Skvělá tenistka i bojovnice za práva žen. Billie Jean Kingové je 75 let

22. 11. 2018, 05:00
Legendy tenisu 74
Byla bojovnicí na kurtu i v životě. Precizní hrou ničila v 60. a 70. letech soupeřky, v letech 1966-1974 byla střídavě šestkrát světovou jedničkou, ale také bojovala za stejná práva (i odměny) pro ženy. A v roce 1973 založila dodnes fungující Ženskou tenisovou asociaci (WTA). Americká tenistka Billie Jean Kingová se ve svých 37 letech v roce 1981, když byla už 16 let vdaná, přiznala - jako vůbec jeden z prvních vrcholových sportovců světa - k lesbické orientaci. Celkem vyhrála 39 grandslamových turnajů, z čehož 25 v otevřené éře. Kingová, která měla velký vliv na rozvoj ženského tenisu, slaví dnes 22. listopadu pětasedmdesátiny.
Billie Jean Kingová

O inspiraci Kingovou mnohokrát mluvila například Martina Navrátilová, pro Australanku Margaret Courtovou, která vyhrála nejvíce grandslamových titulů z žen v historii, byla Kingová "největší soupeřkou ze všech". Letos ale Kingová kritizovala výroky Courtové na adresu homosexuálů, bisexuálů a transgenderových osob. Loni v rozhlase totiž pastorka Courtová prohlásila, že tenis je plný lesb a děti identifikující se s opačným pohlavím označila za dílo ďáblovo.

Obdivně o Kingové mluvila třeba i vítězka 18 singlových Grand Slamů Chris Evertová: "Je jednou z nejmoudřejších bytostí, které jsem kdy potkala, má vize a nápady, o kterých si mohou ostatní jen nechat zdát. Kingová je mou učitelkou, radila mi nejen o tenisu, ale i o mých láskách, vztazích s rodiči či výchově dětí. A to sama žádné nemá," řekla Evertová.

Letos zaujal názor Kingové, že by tenisu prospělo, kdyby na grandslamech hráli na dva vítězné sety i muži, protože dlouhé pětisetové bitvy považuje za zbytečně únavné.

Osobní život této legendy byl středem zájmu médií hlavně v roce 1981, kdy vyšla najevo její sexuální orientace. Kingová sice vyhrála soud s bývalou osobní asistentkou a zároveň tehdejší milenkou Marilyn Barnettovou (stýkala se s ní od 1971), aféra ji ale stála mnoho sil i peněz. Ani manželský svazek, který uzavřela s Lawrencem Kingem v září 1965, tomuto odhalení lesbické orientace neodolal: rozvod se konal v roce 1987.

V roce 2007 ke svému sexuálnímu životu řekla: "Padesát procent homosexuálů ví již ve 13 letech, jak na tom jsou. Já patřila do té druhé padesátky. Nikdy bych si Lawrence nevzdala, kdybych to tušila. To bych mu nikdy neudělala. Když jsme se v mých jednadvaceti letech brali, byla jsem do něj bláznivě zamilovaná."

Celkem Kingová vybojovala 39 grandslamových titulů (12 ve dvouhře, 16 ve čtyřhře a 11 v mixu), z toho nejvíce (20) ve Wimbledonu. Větším počtem grandslamových vítězství než ona se mohou pyšnit jen Courtová (62) a Navrátilová (59). Na wimbledonské trávě triumfovala tato rodačka z kalifornského Long Beach poprvé jako sedmnáctiletá v roce 1961 společně s krajankou Karen Hantzeovou ve čtyřhře. Tehdy ji znali tenisoví diváci ještě pod dívčím jménem Moffitová. Celkem si během profesionální kariéry v letech 1968-1983 vydělala téměř dva miliony dolarů.

Přestože odehrála mnoho nezapomenutelných finálových zápasů včetně vůbec nejdelšího wimbledonského z roku 1970, kdy podlehla Courtové 12:14 a 9:11, upoutala nejvíce pozornosti zápasem, který není uveden v žádných oficiálních záznamech. V "souboji pohlaví" porazila v září 1973 bývalého wimbledonského vítěze Bobbyho Riggse před zraky rekordního počtu 30.492 diváků 6:4, 6:3, 6:3 a rázem se stala vzorem feministek na celém světě. Riggsovi bylo ale tehdy 55 let a Kingová hrála ve své životní formě.

Kingovou upoutal v dětství nejprve softbal. V tomto sportu sice vynikala nad ostatními stejně jako její bratr Randy, bývalý nadhazovač v baseballové MLB, brzy však rodiče pochopili, že pro ni bude lepší zvolit sport, v němž je více "ženskosti". A jejich správné rozhodnutí přineslo velmi rychle své ovoce. Na grandslamových turnajích debutovala již v roce 1959 v 15 letech, o rok později se již radovala z prvního vítězství ve dvouhře na turnaji ve Filadelfii.

Nejen výkony na kurtu, ale také bojovným prosazováním názorů na veřejnosti pomohla Kingová ke změně v pohledu na ženský tenis a ženy ve sportu vůbec. Jako vůbec první sportovkyně vydělala více než 100.000 dolarů za rok (1971), přesto v dobách její největší slávy na přelomu 60. a 70. let nedostávaly ženy zdaleka tolik peněz na odměnách co muži. Členka tenisové Síně slávy spolu s dalšími hráčkami proto nejprve bojkotovala některé turnaje kvůli nedostatečným finančním odměnám a později založila vlastní okruh Virginia Slims Tour. Její snaha vyvrcholila ustavením Ženské tenisové asociace (WTA) v roce 1973.

Po skončení aktivní kariéry se svého sportu nevzdala a vedle působení ve WTA trénovala mnoho světových hvězd a například dovedla USA ke čtyřem titulům ve Fed Cupu v roli kapitánky (jako hráčka se podílela na sedmi vítězstvích USA). Kingová napsala také několik autobiografických knih, působila jako komentátorka tenisových přenosů a dokonce hrála v několika televizních seriálech.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

74
Přidat komentář
smazaný uživatel
Gratuluji. Přeji hodně zdraví.
Reagovat
Pedronegro
no, coby tenistka skvělá, po jejím postoji k účinkování SW na US Open už jen velká kráva ...
Reagovat
Blondie
esusky, nekdo má problém s respektováním názorů ostatních! Není sám tak trošku... volík?
Reagovat
Pedronegro
to není věc respektu k názoru, protože ona neřekla názor, ale sprostě zkreslovala skutečnost, asi dle svých priorit, tak si to přeber, blondie ...
Reagovat
Fandina
Ale je to věc respektu k názoru. Ty její názor nerespektuješ a obviňuješ jí, že něco sprostě zkreslovala.
Reagovat
Pedronegro
a ty, Fandino, jsi u mě trvale v ignoru, takže si piš, co chceš a můžeš s těmi svými deb.litami jít třeba do (_._), a nazdar :)
Reagovat
Fandina
Pán je nejen nesnášenlivý, ale i ubožák. Jen takový člověk se totiž chová jako ty.
Reagovat
Kozoroh
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/foto-atentat-jfk-john-fitzgerald-kennedy-smrt-55-let-vyroci/r~a1e0b514ecff11e8a09cac1f6b220ee8/
Reagovat
FulnekUltras
tak doufejme, že Doník své funkční období pod věčně nenažranými pařáty pentagonských jestřábů nakonec ve zdraví přežije
Reagovat
Fransoas
Je to rozhodně legenda.Soukromé záležitosti bych do toho netahal.Kdo by se s tím chtěl zabývat do hloubky je jeho soukromá záležitost.Pro ženský tenis vytvořila lepší podmínky.
Reagovat
Frozen99
Moc hezký článek.
Reagovat
Frick
Odporný puch progresivní levice.
Reagovat
Lion438
chudák Denisa! https://sport.aktualne.cz/tenis/s-plotynkou-k-plotne-misto-raketou-se-allertova-ohani-vareck/r~0effa360ecb711e8a0680cc47ab5f122/
Reagovat
smazaný uživatel
Billie Williams King. Happy birthday bitch
Reagovat
SwissMaestro
Tuhle aktivistku pipku nemám vůbec rád. Boží společnost spolu s Navrátilovou a dalšíma podobného zaměření.
Reagovat
milik254
Legenda legend.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, v tenisu určitě, podobně jako třeba Margaret Court(ová).
Reagovat
ttopi
To je ta co se zastala po US Open Sereny W.? Bože...
Reagovat
ttopi
A k tomu ještě 16 let lhala svému muži o své orientaci...
Reagovat
milik254
Sama říká, že když si ho brala, tak si neuvědomovala, že není hetero. A horší, než lhala někomu jinému, je, že lhala několik let sama sobě.
Reagovat
Stan_Borowitz
Typicky sobecký postoj. Lhát sobě je prý horší než lhát druhým. To jsou mi věci.

Pravdou ale je, že o své orientaci skutečně nemusela v době sňatku vědět, jak sama tvrdí, a přišla na to až když poznala "tu pravou". Takže vlastně sobě ani nelhala, čili to (nesprávné) tvrzení o tom, komu je horší lhát, na ni ani nelze použít.

Ale manželovi prokazatelně lhala minimálně deset let, co měla tu milenku...
Reagovat
ttopi
"tu pravou" - tomu se nedá moc věřit. Ta pravá ji možná donutila to rozseknout. Ale o své orientaci má každý jasno již v pubertě. Buď se ti líbej holky, nebo kluci. Nic jinýho moc není.
Reagovat
milik254
Nebo se ti líbí oboje.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nene, ono to nefunguje úplně binárně, samotná Kingová tvrdí, že je to tak 50 na 50, že jedna polovina to ví už v pubertě (ti "echtovní", na kterých je to celkem i fyzicky vidět a opravdu jsou schopni sexuálně žít jen se stejným pohlavím) a druhá polovina je taková ta nevyhraněná, líbí se jim (a pohlavně je vzrušuje) i druhé pohlaví (někdy dokonce výhradně). Tam pak působí celkové společenské prostředí, například jak společnost k odlišné sexuální orientaci přistupuje, od extrému typu kriminalizace s možností až trestu smrti (například muslimské země), přes rozumně tolerantní postoj až po opačný extrém propagace až adorace a uznávání smyšlených práv (dnešní západní společnost v čele s USA).

Mám kamaráda, poměrně úspěšného manažera, který byl až do třicítky heterosexuál, žil se spoustou holek (i sexuálně), ale ty vztahy nikdy neklapaly hlavně po psychické stránce. Pak potkal svého současného partnera, zjistil, že je vlastně homosexuál, a jsou spolu spokojeně dodnes, a to je už bratru 15 let. Jen pro úplnost dodávám, že se nepovažují za členy žádné LBGTQ+ ani jiné komunity, nechodí v duhových průvodech, nebojují za žádná "práva" atd. atd., tudíž je všichni v okolí považují za fajn lidi a nikdo na ně nekouká skrz prsty.

Jsem ale přesvědčen o tom, že třeba v Saúdské Arábii by oba dožili jako heterosexuálové, s manželkami a rodinami...
Reagovat
Astarin
Přesně tak. Sexuální orientace je spíše spektrum. Dalo by se tvrdit, že většina lidí je bi, kdybychom vzali do úvahy Gaussovskou křivku, jenže v dnešní společnosti to většina "heteráků" popře. Ale prostě 100% homo a hetero je méně, než těch bi. Akorát se ti bi prostě podle nastavení společnosti rozhodnou pro jedno z hetero a homo, než aby to střídali nebo vyzkoušeli obojí. "Důkazem" budiž to, že ženy nemají takový problém přiznat, že by jim homosexuální zkušenost nevadila, ale preferují hetero. To muži ze strachu, že by je společnost nepovažovala za dostatečné muže, nikdy nepřiznají.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ano, to je ta slavná průkopnice zářných orwellovských zítřků. Důsledky její usilovné práce jsou mimo jiné i tyto:

Profesor Michael Biggs z Oxfordské univerzity zřejmě brzy přijde o práci, pokud se tedy "nenapraví" a neučiní pokání. Neprojevuje totiž správnou politickou uvědomělost a trvá na tom, že k otázkám kolem pohlaví by se mělo přistupovat vědeckými metodami a neměla by se omezovat svobodná diskuse na toto téma.

Dovolil si dokonce prohlásit, že: "...nevěřím tomu, že genderová identita nahrazuje biologické pohlaví a nastupuje na jeho místo, o nic víc, než tomu, že Ježíš byl synem Božím. Proto jsem se postavil proti jakémukoli pokusu univerzity o zavedení oficiální genderové doktríny, stejně jako bych se postavil proti uložení jediného náboženství nebo jednoho konkrétního postoje ke sporu Izraele a Palestiny. Vynucování ortodoxních názorů - často vydávané za "rozmanitost" - by zničilo samotný základ univerzity: akademickou svobodu."

Reakce na sebe nedala dlouho čekat, na Biggse byl zahájen typický "hon na čarodejnice". Doktorka Clara Barker(ová), přednášející na univerzitě v Oxfordu, která se identifikuje jako trans žena, a místopředsedkyně Rady Oxfordské univerzity pro otázky LGBTQ+ uvedla, že tato "tvrzení jistě vyvolávají pochybnosti ohledně schopnosti profesora Biggse zacházet se svými studenty spravedlivě a jsou varovnými signály z hlediska kvality výuky".

"V poslední době se hlasitě projevuje v novinách a jiných tištěných médiích způsobem, který vypadá, že má názor na trans osoby, který není příliš inkluzivní a pozitivní, zatímco politika Oxfordské univerzity nám ukládá, abychom každému v umožnili cítit co nevyšší míru začlenění," dodala.
Reagovat
Stan_Borowitz
Vedení OU ovšem nezareagovalo dostatečně "uvědoměle a akčně" a Biggse za kacířství nijak nepotrestalo, proto bylo potřeba vytáhnout tvrdší kalibr. Takže bojovníci za lepší svět (a to všemi prostředky) zřejmě založili falešný "transfobický" účet na Twitteru, o kterém bez důkazů tvrdí, že je Biggsův...

Nedávno taky třeba nějakého britského studenta vyloučili z redakční rady univerzitního časopisu a pohrozili mu vyloučením z univerzity za výrok, že "žena nemá penis".

Tak tohle je náhled do toho lepšího nového světa, který nám paní BJ King(ová) a další aktivisti/aktivistky tak usilovně vnucují.
Reagovat
Pe3k
Díky Stane.
BJK je sice tenisová legenda, ale tím to hasne. Otázka pohlaví je v USA i Kanadě téma, vzbuzují velké emoce. Většina lidí co to řeší jsou levicoví radikální tupci bez znalostí historie, biologie apod. U nás máme označení on nebo ona, v New Yorku jich zavedli 31, aby nebyl nikdo uražen a každý zapadl do své škatulky. Bojovnice za práva žen a různé feministky jsou blbky nejvetsiho kalibru typu fandina. Jeden jediný člověk dokázal sám zcela rozprášit jejich bezduchou agendu. Jordna Belford, Ben Shapiro to jsou osobnosti světového formátu jenž by naše republika potřebovala jako sůl. Serena, BJK aspol. Ať hrají tenis, ale ať pak mlčí, děkuji.
Reagovat
milik254
Proč jsou feministky blbky, prosím?
Reagovat
smazaný uživatel
nie je feministka ako feministka, niektore su fakt otravne a vsetko co riesia je pritiahnute za vlasy, a akurat to robi zenam medvediu sluzbu
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesně, je to otázka míry, proti nerovnoprávnosti třeba v platové oblasti je samozřejmě třeba bojovat, není možné, aby za tutéž práci žena pobírala nižší plat. Ale když se z boje za práva žen (nebo kohokoli jiného) stane džihád, tak je to špatně.
Reagovat
Pe3k
Promiň, ale na otázku proč nedovedu odpovědět.
Každopádně doporučuji každému kdo umí anglicky, koho zajímají věci do hloubky, až k podstatě věci ať si pustí na YouTube cokoliv od těchto dvou kapacit! Jordan Peterson a Beh Shapiro.
Reagovat
ttopi
Proč jsou takové, to nevíme, jak správně říká Pe3k.

Já vnímám jako hlavní problém feministek to, že jim leckdy ani nejde o podstatu věci, ale jen o to, jak u toho vypadají. Respektive, že některé věci řeší až příliš ublíženě. Třeba o tom, že mají mít na stejné pozici lidi stejné peníze, bez ohledu na pohlaví, snad nikdo nepochybuje. Feministky z toho ale udělají aféru, jako by je někdo po staletí zotročoval. Až příliš si i menší problémy berou osobně a za vším vidí snahu ženám ubližovat. Horší než feminismus vidím snad už jen ty LGBT komunity, nebo co to je.
Reagovat
janek_da
no, ja treba o penezich pocchybuju. Kdyz zena bude/je na materske nekolik let, po 4. pro ni "padla" a neni dostupna v pripade maleru.
Prece logicky kdyby meli uplne stejnou vykonost, tak bude zamestnavatel sahat po levnejsi sile
Reagovat
ttopi
Promiň, ale moc tvému příspěvku nerozumím. Napiš to více rozepiš.
Reagovat
janek_da
Komu da zamestnavatel vic penez? Tomu kdo je dostupny temer kdykoli nebo tomu, kdo je 5 let mimo. A pak jak uz pracuje tak 4 tydny v roce navic ma paragraf. A po 16:00 uz konci s praci.

Kdyz jsou dva stejne vykonni pracovnici. Po kom zamestnavatel sahne? Podle feministek po tom drazsim. Podle me to je ekonomicky nesmysl a fem. spatne vyhodnocuji vykonnost.

To samozrejme myslim obecne, v celku.
Reagovat
ttopi
Takhle to nejde brát. Ve smlouvě není napsáno nic o tom, že musíš bejt celej den na drátě (pokud se nejedná o příslužbu, která je ale placená navrch). Prostě pracovní doba 8h je stejná pro ženu i pro může. Jsou lidi, cp přijdou domu, na služebce vypnou zvuk a dovoláš se jim zas až ráno. Někdo ti to zvedne i v 10 večer. Oboum ale musíš dát stejné peníze.

To co říkáš ty se spíš týká toho, že když mi přijde na výběrko muž a žena a oba se mi budou jevit stejně schopně, vyberu si spíš muže (právě třeba proto, že neodejde na mateřskou). To ale nemá nic společného s problémem peněz.
Reagovat
janek_da
nejdriv mi rozumne vysvetlete, proc zamestnavatele radsi plati muzum vic a proc radsi nebere vykonnejsi zeny. Tohle si musi uvedomit zastanci "rovne mzdy".

podle me je totiz uz rovna, ale zastanci spatne hodnoti vykonnost
Reagovat
Stan_Borowitz
To je samozřejmě pravda, ale to by přece nemělo být těžké dokázat - podívejte se, oba mají stejnou základní mzdu, ale ten muž má ve výsledku víc, protože splnil tento, tento a tento KPI, za které jsou vypsány tyto konkrétní výkonnostní odměny. Zatímco ta žena ne.

A nikdo nemůže říct ani popel, feministky nevyjímaje. I když ty si asi vždycky něco vymyslí, ale je potřeba je umlátit argumenty. Zásadní chyba je nechat se zatáhnout do emotivní a iracionální debaty. To je voda na jejich mlýn, tam jsou jako ryba ve vodě.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ještě jinak bych to řekl, jde o to, přesvědčit normální ženy o tom, že feministky nemají pravdu. Což lze jen věcnými argumenty, emotivní reakce nebo dokonce nadávky a urážky jsou pro ně něco jako živá voda, protože z podstaty věci se spousta i normálních žen v takovém případě přikloní na jejich stranu.

Ale samozřejmě vím, jak je to těžké, nenechat se vytočit.
Reagovat
janek_da
takze zena je x let na materske, muz mezitim dela karieru. A jak se zena vrati z materske, tak ma dostavat stejne penize?
Reagovat
Stan_Borowitz
Já tomu moc nerozumím, protože jsem nikdy nebyl v pozici zaměstnance, ale pokud to chápu správně, tak "dělat kariéru" u zaměstnance znamená usilovat o postup na vyšší, lépe placenou pozici, ne? Takže žena se po mateřské vrátí na pozici, ze které odešla, zatímco ten její kolega je už o několik kariérních příček výše, takže zákonitě musí mít vyšší mzdu. Ale i pokud zůstane na stejné pozici, měl by ji už zvládat natolik rutinně a skvěle, že bude mít vysoké výkonnostní odměny, zatímco ta žena nikoli, protože "vypadla z rytmu" a musí to teprve dohnat.

Takže pokud není ten chlap neschopný lempl, zákonitě bude brát víc a nikdo nemůže nic namítnout. Je to jen o správně nastaveném systému hodnocení ze strany zaměstnavatele. U mne si nikdo schopný nikdy na peníze nestěžoval, ať byl muž, žena nebo cokoli jiného. Když jsem se tedy ještě dobrovolně mučil tím, že jsem někoho zaměstnával...
Reagovat
smazaný uživatel
Presne. Toto co janek spomina vobec nie je ten pripad. Ked uz silou mocu do toho tahat tu matersku, tak ako priklad by som pouzila to, ked sa zena a aj jej kolega muz vracaju po materskej, a muz dostane vyssi plat ako zena, pritom obaja stravili dva roky na materskej, maju obdobne skusenosti, aj vzdelanie a su na rovnakej pozicii.
Reagovat
janek_da
jakou silou? Chceš mi tvrdit, že na mateřskou chodí stejně mužů jako zen?
Ja tedy myslím, že je v tom drtivá převaha žen. A to se pak v rámci celku projeví i na mzdě.
Chceš říct, že zaměstnavatel má dát mladé holce stejné peníze jako klukovi? Já bych byl i pro. Ale ten si spocte, že za 3,5,10 let jde na mateřskou, bude muset držet místo, platit jí prvních pár měsíců mateřské, tak ji dá menší plat. Respektive jak píše blixa o vyjednávání, i kdyby chtěla plat vyšší, tak ji odmitne. A že třeba žena chce dítě až za delší dobu nebo vůbec? O tom se u pohovoru nesmí mluvit. Takže můžeme děkovat paradoxně sociálnímu státu, že jsou takové rozdíly.
Reagovat
Nola
zamestnavatel neplati matersku ani prve mesiace, aspon na Slovensku tomu tak je, plati ju Socialna poistovna......
Reagovat
janek_da
u nás to je, nebo aspoň bylo prvních 5 měsíců platí zaměstnavatel
Reagovat
Stan_Borowitz
To fakt nevím, odkud tyhle informace čerpáš. Mateřská se podle mne vyplácí z nemocenského pojištění a platí ji příslušná správa sociálního zabezpečení. Nikdy to myslím nebylo jinak...
Reagovat
janek_da
no, tak to jste mě dost znejistili. měl jsem pocit, že u našich dětí to tak bylo, ale ok asi je to tak jak píše blixa. i když neplatí něco zaměstnavatel socialce? A přes ni se to protáhne, s nějakým baksisem, te ženě?
Reagovat
janek_da
tak ne, jde to z pojištění
Reagovat
Stan_Borowitz
Tvl, dnes když se třeba jen při využívání práva na svobodu slova řídíš tím, co platilo před rokem, riskuješ kriminál, a ty čerpáš info z doby, kdy jsi měl malé děti...
Reagovat
blixa
Prvních 6 měsíců vyplácí Okresní správa sociáního zabezpečení. To je mateřská ve výši 100% platu. Další dva nebo tři roky potom úřad práce. Ne že bych to věděl ale mám se koho zeptat :D
Reagovat
janek_da
aby to nevyznelo jakože souhlasím za ty rozdíly, nesouhlasím. Podle mě by zaměstnavatelé měli být odmenovani, zato že zaměstnávají zeny, a hlavně mladší. Teď jsou trestani.
Reagovat
Stan_Borowitz
Podle mne mnohem víc doplácejí na rýmičkáře, kterým musejí platit prvních čtrnáct dnů nemocenskou, ale hádat se nebudu...
Reagovat
blixa
No, já nevím, ono to si závisí na profesi ale třeba moje vlastní zkušenost z dob kdy jsem taky býval zaměstnanec je taková, že výše platu ani tak nezávisí na výkonnosti ale především na vyjednávacích schopnostech při přijímání do práce. Tam jsou i vidět rozdíly mezi profesema. Třeba programátorky či analytičky měly v průměru nižší platy než muži, protože prostě nebyly při vyjednávání o platu dost tvrdé. Oproti tomu projektové manažerky či obchodnice, které umí vyjednávat (a často tvrději než muži) na tom byly platově v podstatě stejně jako muži. Obecně vzato pak v průměru jsou ženy jako vyjednavačky prostě z podstaty měkčí, hodnější, a každý zaměstnavatel se snaží mzdové náklady snížit jak jen to jde. Jak zajistit nějakou "rovinu" fakt nevím.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, to je moc dobrá připomínka. Mzda je většinou smluvní záležitost a závisí hodně na vyjednávacích schopnostech.
Reagovat
janek_da
souhlas, já to chtěl ale držet v technické rovině a ukázat na ten nesmysl, jaktoze zaměstnavatele neberou přednostně levnější, stejně výkonné zeny
Reagovat
ttopi
O těhle případech se podle mě ale nediskutuje. To je jakoby se hádal někdo s Messim, že má víc peněz.

Tady je řeč o stejné pozici, kde základní plat prostě musí být stejný. Řeší se to šikovně skrze KPI, nebo různé smluvní dodatky, že má ten a ten větší zodpovědnost, že má navíc nějaké úkoly, atd...
Reagovat
janek_da
Jaktože to nemá nic společného s penězi? Za ženu hrozí riziko dalších nákladů, zajistit pracovníka po dobu její nepřítomnosti,zaucit ho, zpočátku má slabší výkon. To jsou peníze.
Reagovat
smazaný uživatel
trosku generalizujes
Reagovat
janek_da
Tak jasne, ze generalizuju. Statistika prum. mezd neni generalizovani? V mojemm okoli jsou baby, ktere jsou hodne cenene sefem. Jejich plat neznam, ale verim, ze je vyssi nez jejich kolegu.
Reagovat
smazaný uživatel
Zena a muz obdobne vzdelani s rovnakymi schopnostami a na tej isteju pozici, by mali mat rovnaky plat. Pokial nemaju a dovod je, ze zena moze ist na matersku alebo ma deti, tak je to sexizmus, nie?! :)
Reagovat
janek_da
sexiszmus mozna, ale stejne pracuji pojistovny. Kdyby nebyla "ochrana statu" pro zeny - placeni paragrafu, 5mesicu materske, drzeni mista, tak by zeny mely podle me lepsi plat
Reagovat
Stan_Borowitz
Dnes může jít na "paragraf" nebo mateřskou i muž, takže ten argument postrádá smysl.
Reagovat
janek_da
Muze, ale v kolika procentech chodi?
Reagovat
Stan_Borowitz
To je samozřejmě otázka, co je příčina a co následek.
Reagovat
smazaný uživatel
to asi zalezi aku oziciu ma ta zena
Reagovat
smazaný uživatel
poziciu
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak jasně, že je míněno za stejné výsledky. Čili mají mít všichni stejný nějaký základ a pak výkonnostní odměny podle přesně daných kritérií.

A o pohlaví se pak není třeba vůbec bavit.
Reagovat
Stan_Borowitz
Všichni na stejné pozici, samozřejmě...
Reagovat
janek_da
no a prave ty stejne vysledky podle meho femistky spatne vyhodnocuji a stejne nejsou
Reagovat
Stan_Borowitz
Jediný, kdo je způsobilý vyhodnotit výsledky, je zaměstnavatel, do toho nemají feministky co kecat. Na druhou stranu je pravda, že hodně zaměstnavatelů neumí stanovit jasná a nezpochybnitelná výkonnostní pravidla a snadno se pak nechají nachytat.
Reagovat
janek_da
Jo, nedávno jsem slyšel o tom dobrý pořad v rádiu. Maníci testovali gender výzkum tak, že vyslovili nějakou nesmyslnou hypotezu a "věděcky" ji pak dokázali. Byli pak hojně publikováni a citováni a stali se kapacitami. Po dvou letech odhalili, že to byl jenom test a strhl se kolem toho celkem poprask.
Reagovat
janek_da
asi tohle
https://www.nytimes.com/2018/10/04/arts/academic-journals-hoax.html
Reagovat
Stan_Borowitz
To je teda pecka, i když nijak překvapující. Spoustu i seriozně míněných studií a článků ve společenskovědních oborech lze od špatného vtipu nebo hoaxu odlišit dost těžko.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist