Sinner má první grandslamový titul, ve finále Australian Open otočil bitvu s Medveděvem

28. 1., 13:54
Aktuality 116
Jannik Sinner (22) proměnil svou první účast ve finále grandslamového turnaje k triumfu na Australian Open. Závěrečný souboj s Daniilem Medveděvem (27) dokázal otočit ze stavu 0:2 na 3:2. Italský mladík v Melbourne nejprve v semifinále vyřadil obhájce titulu a světovou jedničku Novaka Djokoviče, aby následně udolal i světovou trojku 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3.
Profily hráčů
Jannik Sinner s trofejí pro šampiona Australian Open 2024.

Sinner – Medveděv 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3

Jako by na začátku zápasu na Jannika Sinnera dolehla atmosféra grandslamového finále. Doposud sebevědomý Ital hrál nepřesvědčivě a také se hodně trápil na servisu. Medveděv prolomil podání svého soupeře už ve třetí hře a jelikož se mu naopak na podání skoro až výjimečně dařilo (šest es a 81% úspěšnost prvního servisu), pohodlně si udržoval náskok.

Sinner pak chyboval i v závěru sady, kdy nechal Daniilu Medveděvovi příležitost při dalších třech brejkbolech a ruský tenista nabídnutou příležitostí nakonec nepohrdl.

I ve druhém setu dlouho pokračovala Medveděvova dominance, tentokrát to však bylo zejména díky jeho trpělivé, ale nadále agresivní hře. Italský mladík dlouho nemohl najít zbraň na Rusův servis, a než si vypracoval svůj vůbec první brejkbol, ztratil další dvě podání.

Až za stavu 1:5 ve druhé sadě jako by Sinner odhodil zábrany a s vědomím, že není co ztratit, začal Medveděva úspěšně prohazovat. Přišlo snížení na 3:5 a pak byl Ital i blízko dalšího re-breaku. Rus ale sadu nakonec dokázal díky velké vůli dopodávat.

Mladý Ital pokračoval ve třetím dějství ve zlepšeném výkonu a naopak Medveděv musel vždy reagovat na jeho vedení. Sinner konečně našel jistotu ve svém podání a když přežil nepříjemnou chvíli v deváté hře, kdy jeho zkušenější soupeř dostal game do shody, zaútočil vzápětí na Rusovo podání. Brejkbol, který si za stavu 5:4 vypracoval ostrým bekhendem po lajně, pak získal díky Medveděvově chybě při forhendovém úderu, který skončil za zákaldní čárou.

Dál pak byla vidět ubývající Medvěděvova energie a stoupající Sinnerova víra v obrat. Ital si ve čtvrté sadě počínal přesvědčivě, jen ho hodně trápila pomalá hra, kterou začal Medveděv praktikovat.

Sinner byl jednoznačně ofenzivnějším hráčem a nakonec ruského hráče znovu udolal díky prvnímu proměněnému brejkbolu za stavu 5:4. Tentokrát to bylo díky dělovému forhendu, který už nedokázal Medveděv vrátit zpět do kurtu.

Rozhodující set už Sinner nepustil. Hrál dál ve velké pohodě a ruskému rivalovi docházely síly. Poté, co Ital získal brejk na 4:2, vzápětí při svém servisu navýšil náskok na tři body, a i když Medveděv opět nepříjemnou pomalou hrou koncovku zdramatizoval, byly to nakonec Sinnerovy dav vítězné forhendové údery, které zápas rozhodly.

Nejdříve bych chtěl pogratulovat Jannikovi. Dnes si opět ukázal, že sis tu zasloužil získat titul. Bojoval si až do konce a zlepšil si svou herní úroveň. Ty i tvůj tým odvádíte skvělou práci, protože v poslední době vyhráváš hodně tunajů a zápasů a tohle určitě není tvůj poslední grandslam. V dalším společném finále se budu snažit ještě víc, ale dnes sis to zasloužil ty,“ sklonil Medveděv poklonu Sinnerovi.

„Také chci poděkovat mému týmu, podporovali jste mě tu každý den a pokud se dívá má manželka s dcerou, chtěl bych jim vzkázat, že mi přišlo jakoby jste tu byli celou dobu semnou. Bohužel jsem to dnes nezvládl, ale příště vyhraju pro vás. Dostalo se mi hodně podpory od přátel a fanoušků po celém světě i od zdejších diváků a chtěl bych poděkovat každému z vás za úžasné dva týdny. Prohrát ve finále vždy bolí, ale je to lepší pocit, než prohrát dřívě. Jsem na sebe pyšný a příště se budu snažit ještě více,“ dodal s úsměvem poražený finalista.

„Chtěl bych pogratulovat Daniilovi, byl to pro něj úžasný turnaj, hráli jsme spolu už hodněkrát ve finále a vždy najdu něco, co mohu zlepšit a ty ze mě děláš lepšího hráče. Je skvělé vidět jak si bojoval na kurtu spostu hodin a určitě se také jednou dočkáš této trofeje. Přeju ti vše nejlepší do zbytku sezóny,“ vzkázal Sinner svému protivníkovi.

„Rád bych poděkoval všem sponzorům, sběračům, rozhodčím a všem, kteří se podíleli na organizaci tohoto speciálního podniku. K mému týmu a všem, kdo semnou pracují a koukají z domova. Každý den se zlepšujeme a jsem opravdu šťastný, že mě podporujete a snažíte se mě pochopit. Také děkuji všem divákům, ta podpora tady byla šílená, cítil jsem se jako doma. Přál bych si, aby tu byli moji rodiče. Vždycky mě nechali abych si vybral to, co chci já. Jako malý jsem dělal ještě další sporty, ale nikdy na mě nevyvíjeli žádný tlak. A přál bych si, aby takovou svobodu a možnost mělo co nejvíce dětí,“ dodal nejmladší vítěz australského grandslamu od roku 2008.

Statistika zápasu.Statistika zápasu. (@ Livesport)

Daniil Medveděv hrál v Melbourne již své třetí finále a opět byl neúspěšný. V roce 2021 podlehl Novakovi Djokovičovi 0:3 na sety, o rok později ho udolal v pěti setech Rafael Nadal. Letos znovu padl po pětisetové bitvě.

Naopak Jannik Sinner se do finále majorů dostal poprvé v kariéře. Finále Australian Open bylo 10. vzájemným soubojem obou hráčů. Prvních šest vyhrál ruský tenista, poslední čtyři, včetně nejdůležitějšího vzájemného duelu ale pro sebe získal Sinner. Ten se stal také zároveń vůbec prvním Italem, který získal trofej z Australian Open a zároveň teprve druhým Italem v tzv. "open éře" s trofejí ve dvouhře na turnajích velké čtyřky. Prvním byl na Roland Garros v roce 1976 Adriano Panatta.

Výsledky mužské dvouhry na Australian Open

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

116
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Drzymalski
Asi vše už tady bylo k finále řečeno. Pro mě krásný špil s hezkým závěrem. I kdyby byl výsledek opačný byl bych spokojený. Co mě udivilo? Úžasné Medvědovy voleje! Od časů Feďocha jsem nic dokonalejšího neviděl. Janík nakonec vstal z popela způsobem jaký nemá ve finále GS obdoby. Od třetí sady už prakticky nedělal chyby a Rusa utloukl.
Reagovat
Fandina
Jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, mám radost, za stavu 0:2 jsem Janíkovi nevěřila, ale on si rozpomněl, jak hrát a pak už jsem většinou viděla jeho soustavný tlak. Gratulace veliká. Mám radost, je to sympoš a italský Berďulka, ale s GS a doufám, že budou další. Gratulace veliká.
Reagovat
Tennisfan77
Takže co nám řeklo AO?

Sabalenka je nehratelná a těch soupeřek které na ní mají je poměrně málo.

Sinner je aktuálně nejlepší hráč na světě a dost pravděpodobně může být lepší než Alcaraz. Ostatně na hardu Sinnera Alcaraz porazí jen velmi těžko a zbývá mu max. antuka, tam to bude hrát spíše pro Alcaraze. Tvl neviděl někdo podobnou rivalitu? Něco mi to říká.

Alcaraz od Wimbledonu 0 finále, 0 titulů, 6:6 H2H proti TOP10, no nevím nevím.
Reagovat
woody
Nenech se unést momentálním úspěchem Sinnera. Alcaraz je fakt mladej, ten kluk už má dva GS a to i na hardu. Je jasné, že ještě potřebuje chvíli čas. Sinner má o dva roky víc a to ještě nevíme jak unese tíhu GS vítěze, jak je na tom Thiem? Za půl roku budeme zase psát něco úplně jiného, až Alcaraz vyhraje RG (za mě největší favorit).
Reagovat
Tennisfan77
Samozřejmě, ale i tyto myšlenky jsou na místě. Přehled s jakým Sinner zavřel Djokoviče i Medveděva je extrémní. První GS po otočce 0:2?

Sinner už má "jen" o GS méně než Alcaraz. Navíc to US Open Alcaraze je také hodně k diskuzi. Alcaraz Wimbledon 2023 a Sinner AO 2024, to nemůže rozporovat nikdo. Byť forma hráčů zejména v pavouku Sinnera byla dejme to mu "slabší".
Reagovat
woody
Novak byl letos na AO slabej, bohužel, nedovedu úplně ohodnotit proč, jediné co mě tak jako napadá je zápěstí, tomu by možná nasvědčoval ten podpruměrný FH. Ale na druhou stranu si na nic nestěžoval, takže nejspíš jen mé zdání.

Sinner ten los neměl úplně našlapanej, na druhou stranu se na to nikdo neptá. Oba budou teď už favoritem na každem GS, uvidíme, kdo si povede lépe. Ja bych si vsadil na Alcaraze, ten bude prostě favorit všude kam přijede a já čekám jeho zlepšení hlavně po stránce stabilizace výkonů.
Reagovat
Tennisfan77
Kdyby Novak Prohrál se Sinnerem dejme to jednou, dá se to pochopit. Ale Sinner už si tak věří, že taky Djokoviče může porazit zase a zase. Carlos na hardu Sinnera bude porážet jen velmi těžko. Alcarazovi zůstane dominance na antuce a to ještě možná. Už teďka má před sebou obhajoby v jižní Americe, Madrid, Barcelona, semifinále French Open. Jsem zvědav.

Ano, na los se nikdo neptá a jmenovitě měl Sinner asi nejtěžší možný los. Od osmifinále Khachanov, Rublev, Djokovič, Medveděv, extrém.

To, že Khachanov nedal 10 bb, Rublev sjel 5:1 v TB, Djokovič byl úplně mimo a Medveděv se fyzicky sesypal, to je věc druhá. Ale to si bude pamatovat pouze menšina.
Reagovat
woody
To je právě to, co já si nemyslím - myslím si,že to bude na hardu možná lehce pro Sinnera, ale nebo taky ne. Alcaraz je velmi silný i na hardu a podle mě ho tam dokáže porážet. Budou stačit malinko pomalejší hardy než bylo teď v Austrálii a bude to jinak.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Myslím, že se trochu zapomíná, že Alcatraz není Nadal a tudíž jeho nej povrchem není antuka, ale hard. Na antuce má samozřejmě velké šance, protože je při svém mládí hodně všestranný, nicméně i jak píšete, tituly má z USO a Wimbledonu... AO má být nejrychlejší? Už se v tom ztrácím - někdo říká, že je pomalá, jiný že je rychlá... Mně tedy přišla poměrně rychlá, ne velmi, ale prostě rychlý povrch.
Reagovat
Tennisfan77
To asi není podstatné, já Alcarazovi nevěřím. Pokud jeho povrch hard, proč na něm hraje tužku skoro rok?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
zranění a celkově asi ani psychicky nebyl úplně v pohodě. S povrchem to nemá nic společného. Teď prohrál s Jarrym na antuce. Ještě se do fazóny nedostal.
Reagovat
Ondra979
no u Alcaraze je to s tim povrchem podle me zatim nejasne...on muze uspet vsude, ale taky muze vsude vyhucet..na antuce by mel byt ale urcite silny, a mel by aspirovat minimalne na finale, spis na vitezstvi, snadne to ale nebude..ze by byl schopny obhajit wimbledon se mi moc nezda, ale i to se muze stat..kazdopadne s Janikem jako dalsim jasnym adeptem na titul to bude zajimavejsi, a je otazka, v jake forme bude Djoker..podle me uz bude zranitelnejsi, jen na W bude porad nejvetsi favorit, tam mu to sedi a je tam porad slabsi konkurence
Reagovat
Blondie
Gratulace do Itálie! :-)
Jannik patří mezi velké sympaťáky, takže mám docela radost :)
Reagovat
enfee
Meda mohl jen prekvapit a to se mu povedlo. Gj a hlavne gj samozrejme Jankovi, ktery si to zaslouzil
Reagovat
srnecek
Rozmýšľam, čím to je, že viacerí majú potrebu haniť človeka cez internet. Viem, že odvaha pramení z anonymity, príp.podpory iných, jemu podobných. Ale nazývať človeka rusákom, ineho ľudským odpadom a pod., dehonestovať pri kazdej moznej príležitosti ...To fakt tých ľudí poznáte osobne? Mali by ste odvahu im to povedať do očí, keď ste o tom presvedcení? Každý fanúšik má tých, s ktorymi sympatizuje, a naopak. Ale toto nie je fanusikovstvo. Sú silné osobnosti, (napr. Nole), ktoré nejdú s prúdom a preto zákonite polarizujú. Potom sú tí z nevhodnej krajiny. Sú aj extravaganti (Nick), sú introverti, extroverti, symposi, nesymposi, s charizmou, bez nej... ale nikto, nikto nie je ludsky odpad. A keď už má niekto silnu potrebu tenistu ako človeka zaskatulkovat, nech to urobi na zaklade jeho činov, nie svojej frustracie.
Reagovat
enfee
Negativni reakce jedincu vypovidaji neco hlavne o nich. Takovi se najdou vsude. Delat bordel v tůňce patri k zivotu:)
Reagovat
Sinuhet1
je to tak, jestlize nekdo napise vulgarni komentar, nevypovida to o tom o kom pise, ale o nem samotnem
Reagovat
srnecek
Však ja viem. A väčšinou to ignorujem. Ale mal som asi slabšiu chvíľku, a tak som si povzdychol...
Reagovat
alcaraz.dva
určitě správná vize
Reagovat
paddy
Dnešní den byl opět důkazem, proč krásu tenisu násobí pětisetové zápasy na GS, královská disciplína.

Vývoj asi bude neúprosný a jednou tyto zápasy z tenisové mapy zmizí a později se objeví i tenis jen do čtyř gemů, což bude skutečný tenisový pohřeb.

Diskuze o best of five se čas od času objevuje a úspěšní hráči bývají většinou proti změně. Výjimku např. je aktivistická BJ King. Jestli chce stejné prachy, tak proč 5 setů je problém?
Medveděv (November 2020) věděl co říká
"I would prefer out of three sets just because I play better in three-setters"

Další a v kontextu best of five zajímavé jméno je Djokovič (argumentuje fyzickou náročností), který by si měl stěžovat co nejméně, protože bez nich by dopadl jak sedláci u Chlumce. Kdybychom mu vyhověli, změnu udělali retroaktivně a odebrali všem příslušné tituly, tak tabulka Big 3 by vypadala takto.

Nadal 21
Djokovič 20
Federer 18

výhry z 0:2 a následně titul
Djokovič
UO 2011
W 2015
RG 2021 (dokonce 2x)
W 2022

Federer
RG 2009
W 2012

Nadal
AO 2022

dva články jako bonus
https://www.tennismajors.com/atp/the-best-of-five-debate-what-the-stars-have-said-306069.html
https://www.tennis.com/news/articles/the-long-and-short-of-it-debating-best-of-three-sets-vs-best-of-five
Reagovat
lvicek
Tak Medvedev prece otocil SF z 0:2, ne? Takze ta pripadna vyhra ve finale na dva vitezny by se nekonala...
Reagovat
Krisboy
Tak to Janek dokázal! Naprosto zaslouženě, spolu s Kájou jsou z mladých nejlepší. Jsem moc rád, že potvrdil formu že závěru loňské sezóny.

Tak Forza Jannik!
Reagovat
vavrinec
Reagovat
Kandinsky1
Za to, jak se loni férově zachoval na TM (na rozdíl od místních mrdek) mu to přeji
Navíc výkony na AO jednoznačně zaslouženě.
Reagovat
hanz
Pane Kandinsky, taková slova? :DDD
Reagovat
com
potrefena husa se ozvala Takze to slovo na m budes asi ty Hanzlicku
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Pavol
A ešte jedno poučenie pre všetkých tipérov.

Najväčším nepriateľom každého tipéra ( človeka ) je jeho vlastná chamtivosť.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Krisboy
Já jsem dal, že bude pět setů.
Reagovat
Pe3k
Tomu moc nerozumím. Já neustále tipuji (většinou špatně), ale vůbec nevsázím...
S chamtivostí to vůbec nesouvisí.
Reagovat
NereknuHele
Co kdyby sis svoje čobolský moudra schoval na tenisportal bodka sk?
Aha, on vlastne zadny tenisportal.sk neexistuje
Reagovat
Nola
ty bud rad, ze sem, my cobolaci chodime, lebo od teba som slovko o finale a tenisovom zapase necitala iba same nadavky.....
Reagovat
d@ve
Reagovat
Blondie
To jsi ty, co tady hejtoval Slováky a pak dostal ban? :D
Reagovat
Pavol
IA sklamala v presnej predpovedi.

Ale nesklamala v tom že to bude vyrovnané. Tak upustiť od kurzu 3,4 a zobrať dvojnásobok nie je žiadna hanba.
Reagovat
Pavol
Tak čakáme na ďalší GS kedy sa tenisti viac snažia.
Reagovat
FedError
https://media1.tenor.com/m/SzFk-NeaYQkAAAAd/alexander-bublik-jannik-sinner.gif
Reagovat
paddy
když to shrneme, tak tento víkend tady lidi nebyli moc spokojeni s kvalitou zápasů

snad je aspoň uspokojí minutové highlights z večerního zápasu mezi psychopatem Bejrem a Soukupem

prozradím, že to skončilo stejně jako na USO20, tedy diskvalifikací
https://www.youtube.com/watch?v=KtJ1wWZRkyM
Reagovat
Pe3k
Proč dáváš na portál o tenise, takovou srajdu které je plný mainstream?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Finále chlapi

Viděl jsem do stavu 1:2 a 5:4, pak po hodině koukám, jak zvedají trofeje a říkám si, takže Medvěd 3:1. Pak jen valím voči, že Janek stihnul otočku na 3:2 - fantastické a velký úspěch, teprve jako 3.Ital dosáhl na GS titul!

Začátek zápasu poznamenala Jankova nervozita, která mu vzala jistotu z rakety. Medvěd jasně vládnul prvním dvěma setům. Hrál, ačkoli jeho styl nemusím, úžasně a některé míče byly opravdu neskutečné. A nejen jeho špičkový BH cross, ale i DS, pohyb, hra na saku. Janek mizerně servíroval, a když už se dostal k lizu, vršil UE.
Ve třetím setu se ale naštěstí na servisu chytil a také se mu povedlo pár parádních winnerů, což ho konečně uklidnilo. Sice v koncovce nevyužil šanci na break, ale i tak set dotáhl a jeho akcie vzrostly. Nicméně, Medvěd měl stále šanci ho zastavit, ale koncovku čtvrtého setu nezvládl a tím dal Jankovi obrovskou šanci zápas definitivně otočit, což se nakonec taky stalo.

Důvody, které podle mě vedly k obratu :
1/ zlepšení na 1.servu a s tím více jistoty a klidu
2/ začal přestřelky na střed kurtu, odkud Medvěd nemohl tolik trefovat svoje vražedné crossy ven
3/ S předchozími body postupně přišla na raketu Medvěda nejistota a do nohou únava a puchýře. V hlavě se mu určitě zjevovaly i poslední prohry s Jankem

Závěr - skvělé, dramatické finále vysoké kvality s novým GS vítězem. Můžeme jen doufat, aby ho titul nevykolejil, jako jiné. Přál bych si ho vidět posledních kolech velkých turnajů proti nejlepším. Je to sympatický hráč. A Medvěd si u mě umazal nějaké ty mínusy. Ne prohrou, ale přístupem.

Forza Jannik!
Reagovat
sysel
velmi dobre shrnuto, chvalim a souhlasim
Reagovat
Mantra
mohl bys jít do politiky. Sice jsem to neviděl, ale dám vám jasný důvody proč je to jak to je a hlavně proč je to správně.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mohl bys tam jít ty, protože ničemu z toho nerozumíš a navíc čteš jen, co se ti hodí
Reagovat
Ianny
Skvěle Yanniku, Rusy je třeba porážet na všech frontách
Reagovat
Ondra979
tak tak
Reagovat
elsky
To to Putin hnedka zabalí
Reagovat
Titan
To říkali tví prarodiče do roku 1945?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Abys omylem nezabloudil do pravěkusmile
Reagovat
Ianny
Reagovat
Ianny
Moje prarodiče osvobodili Američani, když už se na to ptáš. Každopádně od války k nám už z východu nikdy nic dobrého nepřišlo, to mi říkávali a měli pravdu.
Reagovat
Nola
nejaka kratka pamat a co 2.svetova?
Reagovat
Ondra979
je to tak..z vychodu prisla jen bida,zmar, lzi a pak i ty tanky, ale uz okupacni...proto je velka skoda, ze Prahu neosvobodili americani, rozhodne by to bylo pro nas lepsi a meli bychom byvali sanci se dostat ze sovetskeho podruci..takhle to bylo bohuzel marne a stalin vedel, za prahu musi osvobodit , tedy v jeho pojeti obsadit prave on
Reagovat
Nola
zo zapadu k Vam dosli Nemci, na to nezabudaj a kto Vas, vlastne nas pri tom nepodrzal - zapad..... nemaluj si svet naruzovo, on taky nie je
Reagovat
Ondra979
no dosli, ovsem bylo to tehdejsi nacisticke Nemecko pod Hitlerem, to snad nechces s dnesnim Nemeckem srovnavat, jestli ano, tak pak se vrat do skoly...a tehdejsi spojenci nas az tak nezradili, smlouvu jsme meli akorat s Francii, ale i tam to neni tak jasne jak se zda..nicmene moralne to zrada byla, to je fakt...no jestli si myslis, ze dnes by to dopadlo podobne, tak si to mysli...dnes je nejvetsi nase hrozba krome nerizene ilegalni migrace, ktera uz snad skoncila a klimaticke zmeny tak je to prave rusky agresivni imperialismus a revizionismus, a je to bohuzel velmi aktualni, staci se podivat obcas, co pada z kremlu za srac...
Reagovat
Nola
LOL a co tym chcel basnik povedat? este budes snad tych spojencov ospravedlnovat, to sa tvoji predkovia v hrobe musia obracat... pises tu same superlativy o zapade, tak co Nemci ziju na vychode? a co ma zaujima, ze tam mali Hitlera, Rusi mali zase Stalina...
Reagovat
Ondra979
no asi zijev v minulosti, Nemci se dokazali neblaheho odkazu nacismu temer zbavit a uznavaji, ze to bylo cire zlo a bezpravi, a dnes jsou nasi spojenci v NATO..a rusove dnes? valecnik a vrah putin by chtel navazat aspon zcasti na stalinuv odkaz a obnovit zase imperium a nevaha k tomu pouzit vojenskou agresi ktera je namirena i proti nam..no ale kdo to nechce videt, tak to proste neuvidi, je pohodlne byt slepy..ze je to i kratkozrake a mohlo by to byt velmi skodlive, to uz si "slepi" neuvodemuji
Reagovat
Nola
dobre ty, mna to absolutne netankuje, iba mam nastudovane dejiny, viem kto vyvolal obe svetove vojny, viem, ktore krajiny si vytvorili bohatstvo kolonizovanim inych a.p. , tak si politizuj, pre mna to nie je tema, iba ma zaujal tvoj nazor, ze zo zapadu prichadza vsetko dobre
Reagovat
Ondra979
neprekrucuj, to je fakt dost ubohe...ja nic takoveho ze ze zapadu prichazi vse dobre nervrdil!! a mas nastudovane asi velke kulove, mozna tak velkou vlasteneckou podle putina...druhou svetovou rozpoutalo nacisticke Nemecko a stalinisticke Rusko,ktere pak poradaly spolecne vitezne prehlidky na oslavu porcovani Polska a byli spojenci, nez Hitler Stalina napadl, coz mel v umyslu i Stalin, jenze ne tak brzo..takze tim v podstate legitimizoval rusky zlocinny rezim ktery se mohl pridat na stranu spojencu a obsadit celou vychodni evropu, coz byla pro nas nakonec velka tragedie..
Reagovat
annah
Reagovat
Ondra979
jeste opravim, ze tehdy to byl samozrejme stalinisticky Sovetsky Svaz..soucasne Rusko na nej dnes bohuzel navazuje..
Reagovat
Blondie

Přesně :D
Ale on čerpá z učebnic ze 70. let :D
Reagovat
Ondra979
jj..proste komousske bludy..
Reagovat
winsett8
bohužel, momentální postoj Ruského establishmentu paralyzoval Evropu geopoliticky na desítky let dopředu. Zatímco Evropa se ze svých chyb dokázala poučit a nastavit určité hodnoty, tak Rus se paradoxně svým konáním vrátil o 100 let zpátky a trvá si nasvém status quo. Moc řešení tento konflikt nemá, jelikož si Rus trvá na svém - jedna z možností je že bude mít zavřené dveře do Evropy. Na druhou stranu je dobře, že některé organizace ukazují Rusko v jiném světle, ačkoli je to zabaleno pod neutralitu, že to jsou také lidé, kteří chtějí žít normální životy. Evropa svým postojem dala okatě najevo, že takového Rusa-partnera nechce, mimochodem tento postoj není nikterak sobecký, pouze garantuje přirozený společenský vývoj. Bude muset opět nastat něco, jako druhá ruská revoluce kdy Rus bude sám donucen brát Evropské hodnoty vážně, pokud se chce v budoucnu nějakým způsobem na jeho vývoji podílet. Dnešní postoj Rusa je šikanózní nepochopitelný a nepoučitelný z dějin, kdy paralela v mrazíkovi se přímo nabízí, a celá hiearchie je postavena na hliněné noze. Až čas mu ukáže, že ho jeho cesta dovedla na okraj jámy, a buď do ní spadne, a nebo bude vnímat okolní svět jako partnery, které je třeba respektovat, s ohleden na jejich společenský vývoj.
Reagovat
Ondra979
souhlasim s tim, ze Evropa se ze svych chyb, resp hlavne Nemecko, dokazalo poucit. V cem jsme ovsem chybovali a stale chybujeme, je postoj k soucasnemu ruskemu vedeni, ktere je otevrene nepratelske vuci nasi zapadni civilizaci, tady bohuzel plati pouze nekompromisni postoje, tedy krome izolace i jednota v tomto postoji a odhodlani se branit v pripade napadeni nektereho z partneru v NATO, protoze rusko uz nepokryte vyhrozuje nejen pobalstkym zemim, ale obcas i nam...bohuzel tady se teprve probouzime, protoze tady je opravdu na miste naprosto jasne dat najevo odhodlani se branit, ted se chysta velke vojenske cviceni NATO coz je dobre a tomuto rus rozumi, s uhlazenymi diplomaty si akorat tak vytre ....tak to bohuzel je
Reagovat
winsett8
Otázkou, je zda by Rus ustál konflikt, na více frontách. Zatímco v WII byl v situaci, kdy mu hrozil společenský zánik a dostalo se mu materiální podpory ze západu, dneska je úplně v opačné situaci a přesně takovýto tón si osvojil nebo se rozhodl používat. Bude muset zvažovat, zda ho to materiálně a politicky neunaví, a nedojde k jeho samotnému kolapsu.
Reagovat
Ondra979
jasne, to je zatim nase vyhoda, jenze ta nemusi trvat dlouho. je tady opravdu riziko, ze se dostane k moci Trump a povede naprosto izolacionistickou politiku, "domluvi" se s Putinem, prestane podporovat ukrajinu ktera to naprosto nutne potrebuje a uz ted maji problemy kvuli tomu...no a pak by se teprva zacaly dit veci, putin by okamzite rozpoznal ze jsme oslabeni a zacal by si dovolovat stale vic..jako opravdu si to zatim malokdo dovede predstavit, doufam ze se to nestane, ale jistotu urcite nemame...napr bleskova vojenska akce v pobalti ze strany ruska by byl pomerne velky problem
Reagovat
Stan_Borowitz
Nolo, to nemá cenu, fanatiky nepřesvědčíš, ty může do reality vrátit jen to, když se s ní tvrdě srazí. A to je už brzy čeká, letadlu už se zakuckává motor, neokolonialismus narazil na svoje hranice a zoufalý pokus sehnat další platící pasažéry z Východu, že kterých by se dalo ještě něco vytřískat, pomalu, ale jistě selhává. Ponziho dluhové schéma se začíná hroutit jako domeček z karet...
Reagovat
Blondie
lol
Reagovat
Nola
uz som davno olutovala, ze som sa vyjadrila, nie som ziadny milovnik Ruska, ani nicoho ruskeho, len im staci, ak napisem, ze Nemci obsadili Cesko za 2.svetovej vojny a uz som rusofil.......
Reagovat
dorsch2
v zahnivajucom kapitalizme mame internet+denne banany a mandarinky, v ruskom svete hrdost+ vodcu, ktory nas vsetkych miluje ako svoje deti, nech si kazdy vyberie co mu viac vyhovuje, poznam par jedincov, ktori konzumuju to prve a tuzia po tom druhom, len uz prilis zdegenerovali aby konali co je paradoxne ich zachrana, lebo az by v strete s realitou narazili hlavou do mura a neprivetivo sa co len pozreli na svojho vysnivaneho "otca" bol by to koniec (naivnej) rozpravky, malou zaujimavostou je ze tito jedinci sa takmer do jedneho narodili v nasom systeme, ziju v nom, viacmenej im nic nechyba, maju sa lepsie ako predosle generacie, kdekolvek na svete, ale zaroven fandia inemu systemu a tesia sa(môj subjektivny dojem) na to az ten nas sucasny krachne, furt im je zle a potrebuju sa stazovat, nastastie pre nich u nas môzu:)
Reagovat
dorsch2
doplnim, prikladom su turci v nemecku, usli pred chudobou a momentalne fandia tomu co ich predoslu chudobu spôsobilo, problemom je skusenost, ktora nie je dedicna ani neprenosna
Reagovat
srnecek
áno, súhlas. Veľa z nás (dnešné generácie) asi nevedia, čo od dobroty....
Reagovat
Blondie
Jistě, vzhledem k tomu, že WWII zahájily oba totalitní režimy
Reagovat
Kozoroh
Zpočátku mě zaskočilo, že Sinner není v pohodě, jeho údery postrádaly sílu, přesnost, nechával se zatahovat do dlouhých křížových výměn, ve kterých Medvěd měl navrch. Patrně na Jannika dolehla atmosféra GS finále, kterou ještě nezažil. Ke konci 2. setu začal vytahovat drápky, což byl pro mě signál, že se Jannik zvedá. Medvěd stačil uzavřít 2. sadu ve svůj prospěch, ale pak už tahal za kratší konec. Jannik zvedl razanci svých úderu a zlepšil umístění, přidal údery po lajně a spolu s aktivitou na síti ničil Medvědovu obranu.

Pro Jannika epický triumf, který nakopne jeho sebevědomí, pro Daniila je to srdcervoucí porážka, už podruhé projel GS finále z vedení 2:0 na sety, opět na AO, které se tak pro něj stává zakletým turnajem.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Nenela
Dobre ty, Jannik!
Reagovat
bardunek666
Oba vyřadili v semifinále to lidsky nejhorší, co se na okruhu pohybuje. Za to jim patří velká poklona a dík.
Více jsem přál Medvědovi, ale vysoký standart udržet nedokázal, je to určitě bolestivá porážka. Sinner hraje dobře, občas trochu Kvitová, ale to k jeho stylu patří. Gratuluji! :)
Reagovat
Amputace
V čem je Alcaraz lidsky nejhorší? Chápu to ještě u Zvereva, že můžeš podléhat presumpci viny a žít v přesvědčení, že mlátí ženský, ale v čem je lidsky špatný Alcaraz? To by mě zajímalo. Protože heká a zatíná pěst, nebo v čem?
Reagovat
Amputace
Promiň - v semifinále
Reagovat
darek.vrana
On myslí asi Djokoviče.
Reagovat
turista
Bardůnek666 je hovado.
Reagovat
GaelM
Reagovat
Amputace
Jo, já vím :D Uvědomil jsem si to necelou sekundu po odeslání, že v semi byl vlastně Djoko a nikoli Alkáč.
Reagovat
Kozoroh
Srovnávat No1eho přes všechny jeho chyby s evidentním domácím násilníkem je hnus. Správci webu, vraťte zpět ignor tlačítko, prosím!
Reagovat
Pe3k
Co ignor, celý starý TP!
Reagovat
Herbert_Hoover
Reagovat
alcaraz.dva
Toto tlačítko se již nebude objevovat na webových stránkách (nejen na tenis portálu), protože je v rozporu se zásadami veřejně přístupných diskuzí na internetu
Reagovat
Mistic
Podľa seba súdim teba.
Reagovat
Pe3k
Znáš je všechny osobně jo?
Reagovat
paddy
nastupující generace letos definitivně převezme otěže dějin a zerogen se může cítit jako obětní beránek
Reagovat
Stan_Borowitz
Ty "ztracené generace" byly dvě, možná tři?
Reagovat
Dovodo6
No třeba Alcaraz od Wimbledonu nevyhrál nic. Tak aby se Sinnerovi "nepovedlo" něco podobného
Reagovat
Amputace
Třeba Nadal od RG 06 až do IW 07 taky nevyhrál nic a lidé si beztak říkali, že jak rychle se vyšplhal nahoru, tak rychle i spadne, a sám víš, jak to dopadlo. Nemůžeš čekat od 20ti letého hráče, že bude na každém turnaji bojovat o titul. V antukové části určitě zase nějaký titul přidá a na RG bude patřit k hlavním favoritům.
Reagovat
michalenko
Nemyslím, že je vhodné porovnávať vitaznu mentalitu nadala z Alcarazom.Nadal mal v sebe tú zcela výnimočnú buldociu zarputilost a až fanaticku túžbu po víťazstvách ,ktorú mu vštepil Tony.Dnes je aj iná doba a aj spoločnosť funguje inak. Mladí športovci majú omnoho viac iných záujmov a stimulov a preto je nereálne aby trebárs Nadala poprípade djoka z Fedexom niekto napodobnil.
Reagovat
Amputace
Alcaraz to ale také dost prožívá, určitě to není žádný salámista. Vítěznou mentalitu si osvojí také. Kdyby k ní neměl sklony, finále Wimbledonu s Djokovičem by rozhodně neustál - zvláště po tom tragickém prvním setu. On se spíš potřebuje trošku zklidnit, začít se více koncentrovat a nebýt tak přemotivovaný.
Reagovat
Stan_Borowitz
Hříšný Janek skvěle! Medveděvovi to AO nějak není souzeno...
Reagovat
Kozoroh
Prohrát GS finále z vedení 2-0 na sety se ještě nikomu nestalo, až teď Medveděvovi. Na AO má podobný pech jak Murray.
Reagovat
Nola
stalo sa to uz, Zverevovi, ci?
Reagovat
Nola
a Medvedovi sa to stalo tiez, detto Tsitsipasovi.....
Reagovat
Kozoroh
Myslel jsem 2x, to mi z komentáře vypadlo.
Reagovat
FedError
Nestalo sa to nikomu 2-krát 2022 a teraz Medveď, Tsitsipas na RG s Nolem. Zverev Thiem USO 2020.
Reagovat
Patik
Obrovská gratulácia Danilovi Medvedevovi za ďalšie pohnojene grandslamové finále.. Tazko povedať ci si ešte zaslúži nejaky titul v Austrálii potom čo viackrát zahodil príležitosť do koša..Co sa Sinnera týka ešte dnes očakávam klasické predikcie ako vyhrá golden slam tento rok a ako do konca kariéry nestratí ani jeden fiftín.. Ako bude svetová jednotka aj po ukončení kariéry také klasické reči ved no ako keď Alcaraz vyhral Wimbledon..finále kvalitou za mňa tak 5/10.
Reagovat
Stan_Borowitz
Došly mu síly, nebylo to zahozené jako s Nadalem.
Reagovat
Amputace
Omg. S Nadalem nic nezahodil. Nadal měl v druhém setu dvakrát break, servíroval na vítězství v setu, měl SB, vedl i v TB... Je třeba se na to dívat i z druhé stránky: Medvěděv měl i obrovský kus štěstí, že 2:0 vůbec vedl. Byl by to z pohledu Nadala extrémně smolný zápas, kdyby skončil 3:0.
Reagovat
dappe
O druhý set z pohledu Medvedeva přeci vůbec nejde. První set jasně vyhrál, se štěstím vyhrál druhý set, a pak ten zápas, zejména svým nedůrazem, docela zahodil. Navíc to bylo jeho jediné GS finále, do kterého šel v roli favorita.
Reagovat
Amputace
Jak může nejít o druhý set? Mluví se o zahozeném zápase ze stavu 2:0, tak pochopitelně musí jít o druhý set, který ho do toho vedení dostal. A ten Medvěděv vyhrál, doteď neví jak. Pak naopak on byl tím, kdo zahodil příležitosti uzavřít to ve třetím a od čtvrtého setu už většinu doby tahal za kratší konec. Celkově vzato rozhodně nebyl lepší hráč, určitě ne natolik, aby případný výsledek 3:0 odpovídal průběhu. Za mě pět setů naprosto odpovídalo předvedené hře obou hráčů. Výsledek 3:0 by byl bezpochyby pro Nadala tím nejsmolnějším GS finále; snad jen kromě toho, ve kterém se zranil.
Reagovat
Stan_Borowitz
To se ale vůbec nevylučuje s tím, co píšu já. Bez ohledu na to, jaké štěstí měl či neměl v prvních dvou setech, na začátku třetího setu byl Win Predictor 96 % : 4 % ve prospěch Medveděva. Měl tuším čtyři breakbally na 4:2, z nichž dva nebo tři zahodil nevynucenou chybou. Taky se v nějakém klíčovém momentě nechal zbytečně rozhodit diváky, když udělal nějakou blbou chybu a oni jásali. Pak se dost dlouho nedokázel zkoncentrovat. Neměl taky za sebou tři pětisetové zápasy jako letos. Já to vnímám jako z jeho pohledu, coby zkušeného hráče a vítěze předchozího grandslamu, za zahozený zápas. Čímž nerozporuji to, že Nadal hrál výborně a z jeho pohledu by rozhodně byl výsledek 3:0 smolný a nespravedlivý. A že vyhrál zaslouženě. Medveděv to prostě měl dohrát v tom třetím setu.
Reagovat
uztoje
Viděl jsem to teda od půlky třetího setu. Mně nějak přišlo, že už si Medved říkal, že tohle už nemůže ztratit. Ale čím dál víc zjistoval, že neví co na Itala hrát a vkrádala se pomalu na jeho raketu nervozita. Sinner si za vítezstvím šel od té doby jak buldok, byl sebejistý, moc nechyboval a dokázal výměny strhnout na svou stranu...
Reagovat
Amputace
Jen k tomu stavu 0:40. Za zbytečnou nevynucenou chybu lze považovat jen jeden fiftýn, zbytek si spíš uhrál Nadal. K tomu stavu 0:40 se Medvěděv též nepropracoval třemi winnery...

Dohrát to měl, to určitě, stejně jako dnes. Zrovna tak měl ale Nadal dotáhnout druhý set (možností k tomu měl požehnaně) a hrál by se pak úplně jiný zápas, který by možná do pěti setů ani nešel.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tentokrát na Medveděvovi podle mne byla daleko víc vidět rostoucí únava.

Jinak samozřejmě tvůj názor respektuji a vlastně s ním do značné míry souhlasím. Zahozený zápas je možná silné slovo, přece jen třeba s finále Wimbledonu 2019 se to nedá srovnat...
Reagovat
Kozoroh
Kdyby měl Medveděv mysl šampiona (rozuměj zabiják, který nepustí soupeře zpátky do zápasu), tak by si finále z vedení 2:0 na sety nenechal proklouznout mezi prsty. I jiní tenisté před ním prohráli GS finále z vedení 2-0, ale to bylo buď proto, že hráli své první GS finále (případ Zvereva či Tsitsipase) nebo to projeli na svém nejhorším povrchu (McEnroe na RG). Ale Medveděv měl zkušenosti se ziskem GS titulu a zápas se hrál na jeho nejsilnějším povrchu. Měl v třetím setu příležitosti, jak poukazuje výše Stan, které zahodil a rovněž se nechal otrávit diváky.
Reagovat
Amputace
Stejně jako měl Nadal příležitosti to do stavu 2:0 vůbec nenechat dojít a tím pádem ani nepřipustit, aby byl Medvěděv v pozici, že si nechal něco mezi prsty prokluzovat. Nadal, nebýt to jeho nejprokletější GS, kde musí mít bezpochyby mindráček, by s přehledem srovnal na 1:1 a tuhle diskuzi bychom tady nevedli. A dost možná by i ten dnešek vypadal jinak, protože by Medvěděv neměl obrat z 2:0 v hlavě.
Reagovat
Kozoroh
To finále s Nadalem ho muselo psychicky ranit, zničilo mu to sebevědomí, které si do té doby vybudoval. A teď to má zas. Bilanci GS finále má hodně špatnou a po dnešku to nepůjde svést na to, že vždycky narazil na Djokodala.
Reagovat
Nola
Medved mohol vypadnut uz s Emilom, semi so Sashom som nevidela, ale mal za sebou aj 5 setak s Huhu, mozno ani sam netusi ako sa do finale dostal, Jannik prechadzal turnajom uplne v pohode, podla mna mu nie je AO sudene, tak ako nebolo kedysi Andymu, tie sily co postracal sa museli nejak prejavit, on vacsinou presne takto kalkuluje - utavit supera dlhymi vymenami, dnes mu to zratal Jannik.....

radsej uz nevsadzaj, mne sa styl Medveda nepaci, ale kazdy sme iny
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist