Skóre je vůči Australankám hodně kruté, přiznal kapitán Pála

10. 2. 2013, 17:56
Aktuality 26
Postup do semifinále Fed Cupu nestihly obhájkyně titulu v Ostravě ani pořádně oslavit. České tenistky se však do všech koutů světa mohly vpodvečer po zápase rozutéct s hřejivým pocitem, že Austrálii v prvním kole soutěže vyprovodily jednoznačným výsledkem 4-0.
Profily hráčů
Petr Pála

"Řekl bych, že to skóre je vůči Australankám hodně kruté. Takhle na papíře to vypadá jasně, ale ony dneska měly mečbol, prohrály pět z pěti tiebreaků a nakonec se jim podařilo vyhrát jen jeden set. Bylo to daleko vyrovnanější, než by se mohlo zdát podle výsledku," řekl na tiskové konferenci nehrající kapitán českého výběru Petr Pála.

Jeho tým vykročil za obhajobou jistě. Pochybnosti o momentální formě Petry Kvitové a Lucie Šafářové se nenaplnily a obě hráčky z elitní dvacítky světového žebříčku potvrdily, že Fed Cup je jim šitý na míru. "Česko má velmi silný tým, dvě výborné singlistky, výborný debl. Klidně může soutěž znovu vyhrát," řekla kapitánka Austrálie Alicia Moliková.

O třetí finálovou účast v řadě se české družstvo utká s Itálií, která porazila USA po boji 3-2. Pálův tým si ještě za nerozhodnutého stavu raději přál "evropskou" variantu.

"Itálie je doma velice silný soupeř, ale daleko více šancovní než před dvěma lety v Římě, kdy její hráčky byly skoro na vrcholu a bylo skoro nemožné tam vyhrát. Amerika je velká otázka, na čem by se hrálo, kdo by nastoupil. Nebránil bych se jet do Itálie," řekl Pála, pro kterého byla semifinálová porážka v Římě 0-5 v roce 2010 zatím poslední na lavičce fedcupového výběru.

Kvitová Itálii preferuje i kvůli pohodlnějšímu cestování. "U nich s Italkami máme příšernou bilanci, ale nemuseli bychom jezdit tak daleko," řekla Kvitová.

Pála věří, že v silách současného družstva je zvládnout jakéhokoliv soupeře. "Obě klíčové hráčky podávají skvělé výkony. Máme velice silnou čtyřhru, která dodává oběma holkám v singlu jistotu, že nemusí nutně vyhrát," pochvaloval si Pála. Kvitová je podle jeho názoru už zase na cestě vzhůru. "Mile mě překvapila už v trénincích v Ostravě. Bylo vidět, že jde nahoru. Když byly delší výměny, byla lepší než soupeřky, což je znak dobré cesty," poznamenal Pála.

Český tým se rozprchl ihned po třetí dvouhře. Musel si tedy odpustit společnou oslavu triumfu. "Nejsme úplně slavící tým, my si to necháváme na důležité chvíle. Slavili jsme jen po finálových zápasech a snad ještě po Belgii, jinak se vždycky rozutečeme," usmála se Kvitová.

ČTK

Komentáře

26
Přidat komentář
tommr
za trenéra mají mluvit především výsledky a ty má Pála skvělý at už je forma našich hráček jakákoli ... :)
Jeho největší předností je určitě jeho schopnost postavit vždycky optimální sestavu. To že nemusí neustále řešit omluvenky největších hvězd jako jeho americký, ruský, srbský nebo německý kolegové je i jeho zásluha ... :)
Reagovat
Fandina
Přesně tak, Pála je super !!!
Reagovat
George_Renel
Odpovím ti krátce: plky píšeš ty. (A ještě hloupé)
Reagovat
smazaný uživatel
Jenom nemám ráda alibistické řeči,že je to krutá porážka pro Austrálii,když musí být rád,že to nebyla krutá porážka pro nás,sám tomu nemohl věřit,že to takto dopadne....
Reagovat
Fandina
Přece naopak uznal, že Australanky hrály dobře a výsledek byl 4:0 ale jednotlivé zápasy byly vyrovnané.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale on řekl pravdu. Že 0:4 po takovém průběhu je krutá porážka. Tobě se tenisově nezdá kruté prohrát pět tajbrejků z pěti? Nezdá se ti kruté podávat třikrát na vítězství v setu (1. set, 1. tajbrejk a 2. set, Sam v utkání s Luckou) a ani jednou to nedotáhnout do konce? Nezdá se ti kruté prohrát hned další zápas z mečbolu? A vezmi si, že v prvním setu prohrávala 2:4 i Petra s Jarkou a stejně Australanky neurvaly ani set... Tohle vše nasáčkované do jednoho víkendu je podle mě hodně kruté. Spíš mi to od Pály přijde jako vyjádření soucitu a respektu k soupeři, který hrál chvílemi velmi dobře, jenže výsledkově se to v podstatě vůbec neprojevilo. Radost z postupu a vyjádření respektu k protivníkovi se v mém vnímání vůbec nebije. A už vůbec bych to nenazýval alibismem...
Reagovat
smazaný uživatel
Dobře...tak se aspon shodneme na tom,že musel něco těm novinářům povědět,každý na to může ale mít jiný názor...
Reagovat
smazaný uživatel
Soucit v tomto případě hraný a od něho to Australanky stejně nepotřebují,ale ve finále je to vlastně úplně jedno. Kdyby řekl že se mu ulevilo,že měla Austrálie vlastně smůlu,protože mi to museli vydřít,ale je to sport...
Reagovat
Fandina
A proč by měl něco hrát? Řekl, že výsledek je 0:4 a bylo to vyrovnané. Nechápu to podezírání kohokoli z výroků.
Reagovat
smazaný uživatel
Naposledy ti odpovím... Ano, něco odpovědět musel, když to bylo na oficiální tiskové konferenci. Konkrétně odpovídal na otázku, jestli věří ve zlatý hattrick v řadě, když Alicia Molik před tím řekla, že Češky mají na to vyhrát potřetí. A on odpověděl. "Věřit musíme, ale určitě to není dané (dopředu, že se to stane). Teď nás bude čekat velmi silný soupeř (Itálie nebo Usa - nebylo to tou dobou ještě jisté) a ani to skóre 4:0 neodpovídá tomu, co se dělo na kurtě, protože si myslím, že to skóre pro ty Australanky je hodně kruté...!- dál už je ta citace z úvodu článku přesná - Celá ta odpověď, která trvala přes minutu (proto se nikdy ve článcích necituje doslova všechno) pak končí slovy, že: "si myslím, že to bylo silný utkání a teď čekáme na to, kam pocestujeme v semifinále".

Když se na to podíváš z nadhledu, vidíš, že Pála ve své odpovědi mírnil případný budoucí tlak na své hráčky směrem k obhajobě titulu. Což je taky součást jeho práce. A u toho popsal zrádnost výsledku 4:0, kdy to vypadá všechno na první pohled strašně jednoduše, ale mnohokrát to bylo, a to ví všichni, kdo to viděli, o pár míčcích. Opravdu tam alibismus není, ale snaha co nejpřesněji a nefrázovitě odpovědět na otázku, kterou vyprovokovala svou odpovědí na předchozí tiskovce australská kapitánka.

Toť vše... Občas méně podezíravosti ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Píšeš to určitě rozumně,mám na Pálu takový jiný názor,ale to je můj
problém.Tiskovku jsem neslyšela a zlobit bychom se měli také na novináře a jejich nadpis nad mnoha články,ale i na jiných zprávách,velice často vytrhávají věci z kontextu.
Reagovat
smazaný uživatel
To jsou teoretické plky,on nemůže ovlivnit nic Pála,může být rád za výhru a nemluvit o tom,co je pro někoho kruté...Kdyby Ty holky nehrály nic,co udělá...zase nic.Za ten týden se stihnou akorát vyfotit a pak je může zase jen čtvrt roku pozorovat jak hrají a co udělá,když blbě...nic. Tak funkce je to jen taková,že by se ani nemusel tvářit tak ustaraně...
Reagovat
smazaný uživatel
Promiň, ale pleteš se... Pála má na tom všem obrovský vliv. Vypíchnu jen pár věcí. I díky němu je v tom týmu taková atmosféra, že se tam všechny hráčky těší a stále mají motivaci hrát to, co už dvakrát vyhrály. A protože se ve Fed Cupu (v tom týdnu)cítí všechny holky dobře, podávají často lepší výkony než na okruhu. Navíc už jen na Pálovi je, aby je všechny ukočíroval. Charaktery a povahy. Příklad? Loni do Německa kvůli výkonnosti nepozval Lucku Šafářovou. Musel jí to umět vysvětlit, aby se neurazila a chtěla hrát Fed Cup dál. A podařilo se, Lucka hraje od loňského (a následujícího) duelu s Itálií v této soutěži skvěle. Navíc kdyby Šafina nebo kdokoliv jiný z ustálené sestavy posledních kol vypadnul např. ze zdravotních důvodů, troufám si říct, že by jeho nominaci další hráčky neodmítly. A že měl v minulosti občas těžké rozhodování koho nominovat... Jenom tyhle věci poukazují na fakt, že Pála má velký dar vycházet s lidmi a dělat správná rozhodnutí viz Iveta Benešová a její výkon loni ve Stuttgartu. Pro mě osobně to není málo. Protože si uvědomuju, že naše holky nejsou nejlepšími tenistkami na světě. Lepší jsou např. Serena, Máša atd. Ale ty nemají pro Fed Cup motivaci. A to už je úkolem kapitána...
Reagovat
Fandina
Ono podle mě jde kromě diplomacie a schopnosti vytvářet pozitivní atmosféru v týmu a v jednání s jednotlivými holkami také o umění vybrat správné hráčky. Například předloni do Moskvy na finále skládal debla z Květy a Lucky a nakonec to byl ten rozhodující bod. A mohl vybírat úplně jinak. Iveta nebo Bára, nebo třeba čtyřhru Květa Petra atd. A také si vzpomínám, nevím kde to bylo, ale také předloni behěm roku uděly rozhodující třetí bod Bára s Ivetou, které měl v týmu a nakonec jaká to byla důležitá volba.
Reagovat
Fandina
Doplnění ... v Moskvě zvolil debla Lucka Hr. a Květa a ten debl pak zařídil finálové vítězství.
Reagovat
smazaný uživatel
My se jednou shodneme? To není možné... :-)
Reagovat
Fandina
All-that-i-am ... tak to zase nemusíš slavit jako vánoce :-) pamatuji si, že v názoru na Berďu se s tebou neshodnu, protože řešíš jeho výroky jako by byl nesvéprávný, místo abys se všímal toho, jestli to má rácio a jak hraje na kurtě. Ale třeba si tě s někým pletu ... úsměv
Reagovat
freeteepek
"Když byly delší výměny, byla (Petra) lepší než soupeřky". Tak proč sakra nehraje tak, aby ty výměny byly delší častěji? Mě se moc líbí hra Lucky šafářový. Je trpělivá, než zaútočí. Někdy se potom netrefí, ale dá se na to koukat:-)Když přechází na síť a nemusí hrát volej, nehraje ho. Pak míček spolehlivě s rozmyslem uklidí...
Reagovat
Fandina
To se mi také líbí na Šafině, že teď hraje výměny a je v nich zpravidla úspěšná. Ale on to dělá i Tom a právě Pála nahoře píše, že je Petra na dobré cestě, že když byly delší výměny, tak byla Petra lepší.
Reagovat
VlS
No, ona je otázka, co Pála řekl, v jakém kontextu a tak dál. Na dlouhé výměny je potřeba perfektní pohyb a soustředěnost. Tím prostě Petra v zápasech teď úplně nevládne, ale určitě se lepší. Moc by teď potřebovala ještě pár vybojovanejch výher a věřím, že se vrátí na svůj level hry.
Lucka je super, obrovský zlepšení v pohybu, hraje míče, po kterejch by se před rokem jen podívala a hraje je dobře (pokud nezačne trojčit a zkoušet hrát na jednu ránu).
Reagovat
Fandina
Tak samozřejmě, že nevíme, v jakém kontextu Pála a proč o výměnách mluvil. Reagovala jsem na vyjádření freeteepeka proč Petra nehraje výměny, jako Lucka. A Pála na to, že je na dobré cestě, takže to nemjusí být o tom, že je nechce hrát, ale že jí tak nejdou a může se to vyvrbit. Ale opravdu to jsou střípky. Na Lucii se mi líbí ta soustřeďenost, kterou na ní pozoruji ve hře. To dřív nebívalo a že doběhne hodně, to jsme viděli v zápase se Sam. Ale ze začátku tak rezervy měla. Pak se to zlepšilo.
Reagovat
Fandina
Oprava ... nebývalo tvrdé y ... úsměv
Reagovat
freeteepek
Je pravda, že Petra má s pohybem problémy. Já si ale myslím, že v dlouhých výměnách to problém být nemusí. Když Lucka tlačila na Sam forhandem do jejího backhandu, tak míček lítal křížem pořád tím samým směrem. Až teprve, když od Stosurový přišel kratší míč, běžela Lucka k síti. To byl ten největší pohyb během celé výměny:-)
Petra má s pohybem problém když musí dobíhat k míči na větší vzdálenost nebo když jí přiletí prudký míč přímo pod nohy, ale to snad každá tenistka:-)
Souhlasím, že při vlastním podání hrát delší výměny je ošemetné. Když se potom zadýchá, může na servisu chybovat. Co jí ale brání hrát delší výměny při podání soupeřky?
Ono by se to možná dalo interpretovat i jinak. Petra by se měla snažit si útok lépe připravit. Zahrát třeba o úder víc a nezkoušet riskantně zakončovat v pozici, kdy není ready:-)Typicky většina přechodů na síť a její voleje:-(
Reagovat
Fandina
freeteepek ... mě se strašně líbí, jak píšeš, radíš rozebíráš hru a Petřiny údery a má to logiku. Já ale pořád vidím Petru jako úspěšnou ranařku která dovede dobře levácky zaservírovat a ve vhodném okamžiku zaútočit. Samozřejmě že kdyby se jí pořád dařilo hrát jako v roce 2011 a vyhrávat, nebude její hra v centru pozornosti. Ale jinak bych se snažila pokračovat v té hře jakou provozovala tenkrát a jen jí vylepšovat. Pohyb určitě, tam vidím, že jí chybí akcelerace i síly, ale i cesta na sítě. Ale pokud bude spolehlivý servis, podání a pak přesný winer ve vhodném okamžiku, tak to bude Peťa k pomilování ... úsměv
Reagovat
freeteepek
Jak by sis představovala vylepšení její hry? Zlepšení pohybu je jasný, ale co by měla změnit ve hře?
Já si naopak čím dál víc uvědomuju, že ta její hra na max. riziko z roku 2011 by potřebovala přizpůsobit dnešní situaci. Tj. ubrat mírně z rizika a hrát lépe takticky. Podle mě to velký množství UE, který dělala i v roce 2011, ji zbytečně sráží dolů. Kvalita v ženským tenisu šla mezitím nahoru. Ty první čtyři v žebříčku jsou velmi konzistentní a hrát s nima nahoru a dolů, tak jako to Petra předvedla teď se Sam, k výhře nepovede. Něco na tom tvrzení bude, když Petra říká, že soupeřky znají její hru. Že ji mají přečtenou. Kromě toho, hrát na max. riziko a bojovat s velkým množstvím UE je hodně psychicky náročný. Petra to 2011 zvládala, protože ještě proti Azarenkový, Šarapovový neměla co ztratit. Dnes je v jiném postavení.
Reagovat
Fandina
Já bych opravdu stavěla nejdřív na spolehlivosti servisu a potom na pohybu, ten je důležitý a souvisí s fyzičkou, sílou. Ona sice doběhne některé míče, ale je tam pozdě a pak se nestačí s tou ránou srovnat. Ale já nejsem odborník, tak to nechávám na nich. Nepochybuji, že ty takové rady jako tu dávám teď já vidí, to přece vidí každý. Jinak se mi líbí styl, jakým Peťa ranaří, takové to nadhoupnutí nohou, rukou a když to vyjde třeba return pěkně k lajně, nebo kross, to jsou lahůdky. Ale četla jsem teď někde, že co se týká fyzičky, zaměřili se teď na svaly na nohou a to je ono, dobrá pomůcka do výměn a celkově zastaví se při pohybu , stabilizuje a celým těl zdůrazní ránu. Ale jak říkám, má na to kolem sebe hodně odborníků.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist