reagovat
Krisboy
Co se týká diváckého zájmu, možná. Ale medaile má hodnotu stejnou.
Reagovat
lvicek
Naopak, na OH prave kvuli bojim o medaile jsou ctyhry a i mixy (aspon u nas) velmi sledovane!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist