Šok na OH. Favoritka Šwiateková po třech letech prohrála na pařížské antuce, o zlato si nezahraje

1. 8., 14:26
Aktuality 61
OH PAŘÍŽ - Iga Šwiateková (23) po více než třech letech našla přemožitelku v areálu Rolanda Garrose. Světová jednička nepotvrdí po porážce 2:6, 5:7 s Qinwen Zheng (21), s níž vyhrála všech šest předchozích soubojů, roli největší adeptky na zlatou medaili z olympijského turnaje. O nejcennější kov si zahraje Číňanka, a to ve finále proti Donně Vekičové (28).
Iga Šwiateková našla po více než třech letech přemožitelku v areálu Rolanda Garrose (© AFP)

Šwiateková – Qinwen Zheng 2:6, 5:7

Iga Šwiateková ovládla čtyři z posledních pěti ročníků French Open, je suverénní světovou jedničkou a v posledních letech na antukových dvorcích neskutečným způsobem dominuje. Není tak překvapením, že na olympijském turnaji právě v areálu Rolanda Garrose byla jasně největší favoritkou na zisk zlaté medaile.

Polce ovšem nyní hrozí, že i svůj druhý start pod pěti kruhy zakončí s prázdnou, v Tokiu 2021 vypadla už ve druhém kole. V semifinále totiž senzačně nestačila na Qinwen Zheng, s níž vyhrála všech šest předchozích soubojů. Jedná se o její první nezdar na pařížské antuce od čtvrtfinále French Open 2021.

Majitelka pěti grandslamových trofejí v úvodním dějství kupila nevynucené chyby a s takovým výkonem byla proti Číňance bez šance. Ve druhé sadě se však vzchopila a bleskově se dostala do vedení 4:0. Jenže pak zahájila další festival minel a o veškerý náskok přišla. Následně sice udržela servis, nicméně Zheng už byla zase rozjetá a rozhodující set nepřipustila.

Šwiateková v areálu Rolanda Garrose vyhrála 25 utkání v řadě a na antukovém povrchu zaznamenala první nezdar od dubnového semifinále ve Stuttgartu. Poté ovládla tisícovky v Madridu a Římě a slavila hattrick na grandslamovém French Open.

Zheng je bez ohledu na pohlaví první čínskou zástupkyní ve finále olympijského turnaje a předčila svůj idol a krajanku Na Li, která v Pekingu 2008 prohrála souboj o bronzovou medaili s Věrou Zvonarevovou. Proti Šwiatekové zapsala svůj nejcennější skalp a zároveň premiérové vítězství nad světovými jedničkami.

Finalistka letošního Australian Open, jež v předchozích dvou kolech přežila bitvy s Emmou Navarrovou a Angelique Kerberovou, protáhla svou aktuální neporazitelnost na 10 duelů. Před cestou do Paříže obhájila titul na antuce v Palermu, kde ve finále porazila Karolínu Muchovou.

Už teď je jisté, že letošní olympijské hry budou mít překvapivou zlatou i stříbrnou medailistku. Zheng se totiž v sobotním finále utká s Donnou Vekičovou z Chorvatska. Šwiateková bude čelit poražené z druhého semifinále v pátečním souboji o bronz.

Schmiedlová – Vekičová 4:6, 0:6

Donna Vekičová na olympiádě pokračuje ve skvělé sezoně a dále prožívá nejlepší tenisové období svého života. Semifinalistka letošního Wimbledonu postoupila v Paříži do finále a zabojuje o zlatou medaili. Chorvatka v semifinále smetla Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovou 6:4, 6:0.

Vekičová si v semifinále s přemožitelkou Barbory Krejčíkové poradila za 67 minut. Osmadvacetiletá tenistka pro Chorvatsko zajistila první singlovou medaili z olympiády od bronzu Gorana Ivaniševiče z roku 1992.

Výsledky ženské dvouhry na olympiádě v Paříži

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

61
Přidat komentář
Krisboy
Koukám, že Australopithecus.penis má nový nick...výborně. Co tím chce asi říci?
Reagovat
mamina
TP nemáte náhodou chybu? Dnes hraje Iga s Karolínou v 15.00? Opravdu?
Reagovat
mamina
Jsem trapná - chyba se vloudila. Už jsem Igu nechala v mysli prohrát. Omlouvám se za svou blbost. Ale už to nešlo napravit.
Reagovat
Krisboy
Omlouvá tě, že olympijský turnaj je jediný, kde se hraje o třetí místo
Reagovat
paddy
Swiatek zpochybnila rozhodnutí umpire při MB, nepodala jí ruku, při interview si stěžovala na program (jakoby jiní měli program lehčí), a pak se i rozbrečela

prý silná hlava, vždyť pořád chytá nerva
to má být světová jednička? smile

her game was affected by the daily matches, something Zheng took advantage of. "I was not technically well positioned because of the stress and the fact that I played my games day by day," she added.
"We didn't have time to adjust that and work on that. I know that's not the justification, but I tried to correct that during the match. Today it didn't work at all. So, she used that to win the game."

Asked about the dip from 4-0 up, Swiatek said: "It's the result of the match. So I just messed up." She then bowed her head and started to cry, walking to the wall and covering her face with her hands.

Plakalo bejby
a já se ptám,
kdopak ho uklidní.
https://www.youtube.com/watch?v=SXa3wMc8rQ0
Reagovat
tommr
světová jednička i dvojka jsou labilky který neunáší prohry a brečí jako malý holky ...
Reagovat
frenkie57
To je naprosto přesné. Sába ještě jakž takž se ovládne, ale Pšonka se vzteky skoro vždy rozbrečí. Už po prohře s Muchovou před lety brečela a brečí pořád. Tak na co má tu cvokarku?
Reagovat
asgard33
Tak Svátková se rozbrečela už na minulý olympiádě po prohře s Pavlínou. Ona snad čeká,že se každá hráčka předem podělá z jejího věhlasu a nechá jí automaticky vyhrát bez boje.Jenže Zheng Q. se k její smůle předem nepodělala...
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
diskuse
Swiatek je ubrečená sketa z akademie podvodníka Rafaela Dopala. Rypatka je absolutním dnem na ATP okruhu stejně jako její manacorský idol. Zákeřná, ubrečená s plnou hubou výmluv. Nikdy není schopná uznat kvality soupeřů. Chová se jako sore loser. Ohyzda šeredná pšončí. :)

Swiatek a Vondroušová OUT. Obě potřebují ban na ATP. hihi
Reagovat
lvicek
Myslim, ze by jim ban na ATP vubec nevadil, takze se klidne muzes o to zasadit, ty tragede .
Reagovat
vojta912
Prodávat zeleninu!! Pšonka trapná
Reagovat
Vlk-v-trave
šokl teď P. Echaniz, ale v tom pozitivním smyslu...
Španěl s tím kajakem sjel finále jak bouře...
...no to bude další zajímavé finále...
Reagovat
paddy
I ty, Brute, neruš nám naše olympijské kruhy smile smile

mimochodem, po včerejšku jsem začal mít podezření, že náš neúspěšnější tenista na OH bude Macháč smile smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Nemohu za to, že mají lidé, včetně komentátorů absolutně šílené představy... Prskavec na zlato neměl ani omylem...bylo vidět už v kvaldě a v SF to byl zichr... krom toho na něho ještě naložili tlak jak bagr na bicykl... jen proto, že buřtící na gauči, vymetení fans i s komentatóry musí mít své placky...
Reagovat
hanz
Tyhle představy do nás hustili komentátoři už před měsícem... jasně, chápu, někdy se něco nepovede... ale tady se nevede ABSOLUTNĚ nic... tak to je něco asi špatně...
Reagovat
Vlk-v-trave
Hlavně nikdo neposlouchá ty sportovce... u těch vodáků to bylo až do očí bijící... oni něco zahlásí o náročné trati atd. A všichni si melou to svoje.... špatně ja hlavně to, že letos se počítají placky ještě před závodem, jak by to měla být samozřejmost.... a to fakt nikomu nepřidá... Jířa dnes nejel to SF úplně dobře... bylo vidět to, co hlásí ti vodáci stále dokola, že prostě trať je stavěná na hodně fyzickém výkonu...prostě to musíš upádlovat... a pro ty naše techniky to fakt není vůbec easy... co je vidět hlavně ve finále, kde to plno těch jiných rozbalí... ale komentátoři, to co poslouchám fakt nemají žádnou soudnost... že jí nemají fans...no to zase takové překvapení není...
Reagovat
dorsch2
ja som dnes zalapal po dychu ked komentatorka po sutazi v kajaku zahlasila, ze sme prisli o zlato, neviem kde ju vyhrabali
Reagovat
lars
SR nebo CR prislo o zlato ??
Reagovat
paddy
člověk si musí vybrat správnou zemi, já už slavil 31 medailí smile smile

Jú Es Ej! Jú Es Ej! Jú Es Ej!
smile smile smile

smile
https://www.youtube.com/watch?v=EwLWNXFH2rg
Reagovat
Vlk-v-trave
Já ty placky raději na pánvi, ty které se dají sníst....
Reagovat
Patik
USA by nemali štartovať rovnako ako niektorí Rusi..a ak áno tak nie pod vlajkou USA.
Reagovat
Vlk-v-trave
Ano Macháč je charakterem flegmatik, je možné, že ty všechny kecy okolo ma někde...
prostě to nežere... což finálně může pomoct a pořád má šanci na 2 medajle, jen má problém s tím, že to je mix a debl, takže parťačka nebo parťák musí být nějak v klidu.... ale ještě jsou tu soupeři... a lehké to fakt nebude... ale jo možné to je:)))
Reagovat
Liverpool22
Ohledně mixu je potřeba aby Ruud co nejvíc unavil Felixe.
Reagovat
com
RuUD ted Augera utaha a vyradi
Reagovat
paddy
každý ruÚD jednou ochabne smile
Reagovat
Liverpool22
Ale srovnal na 1:1 a Felixe utahá což je dobré pro Katku + Toma
Reagovat
Vlk-v-trave
To co předvel teď Castryk...absolutní paráda...,,, sice mu to nevyšlo, ale neskutečná jízda...
Reagovat
paddy
Konec zápasu v slzách. Italku zbila boxerka, kterou dřív vyloučili kvůli testosteronu smile

OH nikdy nezklamou smile smile smile

Inspirace pro Zvereva, který by měl přestoupit do ženského boxu. Ten sport by více seděl smile smile smile

Já osobně se nemohu dočkat, až transgender proniknout do ženského tenisu. Jsem zvědav, jestli pak názorově otočí místní LGBT fanatici.

https://sport.aktualne.cz/silenstvi-transboxerka-na-olympiade-zbila-italku-ta-v-slzach/r~bfa99ac6500811efb689ac1f6b220ee8
Reagovat
Patik
Ak transgender alebo teda normálne povedané človek s diagnózou prenikne do športu či mužského či ženského tak je koniec akémukoľvek športu..a bude tu čistý blazinec..táto planéta nutne potrebuje reštart.
Reagovat
paddy
pojďme se ještě vrátit ke kontroverzním situacím *28 smile smile

Collins si také stěžovala, že Swiatek si vzala dlouhou pauzu mezi sety, normálně je to 5 min, ale na OH prý není limit

pokud jde o Zheng, tak k té se ostře vyjádřila Navarro, delší debata u sítě po zápase

"I just told her I didn't respect her as a competitor," Navarro said after the match. "I think she goes about things in a pretty cut-throat way. It makes for a locker room that doesn't have a lot of camaraderie, so it's tough to face an opponent like that, who I really don't respect. But, kudos to her, she played some good tennis there at the end. She played better than me, so congrats to her."

Číňané jsou mistři kamenné tváře a jdou přes mrtvoly (Asiaté jsou obecně krutí, to jsou fakta) - typický příklad je jejich prezident, ten nehne brvou

detaily neznáme, ale já si u zápasu všiml dvě dlouhé pauzy ze strany Zheng po každém setu (tipuji, že si šla koupit noviny)
a během zápasu si 2x na returnu upravovala culík - Navarro si neúspěšně stěžovala

stejná situace, na kterou si naopak stěžovala Krejčíková, protože dostala warning
je vidět, že rozhodčí nemají stejný metr

tyto věci určitě dokáží rozhodit a je lehké je zneužít
Reagovat
misa
Iga je určitě hodně zklamaná. Prohrát zrovna 1. srpna, v den osmdesátého výročí jedné z nejvýznamnějších událostí moderních polských dějin :(

Swiatek uznávám jako málokterou hráčku za její přístup k tenisu.
Reagovat
Krisboy
Nejhezčí čínská tenistka
Reagovat
tommr
Xinyu Wang je hezčí ...
Reagovat
FedError
Reagovat
Patik
Wang Qiang
Reagovat
Krisboy
V pořádku, aspoň si nepolezeme do zelí.
Reagovat
Vestec
Wan Pica
Reagovat
annah
Iga dnes kazila, co mohla. Byla na ní vidět nervozita. Škoda...
Tak ať to tam vyhraje Šmidlinka!
Reagovat
Zirluck
Vam nie. Nam nech to vyhraje
Reagovat
Krisboy
Reagovat
PetaM
Bude čtvrtá.
Reagovat
Daphne88
Fuuu, drž palce! Bola by to pecka, keby sa jej to podarilo!
Reagovat
Patik
Juhuuu
Reagovat
ipko
ak chce Schmiedlová medailu, tak naozaj dnes večer musí vyhrať za každú cenu, čo by nemuselo byť nereálne po včerajšom maratóne Vekičovej s Kostyukovou, ktorý skončil až po polnoci.. inak vo finále proti Zheng alebo v súboji o bronz so Swiatekovou je tá šanca úplne minimálna, lebo ten tenis čo dnes predvádzali bol miestami neuveriteľný, aj keď samozrejme Iga vie hrať určite ešte lepšie
Reagovat
Patik
Reagovat
Kytka
Tak včera, když naše Bára vypadla a mně to hodně mrzelo, moje drahá polovička, prohlásila, že vyhrála GS a nemusí taky sežrat všechno. Dneska mohutně fandil Ize proti Qinwen, já naopak. A když Iga prohrála, tak jsem mu to vrátila, že zejména Iga nemusí sežrat všechno, na RG vyhrála poslední 3 roky, tak ať mají také jiní.
Reagovat
Mony
Reagovat
Liverpool22
Navíc Iga měla letos na RG dost štěstí v zápase s Naomi. Nyní se štístko unavilo a přiklonilo na stranu Zheng.
Reagovat
tommr
Ona to nakonec opravdu ještě vyhraje Šmidlinka ...
Reagovat
Liverpool22
Teď je to hodně otevřená hra. Přál bych to Káje nebo Vekič. Karolína může napodobit Mečíře, který vyhrál OH 1988 v Soulu
Reagovat
Nenela
No tak ted uz fakt budu drzet palce AKS, to by byla bombicka
Reagovat
com
ja myslim, ze nejrealnejsi scenar je-
Vekic s Cinankou finale
Swiatek bronz
AKS vostrouha
Reagovat
Liverpool22
Případný zápas Káji s Igou je dost nečitelný. Iga může být zklamaná, psychicky nalomená......
Reagovat
Jan
Také to vidím takhle.
Reagovat
Mony
Asi kazdý
Reagovat
paddy
není to tak dávno, co skoro každý viděl zlato pro Swiatek smile smile smile
Reagovat
Jan
Ano, tenisový míček je žlutý a kulatý
Reagovat
Krisboy
Většinou ano, ale v russku máte jistě lepší (jako ostatně všechno).
Reagovat
lars
Ja tipuji , ze Vekic nepostoupi do finale, ale nevidel jsem ji hrat na OH
Reagovat
frenkie57
Splněno do puntíku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist