Siniaková se po sedmi letech vrátila do Hongkongu vítězně, Fruhvirtová vyřadila nasazenou sedmičku

10. 10. 2023, 11:46
Aktuality 18
Kateřina Siniaková (27) se po sedmi letech vrátila do Hongkongu a své působení zahájila cennou výhrou 6:4, 7:6 nad Xiyu Wang (22), která před pár týdny v nedalekém Guangzhou poprvé ovládla turnaj WTA. Rodačka z Hradce Králové, která nedávno přerušila sérii sedmi porážek, upravila svou letošní bilanci na 17 výher a 18 proher. Do turnaje úspěšně vstoupila také Linda Fruhvirtová (18), jež měla před pár týdny na kontě dokonce devět proher v řadě. V úvodním kole si vyšlápla na nasazenou sedmičku Peyton Stearnsovou (22).
Kateřina Siniaková (© Profimedia)

Kateřina Siniaková získala na začátku července v Bad Homburgu svůj čtvrtý titul, ale po postupu do druhého kola Wimbledonu se začala zase trápit. Následovala série sedmi prohraných zápasů, kterou přerušila až na konci září postupem do čtvrtfinále v Ningbu.

Zatímco na velkém podniku v Pekingu ztroskotala hned v prvním kole po jasné porážce s Darjou Savilleovou, v Hongkongu se naopak sama vzepřela papírovým předpokladům. V jedné z nejhustěji osídlených oblastí světa, kde startuje po sedmi letech, si vyšlápla na Xiyu Wang, která před pár týdny v nedalekém Guangzhou slavila svůj premiérový triumf na turnajích WTA.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Rodačka z Hradce Králové nepotvrdila brejk z prvního gamu, ale o chvíli později šla do vedení znovu a náskok tentokrát uhájila. Úvodní dějství mohla zakončit už na returnu, jenže nevyužila čtyři setboly a set musela dopodávat.

Ve druhé sadě otočila manko 1:3 a po skončení sedmé hry šla do vedení brejku. Číňance se však podařilo skóre okamžitě srovnat a Siniaková pak musela dvakrát servírovat na udržení se v setu. V tie-breaku čelila setbolu, nicméně Wang jí pomohla dvěma dvojchybami v řadě. Bývalá deblová světová jednička první mečbol nevyužila, ale druhou šanci už proměnila a zkrácenou hru vyhrála 9:7.

Siniaková má na dosah své teprve čtvrté čtvrtfinále v probíhající sezoně a také může vyrovnat počet letošních výher a proher na 18:18. V cestě jí stojí Kamilla Rachimovová. S Ruskou se letos střetne už potřetí, v lednu v kvalifikaci v Adelaide ji porazila a o pár měsíců později v Monterrey s ní těsně prohrála.

 

L. Fruhvirtová – Stearnsová 3:6, 6:4, 6:4

Linda Fruhvirtová na tom byla před pár týdny ještě mnohem hůře než Siniaková. Před cestou do Ningba vlastnila sérii dokonce devíti porážek, ale i ona se v čínském městě zvedla a uhrála své druhé kariérní semifinále, první od senzačního loňského triumfu v indickém Čennaí.

Ve zlepšených výkonech pokračuje na asijském kontinentu i v posledních dnech. V Pekingu zničila Arantxu Rusovou a pak statečně vzdorovala člence elitní desítky pořadí Marii Sakkariové a své působení v Hongkongu odstartovala vydřeným vítězstvím nad nasazenou sedmičkou Peyton Stearnsovou, která prožívá průlomovou sezonu. Už na třetím turnaji v řadě tak zvládla úvodní zápas.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

V Hongkongu se na postup do druhého kola nadřela jasně nejvíc. Úvodní dějství rozhodl jediný brejk a Fruhvirtová v něm nevyužila ani jednu ze dvou brejkbolových šancí. Od začátku druhé sady však favorizovanou soupeřku ani jednou nepustila do vedení.

Přesto se pořádně zapotila a v koncovce utkání už bylo patrné, že jí síly ubývají. Druhý set nedokázala dopodávat, ale zakončila jej čistou hrou na returnu. V rozhodující sadě dvakrát nepotvrdila brejk, nicméně servis za stavu 4:4 zvládla na výbornou a na příjmu využila celkově čtvrtý mečbol. Tolik jich ani nemusela potřebovat, kdyby Američanka s obrovským štěstím neodvrátila hned ten první.

Fruhvirtová bude ve čtvrtek usilovat o své páté čtvrtfinále na turnajích WTA, třetí v letošní sezoně. Osmifinalistka lednového Australian Open se další soupeřku dozví ve středu po skončení ruského derby mezi bývalou juniorskou světovou jedničkou Alinou Kornějevovou a Valerií Savinychovou.

Anastasia Pavljučenkovová svou jedinou účast v Hongkongu v roce 2017 proměnila v triumf a do letošního ročníku vstoupila drtivou výhrou 6:0, 6:0 nad Chorvatkou Janou Fettovou. Zápas bez ztráty gamu dvaatřicetiletá rodačka z Moskvy vyhrála potřetí v kariéře. O postup do čtvrtfinále se utká s druhou nasazenou Brazilkou Beatriz Haddadovou Maiaovou, nebo s Aliaksandrou Sasnovičovou.

Výsledky turnaje WTA 250 v Hongkongu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

18
Přidat komentář
MiloBis
Nevíte někdo proč se odhlásil Machač?
Reagovat
Ianny
Má hrát koncem týdne kvalifikaci ve Stockholmu, tak si myslím, že nejspíš proto.
Reagovat
MiroslavVala
Bravo, bravo, bravo Lindo.
Je to cenné vítězství nad nasazenou hračkou. Cesty k vítězství v tenise vedou přes porážky, vítězství ale dodá sebedůvěru a tu ty Lindo potřebuješ. Je to dobrá zpráva pro český tenis, pro tebe a taky pro tvého otce.
Reagovat
tommr
těžce vydřená ale o to cennější výhra ... smile
Překvapilo mě že Linda vydržela bojovat až do konce protože se mi nezdála úplně fit ...
Reagovat
Haitik
No během zápasu co jsem mrknul, tak měla obvázané to lýtko, ne? Tak jestli to jí lehce trápí?
Reagovat
tommr
jj v prvních dvou setech ho měla obvázaný, ale ve třetím ten obvaz sundala takže to snad byla jen prevence ...
Já měl ale spíš na mysli to že v průběhu zápasu Linda často sotva popadala dech zatímco soupeřka vypadala úplně svěží. Zdání ale někdy klame ...
Reagovat
George_Renel
No, měla červený nos jak Petra, asi nějaká virózka či rýma.
Reagovat
Krisboy
Nebo party u Dannyho Evanse smile
Reagovat
EllNino
Supr :) Katka klasicky proti favoritkam umi prekvapit a Linda je zase v pohode :)

Linda by si mohla zahrat 2. kolo s Kornejevou a čf s Mirrou, byla by to fajn konfrontace mladych holek :)
Reagovat
George_Renel
S Andreevou až v případném QF.
Reagovat
EllNino
Vzdyt to pisu :)
Reagovat
tommr
na konfrontaci s Mirrou moc natěšenej nejsem protože ta by nejspíš dopadla pro Lindu hodně špatně ...
Reagovat
makro99
papírově jo, reálně ale reálně by to byla pro Mirru zase nová zkušenost, pže na takto mladou hráčku ještě na okruhu nenarazila, ne?
Reagovat
tommr
to by ale snad měla být pro Mirru výhoda, ne?
Reagovat
George_Renel
Promiň,to čf jsem úplně přehlédl.
Reagovat
makro99
Linda - zase až neuvěřitelně zafungoval ten psychologickej efekt - jen co Lindě vypršely obhajoby a zřítila se ze stovky, tak z ní spadl ten tlak a od té doby ze 7 výše postavených soupeřek 5 porazila...
Reagovat
tommr
Katka příjemně překvapila a vybojovala si cennou výhru ... smile
Ve druhém setu přitom prohrávala už 1:3 a musela se vyrovnat i s několika spornými rozhodnutími rozhodčích ...
Soupeřka ve druhém kole je taky hratelná. Posledně s ní sice Katka prohrála, ale byla to dost smolná prohra když Katka ve třetím setu neproměnila mečbol ...
Reagovat
Kandinsky1
Koukám, že Ostapenko měla zase svůj den smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist