Vondroušová wimbledonský triumf neobhájí, Bouzková i Siniaková úvodní zápas zvládly

2. 7., 15:56
Aktuality 85
WIMBLEDON - Cesta za obhajobou wimbledonského titulu skončila pro Markétu Vondroušovou (25) už v prvním kole. Česká tenistka podlehla Jessice Bouzasové Maneirové (21) ze Španělska ve dvou setech 4:6 a 2:6. Vondroušová se stala teprve druhou hráčkou historie, která v otevřené éře při obhajobě vypadla už v prvním zápase - před ní to byla Steffi Grafová v roce 1994. Do druhého kola naopak postoupily Marie Bouzková (25) a Kateřina Siniaková (28).
Markéta Vondroušová titul neobhájí. (@Profimedia)

Bouzasová – Vondroušová 6:4, 6:2

Zatímco loni si Markéta Vondroušová došla pro trofej jako nenasazená hráčka, letos nezvládla velká očekávání a rozloučila se s turnajem po prvním zápase. I když hrála proti 83. hráčce světového žebříčku Jessice Bouzasové, byla její hra nestabilní a bylo patrné, že na ni doléhá tlak obhajoby i nedostatečná zápasová praxe na trávě.

Start české jedničky v All England Clubu byl totiž ještě před pár dny nejistý, jelikož ve druhém kole přípravného turnaje v Berlíně v zápase s Annou Kalinskou podklouzla a měla lehce poraněný kyčelní kloub. Naštěstí se ukázalo, že zranění není tak vážné a mohla se Wimbledonu účastnit.

První vzájemný zápas však Vondroušová začala ztraceným servisem a přesto, že se dostala do vedení 3:2 prohrála následně sedm z devíti následujících her. Bouzasová Češku často nutila k chybám svou agresivní hrou, od prvního míče hrála naprosto uvolněně, přehrávala slavnější soupeřku přesnou hrou po lajnách a užívala si atmosféru wimbledonského centrkurtu.

"Byl to těžký zápas. Myslím, že ona hrála skvěle, zatímco já nepředvedla svůj nejlepší výkon," řekla na tiskové konferenci Vondroušová. "V tréninku jsem byla v pohodě. Dneska jsem se trochu bála i kvůli své noze, ale nemyslím si, že to byl důvod, proč jsem prohrála. Byla jsem od začátku nervózní, zatímco ona hrála skvěle. Celkově to bylo těžké. Přišlo mi, že všichni čekají, že asi zase vyhraju. Dneska to ale nevyšlo podle plánu," uvedla Vondroušová.

Statistika zápasuStatistika zápasu (@ Livesport)

Ve druhé sadě Španělka získala třikrát podání Vondroušové a pouze jednou na svém servisu zaváhala. Bouzasová zapsala svou největší výhru ve své kariéře a zároveň se postarala o dosavadní největší překvapení turnaje. Slaví vůbec první vítězství ve Wimbledonu a v kariéře si připsala výhru už na všech grandslamech.

"Je to jeden z nejdůležitějších okamžiků mého života," usmála se Španělka, když vstřebávala jásot publika. "Upřímně... jsem sama sebou překvapená. Atmosféra byla skvělá, tak... elegantní... připadám si, jako bych tu byla doma, nevím proč," dodala a vysvětlila proč na wimbledonském centrkurtu nebyla nervózní.

Vondroušová, které patřilo šesté místo rankingu WTA, vypadne po Wimbledonu z elitní desítky.

Bouzasová se o premiérový postup do třetího kola grandslamu utká s Anou Bogdanovou či krajankou Cristinou Bucsaovou.

Bouzková  – Rieraová 6:2, 6:1

Marie Bouzkové prošla do druhého kola ve Wimbledonu, kde loni i v roce 2022 postoupila do druhého týdne. Česká hráčka přehrála v úvodním zápase antukovou specialistku Juliu Rieraovou, která figuruje ve druhé stovce žebříčku.

40. hráčka světa vletěla do utkání a po chvíli vedla už 5:0. I přes jedno ztracené podání náskok udržela a získala první set. Ve druhé sadě povolila soupeřce pouze jednu hru a hladce zvládl úvodní zápas travnatého grandslamu. Na cestě za zopakováním loňského osmifinále bude pokračovat proti 17. nasazené Anně Kalinské.

Statistiky zápasuStatistiky zápasu (@ Livesport)

"Jsem ráda, že jsem zápas zvládla ve dvou setech. Začátek byl těžší, hned jsem proti sobě měla brejkboly, ale udržela jsem se. Pak už se to vyvíjelo dobře, snažila jsem se prosadit svou hru. Soupeřku jsem moc neznala a nejdříve jsem musela rozklíčovat, co hraje. Hrála dost antukový tenis s naliftovaným forhendem," řekla českým novinářům Bouzková.

Bouzková letos neprožívá úplně ideální sezonu, po dnešní výhře má lehce pozitivní zápasovou bilanci 14:13, na grandslamech 3:2 a na trávě 2:2.

Pro Argentinka to byl teprve třetí profesionální zápas na trávě, oba předchozí absolvovala v loňské kvalifikaci Wimbledonu.

Stakusicová – Siniaková 4:6, 2:6

Kateřina Siniaková už pošesté v kariéře vstoupila do Wimbledonu vítězstvím. Devatenáctiletou kanadskou kvalifikantku Marinu Stakusicovou porazila 6:4, 6:2 a skvělou letošní bilanci na trávě vylepšila na 7:1.

Osmadvacetiletá Češka přišla o podání pouze v úvodu utkání, ostatních osm brejkbolů odvrátila. Sama se ale na své čtyři brejky nadřela, spotřebovala na ně celkem 25 příležitostí. Během zápasu nastřílela 34 winnerů a udělala 24 nevynucených chyb, hned první mečbol proměnila sedmým esem.

Statistiky zápasu Marina Stakusicová – Kateřina SiniakováStatistiky zápasu Marina Stakusicová – Kateřina Siniaková (@ Livesport)

"Nevím, jestli skóre vypadá tak jednoznačně. Určitě to byl těžký zápas. Počítala jsem s tím, ale jsem ráda, že jsem ho zvládla. Potvrzovat roli favoritky nikdy není lehké," řekla Siniaková.

Siniaková letos na zeleném pažitu podlehla pouze Jessice Pegulaové v Berlíně, kde si po podklouznutí poranila pravou kyčel. Minulý týden v Bad Homburgu, kde obhajovala titul, po postupu do čtvrtfinále z turnaje odstoupila.

O vyrovnání svého maxima na grandslamu v All England Clubu z let 2016, 2018 a 2018 se aktuálně 36. hráčka světa Siniaková utká s šest zápasů neporaženou Julií Putincevovou (H2H 1:0), kterou porazila v květnu na antuce ve Štrasburku. Vítězka by si o osmifinále mohla zahrát se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou.

Putincevová na úvod porazila 7:5, 6:3 německou šampionku z roku 2018 Angelique Kerberovou, která na osmém z 10 turnajů po mateřské pauze skončila v prvním kole. Kazaška navázala na nedávný triumf na trávě v Birminghamu a v All England Clubu vyrovnala své maximum.

Zatím postoupily čtyři Češky

Ve druhém kole Wimbledonu jsou zatím čtyři Češky. Bouzková a Siniaková navázaly na pondělní úspěchy Lindy Noskové a Brendy Fruhvirtové. Až ve středu se je pokusí napodobit Barbora Krejčíková. Naopak kromě Vondroušové už vypadly Karolína Plíšková a Karolína Muchová.

Výsledky dvouhry žen ve Wimbledonu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
TenisPortal.cz, Jakub Hájek, Luboš Zabloudil

Komentáře

85
Přidat komentář
Vlk-v-trave
Jessica Bouzas Maneiro

rozhovor po zápase s Maky pro Tennis Channel
https://www.youtube.com/watch?v=42V3_5q5oIs
Reagovat
A211
Gratulace Kateřině S a Marii B. k vítězství jen tak dál a začít naplno a přidávat.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Dobry-den
Katce gratulace. Vypadá to, že s Tomášem soutěžila, kdo zahodí víc brejkbolů.
Katka i přesto v pohodě zvítězila, Tomáš ale asi padne, nepůsobil moc konkurenceschopně a těžko říct, jestli se přes noc nějak zázračně zmátoří.
Reagovat
Dave6969
Přijde mi že těmhle holkám jako je Muchová nebo Vondroušova stačí ten grand slam vyhrát jednou..není to pro ně priorita být nejlepší.
Reagovat
SydneyOpen
bohužel nejen GS, ale i normální turnaje :/
Reagovat
paddy
Reagovat
Vestec
Super výkon. Teda od Bariosove. Nebo jak se jmenuje.
Reagovat
paddy
a aby to nebylo málo, tak obhájce titulu mezi muži, Korda, také prohrál v 1k smile
Reagovat
paddy
neunesla psychický tlak a slávu (o noze řekla, že to nebyla příčina prohry)
není první ani poslední

plakáty byly všude smile
"I feel like even if you, like, don't want to think about it, you just think about it, I don't know, all the time here. I see posters here and everything, my name everywhere,"

=================
prohra obhájce titulu je vzácná, ale stává se to i v lepších rodinách, nyní 4. celkově
než s Graf je lepší ji srovnávat se Santanou

smile
Manuel Santana (1967) - Lost 10-8, 6-3, 2-6, 8-6 to USA's Charlie Pasarell

Spain's Manuel Santana emerged as a surprise champion at the 1966 edition (Pre-Open Era) as he took down sixth-seeded American Dennis Ralston 6-4, 11-9, 6-4 in the final.
Pasarell eventually lost in the fourth round.

smile
Steffi Graf (1994) - Lost 7-5, 7-6(5) to USA's Lori McNeil

Steffi Graf was going for her fourth straight and overall, sixth Wimbledon title in 1994. The German was the top seed and heavy favourite.
However, in what is considered as one of the biggest upsets in Grand Slam history.
McNeil went on to have her best campaign at the All England Lawn Tennis and Croquet Club as she reached the semifinals where she lost to eventual champion - Spain's Conchita Martinez.

smile
Lleyton Hewitt (2003) - Lost 1-6, 7-6(5), 6-3, 6-4 to Ivo Karlovic of Croatia

Hewitt's lost was particularly shocking as it was Karlovic's first-ever main draw match at a Major and was ranked outside the Top 200 in ATP Rankings.

smile
Marketa Vondrousova (Czechia) - Lost 6-4 , 6-2 to Spain's Jessica Bouzas Maneiro

Vondrousova became the first unseeded woman in the Open Era to win Wimbledon.
Her opponent, Bouzas Maneiro, is ranked 83rd in the world and had not won a main-draw match at a Major before this.
Reagovat
jih
Nejspíš se ještě udrží ve dvacítce.To jsem odhadoval větší pád, než jsem se kouknul.
Já už se asi těšil na novou českou jedničku..
Reagovat
turista
Děs běs. Markéta Vondroušová končí v prvním kole se soupeřkou o níž jsem v životě neslyšel.
Reagovat
makro99
já jo, 2x si ji na 25kách povodila Brenda :)
(no podruhé to nebylo úplně na 25ce, než mě někdo chytne za...číslici:)
Reagovat
lars
Maky to nezmakla, asi se rozesla nebo rozvedla se stestim.
Reagovat
Walda58
držela si to koleno. V pořádku nebyla.
Reagovat
australan.tenis
Jasně, nooooo... Když si zraní koleno Djokovič, tak je pro všechny simulant... I když jde pak na operaci.

Ale malá Markétka má bebíčko.

Please STOP IT, waldagang. :))
Reagovat
aape
Zmizelo s dědečkem, od té doby se jí nedaří
Reagovat
lars
nebo s manzelem
Reagovat
aape
Tak trochu ostudné to je, nebo škoda, zvlášť při Markétině potenciálu, asi osobní a rodinné trable na ni doléhají víc než to vypadalo
Navíc současná česká tenisová generace nezná slovo konzistence
Prostě zazářit a zapadnout
Reagovat
makro99
a současná světová tenisová generace zná slovo konzistence?
Reagovat
PetaM
Větší šok byl loňský Wimbledon. Tohle je naprosto v pořádku.
Reagovat
Walda58
Reagovat
australan.tenis
Jsem rád, že tenhle simulantskej alibistickej Vondrouš s nosem jako Pinocchio prohrál. Jednak proto, že nepůjdu spát šíleně pozdě a zápas Noleho se odehraje rychleji.

A dalším důvodem je to, že jsem minulý rok tlačil ve finále Ons Jabeur a tenhle parazit, co nikdy nic nevyhrál vzal Ona šanci na první GS.
Reagovat
Patik
Parazit
Reagovat
com
moc peknej film, muzu doporucit

https://www.csfd.cz/film/505790-parazit/recenze/
Reagovat
Pe3k
Jo film je fakt hustý.
Reagovat
SydneyOpen
jj Korejci umí natáčet super filmy
Reagovat
australan.tenis
Vondroušová měla dostat roli dcery.
Reagovat
Walda58
Reagovat
GaelM
Za tvoje problémy s parazity Vondrouš nemůže
Reagovat
Stybnat
Sám bude parazit ní
Reagovat
Serpens
Ubohý koment ubohého člověka
Reagovat
Nenela
Asi jsi vloni tlacil blbe. Ani tlacit neumis, ty parazite
Reagovat
lars
Pro australan.tenis :
Vyhrala stribrnou medaili na OH.
Kolik medaili na OH si vyhral ty ?
Reagovat
australan.tenis
Kolik vyhrála turnajů Masters 1000 a kategorie 500 ? Hihi.
Reagovat
lars
Aut
Kolik medaili na OH si vyhral ty ? Mas jich vic jak 10

napsal si : "co nikdy nic nevyhrál "
Reagovat
australan.tenis
Kolik vyhrála turnajů Masters 1000 a kategorie 500?

OH jsou marginální a nedůležité v tenise. Ani se neboduji. V boxu jsou na úplném dnu zájmu. To samé fotbal. Tohle není atletika.

Kolik ATP turnajů vyhrála Pinocchio a kolik Jabeur?

Kolikrát byl Pinocchio ve finále Wimbledonu a kolikrát Jabeur?

Jak dlouho byl Pinocchio v TOP10 a jak dlouho Jabeur?
Reagovat
lars
Aut
Kolik medaili na OH si vyhral ty ? Mas jich vic jak 10 , kdyz je to pro tebe nic

napsal si : "co nikdy nic nevyhrál "

Jabeur nevyhrala zadny ATP turnaj
Reagovat
australan.tenis
Kolik vyhrála turnajů Masters 1000 a kategorie 500?

OH jsou marginální a nedůležité v tenise. Ani se neboduji. V boxu jsou na úplném dnu zájmu. To samé fotbal. Tohle není atletika.

Kolik WTA turnajů vyhrála Pinocchio a kolik Jabeur?

Kolikrát byl Pinocchio ve finále Wimbledonu a kolikrát Jabeur?

Jak dlouho byl Pinocchio v TOP10 a jak dlouho Jabeur?
Reagovat
aape
Reagovat
Nenela
To, ze milujes Jabeur, je tvoje osobni vec, tady s tim ale vys*rat nemusis
Reagovat
com
on miluje Nadala

Puta Nadal
Reagovat
australan.tenis
Jabeur - Uchijima - 2:0 --> druhé kolo

--> Jabeur > náhoďák Vondroušová

To je jednoduchá matematika.
Reagovat
lars
Neblabol.
Zaba nema medaili z OH jako Maky.
Zaba nema trofej z RG jako Maky.
Reagovat
australan.tenis
Vondroušová nemá ani zlato z OH.

OH jsou v rámci tenisu na úplném dnu prestižnosti.... Jsou zcela margiANÁLNÍ. Mnohem důležitější jsou GS, Masters a Tour finals, kde Pinocchio taky selhal.

Trofej z FO? Kde porazila trapnou Martic a pak Konta? První těžký soupeř a Barty ji neskutečně ponížila ve finále, kde se chuděrka nechytala.

Tvoje Makynka je hotová. One tournament wonder, který náhodně vyhrál GS. Teď už bude hrát jenom na city, jak je chudinka malá zraněná a obvazaá jako vánoční stromeček. Noooo. hihi Hype train je u konce.

Jabeur >Pinocchio :)
Reagovat
EllNino
Az Ons vyhraje GS, tak možná, zatím má Madrid a 3 zpackaná GS finále
Reagovat
lars
Neblabol !!!!!
Tenis. turnaj na OH neni uplne dno. Tvoje komentare jsou "uplne dno" na TP
Asi pred vice nez 7 lety se za jeho vyhru davalo asi 700 bodu do WTA zebriku. Je to vic nez vyhra na WTA 500.
Zaba nevyhrala nad Maky ve Wimblu ani set , takze by ji Barty asi jeste vic " ponizila " ve finale GS .
Zaba ma H2H na GS s Maky 0:2 .
Reagovat
australan.tenis
"Asi před více než 7 lety" .... Navíc jsem v příspěvku, na který reaguješ psal o Masters, WTF.... Ne o 500. A soudě podle toho, kolik tenistek a tenistů v minulosti i před nadcházející Olympiádou hodilo Bobek na OH, tak mám pravdu.

H2H není vše - styly dělají zápasy, takže zase vedle Larsik. :)

Mimochodem Djokovic to má s Federerem na Wimbledonu 3:1. Tudíž GOATkovic je nejlepším hráčem na trávě všech dob podle tebe. Federer se na něj nechytá. Ok Lars, ok... Aspoň něco pozitivního jsi vyplodil. :)) hihi
Reagovat
Nenela
Kdyby blbost nadnasela, tak by australan.tenis konecne odletel do mist, kde slunce nesviti a mohl by s sebou vzit ty svoje ublizene blaboly, tam jim bude dobre
Reagovat
Paseka
Zakomplexovaní vždy byli a budou.
Reagovat
Walda58
můj bože
Reagovat
karlosray
Ostuda česká
Reagovat
makro99
no nic, tak tohle máme za sebou... rád bych napsal, že teď snad už ten tlak z Markéty trochu spadne, ale bohužel ne - za měsíc to tu máme znova, obhajoba stříbra na OH
takže se nejspíš budem ještě pár měsíců plácat a až pak tommr potřetí prohlásí, že Markéta už nikdy nic nevyhraje a bude jenom klesat níž a níž, tak pak Markéta "naprosto nečekaně" trefí nějakej GS jackpot...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Vlk-v-trave
jenže musí tam být kombo se zlámanou grešlí, jinak to nezafunguje:)
Reagovat
makro99
dneska nebo včera tu grešle proběhla.. teď nevím na koho (Brenda?), ale na Markétu to myslím nebylo.. teď nevím jestli naštěstí nebo bohužel :)
Reagovat
PTP
Blbej tejden na to přestat šňupat ...
Reagovat
Patik
Mmm.. obhájila
Reagovat
com
podobna obhajoba se da od Vondrousky ocekavat i na OH
Reagovat
NereknuHele
Tak tady si někdo z jejích přátel pořádně namastil kapsu
Reagovat
Mantra
pako
Reagovat
PTP
Drží jí pod krkem sázkařská mafie
Reagovat
Liverpool22
No kurz byl cca 5,7 např. na Kenin je zajímavější kurz
Reagovat
Krisboy
Reagovat
com
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Tomas_Smid_fan
prosím vás, kdo je ta soupeřka Maky, která jí na trávě nechala 6gemů? Nikdy jsem o ní neslyšel...
Reagovat
EllNino
dnes bylo dost jedno, která soupeřka stojí na 2. straně ... Markéta si tam prostě šla pro porážku
Reagovat
Vlk-v-trave
no možná jak by tam byla nějaká bejslajnařka a nechtěla se z té lajny moc hnout, tak by to vypadalo jinak...:))) ale jen úvaha, nechci dráždit draka bosou nohou...:)))
Reagovat
makro99
tak Bouzas měla být právě ta antukářka ze španěl, bez jediné výhry na trávě v hlavních soutěžích...
Reagovat
Vlk-v-trave
jo, chtěl bych teď vidět toho machra z PuntodeBreak, který jí dával tak max. 3-4 gemy jak se tváří:)
tak třebas Pella měl být tím antukářem, který uděla svůj nej. výsledek na RG, kde nepřelezl ani 2.kolo a na trávě z Wimblu ma QF:)
Wimbledon jen potvrzuje svou vyjímečnost...
Teď koukám na Kopřivu, který nikdy nebyl také ve druhém kole, a říkám si, že bychom mohli dnes založit takovou pěknou tradici na Centr Kurtu...
neboť třebas ani ten Ymer ještě nikdy v životě to druhé kolo ve Wimbledonu nezažil...
Reagovat
makro99
já bych i věřil, že ten machr tu Bouzas zná docela dobře... akorát holt vůbec nezná psycho-trajektorie Markéty...
Reagovat
Vlk-v-trave
mě třebas ta španělka překvapila více než Maky:)

Jedno je jisté, jak minulý rok, tak letos se zapsala tak, že v tenisovém světě se na to hned tak nezapomene...:) Takže i letos zanechala celekem slušnou historickou stopu.
Reagovat
makro99
já bych počkal po 2. kole.. jestli nebude rychle na svým :) koho tam má? Bucsa.. jo, tak to bude ideální měřítko :)
ono proti hráčce pod takovou dekou jako obhájkyně, ten dojem obvykle zkresluje :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Však te Bucse ten sám machr nedával také žádné šance s Bogdan...:)))

Dával šanci pouze Badose...a to za předpokladu, že Muchová nebude uplně v dobré kondici, se trefil... los skomentoval jako katastrofu pro španělky...

teď se musí držet za hlavu, neboť ve třetím kole bude už jasně 1 španělka a né Badosa:))) které dával tak max. 4 kolo, jestli budou při ní stát všechni svatí...:)

Takže ta Bucsa, nevím, jestli bude ideální měřítko, jak už měla být dle predikcí dávno venku...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ten machr byl Španěl?
Reagovat
Vlk-v-trave
ano:)))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak pokud nevsadil barák, může bejt vysmátej
Reagovat
Tomas_Smid_fan
asi nemá mentalistu
Reagovat
com
ona ho nepotrebuje, sama je mentál.. Dneska to predvedla dokonale
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ale zas, být jak Steffi, kdo to má
Reagovat
Mantra
Reagovat
makro99
a ta Ostapenko 2018, to byla jako zavřená éra??
Reagovat
makro99
a jo, tady je to myšlený jako jenom ve Wimbledonu..
Reagovat
r176
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist