Skvělý Federer skolil nepolapitelného Nadala a má titul

17. 5. 2009, 17:47
Aktuality 72
ATP MADRID - Roger Federer se dočkal. V Madridu - generálce na French Open - dnes poprvé od roku 2007 porazil Rafaela Nadala a získal první letošní titul. Španělský tenista na antuce prohrál po více než roce.
Profily hráčů
Roger Federer

Roger Federer dostál slovům z úvodu turnaje, kdy prohlásil, že je schopen Nadala porazit. Dnes se předvedl téměř jako za starých časů, kdy čtyři roky světovému tenisu neohroženě vládl. Předváděl fantastické údery, měnil rytmus hry a snažil se hodně útočit. Ač udělal více nevynucených chyb, zahrál téměř dvojnásobek vítězných míčů než soupeř.

Vítězství 6-4 6-4 se nerodilo po chybách či špatné hře Rafaela Nadala, ale po soustředěném a takticky skvěle zvládnutém výkonu Federera. Španělský tenista se snažil, znovu předváděl hru z jiné planety, jenže Švýcar byl dnes o malinko lepší a zaslouženě vybojoval svůj první titul v sezoně. První jako "ženáč". Podnik série Masters 1000 vyhrál dokonce poprvé od srpna 2007.

Na Nadalovi bylo ve finále znát, že musel v sobotu absolvovat vyčerpávající semifinále proti Novaku Djokovičovi. To trvalo čtyři hodiny a stalo se vůbec nejdelším třísetovým zápasem v takzvané open éře od roku 1968.

"Vždycky je lepší hrát den před dalším zápasem hodinu a ne čtyři. Ale to je sport. Někdy se to stane jednomu, podruhé druhému. Rogerovi musím pogratulovat. Nehrál jsem svůj nejlepší tenis, ale on hrál o hodně lépe než já," uvedl poražený Nadal. .

Federer si dnes v každém setu vypracoval jeden brejkbol a s jejich proměňováním byl stoprocentní, stejně jako s jejich odvracením. Kritický moment pro sedmadvacetiletého Švýcara nastal v desátém gamu druhé sady, kdy podával na vítězství. Prohrával sice 15-40, ale nakonec se propracoval k mečbolům a ten druhý po hodině a 28 minutách proměnil. "Prorazil mě jednou, prorazil mě podruhé a šel jsem domů," komentoval lakonicky průběh zápasu Nadal.

Skončila tak Nadalova 33 zápasů trvající neporazitelnost na antukových dvorcích. Dvaadvacetiletý rodák z Malorky se navíc mohl stát prvním tenistou, který by vyhrál v jedné sezoně všechny tři turnaje série Masters 1000. Stejný průběh měla i sezona 2007, kdy Federer vyhrál květnové Masters v Hamburku, na Roland Garros ale opět kraloval Nadal.

"Nemyslím, že to na něm zanechá nějaké škody. V Paříži bude zase hodně dobrý," poznamenal Federer, jemuž ovšem vítězství nad antukovým fenoménem dodalo sebevědomí. "Možná před pár týdny jsem byl ještě trochu nejistý a nevěděl jsem, jestli dokážu vyhrát Roland Garros. To se ale nyní změnilo. Tuhle výhru jsem potřeboval, protože mám letos za sebou pár hodně špatných porážek," řekl Švýcar týden před startem posledního grandslamu, který ještě nezískal.

Federer Nadala porazil naposledy v roce 2007 na Turnaji mistrů. Od té doby se Španělem prohrál pět finálových soubojů, včetně tří grandslamových. Poslední střetnutí na antuce skončilo pro Švýcara debaklem, když na French Open uhrál pouhé čtyři gamy.

Sedmadvacetiletý rodák z Basileje si za triumf připsal prémii 620.000 eur a v žebříčku si díky tisíci bodům polepší na druhém místě před pronásledovateli Murraym a Djokovičem. Navíc získal důležité sebevědomí před French Open, kde bude mít druhý pokus na vyrovnání rekordu v počtu získaných grandslamových titulů.

- ATP MASTERS 1000 MADRID (Španělsko, antuka, 3.700.000 eur) -
nedělní výsledky (17. 05. 2009)

Dvouhra - finále:
Federer (2-Švýc.) - Nadal (1-Šp.) 6-4 6-4

Čtyřhra - finále:
Nestor/Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Aspelin/Moodie (Švéd./JAR) 6-4 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

72
Přidat komentář
D.A.N
Tak a teď jse konečně bude hrát o další body a uvidíme jestli si Rafa ten náskok udrží nebo se stenčí...antuka skončí po french open a pak to bude strašně zajímavé ...nevěřím, že Rafa vyhraje wimbledon max. postoupí do semi připadámi, že letos není až tak famózní jako loni a vypadne s Andym v semi...
Reagovat
a.magerova
Viděli jste žebříček k 18.5.2009

1. Nadal, Rafael (ESP) 14960
2. Federer, Roger (SUI) 10470
3. Murray, Andy (GBR) 9020
4. Djokovic, Novak (SRB) 8830
Reagovat
smazaný uživatel
Nicky: jo viděli, je tam krásně vidět, kdo je nejlepší :)
Reagovat
smazaný uživatel
:-)no o momentalnom stave niet pochyb...suhlasim :)
Reagovat
smazaný uživatel
blahozelam rogerovi.ked som vcera videl ako djoko prehral s nadalom, bolo mi trochu luto ze to djoko nevyhral,zasluzil si hral skvele atd....ale normalne som dnes radsej ze nadal presiel do finale a roger to vyhral. keby tam bol djoko a roger by vyhral vsetci by sa ohanali tym ze keby tam bol rafa fedex by skolaboval....a tak dokazal vsetkym ze na rafu fakt ma....a o to viac je to fakt ze ho porazil na antuke....drzim mu palce nech si udrzi takuto fazonu aj po zvysok sezony a vsetci sa mame na co tesit...aj rafovci aj fedexovci....proste na pekny tenis...well done
Reagovat
a.magerova
Moc pěkně jsi to napsal, líp bych to nesvedla :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlasim. Tvoj nazor nema chybu.
Reagovat
smazaný uživatel
co sa mne este pacilo bolo ze ukazal aj psychicku silu a to KONECNE po dlhom case. pokial som dobre videl zaznam rafa ma dva brejky za stavu 5:4 v druhom sete a rog sa nerozsypal ako poslednu dobu....a tiez mu backhand celkom siel....len nech mu to vydrzi
Reagovat
a.magerova
Viděl jsi moc dobře. Dnes to byl parádní Rogerův výkon.
Reagovat
smazaný uživatel
nevies nahodou kde sa to da pozriet zo zaznamu(na nete)?rad by som si to pozrel,predsalen na antuke sa to rogerovi nestava casto :)
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasím a jsem rád že to konečně Roger zvládnul:D nefandím někomu kdo se pořád hrabe v pr;eli když se na to dívají lidé po celém světe, ještě se může začít hrabat v rypáku a bude to komplet prase:D
Reagovat
smazaný uživatel
GR8-One99: ne, komlet prase to být nemůže, tím už jseš dávno ty!
Reagovat
smazaný uživatel
Ked hra Rafa dobry tenis tak Rogerov fanusik dokaze normalne uznat ze ano bol dobry! Ale ako tak pozeram Nadalovci nedokazu prekusnut to, ze i Nadal moze prehravat a byt slabym na Rogera. Federer este zdaleka neskoncil - treba si na to zvyknut a neodpisovat toho nespravneho (fedeho), ktory je najväcsou nehasnucou hviezdou tenisu, mili nadalovi fanusici!!
Reagovat
smazaný uživatel
presne, hlavne ze my sme fanatici
Reagovat
a.magerova
Přesně. Většina Rogerových fanoušků tady na Rafu nikdy nenadávala. Uznáváme Rafu a vidíme, že je momentálně nejlepší a že má náskok 5000 bodů. A furt se tu do nás nějácí rádoby fanoušci Rafy navážejí. Takové fanoušky si Rafa fakt nezaslouží.
Reagovat
smazaný uživatel
ale je mi to jedno, dnes mi radost nedokaze pokazit nic, nech si o mne myslia, ze som fanatik, urcite sa neznizim k tomu, aby som tu isla kydat na nadala. tato prehra ho urcite nepripravi o post krala antuky. a este sa mi nepaci, ked hovoria, ze nadal bol unaveny a roger mal lahsieho pavuka-rafa jeden zapas vobec nehral, tym samozrejme nechcem povedat, ze za to moze. na jednej strane ho tu ospevuju, aku ma uzasnu fyzicku a formu, tak neverim tomu, ze bol unaveny
Reagovat
smazaný uživatel
a.magerova: zase pravdu pravis, mne nerobi problem pochvalit kohokolvek, rafa urcite patri na prve miesto, hra super, to kazdy normalny sudny clovek vidi. roger ma snad uz to herne trapenie za sebou a bude pokracovat takto dalej.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Nadalovci uz brecej, ze byl chudacek Rafa utahanej, a ze mel v pavouku Novaka, a ze ho boli kolinko a ja nevim co jeste, ale kdo ten zapas videl tak musi uznat, ze Roger by dneska proste neprohral s nikym, mel uzasnou psychyku, nic ho nevyvedlo z miry a na co sahnul to se mu povedlo. Jestli bude hrat takhle tak je doroka zase cislo jedna:) Jen tak dal
Reagovat
smazaný uživatel
vono ti sklapne po RG a Wimbledonu:)
Reagovat
a.magerova
Holy my jsme to už včera věděli, že?! Jak to dnes krásně dopadne...
Reagovat
a.magerova
Teda lidi viděli jste v TV ( či jinde ) ten závěrečný ceremoniál?! Roger a Rafa se k sobě tak pěkně chovali a usmívali se na sebe. Aach...
A my tu na sebe tak štěkáme...
Reagovat
smazaný uživatel
jo jo bylo to fajn, me se libilo jak se Roger ani neradoval nijak moc, ale ve tvari bylo videt jak se mu ulevilo:)
Reagovat
a.magerova
Jo a taky si (Roger a Rafa) pořád na pódiu něco povídali...
Buďme jako oni... prosím :-)
Reagovat
smazaný uživatel
uplne s vami suhlasim...
Reagovat
smazaný uživatel
Přeju si aby na nejbližším turnaji, kde bude hrát Rafa a Féďa, aby se spolu zas střetli...Ať mu Rafa ukáže že je pořád lepší(a taky bude)..Federer je paprika :D
Reagovat
smazaný uživatel
myslite si, ze nejak poznamena rogerovu vykonnost narozeni jeho ditka?
Reagovat
smazaný uživatel
Ja si to nemyslim. O rodine uvazoval uz pred dvoma rokmi. On s tym pocita. A hrat bude to, co bude potrebovat. On precizny nielen v tenise, ale aj v zivote, sam povedal, ze odputanie sa od tenisu mu vyhovuje. Samozrejme buducnost clovek nemoze odhadnut, ak sa nic nestane, tak to bude v pohode.
Reagovat
Forsberg.Peter
Tak koukám řada lidí tu tvrdí, jak byl Nadal utahaný, ale on si za to může sám. Snad nikdy proti Federovi neměl do té doby na turnaji odehraný menší čas, takže je vidět že hra Fedexe je přinejmenším efektivnější. A s Nadalem se mi zdá že je to rok od roku horší, tráví na kurtu čím dál více času a tak i bere méně peněz na hodinu než Federer. Pokud Nadal nezefektivní svou hru, tak bude nastupovat proti Federerovi vždy unavenější. Ale to není vůbec Federerova věc, vymlouvat se může Nadal jen sám na sebe, že se do finále vždy unaví.
Reagovat
smazaný uživatel
tak zatim sem nevidela, ze by nadal ve finale jakyholi turnaje byl tak unavenej, jako dneska, ale jasne, mas pravdu, ze to je jeho chyba, a i kdyz sem v podstate nestranik (fandim novakovi a murraymu), tak si myslim, ze za jinych okolnosti by ho roger neporazil, ale na okolnosti se nikdo nepta, takze tak :-) gratuluju rogerovi k prvimu letosnimu titulu, snad ho to nastartuje opet k lepsim vykonum, ale subjektivne si proste titul zaslouzil djoker :-D
Reagovat
smazaný uživatel
nene, dneska rogerovi turnaj nevyhral nadal, ale spis vcera dkojovic :-)
Reagovat
smazaný uživatel
no, vsak tak sem to taky napsala, ne? rafa dnes nebyl ani polovicni a to zasluhou novaka vcera, takze nebyt vcerejsi bitky rafy a djokera, dneska by rada nebyl tak ko a roger by pravdepodobne nevyhral, takze by mel roger vlastne podekovat djokovicovi :-)
Reagovat
sks1892
Novak bude nalosován do pavouka Nadala, protože je světová 4ka... Roger tam bude mít Murrayho
Reagovat
smazaný uživatel
Federer uz Djoka v pavuku mal a vyhral. V tom problem nie je. Djokovic versus Fed to je opat iny tennis.
Reagovat
smazaný uživatel
no podla toho by mal rafa podakovat rogerovi za AO pretoze tam kazil viacej roger ako rafa.....who cares??? proste dnes vyhral roger....necakal to hadam nik,vratane mna ale stalo sa a tesi ma to. viac by ma potesilo RG ako nejaky "bezvyznamny" madrid....takze podme
Reagovat
smazaný uživatel
si uzemnil nezmyselne nazory. Presne tak. Vyhral a hotovo. Tennis sa hra aj hlavou nielen rukami a nohami. A turnaje trvaju tyzden aj dva, s tym sa musi pocitat.
Reagovat
smazaný uživatel
Bravoooooooooooooooooo ROGER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak když Nadal dokázal vyhrát wimbledon přes Fedexe, tak proč by nemohl Fedex vyhrát RG přes Nadala?
Reagovat
smazaný uživatel
Vitaj medzi nami. Len aby sa tak stalo.
Reagovat
smazaný uživatel
Tesim sa na zapas ze si ho v klude vychutnam vecer na Novasport.
Reagovat
smazaný uživatel
tak to ti zavidim, hned by som si to dala znovu a bez stiahnuteho zaludka, ale nemame novu :(
Reagovat
a.magerova
Já přesně podle písničky (Peter Nagy) doma sama s nohami na stole pozriem TV Nova sport WOW. No až teď jim trošičku odpouštím, že TO nedávali v přímáku. Ahoj všichni věrní fandové Rogera :-)
Reagovat
a.magerova
Roger drží slovo !!! Řekl, že je schopen porazit Nadala?! Jak pravil tak učinil !!! Bravo Roger !!! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
BOLO UZASNE POZERAT DNES NA ROGERA, NO NADHERA, KDE STE VSETCI CO STE HO ZATRACOVALI? MALI BY STE VEDEIT ZE ROGER SA LEN TAK LAHKO NEVZDA A TO CO ON V TENISE DOKAZE SA AJ UKAZUJE. ZASE TO BOL STARY DOBRY, ROGER KTORY PREDVADZA NAJKRAJSI TENIS :) WAU!!!
Reagovat
a.magerova
Dnes je super den a to zásluhou Rogera :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ja mam az lepsiu naladu :) hi
Reagovat
nagini6
kde ste to pozerali, prosim Vas?
Reagovat
smazaný uživatel
ja pozeram na bet365.com
Reagovat
smazaný uživatel
bet365 :)
Reagovat
smazaný uživatel
Re: Raduz
Ospravedlnujem sa za tolko odpovedi, ale nefungovala stranka. Nebolo to umyselne. My to tam nasekalo, neviem co sa stalo.
Reagovat
smazaný uživatel
Nebylo by highlights nebo link na video z celyho matche?
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
preco v nadpise vymenili famozny federer za skvely federer?
Reagovat
smazaný uživatel
-----------------------------------------------------------------
KONEČNĚ!KDO TO TU TVRDIL ŽE NADAL FEDEXE ZASE ROZSEKÁ?KONEČNĚ TO ROGER DOKAZAL:)..
A JAK SEM ČETLA TADY PAR KOMENTAŘŮ,UŽ JSOU TU I TI KTEŘÍ NESNESLI ŽE NADAL JEDNOU PROHRAL A UŽ SE NAVÁŽÍ DO FEDEXE!!
GO ROGEEEER!
-----------------------------------------------------------------
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, Nadal Fedexe vyhrát nechal, vlastně na něj hrál úžasně, a hlavně neměl vůbec štěstí, jelikož ho měl Fedex... je to fakt trapný tyhle kecy....Když Fedex před nějakou dobou řikal, že ví, jak na Nadala hrát, tak to nebyly jenom řeči z nudy ;o) Přesto uznávám, že Nadal sice umí lepší tenis než předvedl dneska, ale Roger hrál krásně a můžu jen dodat: KONEČNĚ!!!!
Reagovat
raduz
Upřímně ,nejsem žádným fanatickým fanouškem Federera, ale pokud se mu hra daří, je to to nejlepší, co můžeme v tenise vidět. Jeho dnešní výhru jsem tušil, a to hlavně proto, že spolu dlouho nehráli a také proto, že se mi zdálo, že Nadal s těžkými soupeři vyhrával v poslední době (Djokovič, Verdasco,) a to nejen na tomto turnaji spíše dílem štěstí a psychiky. Hraje samozřejmě stále výborně, ale mně přijde, že se dostával v poslední době dost do defenzívy, myslím větší než třeba v loňském roce, pokud budeme mluvit o antuce. Mluvit o tom, že dnes vyhrál díky Djokovičovi je alibismus, Djoker byl včera lepší, stejně jako dnes Federer. Mě baví sledovat jak třeba Roddick umí na Djokoviče, Del Potro zase třeba na Murrayho a naopak Federerovi nesedí styl Nadala nebo právě Murrayho. Pokud budu upřímnej, myslím, že v Paříži Nadala nikdo neporazí, protože on z tenisu udělal urputnou fyzickou záležitost a připočteme-li k tomu jeho skvělou psychiku, řekněte mi kdo je v tříseťáku schopen ho porazit
Reagovat
smazaný uživatel
Nepredbiehaj. Tu v Madride,tak ako to jeden diskuter pripomenul, povedal Fed, ze vie ako na Nadala hrat. Vsetci sa mu smiali. Dalej povedal, ze sa citi na turnaji dobre a chce Nadala vystrasit. Este vacsi smiech nastal. Sledujem jeho hru od vitazstva so Samprasom, ked mu zmaril piaty Wim. titul. On nema vo zvyku hovorit do vetra. Je jasne, ze aj superi nespia na vavrinoch, vzdy to nevyjde. Ja mu prajem aby raz vyhral RG. Bol tam 4x vo finale.Keby aspon 2x vyhral, mal by 15 GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Nepredbiehaj. Tu v Madride,tak ako to jeden diskuter pripomenul, povedal Fed, ze vie ako na Nadala hrat. Vsetci sa mu smiali. Dalej povedal, ze sa citi na turnaji dobre a chce Nadala vystrasit. Este vacsi smiech nastal. Sledujem jeho hru od vitazstva so Samprasom, ked mu zmaril piaty Wim. titul. On nema vo zvyku hovorit do vetra. Je jasne, ze aj superi nespia na vavrinoch, vzdy to nevyjde. Ja mu prajem aby raz vyhral RG. Bol tam 4x vo finale.Keby aspon 2x vyhral, mal by 15 GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Nepredbiehaj. Tu v Madride,tak ako to jeden diskuter pripomenul, povedal Fed, ze vie ako na Nadala hrat. Vsetci sa mu smiali. Dalej povedal, ze sa citi na turnaji dobre a chce Nadala vystrasit. Este vacsi smiech nastal. Sledujem jeho hru od vitazstva so Samprasom, ked mu zmaril piaty Wim. titul. On nema vo zvyku hovorit do vetra. Je jasne, ze aj superi nespia na vavrinoch, vzdy to nevyjde. Ja mu prajem aby raz vyhral RG. Bol tam 4x vo finale.Keby aspon 2x vyhral, mal by 15 GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Nepredbiehaj. Tu v Madride,tak ako to jeden diskuter pripomenul, povedal Fed, ze vie ako na Nadala hrat. Vsetci sa mu smiali. Dalej povedal, ze sa citi na turnaji dobre a chce Nadala vystrasit. Este vacsi smiech nastal. Sledujem jeho hru od vitazstva so Samprasom, ked mu zmaril piaty Wim. titul. On nema vo zvyku hovorit do vetra. Je jasne, ze aj superi nespia na vavrinoch, vzdy to nevyjde. Ja mu prajem aby raz vyhral RG. Bol tam 4x vo finale.Keby aspon 2x vyhral, mal by 15 GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Nepredbiehaj. Tu v Madride,tak ako to jeden diskuter pripomenul, povedal Fed, ze vie ako na Nadala hrat. Vsetci sa mu smiali. Dalej povedal, ze sa citi na turnaji dobre a chce Nadala vystrasit. Este vacsi smiech nastal. Sledujem jeho hru od vitazstva so Samprasom, ked mu zmaril piaty Wim. titul. On nema vo zvyku hovorit do vetra. Je jasne, ze aj superi nespia na vavrinoch, vzdy to nevyjde. Ja mu prajem aby raz vyhral RG. Bol tam 4x vo finale.Keby aspon 2x vyhral, mal by 15 GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Podla dlzky zapasu, hral Fed velmi ucelne. Djok sa s Nadalom nahanal a tak to dopadlo. Presne, kratke vymeny, ziadne z lava do prava.
Reagovat
nagini6
Neviem ci si to niekto z Vas pameta, ale Roger pred zaciatkom tohto turnaja vyhlasil. VIEM AKO PORAZIT NADALA. Uzasne na tom je ze to bolo velke a odvazne vyhlasenie, ktore dokazal naplnit, je to velky clovek, genialne Roger ...
Reagovat
smazaný uživatel
presne, a vsetci sa mu preto smiali
Reagovat
smazaný uživatel
nicy prepac...
Reagovat
smazaný uživatel
Však jasné ted tu všichni rafovci pište že roger měl štěstí a stejně nehrál tak famozně a vymyšlejte vymluvy proč rafan nevyhrál:D
Reagovat
no1
dneska byl lepsi no neda se nic delat rafa navic kazil klicovy micky, jednou prohrat musel, ale to nic nemeni na tom ze je na FO vypraska vsechny zase ;)
Reagovat
smazaný uživatel
myslim, ze jestli si nekdo zaslouzil tu "poctu" pretrhnout" tu nadvladu nadala, tak to nebyl dneska roger :( ale jinak sem rada, ze se mu snad zacina zase darit
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulacia Rogerovi. Nedovolil Rafovi hrat jeho hru. Islo sa podla neho, servis, kratka vymena a bod.
Reagovat
smazaný uživatel
náhoda :-D
Reagovat
smazaný uživatel
no jo, taky je mi to už jedno, ale přijde mi super, jak se hádají ostatní, kdo je lepší :-D
Reagovat
nagini6
Gratulujem Roger, skvele, prosim este raz to zopakuj na nasledujucom turnaji.
Reagovat
smazaný uživatel
Rogeeeeeeeer supr jen tak dále!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist