Sinner je prvním čtyřnásobným přemožitelem Alcaraze. Jako druhý Ital se ocitne v TOP 5

3. 10. 2023, 23:01
Aktuality 19
ATP PEKING - Jannik Sinner (22) jako první tenista dokázal už počtvrté porazit Carlose Alcaraze (20). V semifinále turnaje ATP 500 v Pekingu zvítězil nad o dva roky mladším španělským rivalem 7:6, 6:1 a stane se teprve druhým Italem v TOP 5 světového žebříčku. O třetí letošní a celkově devátý titul si zahraje s Daniilem Medveděvem (27), s nímž prohrál všech šest vzájemných soubojů.
C. Alcaraz a J. Sinner (© Profimedia)

Jannik Sinner porazil Carlose Alcaraze loni na trávě ve Wimbledonu a na antuce v Umagu a letos přidal i dvě výhry na betonech. Po březnovém obratu v Miami zvládl i semifinále v Pekingu, kde se dnes kvůli dešti hrálo pod zataženou střechou.

Úvod zápasu přitom patřil Alcarazaovi. Jenže za stavu 2:0 nevyužil dva brejkboly, dvakrát neudržel výhodu brejku a v tie-breaku set ztratil.

Sinner pak nabyté sebevědomí přetavil v úspěch i ve druhé sadě. Začal brejkem, v prvních dvou gamech při svém servisu odvrátil všech pět brejkbolů a odskočil do vedení 3:1. Náskok už  nepustil a po téměř dvou hodinách boje zvítězil 7:6, 6:1.

Dvaadvacetiletý Ital v osmém vzájemném souboji s o dva roky mladší Španělem poprvé neztratil ani set a připsal si jeho celkově 4. skalp. To se dosud žádnému jinému tenistovi nepovedlo.

Sinner se díky postupu do finále posune v novém vydání světového žebříčku poprvé v kariéře na čtvrté místo. Vylepšením osobního maxima navíc vyrovná historické umístění krajana Adriana Panatty, který byl v roce 1976 jako dosud nejlepší Ital v pořadí ATP rovněž čtvrtý.

Zverev – Medveděv 4:6, 3:6

Daniil Medveděv porazil 6:4, 6:3 Alexandera Zvereva a ukončil jeho letošní neporazitelnost na asijském kontinentu. Vzájemnou bilanci s Němcem upravil na 10:7 ze svého pohledu a už poosmé v letošní sezoně postoupil do finále, posedmé na tvrdých površích.

Sedmadvacetiletý Medveděv se pokusí ještě vylepšit už nyní rekordní sezonu, v níž získal pět trofejí. V Číně může získat 21. trofej z 21. různého turnaje. O pět let mladší Sinner bude usilovat o třetí letošní a celkově devátý turnajový triumf.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Fandina
Vážně, to jsem si myslela, že jsou Italové lepší, teprve druhý v top 5 a po takové době. Na Panattu si vlastně pamatuji, v své době to byla tenisová hvězda a také si pamatuji na jeho památný DC, ve kterém hlavně Lendl se Šmídem nad Italy vyhráli.

Jinak Sinner je obrovský sympoš. Takže super gratulka k titulu. A je komu fandit. Janík už v mých topkách je.
Reagovat
arvncr
To je ještě otázka, jestli se Sinner sám považuje za Itala. Já znám jen jednoho Tyroláka, což není moc velký statistický vzorek, ale ten mi říkal, že kulturně má blíž k Rakousku, občanství má italské, ale neoznačuje se ani jako Ital, ani jako Rakušan, ale výhradně Tiroler.
Reagovat
vavrinec
Přesně tak, Tyroláci jsou Tyroláci, nepovažují se ani za Italy, ani za Rakušany. Obě země mají kliku, že těmhle horalům je jaksi jedno, že nemají oficiálně svoji zemi a žijou si prostě po svém a nevyhazují restaurace ani úřady do povětří smile.
Reagovat
turista
Ano. Na ten DC zápas z roku 1980 si pamatuji. Šmíd byl navzdory zažívacím potížím skvělý a Lendl taky. Panatta porážku neunesl. Po vyloučení jednoho Itala z hlediště kvůli rušení zápasu přestal hrát. A situaci musel řešit dokonce premiér Lubomír Štrougal. Pak Lendl jako totální válec zvýšil na 2:0 a po deblu bylo rozhodnuto.
Reagovat
Nola
klobucik, porazil dvoch top hracov v rade, vcera som nevidela, ale dnes si veril aj na Medveda, annah bude mat velku radost
Reagovat
annah
To teda mám, Sinner je hrdina!:-)))
Vždycky mi byl sympatický, hned vedle Ruuda a Paula...
Ale že vyřadí v řadě Alcaraze a Medoura, to jsem nečekala. smile
Reagovat
Patik
Mohla by byť z toho dobrá rivalita a asi aj bude len škoda premňa že Sinner mi nepríde ničím výnimočný alebo zaujímavý občas to u neho zasviští pekne z rakety a nohy pekne bežia to hej ale čo ďalej nič len mladý svižný hráč..mimo kurt nič na kurte necítim nejaký náboj medzi nimi lebo Janik mu nezobral niekoľko GS prirovnal by som to asi k takej rivalite ako čo ja viem Murray Wawrinka prezatial..
Reagovat
Krisboy
Dej jim čas. Za dva, tři roky budou mít odehráno třeba 15-20 zápasů a začne to být zajímavé.
Zatím vede Janek 4:3 smile
Reagovat
Krisboy
Jinak proč se finále hraje ve čtvrtek? To už se zbláznil i tenisovej svět?
Reagovat
enfee
Čajna...maji ten tyden trochu jinak prej
Reagovat
Krisboy
Tak dokonce už ve středu, já to vůbec nestíhám smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zato vzor pro tác si "vypůjčili" ve Wimblu.smile
Reagovat
Krisboy
No vida, jak se nám tu tvoří pěkná nová rivalitka smile
Reagovat
dadaft
tyhle zápasy by mohly časem být jak zápasy Roddick - Hewitt, na které se těšíval celý svět ,,,,,,,,,,,,,,
Reagovat
enfee
Sice fandim Medovi, ale Sinner ma ted takovou formu, ze podle me Meda poprve da
Reagovat
woody
No viděl jsem jenom HL ale vypadalo to na slušnej zápas. Sinner do toho mydlil slušně, Alcaraz se hlavně bránil.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Taky kouknu na HL, ale tipuju hru jako Berdych mkIIsmile
Reagovat
Krisboy
Sinner do toho umí mydlit jako málokdo, ale ne vždy to stačí...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist