Smutné loučení tenisové ikony. Andy Murray odehrál v Paříži poslední soutěžní zápas

1. 8., 22:15
Aktuality 21
OH PAŘÍŽ - Andy Murray (37) na olympiádě v Paříži definitivně ukončil veleúspěšnou kariéru. Dvojnásobný zlatý medailista, vítěz tří grandslamových turnajů a bývalý lídr žebříčku, který hrál v posledních letech s kovovou náhradou kyčelního kloubu, uzavřel své působení na profesionální tour po boku krajana Daniela Evanse (34) porážkou 2:6, 4:6 s americkou dvojicí Taylor Fritz (26) a Tommy Paul (27).
Andy Murray uzavřel kariéru čtvrtfinálovou porážkou ve čtyřhře v olympijském turnaji. (@Profimedia)

Fritz/Paul – Evans/Murray 6:2, 6:4

Jméno Andyho Murrayho už bude v historii bílého sportu navždy. Sedmatřicetiletý Brit se do ní zapsal mimo jiné triumfy ve Wimbledonu 2013 a 2016 a na US Open 2012, strávenými 41 týdny na postu světové jedničky, prvenstvím na Turnaji mistrů, ziskem 46 titulů na nejvyšším okruhu a také čtyřmi olympijskými medailemi.

Právě na olympiádě řekl sbohem svému milovanému tenisu. Singlový šampion z Londýna 2012 a Rio de Janeira 2016 a stříbrný medailista z deblu a mixu v Londýně 2012 odehrál poslední kariérní zápas po boku krajana Daniela Evanse.

V utkání proti Tayloru Fritzovi a Tommym Paulovi tahali britové za kratší konec a do stavu 2:6, 1:4 nezískali ani jedno podání Američanů. Ke konci se stejně jako v předchozích dvou zápasech začali utkání otáčet, ale tentokrát neuspěli a Murray se tak s tenisovou kariérou rozloučil po prohře 2:6, 4:6.

V předchozích zápasech Britové odvrátili pět mečbolů proti Japoncům a dva mečboly proti Belgičanům a dostali se až do čtvrtfinále. O medaile však nezabojují.

Murray hrál v posledních letech s kovovou náhradou kyčelního kloubu, po vážném zranění už nikdy nedosahoval takové výkonnosti jako například v sezonách 2015 (bilance 77:14) či 2016 (úspěšnost 80:10).

Přesto nic nevzdával a s pomocí lásky k tenisu dál bojoval, ačkoli od začátku roku 2017 triumfoval na nejvyšší tour už jen v Dubaji 2017 a Antverpách 2019 a bylo jasné, že ty největší akce už vyhrávat nebude. Kariéru ukončil coby 121. muž světového pořadí.

Obzvláště poslední týdny velmi úspěšné kariéry musely být pro Murrayho velmi těžké. Kvůli problémům se zády a následné operaci se nemohl zúčastnit dvouhry domácího Wimbledonu a stoprocentně dohromady se nedokázal dát ani před olympiádou, kde chtěl rovněž hrát singlovou soutěž. Ve Wimbledonu se představil alespoň v deblových soutěžích, po boku bratra Jamieho skončil v prvním kole a další rána přišla v podobě odstoupení jeho parťačky Emmy Raducanuové z mixu.

Výsledky čtyhřy mužů na olympiádě v Paříži

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

21
Přidat komentář
Otmar
Odchází skvělý hráč báječné doby. S Ivanem Lendlem byli famózní dvojka se specifickým humorem. Smeknu klobouk a zašoupu nohama...pro něj i tohle. A mimochodem....každý máme nějakou matku a moc jsme vybírat nemohli, asi tak!
Reagovat
gigin
Americký pár po zápase sympaticky neoslavoval vítězství a nechal tuto chvilku a prostor pro Můru. Evo slzy v očích, Andy odcházel z kurtu za potlesku všech, i soupeřů. Nesnášel jsem jeho hru, ale technicky byl úžasný. Kdysi měřili rychlost forehandu jeho a Penko. Aljona win.

Můra byla prostě svá, tak jako tady jeho největší fans tomasinho a Mut. Oba už taky odešli, Mut bohužel natrvalo.... Tak taková nostalgická vzpomínka pro mne no...
Reagovat
diskuse
Mr. Lob.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Skončil druhý člen BIG 4 a ani ten nebyl v tak dobrém zdravotním stavu aby se rozloučil ve dvouhře se ctí. Smutné. Velká legenda, bude chybět.
Reagovat
diskuse
Díky za vše.

Sbohem.
Reagovat
lvicek
Proč smutné? Většina tenistů poslední zápas prohraje, ne? Myslim, že málokdo skončí zrovna po vyhraném turnaji... Kromě toho jsem ho nemohla ani cejtit, když si vzpomenu na ty nadávky směrem na Berďu...
Reagovat
ipko
grandslamov asi mal vyhrať viac, takto byť na rovnakom počte ako Wawrinka mi príde trochu blbé, keďze celkovo Murray bol v tej svetovej špičke určite dlhšie a aspoň sa aj kvôli nemu vytvoril termím Big 4.. môžeme k tomu prirátať aj dve zlaté medaily z dvojhry OH(nezabudnem mu hlavne výhru vo finále nad Rogerom z 2012 na Wimbledone), tak asi dobre, že sa rozlúčil práve na tomto podujatí ako taký olympijský špecialista, aj ked len vo štvorhre
Reagovat
tommr
Rozumím tomu dobře že Murray nenastoupí do zápasu o třetí místo a náš pár tudíž získá bronzovou medaili?
Reagovat
jackiec
Proč o třetí místo? Přečti si pořádně článek, to bylo čtvrtfinále.
Reagovat
tommr
jo takhle. Já myslel že se dneska hrála dvě semifinále ...
Reagovat
lvicek
Ha, koukám, že v tom nejsem sama ;).
Reagovat
Nenela
I ja jsem si myslela, ze to bylo semi
Reagovat
Patik
Nebolo to až také emotívne ako som myslel že to bude ale ono tie emócie asi chladli postupom času ako prichádzali zbytočne prehry pod jeho úroveň..po tak dlhej dobe s toľkými prehrami som ten koniec nielenže v pohode prijal dokonca som si hovoril že asi to malo prísť aj skôr..keby skončil po sezóne 2016/17 asi by to bolelo viac ale Andy ma na jeho koniec postupne pripravil..klesal a klesal až tak nejak upadol do zabudnutia..čo ma možno trošku mrzí že neprišlo aspoň na poslednú Djokomurarnu aj keď asi by šlo len o nejakú nostalgiu..nemyslím si že OH boli vhodné na rozlúčku..mal sa rozlúčiť niekde doma..medzi svojími..pri vypredanom štadióne s rozluckovym videom na obrazovke v hľadisku a s legendami v úzadí.. želám mu veľa zdravia jemu aj jeho rodine to ostatné nieje dôležité.
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Můra bude nadále hrát jen se sobě rovnými! Jelikož ale na okruhu není žádný šlechtic jako on, tak bude muset odpočívat vyčkávaje na další šlechticena okruhu. Mezitím bude moci čekat, zdali Kate, princezna z Walesu, porazí rakovinu. Pokud ano, v dalším kole na ni bude čekat sir Andy!
Reagovat
PetaM
Sbohem Andy a už se nevracej. Díky.
Reagovat
kata_net
???????????????? bude neskutečně chybět
Reagovat
com
jo hlavne jeho máti s tema kecama, kdyz se kolem nej neco deje
Reagovat
Nenela
JO, jeho matku jsem taky nesnasela. Vzdycky je to naprd, kdyz maji tenisovi rodice potrebu do vseho kecat. Treba takove Dmitrij od Kaci Siniakove byl v pohode, o tom se jen vedelo, ze existuje
Reagovat
diskuse
Jeho matka byla důvodem, proč dlouho nevyhrál GS. I sám Roddick jednou řekl, že by se měl Andy Murray konečně osamostatnit a vynechat rodinu. Pak přišel ke kormidlu Lendl a najednou matky ubylo..... Úspěchy se dostavily.

Stejný problém má mamanek Rune. Nikdy nenaplní potenciál, jestli s tím bude pošahaná hydra Anike jezdit na každý GS.
Reagovat
com
hihi smile
Reagovat
com
smile čus
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist