Slabší start, povedený závěr. Šwiateková v Paříži dorazila Bucsaovou kanárem

30. 5. 2023, 20:53
Aktuality 0
FRENCH OPEN - Světová jednička a dvojnásobná šampionka Iga Šwiateková po lehce pomalejším rozjezdu a ztrátě dvou servisů vstoupila do French Open hladkou výhrou 6:4, 6:0 nad Španělkou Cristinou Bucsaovou. Obratem v Paříži odstartovala loňská poražená finalistka Američanka Coco Gauffová.
Iga Šwiateková (© AFP)

Iga Šwiateková před dvěma týdny v Římě vzdala kvůli drobnému zranění stehenního svalu semifinále v Římě, o start na oblíbeném Roland Garros ale nepřišla a vstup do něj zvládla.

V úvodu utkání se Španělkou Cristinou Bucsaovou, s níž v lednu na Australian Open ztratila jediný game, se rozjížděla s lehce zataženou 'ruční brzdou'. Dělala nezvykle laciné chyby, dvakrát přišla o servis a prohrávala 2:3.

Zlom nastal za stavu 4:4, kdy polská favoritka čelila brejkbolu. Odvrátila ho, do konce utkání ztratila už jen devět fiftýnů, získala osm gamů v řadě a po hodině a čtvrt zvítězila 6:4, 6:0.

"První kolo je vždycky ošemetné. Nepamatuju si, kdy naposledy jsem tu hrála v tak těžkých větrných podmínkách. Jsem moc šťastná, že jsem to i v těchto složitých podmínkách dokázala zlomit a postoupila do dalšího kola," komentovala polská vítězka.

Šwiateková hraje na Roland Garros popáté a dosud nechyběla ve čtvrtfinále. V letech 2020 a 2022 v Paříži získala dva ze tří grandslamových titulů.

"Snažím se moc o těchto úspěších nepřemýšlet. Naposledy jsem tu hrála před rokem, to už je docela doba. Ale každopádně je výhodou znát dobře tento kurt," dodala na dvorci Philippea Chatriera rodačka z Varšavy den před oslavou 22. narozenin.

Ve druhém kole se Šwiateková utká s Američankou Claire Liuovou (h2h 2:0), která přehrála Švýcarku Ylenu In-Albonovou, připsala si premiérovou výhru na Roland Garros a zkompletovala sbírku druhých kol na všech čtyřech grandslamech.

Coco Gauffová si loni v Paříži zahrála první grandslamové finále ve dvouhře i ve čtyřhře a v 18 letech potvrdila svůj obrovský potenciál. Sezonu zakončila v TOP 10 obou žebříčků a letošní rok zahájila suverénním triumfem v Aucklandu.

V přípravě na French Open se jí ale příliš nedařilo. Ve Stuttgartu, Madridu i Římě skončila pokaždé už na raketě druhé soupeřky a v Paříži měla potíže dokonce hned v úvodním kole. Se Španělkou Rebekou Masárovou, kterou v lednu deklasovala ve finále na Novém Zélandu, porazila až po obratu 3:6, 6:1, 6:2.

"Paříž je moje nejoblíbenější město na světě. Už když mi bylo deset a poprvé jsem přijela do Francie, tak mi Paříž přirostla k srdce. Stejně tak Francouzi, moc ráda se sem každý rok vracím," získává na svou stranu pařížské publikum světová šestka Gauffová.

V dalším zápase na americkou teenagerku čeká čerstvá finalistka z marockého Rabatu Rakušanka Julia Grabherová.

Bianca Andreescuová v souboji grandslamových šampionek zdolala v prvním vzájemném střetnutí 2:6, 6:3, 6:4 Viktorii Azarenkovou, přestože prohrávala 2:6, 1:3 a 15:40 při svém podání, přerušila sérii tří porážek a pouhým postupem do 2. kola vyrovnala své maximum na Roland Garros.

Mirra Andrejevová pokračuje ve skvělých letošních výkonech a v úspěšném debutu na grandslamu žen. Šestnáctiletá kvalifikantka deklasovala v prvním kole 6:2, 6:1 trápící se Američanku Alison Riskeovou-Amritrajovou a svou bilanci v této sezoně vylepšila na 21:2. O postup mezi nejlepší dvaatřicítku bude usilovat proti domácí Diane Parryové.

Ons Džabúrová loni vypadla hned v prvním kole, ale letos stejný scénář nepřipustila. Nasazená sedmička a osmifinalistka ročníků 2020 a 2021 si poradila 6:4, 6:1 s vítězkou jedné z posledních generálek Italkou Luciou Bronzettiovou. Další soupeřkou Tunisanky bude Francouzka Océane Dodinová.

• FRENCH OPEN •
Paříž, Francie, antuka, 49.600.000 eur
úterní výsledky (30. 5. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Nosková (ČR) - Koviničová (Č. Hora) 6:3, 2:1 / skreč
Curenková (Ukr.) - Krejčíková (13-ČR) 6:2, 6:4
Xinyu Wang (Čína) - Bouzková (31-ČR) 6:4, 7:6 (7:5)
Rybakinová (4-Kaz.) - B. Fruhvirtová (ČR) 6:4, 6:2
Šwiateková (1-Pol.) - Bucsaová (Šp.) 6:4, 6:0
Gauffová (6-USA) - Masárová (Šp.) 3:6, 6:1, 6:2
Džabúrová (7-Tun.) - Bronzettiová (It.) 6:4, 6:1
Andreescuová (Kan.) - Azarenková (18) 2:6, 6:3, 6:4
Parryová (Fr.) - Kalininová (25-Ukr.) 6:2, 6:3
Paoliniová (It.) - Cirsteaová (30-Rum.) 7:5, 2:6, 6:2
Martičová (Chorv.) - Rogersová (32-USA) 3:6, 6:3, 6:2
M. Andrejevová (-) - Riskeová-Amritrajová (USA) 6:2, 6:1
Petersonová (Švéd.) - Ferrová (Fr.) 6:2, 6:0
Danilovičová (Srb.) - Baindlová (Ukr.) 6:3, 6:2
Dodinová (Fr.) - Janicijevicová (Fr.) 0:6, 6:2, 6:1
Grabherová (Rak.) - Rusová (Niz.) 6:2, 6:3
Davisová (USA) - Lin Zhu (Čína) 6:3, 6:3
Sorribesová (Šp.) - Burelová (Fr.) 7:6 (7:0), 6:2
Liuová (USA) - In-Albonová (Švýc.) 6:1, 6:4
Navarrová (USA) - E. Andrejevová (-) 6:2, 3:6, 6:4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist