Sinner nepolevuje ani na exhibici v Rijádu. Opět porazil Djokoviče a s Alcarazem se utkají o rekordní odměnu

VČERA, 21:39
Aktuality 19
EXHIBICE RIJÁD - Jannik Sinner (23) pokračuje v životní formě i na lukrativní exhibici Six Kings Slam v Saúdské Arábii. Den po deklasování Daniila Medveděva si v semifinále poradil také s Novakem Djokovičem (37), kterého přehrál i před čtyřmi dny ve finále Masters 1000 v Šanghaji. O triumf a rekordní odměnu pro vítěze tenisového turnaje si v Rijádu zahraje s Carlosem Alcarazem (21), který vyhrál poslední vzájemný souboj s loučícím se krajanem Rafaelem Nadalem (38).
Novak Djokovič a Jannik Sinner (© STR / EPA / Profimedia)

Djokovič – Sinner 2:6, 7:6, 4:6

Jannik Sinner zakončí pátý turnaj v řadě finálovým zápasem. Po triumfech v Cincinnati, na US Open a v Šanghaji zaútočí na titul také na nové lukrativní exhibici v Rijádu. Na Six Kings Slam v Rijádu během dvou dnů deklasoval světovou pětku Daniila Medveděva a ve třech setech zdolal čtvrtého hráče světa Novaka Djokoviče.

S o 14 let starším Srbem si Sinner poradil před pouhými čtyřmi dny ve finále Masters v čínské Šanghaji a nyní ho přetlačil i před arabskými diváky na Blízkém východě. Tentokrát potřeboval tři set, než po téměř dvou a půl hodinách boje zvítězil 6:2, 6:7, 6:4.

Sinner na Djokoviče nestačil naposledy loni ve finále Turnaje mistrů. Od té doby ho porazil v Davis Cup, v semifinále Australian Open, v Šanghaji a nyní v Rijádu otočil vzájemnou bilanci na 4:4. Na tvrdém povrchu vyhrál 5 ze 6 duelů.

Sinner upravil svou vynikající letošní zápasovou bilanci na 67:6, z toho 37:3 na hardu. Na něm letos jako teprve čtvrtý po Matsi Wilanderovi, Rogeru Federerovi a Novaku Djokovičovi ovládl v oba grandslamy během jedné sezony.

Třiadvacetiletý Ital na všech 14 turnajích v probíhající sezoně postoupil minimálně do čtvrtfinále, jedenáctkrát nechyběl v semifinále, osmkrát hrál hrál finále a sedmkrát slavil titul. A nyní je ve finále i na hvězdami nabité exhibici.

Sinner zakončí sezonu jako první Ital v historii na 1. místě světového žebříčku, ale zároveň čelí obnovení procesu kolem březnového pozitivního testu na doping.

Alcaraz – Nadal 6:3, 6:3

V sobotním finále se Sinner utká s Carlosem Alcarazem, který je jeho jediným přemožitelem z posledních 25 zápasů. Ve vzájemné bilanci italský tenista prohrává 4:7, letos s o dva roky mladším Španělem prohrál v Indian Wells, na French Open i před dvěma týdny ve finále v Pekingu. Sinner a Alcaraz si letos spravedlivě rozdělili trofeje ze všech čtyř grandslamů.

Jednadvacetiletý Alcaraz, který minulý týden v Šanghaji prohrál čtvrtfinále s Tomášem Macháčem, v Rijádu neztratil ještě ani set. Po Dánu Holgeru Runem si poradil i s Rafaelem Nadalem. O sedmnáct let staršího krajana, který v listopadovém Davis Cupu definitivně ukončí kariéru, přehrál v posledním vzájemném střetnutí dvakrát 6:3.

"Musel jsem předvést maximum, to mi věřte. Rafa už je mimo soutěžní mód a v tomto sportu musíte hrát zápasy, abyste se cítili dobře. Ale já věděl, že se musím soustředit a hrát svůj nejlepší tenis, pokud chci Rafu porazit. Byl to skvělý okamžik ještě jednou s ním sdílet kurt," řekl vděčný Alcaraz.

"Bylo mi potěšením. Carlos byl nad mé síly, v posledních letech hraje opravdu fantasticky a je čím dál lepší. Už pár měsíců nehraju, ale zkusil jsem to. Předvedl jsem dobrý výkon, ale proti němu to nestačilo. Každopádně tohle je pro mě pozitivní chvíle a jsem za ni moc rád," uvedl osmatřicetiletý Nadal, kterého z publika podporovala také jeho manželka a syn Rafael junior.

"Od chvíle, co je na světě, tak jsem víc zápasů prohrál, než vyhrál," smál se Nadal. "Ale zároveň mi pomáhá ve všech těžkých chvílích, které v posledních letech prožívám. A teď se chová hezky, i když už je pozdě. Jsem opravdu šťastný," dodal vítěz 22 grandslamů.

Vítěz obdrží 6 milionů dolarů

V pátek mají tenisté v Rijádu volno, neboť podle pravidel ATP nesmí na exhibicích hrát víc jak dva dny po sobě. V sobotu pak dojde kromě finále také na zápas o 3. místo, v němž se zřejmě naposledy utkají dlouholetí rivalové Djokovič s Nadalem. Půjde o vůbec poslední střetnutí hráčů Big 3.

Každý ze startujících má jistou odměnu ve výši 1,5 milionu dolarů (přibližně 34,8 milionu korun). Za postup do semifinále a finále žádná prémie není, celkový vítěz si však odveze rekordní odměnu 6 milionů dolarů (cca 139,3 milionu korun), která je téměř dvakrát vyšší než pro grandslamového šampiona. Podobně jako v Laver Cupu se za tento turnaj neudělují žádné body do žebříčku ATP.

Výsledky exhibice Six Kings Slam v Rijádu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
lvicek
No tak jsem si clanek rozklikla, neb jsem si dle titulku myslela, ze v textu zjistim, kolik je ta rekorni odmena. No, to uz by ten clanek asi obsahoval moc informaci...
Reagovat
frenkie57
Vždyť to tam je, 6 mil. amerických chechtaků.
Reagovat
com
Dva momentálně nejlepší tenisté světa Jannik Sinner a Carlos Alcaraz svedou na exhibici v Rijádu bitvu o rekordní vítěznou prémii šest milionů dolarů (139,5 milionu korun). Do finále postoupili poté, co oba zvládli duely s legendami.

smile muzou jit hned do duchodu
Reagovat
Teo
Což je celkem šílený vzhledem ke grandaslamům
Reagovat
diskuse
Nejlepší španělský tenista všech dob Carlitos Alcaraz očekávaně porazil nejlepšího antukového hráče všech dob Rafaela Nadala.

Nesouhlasím s po zápasovým rozhovorem a moderátorem. Carlos to vzal zlehka. Snažil se, aby zápas s jeho idolem vypadal důstojně.

Takové štěstí v sobotu Nadal mít nebude. Ale kdo ví, možná španělský býček překvapí a vezme jeden setik od zraněného GOATkovice po 11 letech.

Vamos Carlitos. Puta Nadal!!!

PS Neymar se stal novým mazlíčkem Turkihi lol.. cpe ho nejenom na boxerské galavečery, ale i na tenis. :)) hihi
Reagovat
Pe3k
Djokovic Skinner první set nic moc, ale pak už to byla špička.
Druhý zápas slabší.
Reagovat
Patik
Djokovič Sinner rozhodne atraktívnejší zápas ako finále v Shanghaji Djokovič si dal viac záležať tri vyrovnané sety niekoľko breakov myslím si že to nemusí byť také hrozné budúcu sezónu ako sa zdalo teda pokiaľ bude mať Djokovič ešte nejakú ambíciu..

Nadal Alcaraz úprimne som čakal trošku nedostojnejsi zápas ale nieje to vôbec také hrozné.. Nadal nieje vyslovene hotový s tenisom..niektoré prvky v hre tam stále su..na staré kolená však fh slabší ako backhand..už tam nieje toľko sily..ale na sieti a nad hlavou je nadpriemer myslím si že keby hru trošku skorigoval a zjednodusil a schudol pár kíl sezónu by ešte potiahnuť mohol..skrz zranenia už asi však nieje vôľa..a nieje natrénované ani kardio nič..je správny čas no..neodíde ako Murray.
Reagovat
Patik
Aj za 25.
Reagovat
Patik
Malo ísť dole
Reagovat
diskuse
Tak moment. Djokovic neměl na rozdíl od Sinnera na kurtu nahráno nic, přijel dnes s jetlagem (ani DAZN interview nestihl), povrch byl extrémně rychlý, Djokovic si po druhém setu stěžoval na bolest ramene u fyzioterapeuta..... a i tak zatáhl zrzavou podvodnou svi.ni do hlubokých vod a byl relativně blízko k vítězství? :)) hihi Navíc byl schopný Sinnera několikrát brejknout.

Tenhle zápas mě po slabé Shanghai naplňuje optimismem do nové sezony. Dost velká ostuda pro italského sociopata. Jelikož Djokovic neměl dobrou předsezonní přípravu před sezonou 2024.... kdyby se hecnul na přípravu pro 2025, tak bych v 25. GS věřil. hihi.

Vcelku trapně teď vyznívají ty komentáře o tom, jak Sinner pozvedl tenis na vyšší level ever a málem zde prohraje s hráčem, proti kterému měl snad všechny myslitelné výhody.

Tak teď Carlitos podrť Dopala, chceme potravu pro boj o třetí místo. hihihi
Reagovat
dappe
Souhlas, tenhle zápas byl pro příští sezonu naprosto určující.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Carlosi, nech to Rafovi. Strašně rád bych viděl jeho zápas se Sinnerem
Reagovat
enfee
Blaznis, to by dostal mozna i kanara/y..
Reagovat
diskuse
Ani náhodou, to manacorské vemeno nesmí utéct od Noleho.... not anymore.

Bij ho Carlitos, vymlať z něho i poslední smítko hlíny.
Reagovat
com
Djok se ukazal, prohral, inkasoval 35 melounu za jednu porazku a muze jet do pryc smilesmile
Reagovat
Patik
Aj ja chcem prehrávať za také peniaze
Reagovat
Krisboy
Já bych klidně prohrál i za 30.
Reagovat
dorsch2
chodte dokelu uz s tymi peniazmy, my hrame v klube sach zadarmo a ideme sa potrhat aby sme vyhrali kazdy zapas v lige, to je ten pravy sport
Reagovat
dorsch2
ale za 30 by som to asi praskol aj ja:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist