Slovensko: Tenisty roku Cibulková a Kližan

22. 12. 2012, 15:56
Aktuality 9
Také na Slovensku včera proběhlo vyhlášení nejlepších tenistů za uplynulý rok a vítězství v anketě obhájili třiadvacetiletí Dominka Cibulková a Martin Kližan.
Dominika Cibulková

Třiadvacetiletá Dominika Cibulková v anketě o nejlepší slovenskou tenistku zvítězila již počtvrté. Za posledních pět let nebyla zvolena pouze v roce 2010, kdy posedmé zvítězila Daniela Hantuchová. Duo Cibulková a Hantuchová tak vládne slovenskému ženskému tenisu nepřetržitě už 11 let.

15. hráčka světa Cibulková byla letos dvakrát ve finále, přičemž v Carlsbadu dokázala triumfovat. Na French Open došla nejdál v Paříži, kde vyřadila světovou jedničku Victorii Azarenkovou a padla až ve čtvrtfinále s Australankou Samanthou Stosurovou. 

"Začátek sezony byl pro mě smolný. Prohrála jsem několik těsných zápasů, ale od turnaje v Miami se to začalo zlepšovat. Sezona pro mě měla hned tři vrcholy: prvním bylo vítězství nad Azarenkovou na Roland Garros, druhým zisk titulu v Carlsbadu a třetím postup do Světové skupiny Fed Cupu v Marbelle," řekla Cibulková. "Před novou sezonou jsem se dohodla na spolupráci s Matějem Liptákem, se kterým jsem měla dobré zkušenosti z Fed Cupu a příprava na Floridě s ním byl po všech stránkách dobrá," dodala nejlepší slovenská tenistka.

Mezi muži obhájil loňské vítězství Martin Kližan. Třiadvacetiletý Slovák letos vyhrál čtyři antukové challengery a na podzim v ruském Petrohradu získal i premiérový titul z turnaje ATP. Na US Open si navíc vytvořil nové grandslamové maximum, když i díky výhře nad Tsongou postoupil až do osmifinále. Ve světovém žebříčku se za poslední rok posunul ze 117. na 29. místo.

"Ocenění Tenista roku je pro mě takovým bonbónkem. Nejvíce si cením postupu do osmifinále US Open, kde jsem vyřadil Tsongu. Na druhém místě je titul z Petrohradu. Ty čtyři tituly z challengerů mě správně nakopli," bilancoval Kližan. "Překvapil jsem sám sebe. Před sezonou jsem si dal cíl vrátit se do první stovky a udržet se v ní. Nečekal jsem, že se dostanu do první třicítky. Nesmím však usnout na vavřínech, chcem na sobě i nadále tvrdě pracovat, stále mám hodně rezerv. Věřím, že nová sezona bude minimálně tak úspěšná a že se bude dařit i ostatním slovenským tenistům," dodal rodák z Bratislavy.

Tenista roku 2012 na Slovensku

Muži:
1. Martin Kližan 238 bodů
2. Lukáš Lacko 102
3. Filip Polášek 30
4. Michal Mertiňák 25
5. Andrej Martin 12
6. Norbert Gombos 1

Ženy:
1. Dominika Cibulková 230
2. Daniela Hantuchová 104
3. Jana Čepelová 46
4. Magdaléna Rybáriková 23
5. Janette Husárová 8
6. Karolína Schmiedlová 3

Junioři:
1. Matej Maruščák 187
2. Jakub Oravec 87
3. Patrik Fabian 75
4. Martin Blaško 53

Juniorky:
1. Karolína Schmiedlová 194
2. Petra Uberalová 143
3. Kristína Schmiedlová 45
4. Natália Vajdová 23

Talenti:
1. Viktória Kužmová 138
2. Tereza Mihalíková 85
3. Kristína Schmiedlová 81
4. Martin Blaško 37
5. Tamara Kupková 33
6. Alex Molčan 22

Týmy:
1. fedcupový tým SR 169
2. děvčata do 14 let 119
3. děvčata do 18 let 81
4. děvčata do 16 let3

Vozíčkáři:
Dávid Chabreček - na návrh SZTPŠ

Internetová anketa O nejpopulárnějšího tenistu roku 2012 podle čtynářů měsíčníku Tenis:
1. Dominika Cibulková 323
2. Lukáš Lacko 134
3. Martin Kližan 84
4. Tabaková Romana 58
5. Hantuchová Daniela 36
6. Wienerová Lenka 22
7. Hrbatý Dominik 19
8. Schmiedlová Karolína 10
9. Oravec Jakub 5
10. Čepelová Jana 3
10. Gombos Norbert 3
10. Maruščák Matej 3
10. Zlochová Zuzana 3
14. Molčan Alex 2
14. Šrámková Rebecca 2
16. Hončová Michaela 1
16. Šobáň Filip 1
16. Zelenay Igor 1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
vendulkabendulka
Klizan naprosto po zasluze, udelal letos velky kus prace. Ovsem za co to dostala Cibulka, to mi je zahadou. Proste nikdo lepsi nebyl.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, presne preto ju dostala..Este vacsou zahadou je, ako tuto sezonu mohla ona sama hodnotit ako zatial svoju najlepsiu, ked v nej mala dovedna troch trenerov..
Reagovat
smazaný uživatel
Ona sa na všetko pozerá výlučne cez ranking. Tu spomína body, tam spomína body. A tento rok vyrovnala svoj rekord - 12.miesto v ATP a ešte nikdy neskončila vyššie na konci roku ako teraz (15.).
Poväčšinu roka podávala vyrovnané výkony, čo sa jej doteraz nikdy nepodarilo - myslím, že to sú dostatočné dôvody. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme viem ako to myslela, písal som to s davkou ironie..

Ranking trochu skresluje, v globale mala menej podarenych ako nepodarenych turnajov, druhu polovicu roku na jej moznosti velmi slabú a ani tá slabo obsadená 250 na tom nic nemení..
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem či jej možnosti nie sú práve tam, kde sa práve nachádza - čiže miesta za prvou desiatkou.
To koľko mala podarených turnajov a koľko nepodarených je na konci roka každému jedno, jediné vysvedčenie je koncoročný ranking, ktorý jej už nikto nevezme.
Aj Lacko skončil 50. v tomto roku a je to jeho kariérne maximum a zatiaľ najväčší úspech, hoci jeho sezóna bola dosť zlá ... Na to sa ale nikto o rok pozerať nebude :)
Reagovat
smazaný uživatel
No ja si myslím, ze ranking tenistov moc nezaujíma, alebo ich zaujíma v menšej miere..Kazdý hrá hlavne kvoli turnajovým viťazstvám, prípadne kvoli velkým výhram..Ranking je teda fajn ukazovatel, ale v prípade Cibulky je to alibizmus, kedze medzi 15-18 nie je velky rozdiel..
Reagovat
smazaný uživatel
No a tu je ten kameň úrazu, že Cibulu ten ranking zaujíma až moc a niekedy ju to zväzuje.
Reagovat
smazaný uživatel
A kde máte fotku Kližana?..Chlapec si odskočil na vyhlásenie v prepotených teplákoch cestou z tréningu, hneď po príchode zbadal ostatných na čele s Cibuľkovou ovešanou luxusnou róbou na zvláštne príležitosti. Bolo to veľmi zaujímavé stretnutie a ešte zaujímavejšie fotografie :)
Reagovat
smazaný uživatel
Holt, darmo chlapec je nekonvenčný. Nie že by na tom nejako záležalo, ale tých 5 minút prezlieknutia sa do lepšieho tomu venovať mohol :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist