Sinner má druhý titul z grandslamu. Jako čtvrtý ovládl Australian Open i US Open v jednom roce

8. 9., 22:34
Aktuality 169
US OPEN - Jannik Sinner (23) vyhrál i druhé grandslamové finále a jako teprve čtvrtý v Open éře ovládl Australian Open i US Open ve dvouhře mužů během jednoho kalendářního roku. Italský tenista necelých osm měsíců po premiérovém triumfu v Melbourne dobyl i major v New Yorku a stal se prvním tenistou po 47 letech, který získal své první dva grandslamové tituly během jedné sezony. Ve finále první hráč světa porazil 6:3, 6:4, 7:5 domácího Taylora Fritze (26), jenž nedokázal ukončit 21 let dlouhé čekání na amerického vítěze majoru.
Profily hráčů
Jannik Sinner (© Sarah Stier / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / Profimedia)

Sinner – Fritz 6:3, 6:4, 7:5

Jannik Sinner prožívá týdny jako na houpačce. Kvůli nemoci přišel o olympijský turnaj v Paříži, na US Open se naladil triumfem na Masters 1000 v Cincinnati a do posledního grandslamu sezony vstupoval pod tlakem kvůli s velkým zpožděním zveřejněné dopingové kauze a kontroverznímu omilostnění.

Se situací se však Sinner vyrovnal bravurně a v New Yorku potvrdil pozici nejlepšího tenisty současnosti. Poprvé na US Open překonal čtvrtfinále, stal se jeho prvním italským finalistou a nakonec i prvním šampionem z Apeninského poloostrova. V sedmi zápasech ztratil pouze dva sety, v nedělním vyvrcholení turnaje přehrál domácího Taylora Fritze.

Fritz začal své největší finále nervózně, v úvodní hře spáchal tři nevynucené chyby a odstartoval ztraceným servisem. Sice velmi rychle vyrovnal na 2:2, ale byl to jeho na dlouhou dobu poslední brejk. A když v první sadě třikrát neudržel podání, prohrával 0:1. Takový vývoj ve finále nikdy neotočil a nepovedlo se mu to ani na sedmý pokus.

Ve druhém setu byli oba tenisté na servisu dlouho suverénní. Až za stavu 5:4 udeřil minimálně chybující Sinner, jenž první brejkbol a zároveň setbol okamžitě proměnil a dostal se již do vedení 2:0. Takový náskok během kariéry ztratil pouze dvakrát, Fritz ale na otočku neměl.

Statistiky zápasu Jannik Sinner – Taylor FritzStatistiky zápasu Jannik Sinner – Taylor Fritz (@ Livesport)

Sinner sice na začátku třetího dějství prohrával při svém podání 0:40, ale všechny brejkboly zlikvidoval a Američanovu první malou jiskřičku naděje na obrat rychle uhasil. A i když vinou přibývajících chyb a po ztrátě tří gamů v řadě prohrával 3:5, k setbolu Fritze nepustil. Nakonec po dvou a čtvrt hodinách zvítězil 6:3, 6:4, 7:5 a vzájemnou bilanci upravil na 2:1.

"Tenhle titul pro mě hodně znamená. Poslední období pro mě nebylo úplně nejlehčí. Také si uvědomuji, že existuje i život mimo kurt. Rád bych tento titul věnoval své tetě, která se teď necítí zdravotně dobře. Nevím, jak dlouho ji tu ještě budu v životě mít, takže je hezké, že se s ní o to teď mohu podělit," uvedl Sinner.

Sinner uzavřel skvělou letošní bilanci na grandslamech na 23:2, z toho 14:0 na tvrdém povrchu. Tolik výher na majorech během jedné sezony zaznamenali od roku 2001 pouze Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič a Andy Murray.

I díky tomu si Ital upevní pozici v čele žebříčku ATP, v němž bude mít na kontě jako teprve pátý tenista za posledních 24 let víc jak 10000 bodů - před ním se to povedlo už jen kvartetu Federer, Nadal, Djokovič a Murray. Na druhého Alexandera Zvereva bude mít náskok více než tři tisíce bodů a stěží ho někdo do konce sezony z trůnu sesadí.

Sinner si zahrál minimálně semifinále již na každém ze čtyř grandslamů. Až do finále to dotáhl podruhé a opět v něm slaví triumf. Po lednovém vítězství na Australian Open ovládl i US Open, což během jednoho kalendářního roku dokázal jako teprve čtvrtý muž v Open éře po Matsi Wilanderovi, Rogeru Federerovi a Novaku Djokovičovi.

Italský šampion v New Yorku napodobil vítězku dvouhry žen Arynu Sabalenkovou. Stejně jako Běloruska navázal na srpnový triumf ze Cincinnati a letos vyhrál oba majory na tvrdém povrchu. Vyhrát svůj první i druhý grandslam během jednoho kalendářního roku dokázal naposledy v roce 1977 Argentinec Guillermo Villas.

Dva grandslamy Sinner vyhrál jako první Ital v Open éře, dva majory během jedné sezony ovládl jako první Ital v historii. Za newyorský triumf obdrží prémii 3,6 milionu dolarů (81,1 milionu korun).

Parádní bilanci ve finálových duelech Sinner vyšperkoval na 16:4. Letos získal 6. titul, čímž už podruhé překonal své maximum z let 2021 a 2023.

Sinner se před turnajem musel vypořádat s nebývalou mediální pozorností a rozladěním fanoušků i některých tenisových kolegů, neboť se po pěti měsících dostala na veřejnost jeho dopingová kauza. V březnu měl dva pozitivní testy na přítomnost steroidu, ale pokaždé byl úspěšný s odvoláním a vysvětlením a body a peníze mu byly odebrány pouze za výsledek na Masters v Indian Wells.

Fritz neukončil americké čekání

Šestadvacetiletý Fritz v New Yorku na pátý pokus překonal čtvrtfinále grandslamu a rovnou se stal i prvním Američanem ve finále grandslamu ve dvouhře mužů od roku 2009, kdy Andy Roddick hrál neúspěšně o triumf ve Wimbledonu. Už 21 let dlouhé čekání na amerického šampiona ale ukončit nedokázal, Roddick dál zůstává posledním vítězem majoru z USA (US Open 2003).

"Být Američanem na US Open je neuvěřitelný pocit. Vím, že na šampiona čekáme dlouho a moc mě mrzí, že jsem to nedokončil. Ale budu dál pracovat a doufám, že se mi to příště podaří," řekl Fritz.

Aktuálně nejlepší americký tenista se ve Flushing Meadows postaral o vyřazení grandslamových finalistů Mattea Berrettiniho, Caspera Ruuda a Alexandera Zvereva či zvládl pětisetovou bitvu s Francesem Tiafoem, na světovou jedničku ale nestačil ani v celkově devátém střetnutí.

Výsledky US Open ve dvouhře mužů


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

169
Přidat komentář
muster
já myslím, že Djokovič ještě udělá i GS...nějak se to sejde, big2 budou z formy nebo po zranění a on toho využije...roky sice přibývají, ale jeho výhoda je, že může vyhrát kdekoli... navíc letos byla olympiáda a to byl zřejmě jeho hlavní cíl... uvidíme, snad do toho promluví i Lehečka a urve aspoň finále... Zverev a Ruud budou dál na nule, Medveděv stagnuje, Hurkacz na to nemá, Američani zahrají jen doma...
Reagovat
Mantra
Lehečka. To jsi mě rozesmál
Reagovat
Krisboy
Proč? J2rka na to teoreticky má, ale muselo by se mu všechno sejít. Po konci Big3 bude možné všechno.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Jj, největší šanci má na AO a Wimblu
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Haluz dycinky na USO
Reagovat
Mantra
Z tohoto pohledu na to má kdekdo a jmenovat na prvním místě Jirku je spíš přání.
Reagovat
Krisboy
Možná kdekdo, ale určitě ne všichni...třeba Macháče ani Menšíka si ve finále GS představit (zatím) nedovedu.
Reagovat
muster
tohle US open bylo dost nudný, nejlepší zápas asi Fritz vs Tiafoe
Reagovat
kolapse
AO - SINEER
RG - ALCARAZ
W - ALCARAZ
USO - SINNER

NEW TENNIS ERA
Reagovat
vavrinec
V zásadě ano, jen mi přijde, že Alcaraz je zdravotně křehčí a bude s tím mít větší problémy.
Reagovat
Amputace
No, to bych vůbec neřekl - vzhledem k tomu, že Sinner ve 23 letech laboruje s kyčlí.
Reagovat
muster
nová big2 se zraní a bude
AO Djokovič
RG Djokovič
W Djokovič
US Korda
Reagovat
gocii
Neverim ze Korda zase selze ve Wimbldonu.
Reagovat
gugu
Nene, Korda zkompletuje hattrick na Wimbledonu...
Reagovat
kolapse
víc mě bavily ženy letos, to je co říct
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nakonec se tedy "Projekt Sinner" podařil. Gratulace Jankovi ke druhému GS do sbírky. Teď hlavně ať si vydobyde jiné jméno než Ten Všemi Mastmi Mazaný.
A nepolíbená Anča bude snad brzy vyměněna
Reagovat
com
mozna tak za anču dlaňovku
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To mu myslím nehrozí
Reagovat
RFanousek
proč? Však je to kočka.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nemyslím, že by mu to stačilo, je to chytrý chlapec.
Reagovat
vavrinec
Na nějakou briskní ženskou inteligenci horalé moc nedají, spíš jestli umí porodit tele, utlouct máslo či umlít obilí. Je to Ruska, tak třeba překvapí .
Reagovat
Nola
LOL, je mazany vsetkymi mastami...
ale urcite mu to stacit nebude, vies ako sa vravi na starej.... sa cvici, na mladej sa nici, staci pockat do buduceho roka, kym bude Andreeva Mirra plnoleta, aby nevyzeral ako pedofil Stan
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Janek nevypadá, že by mu to stačilo ke štěstí
Reagovat
alcaraz.dva
Ale proč? Teď zrovna je na vrcholu štěstí
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Sice nevím, kde bereš tu jistotu, ale štěstí mu samozřejmě nelze nepřát.
Reagovat
Ondra979
well done Sinner, pojd si pro obhajobu na AO, treba konecne dojde na ocekavane velke finale s Carlosem, uz by bylo na case
Reagovat
turista
Kéž by ne. To už nemá-li vyhrát AO Djokovič tak radši Alcaraz. Sinner ne. Je sice talentovaný a vysoce kvalitní hráč ale při nálezu dvou pozitivní nálezů Clostebolu měl protekci. Kdokoliv jiný by nejdřív dostal flastr, který by se pak zmírnil třeba jen na 3 měsíce po úspěšné obhajobě. On nic.
Reagovat
vavrinec
Tak vzhledem absurdně nízkému množství identifikovaného Clostebolu je to řešení správné, které mělo být uplatňováno vždy a ne až teď. Ale díky kvalitě Sinnerových zástupců a právníků snad nastoupí stejný metr i pro všechny ostatní. Při dnešní kontaminaci všeho vším snad konečně cesta rozumu.
Reagovat
annah
Přesně tak to vidím. Snad konečně dostali ti posuzovatelé rozum a budou ho aplikovat i nadále.
Reagovat
dorsch2
kedysi takto znicili nasho Becka, dostal asi 2roky, podrobnosti si nepametam, ale veril som mu, ze nevedel co sa deje, je to z mojej strany mozno naivita, fakty su fakty, ale z nejakeho dôvodu mu v tomto verim
Reagovat
victim
Já myslím že budeš zklamaná a to ze dvou důvodů.První je ten že jsem nenašel žádnou "opozici" k stávajícímu stavu (možná jsem jen špatně hledal) a našel jsem pouze občasné stížnosti na množství kontrol a na jehly (někdo je nesnáší).Na samotný systém si asi nikdo nestěžuje.A druhý důvod je ten že u tohoto typu látek to bude asi vždy nula.Né nadarmo jsou na seznamu zakázaných látek hned na začátku.Ale nejsem expert na antidoping takže to je jen laický názor.
Reagovat
turista
Jenže právě v tomto případě to má charakter protekce. Kdyby šlo o hráče, který je na konci druhé stovky žebříčku tak by to působilo důvěryhodně. Takhle to nebudí dojem, že je všechno v pořádku.
Reagovat
TheRoyalBlue
Ale ono sa to stalo tento identický prípad hráčovi, ktorý je na konci tretej stovky :) Len ty si si asi vybral to ignorovať, tak ako mnohí iní. Za to, že ty si schválne robíš slepé škrvny tam, kde sa ti to hodí, za to Jannik ani nik iný nemôže.
Reagovat
victim
No když ten případ mohl ignorovat Sinnerův tým proč by nemohl Turista?Tady zase vidím problém já v tomto případu.To se kolem těch hráčů motají analfabeti?A kolikrát ještě máme omluvit neomluvitelné.
Jinak osobně se taky spíš kloním k tomu že to bylo neúmyslné nicméně vzhledem k tomu že je to už několikátý takový případ tak nějaký menší trest měl přijít.
Reagovat
TheRoyalBlue
Lenže turista z toho skladá úplne iný argument keď sa činí rozhodnutie tento prípad ignorovať.

Zase v tenise týchto prípadov nie je až toľko, hovorí sa o nich v súvislosti s inými talianskymi športovcami. Každopádne amatérska chyba to je a žiaľ, je to podľa mňa zlučiteľné s nedbalou talianskou náturou. Snáď si Jannik nájde schopné náhrady, je to snáď poučenie nielen pre neho.

Ak však chce ITIA a WADA tieto prípady trestať prísnejšie lebo už je známe, že sa dá kontaminovať cez voľne dostupný prípravok v Taliansku, tak by mala k tomu vydať oficiálne stanovisko, inak je prirodzené že rozhodujú podľa precedensu.
Reagovat
victim
K tomu množství případů.Tady je zase otázka jestli je možné a správné se na ty případy dívat odděleně jenom proto že první byl případ lyžařky poté tenisty a příště to může být třeba fotbalista.Já to moc oddělit neumím přiznám se.

A tomu precedentnímu rozhodování.Obávám se že se bude do budoucna opakovat situace kdy buď doktor nebo masér nebo někdo jiný bude odpovědný za chyby a sportovec samotný bude z obliga.Ostatně i toto je už několikáté vysvětlení.
Reagovat
Amputace
Zase na druhou stranu: stále je to primárně zodpovědnost sportovce. On má být tím, kdo je schopen si vše ohlídat - zkontrolovat si, jaké léky poliká, co za posilující látky jí atd. Doufám, že k situaci, že za eventuální doping bude zodpovědný někdo jiný než samotný sportovec, nikdy nedospějeme. I kdyby to nakrásně nebyla chyba toho sportovce, stále on musí být tím zodpovědným. Stejně jako v jakémkoli jiném podnikání/zaměstnání - vždy finální zodpovědnost padá na zaměstnavatele, byť se chyby mohl dopustit zaměstnanec.
Reagovat
victim
Skoro bych řekl že tady nejsme ve při.Můžeme se bavit o tom jestli v tomto případě byla osobní odpovědnost vyvozena dostatečně (předpokládám že si myslíš že ano) já si nejsem jist ale jinak jsme ve shodě.
Reagovat
TheRoyalBlue
Tu sa už úplne vzďaľujeme od pôvodnej pointy - a to je dookola opakovaný argument, že Sinner dostal preferential treatment kvôli rankingu. Práveže keby dostal prísnejší trest, bol by to presný opak - bol by potrestaný viac ako ostatní. Čiže to tvrdenie je úplne mimo.

Čo ty hovoríš dáva zmysel ale nie vo vzťahu k Sinnerovi, ale k rozhodovaniu o takýchto prípadoch vo všeobecnosti. Dokiaľ nevydá ITIA stanovisko, že bude pri týchto prípadoch rozhodovať inak, tak hociktorý športovec sa môže sťažovať, že s ním bolo neférovo zaobchádzané ak dostane prísnejší trest ako Bortolotti alebo Sinner. Takéto stanovisko pred Sinnerovým prípadom vydané nebolo.
Reagovat
victim
Tady si nerozumíme.Já jsem o žádném preferential treatment nehovořil.Já jsem reagoval na tvůj argument o tom že těch případů v tenisu není mnoho.

A ano ve druhém odstavci jsem hovořil obecně o tom jestli v budoucnu nemůže nastat problém vzhledem k precedentnímu rozhodování.Ale to už nemělo se Sinnerem co dělat.Psal jsem o budoucnosti.
Reagovat
TheRoyalBlue
Lenže turista a ďalší informačne zraniteľní či zámerne zaslepení spoluobčania o tom hovorili a na to som ja pôvodne reagoval. V podstate s tvojou pointou súhlasím, ale nemyslím si, že sa vzťahuje k Sinnerovi, ale týkať sa môže budúcich prípadov (z dôvodov, ktoré som už uviedol).
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tuto teorii i praxi už vyvrátil vlk několik dní zpátky, tak proč to tu zas nadhazuješ Setrvačnost, jak házet lístky Babišovi.
Reagovat
TheRoyalBlue
Niektorí ľudia sú zrejme imúnni voči faktom, a to mimoriadne. Na Sinnerov prípad existuje precedens, viď Marco Bortolotti. Sinnerov prípad bol vyriešený v súlade s ním. Case closed v podstate za jeden mesiac - https://www.itia.tennis/news/sanctions/no-fault-or-negligence-in-marco-bortolotti-s-doping-case/

A nerozumiem tej potrebe zmieňovať dva pozitívne nálezy, keď odstup medzi nimi je 8 dní.
Reagovat
dorsch2
ludia, Sinner tu ma dost neprajnikov, ale chceli by ste aby sa zopakovalo finale RG 04?, ked isty Gaston Gaudio dostaval totalne na budku, super sa v tretom sete zranil a Gaudio to vyhral, ano bol to zapas na jednu branu, pre nezaintresovanych asi nuda, ale pre tenis je dobre ze sa nic podobne neopakovalo, uz teraz sa tesim na finale Jannik - Carlos
Reagovat
Tennisfan77
Jak to USO zhodnotit, nevím.

Je to každopádně nejnudnější GS roku který už pravidelně vyhrává posledních 20 let pokaždé někdo jiný. Dalším faktem je to, že si na USO připsali největší kariérní anomálie hráči jako Čilič, Anderson, Nishikori, Ruud či nyní Fritz.

Sinner je určitě zaslouženým vítězem, Zverev opět potvrdil, že je prostě mimo a GS nikdy nevyhraje.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nejen Zvíře, ale i další - Taylor, Franta... Taková klasika. Hlavně, že nevyhrál žádný haluzář.
Reagovat
Patik
Toto bolo asi jediné us open ktoré som nevidel poriadne ani jeden zápas a najhoršie je natom že ma to ani nemrzí.. Djokovičove prvé kolá na GS su zväčša formality a o tretej ráno sa to neoplatí zapínať a jeho vypadnutie po zisku zlatej medaile vôbec nezamrzelo..finále turnaja som pozrel asi 4 gemy ten zápas nemal žiadnu auru žiadny náboj a Sinnerove zápasy niesu zaujímavé pre ľudské oko..fakt asi najväčší hajlajt z mojich zážitkov z tohtorocneho us open je len dnešné ráno keď som sa pozvracal pri pohľade na neho s pohárom..aj to sa človek utrie a po minúte zabudne že bolo nejaké finále nejaké us Open.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pomáhá ta terapie na TP? Možná na sezení ještě někdo dorazí, ale možná už všichni utekli...
Reagovat
elsky
No, je dobré si zapamatovat nick, aby to příště člověk nečetl..
Reagovat
TheRoyalBlue
Trochu rozumiem kritike, že Sinnerov tenis je nudný - áno, keď proti nemu stoja súperi bez šance :) Mňa baví biomechanika jeho úderov, je neskutočné ako dokáže s tým slingshot forehandom mať takú kontrolu nad loptou aj pod obrovským tlakom. Ako povedal aj Meddy, dobre rozumie hre a vie kedy a ako si otvoriť kurt. Popracoval aj na variabilite, aj keď uznáva, tu má čo zlepšovať ešte a samozrejme, nie je jeho štýl tak flashy ako u Alcaraza. Čiže áno, vyzeralo to na tomto USO trochu tak, že vyhral hráč, ktorý si proste priniesol väčšie delo ako ostatní.

Ale okrem víťazstva mechanicky perfektných úderov je to aj víťazstvo skvelého chalana, čo len podčiarkol záverečný prejav. A je to jeho víťazstvo nad neprajníkmi z konšpiračných radov, prevažne fanúšikov veď-vieme-koho. Snáď náš "buržoázny" šport smeruje k tomu, že sa trochu očistí od tejto skupiny populácie a tá pôjde zapaľovať svetlice na futbalové štadióny alebo sa bude viac sústrediť na iné typy internetového obsahu kde budú užitočnými dobrovoľníkmi Kremľa. Zároveň sa podľa priaznivých reakcií publika na Jannika ukázalo, že na veľkých tenisových turnajoch sa tieto typy ocitnú jedine tak so srbskými vlajkami.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Voldemort hraje tenis?
Reagovat
TheRoyalBlue
A aby toho nebolo málo, tak Homelander hrá futbal - https://assetsio.gnwcdn.com/ronaldo_y5VcvYA.JPG?width=1600&height=900&fit=crop&quality=100&format=png&enable=upscale&auto=webp
Reagovat
vavrinec
Voldemort hraje všechny sporty, i tenis.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
farr
Jeden z nejnudnějších GS za poslední dekádu konečně skončil a musím říct emoce to u mě nevyvolalo absolutně žádné. Celkově mi to US Open poslední roky připadá jako taková casual podprůměrná tisícovka, avšak hraná na 3 vítězné. Ten turnaj nemá
žádnou váhu od dob kdy tam dominoval Federer a za mě nejhorší GS hned po FO, Wimbledonu a nejlepším GS v Austrálii s nádechem australských prázdnin. Navíc když ho vyhraje usvědčený podvodník s generálním pardónem, tak pocit nejen že se může jevit jako kyselý, ale rovnou bych dodal, že se mi chce spíš ...
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
První kola byla hoooooooooooooooooodně napínavá, protože vypadávalo tolik favoritů! Hlavně u mužů!
Reagovat
PetaM
Proč jen chce? Jen běž. A pořádně. Až ze dna.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
AO a nejlepší GS? Mno, sto lidí sto chutí...
Reagovat
Davor1
Po prvý raz od roku 2003 nevyhral žiadny GS v sezóne niekto zo svätej tenisovej trojice Federer-Nadal-Djokovič. Po 23 rokoch sa začala nová éra mužského tenisu, ktorej zrejme budú najbližšie roky dominovať Sinner a Alcaraz. Bude zaujímavé sledovať, koľko GS pozbierajú, kým sa im objaví nejaká reálna konkurencia. Obaja sú extrémne komplexní a silní na všetkých povrchoch. Vo vzájomných súbojoch bude mať Alcaraz výhodu na antuke a pomalších hardoch, Jannik na rýchlejších povrchoch. Každopádne, od novej sezóny sú obaja jasne najväčší favoriti na každom GS a už tohtoročný TM bude z tohto pohľadu zaujímavý...
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Myslím si, že Draper může vyrůst na pozici no.3 a taky nějaký GS vyhrát. Vypadá to, že jeho nejlepší povrchy budou tráva a hard. Co si o tom myslíte? Rune má na to být taky no.3 a vyhrávat GS, nejdřív ale musí vyřešit svůj mamánkovský syndrom Andyho Murrayho.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Rune je nejen mamánek, ale hlavně (ne)pěkný Spratek.
Drápal tlačil Janka víc než Taylor, akorát z toho házel šavle. Tak je otázka, nemá v týmu kouzelníka po vzoru Jokera?
Jinak Drápal určitě šance na nějaké tituly má. Jestli GS, to je otázka, ale může být rád, že mu nevyšel tenhle, protože víme, jak dopadli Dom a další...
Reagovat
paddy
smile
It happened only twice to have the same pair of singles champions in the two hard court Grand Slams of a calendar year

1988 (Steffi Graf, Mats Wilander)
2024 (Aryna Sabalenka, Jannik Sinner)
Reagovat
paddy
Zhodnocení sezóny a výhled 2025 smile

Jak jsem na začátku roku upozorňoval, tak letos bude mít Djokovič proti sobě těžkou konkurenci a neopakoval se proto rok 2023, kdy těžil z toho, že jediným relevantním protivníkem byl Alcaraz (Sinner se teprve vracel na špici), který navíc vynechal AO a na RG se ukřečoval. Letos tedy platila nerovnost 2 > 1, což v souvislosti s 37. narozeninami Djo znamenalo velmi těžký, a jak se potvrdilo i nepřekonatelný problém.

Věk 37 let se jeví symbolický zlom pro Big3 z hlediska šance na zisk GS. Rekord drží Rosewall (37r 1m) a s vysokou pravděpodobností mu zůstane. Nechme v záloze to pověstné 1 %. Ještě se dá postoupit do finále, jako to zvládl Fed (skoro 38r). Nejstarší finále také drží Rosewall (39r 10m).

V příští sezóně se Djo přehoupne přes 38r a opět budou všichni sledovat, zda dokáže vyhrát 25. GS. Připomeňme, že Lacoste ho možná s tou mikinou s číslem 25 zaklel. Pokud by ani příští rok titul nezískal, pak se určitě najdou jedinci, kteří budou věřit, že se mu to podaří v r. 2026 (věk okolo 39r). GS finále v příštích dvou letech se mu může podařit a u určité kategorie hráčů se za úspěch berou jen tituly.

Můj názor je již dlouhodobě známý. Věk v kombinaci s těžkou konkurenci dvou mladých hřebců a možná i někoho dalšího bude pro Djo nepřekonatelný problém a uzavře proto svou kariéru na čísle 24. smile

Teď už to není taková odvážná myšlenka jako po minulé sezóně, že ano?
Nechme se překvapit, míč je kulatý.

Nejstarší GS vítězové
37r 01m 24d Rosewall
36r 05m 07d Federer
36r 04m 05d Rosewall
36r 03m 06d Djokovic
36r 00m 06d Djokovic
35r 11m 19d Nadal
35r 10m 26d Federer
35r 10m 00d Rosewall
35r 07m 25d Djokovic
35r 07m 14d Nadal

Nejstarší GS finalisté
39r 10m Rosewall
37r 11m Federer
37r 02m Djokovic
36r 10m Mal Anderson
36r 02m Djokovic

Djokovic: harmonogram
37r 08m AO25
38r 00m RG25
38r 02m W25
38r 04m UO25
Reagovat
paddy
Pokud jde o duo Sinalc, tak je docela možné, že si opět rovnoměrně rozdělí GS tituly. smile
Nebo jim jednu třešinku někdo ukradne. smile
Pokud bych chtěl odhadnout nějakého vítěze, tak asi Alcaraze ve Wimbledonu. Ten kluk tam jednou může vyhrát i rekordní 9. titul. Na trávě je vždy nejmenší konkurence, tak proč ne. smile
Reagovat
Davor1
Práve Sinner by sa mal v budúcej sezóne sústrediť na Wimbledon. Potenciál na tráve má obrovský a je posledný, kto vo Wimbledone Alcaraza celkom jasne porazil.
Reagovat
FedError
presne
Reagovat
paddy
smile
AO25
Alc 3,5
Sin 3,5
Djo 2,5

FO25
Alc 2,5
Sin 4,0
Djo 4,5

W25
Alc 2,2
Sin 3,0
Djo 4,0
Reagovat
Ereinion
Djokovič podle mě ještě GS finále udělá...ale je fakt, že to už bude mít daleko těžší kvůli žebříčku, doba umetených cestiček do finále je u něho definitivně pryč, naposled to měl tohle USO
Reagovat
muster
já myslím, že ještě udělá i GS...nějak se to sejde, big2 budou z formy nebo po zranění a on toho využije
Reagovat
Pe3k
Sinner ovládnul hardové gs v roce 2024, klobouček. Ani nepamatuji, kdy naposledy někdo vyhrál čistě kombo AO, US open. Gratulace. Pravda je taková, že jsem ho dost podceňoval a on mi ukázal...

Teď trochu kritiky. Borec vyhraje US open a téměř žádná radost. Nakonec vrchol jeho oslav bylo když se usmál
No a zároveň je to druhá kritika je o tom. Nejen, že on sám neumí projevit žádné emoce celá jeho hra ve mě nevyvolává nic. Janek vyhraje? Ok. Janek prohraje? Ok. Je mi to prostě fuck. V minulosti jsme třeba neměl rád Nadala, ale ten právě vyvolával tu emoci silnou. Sice byla negativní, ale to je pořád lepší než žádná. Sinner je (IMHO) nudný.
Reagovat
vavrinec
Je to Tyrolák. Chtít po horalech nějaké vnější emoce je nesmysl. Prostě typický introvert.
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Ereinion
Je to tak, jeho hra je podobně robotická jak Djokovičova, ale ten aspoň vyvolává emoce jinak...Sinnerovi může být stravitelnější v nějakým epickým zápase s někým na jeho úrovni, takže asi s Alcarazem, ideálně v GS finále
Reagovat
Ereinion
* Sinner
Reagovat
Amputace
Djokovičův tenis, jakkoli jsem ho nikdy jako tenistu neměl rád, se mi teda líbil daleko víc. Sice robotický a strojový, ale takový dynamičtější a plný emocí. Člověk cítí, že to ten hráč prožívá, u Sinnera mám pocit, že vůbec nemá motivaci vyhrát a že paradoxně proto vyhrávat dokáže - udrží emoce na uzdě a hraje si to svoje. Nevím, co by se muselo stát, aby ho to nějak rozhodilo. Jako vlastně je to nakonec dobře. S Alcarazem to bude skvělá rivalita - dva totálně odlišné charaktery i pojetí tenisu.
Reagovat
Ereinion
Jo Djokovič do toho dává hodně emocí, ale čistě tenisově mně nepřijde zajímavější než Sinner.

U Fedexe i Nadala můžem říct, že takové hráče už nikdy neuvidíme, měli prostě svůj unikátní styl, to u Djoka fakt neplatí
Reagovat
paddy
protože oni oslavovali již po 3k, emoce jsou dávno pryč smile smile
Reagovat
dorsch2
aspon nehra divadlo, slo o to ci Fritz uhra aspon set, niekto vo finale musel byt, az vyhraje 5-setovu dramu s Alcarazom mozno sa prejavi silnejsie a to ze Rafa prejavuje silnu negativnu emociu je totalny bullshit, Rafa prejavuje neskutocne pozitivne emocie, to ze si zaslepeny a nevies realne zhodnotit situaciu a ani vekom sa to nezlepsuje, je tvoj problem
Reagovat
Pe3k
Však já sem mluvil o sobě, že ve mě vyvolává silnou negativní emoci.
Reagovat
dorsch2
aha:)))
Reagovat
dorsch2
mozno som to nespravne pochopil a vyvolaval negativnu emociu u teba konkretne, sam prejavoval emocie pozitivne, negativne mal napr. Murray, to bola ale ina osobnost, jemu to pomahalo
Reagovat
Davor1
Niekedy na začiatku minulej sezóny sme sa tu bavili a porovnávali výsledky Sinnera a Augera a odhadovali, kto urobí lepšiu kariéru. Ty si tipoval Augera, ja Sinnera. Vtedy si ho ešte dosť podceňoval a je fakt, že ešte možno pred rokom a pol na tom boli s Augerom dosť podobne. Ako sa odvtedy potočili ich kariéry je neskutočné. Ja som Sinnerovi veril od začiatku, ale že sa dostane až na takú úroveň, to som teda nečakal.

Ja osobne proti podobným flegmatickým typom vôbec nič nemám, skôr naopak. Celú kariéru som fandil Nishikorimu a ten prejavoval podobné emócie. Asi aj preto im fandím, osobnostne sú mi podobní hráči oveľa sympatickejší, ako horúce hlavy typu Kyrgios, Tomič, Paire a im podobní pacienti...
Reagovat
Pe3k
Tak jako fanda FAA, nebudu podporovat jeho oponenta, že ale je FAKT, že jsem Sinnera podcenil hodně. Nišimu bych fandil, líbí se mi jeho agresivní hra a bh. Tomice a Paireho nesnáším. Gyros je kategorie sama o sobě.
Reagovat
Davor1
Škoda, že herne sa FAA zasekol niekde v roku 2022 a odvtedy sa už nikde neposunul, skôr naopak, neudržal ani tú úroveň a momentálne nepatrí ani k širšej špičke. Snáď sa ešte preberie, potenciál na top10 určite má, akurát neviem, čo sa so všetkými tými kanaďanmi deje. Ešte v 2020 mali 3 hráčov v top20, dnes už tam nie je ani jeden.
Reagovat
Pe3k
Je to tak.
Reagovat
Ereinion
Zajímavý je, že FAA šel dolů cca v době, kdy ho začal trénovat strýček Toni
Reagovat
Davor1
No to nie je celkom pravda, skôr naopak

Strýček Toni začal trénovať Augera na jar 2021, a práve vtedy prišlo jeho najlepšie obdobie v kariére. Štvrťfinále na Wimbledone, semifinále na USO, v nasledujúcej sezóne štvtťfinále na AO a tie 4 halové tituly, plus viac ako rok sa držal v top10.

Dolu vodou to s ním začalo ísť od antukovej časti minulej sezóny, každopádne Uncle Toni bol pri ňom pri najlepších výsledkoch v kariére. Momentálne už v jeho tíme nie je...
Reagovat
Ereinion
Ok, žil jsem v domnění že s ním byl až od 22
Reagovat
Davor1
Tak ide ten čas rýchlo. Tiež sa mi to zdá ako včera, čo ho začal trénovať, a ono je to už 3 a pol roka
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak s Tonim vzestup v r.2021 může ale taky nemusí souviset. Je otázka, jestli ho tak rychle a čím mohl posunout.
Mně také spíš přišlo, že pod ním začal stagnovat. Jako na objednávku, když začal Nadalovi šlapat na paty...
Reagovat
Amputace
Výjimečně s tebou naprosto souhlasím.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Naopak myslím, že Janek emoce dokáže vyvolat, ale moc he neukazuje, jak píše Vavrinec.
Reagovat
Patik
Človek ktorý podľa mňa nieje ničím zaujímavý nemá žiadnu charizmu či auru okolo seba nedokaze vyvolať emócie na kurte.
Reagovat
Krisboy
Třeba mu jde o výsledky, a ne o emoce, popularitu... jaký máš názor třeba na Samprase?
Reagovat
Patik
nemám na neho názor za jeho čias som to aktívne nesledoval..len tak zbežne.
Reagovat
Krisboy
Tak to je škoda, to jsi propásl Zlatou Éru Tenisu!
Reagovat
Patik
Hej niekedy ma mrzí že som nezačal skôr s pozeraním.
Reagovat
Marduch
Sampras byl pro mě frajer, rutinér, machr. Pohyby, gesty, volnými hadry. Houpavá chůze, úsporné pohyby, atleticky a mocně provedený servis, král na saku. Na plácku za barákem jsme na podání všichni špunti byli SAMPRAS
Reagovat
Krisboy
Pro mě je to dodnes nejoblíbenější hráč vůbec. Můj soukromý GOAT forever.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ve mně třeba emoce vyvolává. Každý si holt všímá něčeho jiného.
Já nepotřebuju vidět srdíčka, řvaní na všechny kolem nebo trefování rozhodčích tenisáky.
Reagovat
annah
Reagovat
Patik
Typické no stovka hráčov ktori vedia vytvoriť celkom slušný náboj nielen svojou charizmou a správaním sa na kurte..ale samozrejme prečo neuviest hneď Djokoviča a tie najväčšie excesy na svete čo..ostaňme teda pritom že je to subjektívny dojem aj keď rád by som sa spýtal čim konkrétne v tebe vzbudzuje emóciu ale isto by to bola zase odpoveď ako predtým týkajúca sa nejakej negatívnej stránky Djokoviča.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tys uvedl Djokoviče, já jen to, co nemusím Ale pravdou je, že všechny tyhle věci on dělá. Jiní jen něco z toho.
Reagovat
Marduch
Holt most complex player ever čau paddy
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, komplexní ve všem Dloubnul jsem si do Patíka, podobnost s paddym čistě náhodná
Reagovat
marsden
Von chodi s ruskou?? Jezis
Reagovat
Pe3k
Tak Rusky jsou jedny z nejkrásnějších žen na světě. Ta jeho zrovna ne, nelíbila se mi ani Šarapka.
Reagovat
vavrinec
Zrovna ta jeho ano. Jen by mě zajímalo, podle jakého pravidla se přechýlí příjmení "Kalinskaja" na "Kalinská". Mám neodbytný pocit, že se novináři i UJČ už úplně zbláznili.
Reagovat
sojka1
s rizikem, ze jsem taky blazen, se zeptam - tatik neni Kalinsky? :-)
Reagovat
annah
Když už, tak spíš Kalinský, ne? S dlouhým ypsilon.
Reagovat
sojka1
na wiki jsem nasla i Kalinskiy .... myslim ale, ze i kdyby byl konec koncu Kalinskij (-yj) je to porad slovanske jmeno, tvar pridavneho jmena, takze podle vzoru mladý..... a Kalinská (mladá) je spravne.... i kdyby byla stara.... :-))
Reagovat
vavrinec
Je to Kalinskij, nicméně i tak je to fascinující postup. Kvůli přechýlení tedy vypátráme jméno otce, pak zjistíme, jestli je jeho jméno slovanské (co to vůbec je, slovanské jméno ? Existuje nějaká přesná definice ?). Tady se to nabízí, je to Ruska ale jsou jiné Kalinskaje, které jsou třeba Američanky, pak zjistíme, zda je jméno otce přídavným jménem (zase, jak, Kalinskij nemá v Ruštině žádný překladový význam) a pak vítězoslavně přechýlíme na Kalinská, což je úžasné, protože z toho nemáme šanci zjistit, jak se vlastně doopravdy jmenuje. Tleskám.
Reagovat
sojka1
ja jsem se proste primitivne podivala do pravidel....... dokonce i Čajkovskij má v češtině paní Čajkovskou, voláme: paní Čajkovská.... :-)
Reagovat
vavrinec
No, já si myslím, že když už nutně musíme přechylovat, že by z toho přechýleného jména mělo jít odvodit jméno původní. A to prostě nejde. Přechýlená "Kalinská" může být jak "Kalinskaja", tak i "Kalinska" (s kratkym "a"), kdyby to byla třeba Lotyška nebo Ukrajinka (podle státní příslušnosti to nepoznáme, i Lotyšky a Ukrajinky původem mnohdy žijí v Rusku). Takže za mě špatně, ať už si UJČ napsalo do pravidel cokoliv.
Reagovat
vavrinec
Pardon, ne Lotyška ale Litevka, už blbnu.
Reagovat
sojka1
dvoji prechyleni, tj. Kalinskajaova, v cestine mozne neni, nezbyva nez se obratit na kompetentnejsi mista a vymoci zmenu.... :-) Ale asi bych se prilis neexponovala, soumrak prechylovani je za dvermi.... ;-)
Reagovat
vavrinec
No asi spíš něco jako Kalinskij - Kalinskijová, když už jedeme podle jména otce, ale jinak souhlas, pokud můžu tak nepřechyluji a doufám tiše, že to postupně zahyne.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pak do toho nějaký aktivní blbec hodí vidle a zakáže to i pro česká příjmení
Reagovat
vavrinec
No, lidská hloupost je sice nekonečná, takže vyloučit se to nedá, na druhé straně by mi to asi nevadilo.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mno, mně jo, třeba taková Markéta Vondrouš, to už je skoro jako Naomi Ósakaová nebo Ósakaovová
Reagovat
vavrinec
Já jsem s Vondrouš v pohodě!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Za mě - je to ruska, tak má být Kalinskaja. Pokud to chceme počešťovat, tak bude určitě nejlepší Kalinková, případně Kalinkovová.
Hlavně když nebude Sinnerová
Reagovat
sojka1
:-)) protoze jsem to ted studovala, vstavaji mi hruzou vlasy na hlave, smankote, tatik neni Kalinko ani Kalinkov, prece.... ;-) Jinak za me samozrejme Kalinskaja, nechme kazdemu, co je jeho a taky doufam, ze tehle MTO a skrecdivence jeji vlastni prijmeni jste dlouho vydrzi....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
česká verze byla samozřejmě pro pobavení
Reagovat
sojka1
moje vycteninky taky... :-) Anca je ale vazne, o jejim pristupu jsem se tady uz zminovala... :-(
Reagovat
alcaraz.dva
Doufám, že si nemyslíš, že spolu chodí, aby se vzali
Reagovat
vavrinec
No nevím, pro Kalinskaju (sice dle pravidel špatně, ale mě se to tak líbí) je to hodně dobrá partie a Jannik je horal, prý bere vztahy docela vážně a není to nějaký přelétavý floutek.
Reagovat
alcaraz.dva
Taky nevím.. mám ho moc rada((pro mne je nejlepší) ale v zaplave emoce působí zvlastnim dojmem. V jednom pripade nedoda Anicce pusu..protoze delsi polibek na verejnosti je pro nej stejny jako pro Tsitsipasa soul@z na Vaclavaku ...Pak po konci zapasu u site naopak prilis vrele spadne do náručí Fritzovi az ho Teylor musel odstrkat..Takhle autentický kluk Anne se líbit nebude..
Reklama dobrá, společne soužití nikoliv..Ale třeba se domluví.. Jinak jako pár se mi moc líbí.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A proč tedy
Když ji ani nedá pusu?...
Reagovat
alcaraz.dva
Tak to je najivni..Pusu ji nedává (správnou) protože to na veřejnosti neumi a nechce...Předem na to upozorňoval na RG.Ano.. je jiný než jsi ty
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak o tom nepochybuji, že je Janek jiný než já. Opak by byl dost divný
Ale já jsem viděl (třeba špatně) že ona ji očekávala a on ji místo toho objal.
A RG není směroplatné, tam nevyhrál titul
Reagovat
alcaraz.dva
Na RG na otázku novináře odpověděl doslova: Ano, jsme s Annou spolu ale víc ode mne nedozvíte..A v tom jsme s ní shodli
Reagovat
alcaraz.dva
Ale on ji určitě políbil, podívej si pozorně.. A ona vypadala spokojeně
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Rusky? Možná pár, ale poměr těch opravdu krásných k Marfušám bude žalostný... Spíš tam bude platit nas mnogo, tudíž se sem tam nějaká kráska logicky vyskytne.
Reagovat
annah
Přesně tak. Marfuš a kolchoznic bude víc. Kalinskaja mezi ně teda nepatří. Ta je výrazně hezká.
Reagovat
turista
Kalinskaja je hezká. To je pravda. To nic nemění na tom, že je to Ruska jako poleno. Byl jsem tam před 41 lety na praxi. Hezké ženy se tam vyskytují.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jak říkal Chocholoušek: to se nám stává jen jednou za....
Reagovat
turista
Co sem pleteš nějakýho Chocholouška? V každé zemi jsou hezké ženy.
Reagovat
alcaraz.dva
..protoze nenavist je mocná carodejka
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kdepak, v tomhle případě to jen konstatování faktu. V bývalých státech RF směrem na východ se bych řekl procento těch pěkných zvedá...
Ale zas, některým ženským se líbí Putin, takže ono je to vlastně hodně subjektivní hodnocení.
Existuje o tom krásná kniha "Zabte ošklivé".
Reagovat
Tomas_Smid_fan
V překladu to znamenalo, jen jedna z mnoha je pěkná.
Reagovat
Nola
jej matka je Ukrajinka, tak to snad Tomaska trochu uspokoji
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mně je to ukradený Ale zas to teda není pěkná ruska
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Když jsem byl v Africe, tak třeba v Mosambiku bylo neuvěřitelné množství pěkných žen a velmi malé množství nehezkých, ty pak ale byly opravdu nehezké. V sousedních zemích už to nebylo tak výrazné. Samozřejmě mám na mysli vnější krásu.. Co se Evropanek týká, tak Česko s pár miliony má také hodně vysoké procento, z evropských zemich určitě v top...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ježíš má Jelenu, nešiř tu fámy.
Reagovat
paddy
Nudný ročník máme konečně za sebou. smile Fritz nezvládl dopodávat 3. set a zkolaboval. Teď ještě počkejme, zda se najde konsensus na tom, že o vítězi titulu bylo jasné už po 3k. Po 1. servisu Sinner ve 2. a 3. setu vyhrál 100 % bodů smile a za celý zápas to bylo 88 % vs. Fritz slabých 68 % na to, že je servisman, protože ve výměnách těžko odolával Sinnerovým kladivům.

Sinner ziskem 2. GS titulu v sezóně dorovnal Alcaraze smile a už nemůže být pochyb o tom, že je nejlepším hráčem sezóny. Letošní singly na USO tedy vyhráli ti, kteří odpočívali během OH, a nemusely podstupovat nesmyslnou změnu povrchů. smile
Reagovat
paddy
nemuseli smile
Reagovat
Ereinion
V podstatě po 3. kole, nicméně QF s Medvědem bylo skutečný finále
Reagovat
Ereinion
Sinner má na to být TOP3 historicky na hardu...uvidíme jaká vyroste konkurence, Alcaraz zatím moc nepřesvědčil, speciálně na rychlejším hardu...a to ještě Sinner mohl vyhrát už USO22, kde měl proti Carlosovi v QF mečboly. Od tý doby se ale posunul o dva levely výš, narozdíl od Alkáče.
Reagovat
Davor1
Je to presne ako píšeš. Herne bol vysoko už aj minulú a predminulú sezónu, ale na veľké zápasy ešte nemal hlavu. V priebehu minulej sezóny si to u neho už mentálne všetko sadlo a dnes má hlavu šampióna, ktorý môže každoročne vyhrávať tie najväčšie turnaje...
Reagovat
turista
S Closterbolem se to vyhrává.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Amputace
Je to nesmysl. Alcaraz hrál jednoznačně nejlepší, nejvyrovnanější a současně nejzábavnější tenis v roce 2023, není tedy pravda, že se od roku 2022 nikam neposunul. Letos hrál zatím nejúčelněji (upustil od exhibicionistických choutek a soustředí se na výsledek), takže v jeho hře je posun naopak dost značný. Co se u něj jeví zatím jako velký problém, je psychika a velmi špatná koncentrace na vlastním servisu.

Sinner udělal první solidní sezónu, vyhrál první Grandslamy a ty už mu věštíš, že bude top3 historicky na hardu :) To mi přijde stejně směšné, jako kdybych tvrdil, že Alcaraz historicky překoná Djokoviče, neboť toho vyhrál 3x tolik jako Djokovič v jeho věku.
Reagovat
Ereinion
Mluvil jsem specificky o hardu, tam mě fakt přijde, že se od USO22 moc neposunul. Dobrý výsledky má jen na pomalém hardu v Indian Wells, jinak slabota. Samozřejmě jinak se posunul, zejména jeho výkon ve finále Wimblu s Djokovičem letos byl asi zatím jeho nejlepší zápas kariéry
Reagovat
Amputace
Na druhé straně byl opravdu malý kousek od titulu v Cincinnati, což je jeden z nejrychlejších hardů.
Reagovat
Ereinion
To sice jo, ale do toho finále se doslova protrápil, myslím že v každým zápase šel tehdy do třech setů. Prostě na mě nepůsobí na hardu přesvědčivě, může prohrát s plno hráči, to u Sinnera úplně říct nemůžu. Ale má jen 21 let, tak uvidíme, pro tenis by bylo jen dobře kdyby se posunul dál, hlavně servis je furt slabina.
Reagovat
Amputace
Rozhodně Alcarazovi více sedí pomalejší hard, to bez diskuze. Potřebuje více času po odskoku. Na druhé straně za ty tři roky, co je na topu, má na jistých turnajích (Wimbledon, RG, IW, Miami, Madrid) stabilně dobré výsledky. U Sinnera bude hodně záležet na příští sezóně, zdali dokáže navázat na tu letošní. Budou stačit dva horší výsledky na turnajích, na kterých letos uspěl, a hned se o něm bude mluvit jinak. U Alcaraze se po první polovině sezóny 2023 též čekalo, že bude vše vyhrávat, že tenisově dospěje a stabilně bude hrávat semifinále/finále velkých turnajů, což se zatím vůbec neděje.
Reagovat
Davor1
Udělal první solidní sezónu? Neviem, či si si to všimol, ale on urobil sezónu na úrovni BIG3. Ak vydrží zdravý do konca sezóny, tak pravdepodobne nazbiera nejakých 11-13 tisíc bodov a to za posledných 30 rokov dokázali robiť len B3 a raz Murray.

Čo sa týka toho hardu, tak tohtosezónna bilancia na harde u Sinnera je 32/2 po US Open. A to ešte môže vyhrať nejaké turnaje v jeseni Číne. Takú bilanciu nikdy v kariére nemali v jednej sezóne na harde hráči ako Nadal, Agassi, Sampras a ďalší podobní velikáni. Sinner v tejto sezóne na harde urobil niečo, čo sa v histórii podarilo len Djokovičovi a Federerovi v ich najlepších rokoch. 2x GS a 2x Masters v jednej sezóne na harde. Okrem toho je úplne evidentné, že na tom harde si momentálne Sinner hrá vlastnú ligu, nemá tam žiadneho rovnocenného súpera. Tak prečo by mu niekto nemohol predpovedať niečo podobné, ak na to momentálne ukazujú všetky znaky na nebi a na zemi?
Reagovat
Amputace
Tak zaprvé nejsme na konci a ty zápasy, které může vyhrát, může úplně klidně po uspokojení z GS i prohrát. Vyhrát z šesti hardových turnajů čtyři se skutečně ještě nikomu nepodařilo? Třeba Nadal v roce 2013 vyhrál ze sedmi hardových turnajů čtyři a to vážně není žádný hardový specialista.

Předpovídat si samozřejmě může každý co chce, ale co se snažím říct, že ještě před rokem byl Sinner 22letý hráč s jediným větším titulem a letos už se z něj dělá jeden z nejlepších hardařů historie. To mi připadá trochu směšné. Alcaraz, byť zdaleka nemá tak konzistentní výsledky jako letos Sinner a má daleko více výpadků, jede už třetí sezónu s GS titulem, má GS ze všech povrchů, obhájený Wimbledon a finálovou bilanci 9:2. Ve věku 21 let má 3x více GS, než měl Djokovič, současný rekordman. Připadalo by ti tedy po skončení letošního Wimbledonu střízlivé předpokládat, že Alcaraz Djokoviče překoná? Protože tehdy na to přece ukazovaly všechny znaky na nebi a na zemi...
Reagovat
Davor1
No neviem, ale ak ti príde úplne bežné vyhrať obidva hardové GS v sezóne a k tomu ďalšie Masters, tak prečo to doteraz dokázali len Djokovič s Federerom plus ten Wilander v celej histórii tenisu? Nebudeš ty náhodou tak trochu zaujatý, ako si bol celý život čo si fandil Nadalovi v prípade jeho rivalov?

Ja som si nikde nevšimol, žeby tu niekto robil so Sinnera jedného z najlepších hardarov histórie. To, že má za sebou jednu z najlepších sezón na harde v histórii je fakt a nie nejaká domnienka a predpoklad, že v tom bude pokračovať je vysoko reálny, tak vážne nechápem, proti čomu to tu ako bojuješ

Ja tu nikde žiadneho Alcaraza neriešim, celý čas sa bavíme o Sinnerových výsledkoch a potenciále na harde. Ale hej, príde mi úplne triezve predpokladať, že Alcaraz sa môže zaradiť medzi najlepších hráčov na tráve v histórii. Nábeh na to má veľmi slušný. Stačí aby vyhral ešte 1x Wimbledon a v počte titulov už pred ním budú len Federer, Djokovič, Sampras a Borg. Prečo by som to nemal predpokladať, keď má v 21 rokoch na konte 2 Wimbledony? Nevšimol som si, že by mu niekto predpovedal, že prekoná Djokoviča či Federera po dvoch tituloch. Ale povedať, že má šancu byť medzi najlepšími na tráve? Čo je na tom nereálne? Taktiež o Sinnerovi nikto nepísal, že bude najlepší na harde v histórii. Bolo tam top3, čo znamená aj tretí za Djokovičom a Federerom. Čo je na tom nereálne po tom, čo ako prvý dokázal zopakovať ich najlepšie sezóny na harde?
Reagovat
Amputace
Neříkám, že mi to připadá běžné. Říkám, že je to jedna sezóna, která se může a nemusí opakovat. Já vůbec nezpochybňuji fakt, že Sinner zaznamenal výbornou sezónu (ta konzistence ve výsledcích je vážně něco, čím by mohl navázat na Djokoviče s Federerem, pak je však otázka, jestli to dlouhodobě bude proměňovat v tituly), zpochybňuji predikce typu, že má náběh být jedním z top3 hardařů všech dob. To mi přijde šíleně předčasné. Vždyť zatím ani neobhájil turnaj. Až příští rok předvede něco podobného jako letos, bude se o tom dát bavit. Ale teď?

Ty jsi z něj jednoho z nejlepších hardařů nedělal, to sice ne, ale možná by bylo záhodno si příště, než se se mnou pustíš do diskuze, alespoň přečíst příspěvek, na který jsem vlastně reagoval.

Já do toho Alcaraze zahrnuji proto, že u něj se po Wimbledonu 2023 také mluvilo jako o hráči, který má potenciál udělat 20+ GS. Minimálně matematicky a na základě dosavadních výsledků to rozhodně vychází. Ale pak vidíš, že stačí dva tři horší turnaje, a najednou se to jeví spíš jako nepravděpodobné.

Mně Sinner vůbec nevadí, ale jako top3 hardař všech dob mi nepřipadá ani v potenciálu, ani herně. Sezónu udělal výsledkově skvělou, jednu z nejlepších hardových sezón vůbec, to rozhodně. Na druhé straně - kolikrát se utkal s hlavním rivalem Alcarazem na hardu? Jednou, a to ještě prohrál. Takový Djokovič v 2011 porazil svého hlavního rivala, který byl navíc v primu, na hardu asi 4x. Naprosto jiná liga, kam už v tuto chvíli, po jedné úspěšné sezóně přibližovat Sinnera je téměř výsměch. Navíc k unikátnosti toho komba AO+US (že se to zatím téměř nikomu nepodařilo) přispívá velikou měrou také to, že celá generace kolem Lendla, Borga, McEnroea, Connorse atd. na AO nejezdila. Z AO se stal prestižní turnaj až později. Takže nějakých 15 let z 50ti let open éry na AO vůbec nehrála špička, to máš celou jednu generaci, která utvářela všechny ty rekordy. Navíc se tam zpočátku hrálo na trávě.
Reagovat
Davor1
Ale veď sa tu bavíme o hráčoch, ktorí s vysokou pravdepodobnosťou budú dominovať nasledujúce roky mužskému tenisu. Ktorí sú v súčasnosti o level vyššie od všetkých ostatných a nie je nikto, kto by sa im momentálne kvalitatívne približoval. Koľko takých tenistov bolo za posledných 30 rokov, ktorí totálne dominovali okruhu? No, boli len traja. Preto sa u Sinnera aj Alcaraza dá už teraz uvažovať ako o potenciálne jedných z najlepších v histórii, pretože sú na úrovni, na akej okrem nich veľa iných nebolo. Ak tú úroveň udržia, tak nie je o čom.

U Alcaraza ten potenciál na 20+ GS určite je, a vôbec mi nepríde, že po jednom neúspešnom turnaji by som to videl nejako ináč. On bude mať každý rok 4 pokusy na GS a je len jediný hráč na okruhu, ktorý je na jeho úrovni. Takže je úplne jedno, ak pokazí 2 turnaje ročne. Stále má šancu vyhrať ďalšie 2. Na každom jednom GS budú spolu so Sinnerom totálni top favoriti, pretože momentálne nie je nikto na ich úrovni. A kým sa oni nezhoršia, ale niekto nedorastie na ich úroveň, tak tie GS budú zbierať veľmi rýchlo a vo veľkých množstvách...

To, že sa s Alcarazom utkali na harde len 1x nie je chyba Sinnera, keďže on bol na väčšine turnajov v záverečných kolách. Alcaraz naopak na väčšine hardovych turnajoch vypadával predčasne a za posledné 2 sezóny sú pred ním na harde výsledkovo Djokovič aj Medvedev. A tých oboch Sinner porážal na oboch GS, takže sa nedá povedať, že by sa mu vyhli najťažší súperi. Akurát Alcaraz nemá na harde takú úroveň, ako na tráve a antuke, takže sa k Sinnerovi v jeho prime zatiaľ ani nedostáva. Určite ale budú mať ešte množstvo príležitostí sa stretnúť v záverečných kolách na všetkých GS...
Reagovat
Ereinion
Reagovat
Ondra979
celkem souhlas, jen Alcaraz opravdu musi zacit predvadet neco na hardovych GS, tam ted proste od titulu pred dvema lety na USO zaostava. prece jen jsou to 2 GS za sezonu, a potrebuje uspet i zde, i kdyz treba na v takove mire kdyz bude silny na trava a na antuce, coz nejspis bude. takze tady ma na cem pracovat a ma nejlepsi prilezitost to dokazat na AO25, ocekavani jsou urcite velka, tedy aspon finale, kdyz ne titul
Reagovat
Fandina
Od dob Rogera a Berďulky jsem se snad pořádně na klučičí finále nedívala, ale tyhle dva kluky Frice a Janíka, fakt mám ráda a dneska jsem se na finále těšila a také viděla. Bylo mi fuk, kdo vyhraje, ale Jeníček byl prostě lepší. Gratulka a díky kluci. Pěkný mač.
Reagovat
annah
A slečna Taylor Fritzová trochu připomíná paní Berdychovou.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kvalitou bylo výš SF proti Drápalovi. A to americké zase asi větší thriller...
Reagovat
com
vámos
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist