Slováci odstartovali debut na finálovém turnaji Davisova poháru porážkou, ve skupině Čechů slaví Austrálie

10. 9., 19:30
Aktuality 11
V úterý se ve čtyřech městech rozehrála skupinová fáze letošního ročníku Davisova poháru. Slovenští tenisté odstartovali svůj debut na finálovém turnaji porážkou 0:3 s Německem v čínském Zhuhai. Ve Skupině B, ve které jsou ve španělské Valencii i čeští tenisté, jde do čela Austrálie po vítězství nad Francií. V britském Manchesteru se radoval výběr Kanady a v italské Boloni slavila Belgie.
Slovák Jozef Kovalík nevyužil v souboji s Němcem Yannickem Hanfmannem mečbol (© ZHE JI / GETTY IMAGES ASIAPAC / Getty Images via AFP)

Německo – Slovensko 3:0

Slovensko odstartovalo svou premiéru na finálovém turnaji Davisova poháru porážkou v souboji našich sousedů s Německem. Slováci, kteří se kvalifikovali po výhře nad Srbskem, padli v úvodním zápase Skupiny C v čínském Zhuhai už po dvouhrách.

Nejprve Lukáš Klein podlehl 4:6, 5:7 Maximilianovi Martererovi a následně Jozef Kovalík prohrál 6:3, 3:6, 6:7 více než dvouhodinovou bitvu s Yannickem Hanfmannem. Kovalík měl velmi blízko ke srovnání, když v rozhodující sadě dohnal manko brejku a za stavu 5:4 disponoval mečbolem na returnu. Rozhodnout musel tie-break, v němž na německého favorita nestačil jasně 3:7.

Bod nedokázali slovenští tenisté získat ani v deblovém utkání. Klein s Igorem Zelenayem padli 5:7, 3:6 s finalisty právě skončeného US Open Kevinem Krawietzem a Timem Pützem.

Oba naši sousedé budou ve skupinové fázi čelit ještě výběrům Spojených států a Chile.

 

Kanada – Argentina 2:1

Stejně jako v čínském Zhuhai bylo už po singlových zápasech rozhodnuto také ve Skupině D v britském Manchesteru. Předloňští šampioni z Kanady si na úvod poradili s Argentinou a obě dvouhry zvládli bez ztráty setu.

Jako první bodoval Denis Shapovalov. Bývalý 10. a nyní až stý hráč žebříčku ATP, který se snaží o návrat po loňské zdravotní pauze, zdolal 7:5, 6:3 světovou jednatřicítku Francisca Cerúndola. V utkání proměnil všechny čtyři brejkboly.

O vítězství země javorového listu rozhodl Félix Auger-Aliassime, jenž se výrazně podílel na předloňském triumfu. V souboji s antukovým specialistou a kolegou ze třetí desítky světového hodnocení Sebastiánem Báezem dominoval poměrem 6:3, 6:3.

Další dva členy Skupiny D čeká vstup do skupinové fáze až ve středu, kdy bude Manchester hostit duel mezi domácí Velkou Británií a Finskem.

 

Austrálie – Francie 2:1

V dalších dvou utkáních úterního programu naopak musela rozhodnout čtyřhra. Jedním z nich byl první souboj ve Skupině B ve španělské Valencii, v níž se nacházejí i čeští tenisté, kteří do skupinových klání vstoupí středečním zápasem s domácím Španělskem.

Finalisté posledních dvou ročníků z Austrálie, kterým chybí světová jedenáctka Alex de Minaur, začali dobře, když Thanasi Kokkinakis ve dvou tie-breacích přetlačil Arthura Filse. Francii ovšem zařídil vyrovnání Ugo Humbert, a to po suverénním vítězství nad Alexeiem Popyrinem, jenž na právě skončeném US Open zaskočil Novaka Djokoviče a před pár týdny triumfoval na Masters v Kanadě.

Do rozhodující čtyřhry nastoupili vynikající deblisté Matthew Ebden po boku šampiona US Open Maxe Purcella a Pierre-Hugues Herbert s Édouardem Rogerem-Vasselinem. A navrch měli Australani, kteří neproměnili ve druhé sadě mečbol, ale nakonec vydřeli vítězství 7:5, 5:7, 6:3.

 

Nizozemsko – Belgie 1:2

V italské Boloni rozehráli lépe první skupinový zápas Nizozemci. Botic van de Zandschulp, senzační přemožitel Carlose Alcaraze z US Open, i díky odvrácenému setbolu udolal 7:5, 7:6 belgického outsidera a hráče až z konce druhé stovky žebříčku Raphaela Collignona.

Druhá dvouhra však nabídla celkem překvapivý výsledek. Zizou Bergs porazil ve třech setech 6:2, 6:7, 6:3 Tallona Griekspoora, připsal si svůj čtvrtý kariérní skalp TOP 50 a srovnal stav utkání na 1:1.

Stejně jako ve Valencii tak došlo na rozhodující čtyřhru. Z celkového vítězství se nakonec radovali Belgičané zásluhou sehrané dvojice Sander Gillé a Joran Vliegen, která přemohla 4:6, 7:6, 6:4 Wesleyho Koolhofa a Van De Zandschulpa.

Skupinová fáze letošního ročníku finálového turnaje Davisova poháru se bude hrát do konce týdne. Dva nejlepší týmy z každé skupiny se dostanou do vyřazovací fáze, jež se uskuteční od 19. do 24. listopadu v Málaze.


Pořadí skupin | Výsledky dvouhry | Výsledky čtyřhry

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
muster
neměl už ten paskvil DC už skončit nebo až od 2025 ?
Reagovat
Krisboy
DC skončil už dávno...tohle je PPC (Piqué Paskvil Cup).
Reagovat
muster
Reagovat
Krisboy
Piqué Pasquil Qup.
Reagovat
Drzymalski
Vuvuzela Černošek Cup
Reagovat
frenkie57
Vuvuzela tam není ani jedna, jenom jedna větší trubka(nevím, jak se jí správně říká). Ale i ta nadělá zvukového bordelu ažaž. Podle mně tohle na tenisový zápas nepatří.
Reagovat
Nola
to sme teda dostali naloz, ale koho to prekvapuje? nemame ziadnych spickovych hracov, nejak sme sa tam dostali, ale chalani si to aspon uzili s heslom nie je dolezite vyhrat, ale zucastnit sa, a to ti Nemci tam ani nemali najsilnejsiu zostavu, ale to nie je ich chyba, tenis u nas je na mrtvom bode
Reagovat
EllNino
Skoda Molčana :(
Reagovat
Mony
Kam se ztratil?
Reagovat
Carter
Alex mal dlhšie problémy so zápästím. Až tak, že bol dva mesiace dozadu na operácii.
Reagovat
Preview.lover
Klein vypadal na začátku roku docela nadějně, ale s příchodem antukové sezóny se jeho vzestup zastavil
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist